Domov Blog LotusGrill – grilovanie bez dymu a nahnevaných susedov

LotusGrill – grilovanie bez dymu a nahnevaných susedov

Autor: Veronika Čopíková
LotusGrill

Už pri pomyslení na grilovačku sa mi mimovoľne začnú zbiehať slinky. Čo si budeme hovoriť, pečenie na grile má skrátka svoje čaro. Možno je to práve tým pomyselným návratom k ohňu, ktorý dodáva každému jedlu neobyčajnú príchuť, možno stretnutím s najbližšími, smiechom, ktorý sprevádza prípravu a nedočkavosťou, ktorá predchádza samotnému jedeniu.

Či je leto alebo jeseň grilujeme veľmi radi. Na jeseň založíme oheň a spravíme to pravé, slovenské „ražniči“, aké si pamätáme z detstva: špekačky nastoknuté na prúte, k tomu cibuľa a hrubý krajec chleba. Naopak, v lete je pre nás jednoduchšie „opekať“ na grile. Kvôli vysokým teplotám nie je nutné ohrievať sa pri ohni a viac času nám zostáva na samotnú prípravu jedla. Pohľad na praskajúci oheň vystrieda dlhý západ slnka a horúci čaj v termoske svieži drink vo farbe ovocia. Ak zvažujete kúpu grilu, odporúčam začítať sa do nasledujúcich riadkov (na konci recenzie nájdete aj 3 grilovačkové recepty). Odskúšali a zrecenzovali sme pre vás nádherný LotusGrill zo Chefshop.sk, ktorý sa natrvalo usídlil v našich letných víkendoch.

Grilovanie na balkóne

So správnym grilom je možné všetko, aj príprava špecialít, akými sú grilované ryby, kura v marináde, grilovaná zelenina alebo ovocie. Pripravené jedlo je farebnejšie a pri správnej príprave aj chuťovo výraznejšie a zdravšie. Všetky špeciality si navyše môžete vychutnať aj na vašom balkóne, takže každý snílek plánujúci grilovačku na obdobie „keď raz budem mať dom a záhradu“ si toto želanie môže splniť už teraz. Vďaka tomu, že LotusGrill je bezdymový elektrický gril, nepodráždite vašich susedov žiadnym dymom, len vôňou vašej večere, ktorú si môžete dopriať s pohárom vína pozorujúc západ slnka. A možno vďaka tej vôni prelomíte bariéry panelákových stien a po náhodných pozdravoch vo výťahu sa z vašich susedov stanú priatelia, u ktorých budete môcť zaklopať, keď sa vám minú vajíčka na koláč.

LotusGrill

Ľahko prenosný záhradný gril

Ak však chcete okrem výborného jedla a skvelej spoločnosti zažiť aj pocit hebkej trávy štekliacej na chodidlách, oceníte ľahkú váhu a skvelé puzdro, v ktorom môžete LotusGrill preniesť kamkoľvek. Vďaka tomu si môžete vychutnať grilovačku v podstate kdekoľvek, kam vás vaše nohy a myseľ zavedie, stačí prehodiť puzdro s grilom cez plece a vybrať sa na pomyselnú vandrovačku. Gril sa obsluhuje veľmi ľahko a zaručene patrí do rúk aj nežnému pohlaviu. Vďaka premyslenému dizajnu je rozpálený do 3 minút a nepáli! My sa toto leto „grilujeme“ nielen v byte, ale najmä na záhrade. Po niekoľkých grilovačkách, medzi inými aj grilovačkou, ktorú sme zachytili aj v našej letnej BREZZE, sa s vami chcem podeliť o naše skúsenosti s grilom značky LotusGrill. Bude to teda taká malá recenzia, v ktorej zhrniem výhody a nevýhody grilu na uhlie bez dymu.

Ako používať LotusGrill

Gril obsahuje nádobku na podpalač a separátny dieľ na uhlie. Obsluha je naozaj jednoduchá, do malej nádobky nalejeme trošku podpalaču, zapálime, zapneme ventilátor, na podpaľač nasadíme nádobku s uhlím a na koniec mriežku. Potom už len meníme silu ventilátora podľa toho, akú potrebujeme teplotu.

LotusGrill

Výhody grilu LotusGrill

  • je bezdymový, takže grilovačkou nepodráždite vašich susedov. Navyše sa nemusíte pri grilovačke vždy presúvať so stoličkou mimo smeru dymu. Vďaka grilovaniu bez dymu môžete smelo grilovať aj na vašom balkóne, terase či v záhrade,
  • plynulá regulácia teploty pomocou elektronického ovládača prúdenia vzduchu a nízka spotreba uhlia (nevážili sme to, ale údaje od výrobcu uvádzajú výdrž 180 g dreveného uhlia na 45 až 60 minút),
  • je ľahký a zabalený v skvelej taške, čo vám umožní jednoduché prenášanie a grilovanie v podstate kdekoľvek,
  • nenáročná obsluha,
  • vďaka tichému ventilátoru je rozpálený do 3 minút, nemusíte teda hodinu čakať v kuchyni, kým muži „založia oheň“,
  • tuk počas grilovania odkvapkáva do špeciálnej nádoby, vďaka čomu grilujete bez dymu, bez zápachu a zdraviu škodlivých látok,
  • grilovací rošt a odkvapkávajúcu misu na tuk môžete vyčistiť v umývačke riadu,
  • premyslený dizajn, ktorý umožňuje efektívne skladovanie,
  • nádherné veselé farby a tri veľkosti na výber. My sme si vybrali oranžovú farbu, ktorá je farbou Lenivej kuchárky a najmenšiu veľkosť (váha 3,7 kg a veľkosť grilovacej plochy 32 cm), práve kvôli efektívnosti prenášania na cestách.

Nevýhody grilu LotusGrill

  • vyššia cena v porovnaní so základnými grilmi. Je však priamo úmerná kvalite, dizajnu a obsahu, ktorý obdržíte – samotný LotusGrill, taška na prenos a skladovanie, sada batérií AA 1,5 V, gelový podpaľovač, 1 kg dreveného uhlia,

Dúfam, že vám naše skúsenosti pomôžu pri výbere vášho vysnívaného grilu s ktorým budete môcť grilovať bez zábran kdekoľvek. A keď ten pravý gril už nájdete, vyskúšajte niektorý z mojich receptov, ktorý vašu letnú grilovačku obohatí o trošku pikantnosti, netradičnosti a v neposlednej miere overených chutí.

Pstruh na grile

Ingrediencie

  • 2 ks vypitvaného pstruha
  • ½ bio citróna
  • 2 vetvičky rozmarínu
  • olivový olej
  • hrubozrnná soľ a čierne
  • korenie

Postup

Pstruhy umyjeme vo vlažnej vode a osušíme v utierke. Vnútro pokvapkáme citrónovou šťavou a naukladáme doň kolieska citrónu. Vložíme aj vetvičku rozmarínu, ktorú sme mierne rozdrvili nožom, prípadne nasekali na drobnejšie časti. Osolíme hrubozrnnou soľou, okoreníme trochou korenia a polejeme olivovým olejom. Takto upravenú rybu môžeme položiť na mriežku už rozpáleného grilu a grilovať približne 8 minút z každej strany. Keď je ryba hotová, chrbtica s kostičkami ide ľahko vybrať von.

LotusGrill

Grilovaný ananás so štipkou čili

Ingrediencie

  • 1 ananás
  • 2 PL masla
  • 30 g trstinového cukru
  • 60 ml šťavy z pomarančov
  • ½ ČL čili papričky
  • štipka soli, čierneho korenia a klinčeka
  • ½ PL šťavy z limetky
  • grécky jogurt
  • pistácie

Postup

V malom hrnci roztopíme maslo. Pridáme cukor a premiešame. Následne pridáme pomarančovú šťavu, čili, soľ, čierne korenie a klinček. Privedieme do varu a varíme dovtedy, kým zmes nenadobudne konzistenciu sirupu. Vypneme, stiahneme zo sporáka a pridáme šťavu z limetky. Ananás očistíme a nakrájame na krúžky alebo obĺžniky. Z každej strany ho potrieme sirupom (1/3 sirupu si odložíme bokom) a opečieme na grile. Po ugrilovaní potrieme ananás zvyškom sirupu. Servírujeme s osladeným gréckym jogurtom a pistáciami. Takto pripravený ananás je výborný aj ako príloha ku grilovaným kuracím prsiam.

LotusGrill

Medové broskyne s mascarpone

Ingrediencie

  • 4 broskyne
  • 1 PL masla
  • 2 PL medu
  • 1 ČL vanilky
  • ½ limetky
  • 250 g mascarpone
  • čerstvý tymian

Postup

V hrnci roztopíme maslo, pridáme med a vanilku a dobre premiešame. Stiahneme zo sporáka a pridáme šťavu z limetky. Do hrnca vložíme broskyne prepolené na polovicu a premiešame s polevou. Broskyne opečieme na grile 2 – 3 minúty z každej strany. Podávame s kopčekom mascarpone, lístkami tymianu a medom.

LotusGrill
Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 4 Priemer: 5]

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

2 komentáre

Martin 18.11.2018 - 21:58

Veľmi zaujímavý kompromis medzi grilom na uhlie a elektrickým grilom, predovšetkým pre rodinné domy. Je otázkou či aj v byte predstavuje najlepšie riešenie. Z hľadiska prevádzky by klasická elektrická verzia mohla byť pohodlnejšia, ale to je skôr individuálne rozhodnutie. Čo sa samotného prevedenia týka, nebola by od veci konštrukčná úprava zo strán roštu, aby z neho nevypadávala napríklad drobná zelenina.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 20.11.2018 - 19:53

Ahoj Martin, ďakujem za konštruktívnu spätnú väzbu k článku :) To je dobrý nápad, my sme vybrali práve tento kvôli jeho veľkosti a ľahkosti prenášania. Aj údržba je jednoduchá a určite sme brali do úvahy aj dizajn, teší nás pozerať sa naň :D Ale ešte viac jesť čerstvo ugrilovanú zeleninu, ovocie či mäso :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box