Domov Blog Radosti z trhu

Radosti z trhu

Autor: Veronika Čopíková
Radosti z trhu

Miesto, kde naplno precítite čerstvosť jednotlivých ingrediencií, zaplníte košík a odchádzate s pocitom radostného naplnenia. Nie nadarmo sa hovorí, že aj oči jedia, v prípade rannej prechádzky trhom sa najete dosýta zo všetkých farieb, vôní a občasných zvolaní predajcov, aby ste sa zastavili a nakúpili práve v ich stánku, lebo ich medvedí cesnak je v bio kvalite, vajíčka z voľného chovu a bylinky práve vytiahnuté z domáceho skleníka pestovateľa.

Rada by som pokračovala v tejto óde na radosť, ale nákup na trhu má občas aj svoje tienisté stránky. Na čo si dať pozor, aby ste domov neprišli sklamaní?

Radosti z trhu

Vnímajte naplno

Najlepšie a najšťavnatejšie sú väčšinou tie jabĺčka, ktoré vyzerajú najhoršie. Obúchané, miestami zo stopami po nedávnych návštevníkoch, v stánku, v ktorom nájdete len 3 druhy ovocia – napríklad také jablká, hrušky a slivky. Čím menej rozmanitý sortiment predajca ponúka, tým skôr ste naďabili na domáceho pestovateľa.

Pýtajte sa

Ak vám predajca vajíčok vie porozprávať o tom, ako chová svoje sliepky, čím ich kŕmi, koľko ich má a aké druhy, viete, že mu môžete veriť a bez obáv u neho nakúpiť. Nestane sa vám potom to, čo mne, že vám v stánku zabalia vajíčka z klietkového chovu do obalu, ktorý hlása voľný chov.

Vracajte sa opakovane

Nakupujte u predajcov, ktorých ste si overili predošlým nákupom. Budú si vás pamätať, prezradia vám viac a dajú vám tipy na ďalších pestovateľov či chovateľov, ktorých môžete podporiť práve tým, že u nich nakúpite a budete sa k nim vracať opakovane.

Radosti z trhu

Všímajte si ruky predajcu

Neplatí to pri všetkých stánkoch, ale vo väčšine z nich predajca = farmár, ktorý vám spolu s tou chutnou zeleninou a ovocím odovzdáva aj časť svoje práce a úsilia. Byť farmárom dnes nie je ľahké, konkurovať veľkým obchodným reťazcom a ich cenám, premenlivému počasiu, postrekom od susedov či občasnej neúcte sa zdá ako dlhý múr, ktorý staviame a pre ktorý prichádzame o to, čo by pre nás malo byť najcennejšie – kvalita.

Pozrite si, čo kupujete

Ohmatajte si to, ovoňajte, prezrite si, v akom kvetináči sú zasadené bylinky, ktoré by ste si radi kúpili. Niekedy sa vám totiž môže stať, že kvetináč prizná farbu pôvodu bylinky – napr. takú Ligúriu v Taliansku. Paradajka by mala intenzívne voňať, zemiaky byť sčasti pokryté hlinou a špenát by mal otŕčať časť svojich korienkov.

Sobotná návšteva trhu však stojí za to. Každá je iná, vždy odídete s niečím navyše (nákupný zoznam sa v tomto prípade dodržiava ťažko) a často tu stretnete ľudí, ktorých stretnúť máte a potrebujete. Vyzbrojte sa plátennou taškou prípadne sieťovkou, privstaňte si a po dobrom nákupe si spravte domácu praženicu so zeleninovou oblohou, chrumkavým chlebom a hrsťou byliniek navrchu. Tieto raňajky sú zaslúžene trhové, voňavé a vaše.

Tento článok pochádza z jarného vydania magazínu BREZZA 2019

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box