Domov Blog Radosti z trhu

Radosti z trhu

Autor: Veronika Čopíková
Radosti z trhu

Miesto, kde naplno precítite čerstvosť jednotlivých ingrediencií, zaplníte košík a odchádzate s pocitom radostného naplnenia. Nie nadarmo sa hovorí, že aj oči jedia, v prípade rannej prechádzky trhom sa najete dosýta zo všetkých farieb, vôní a občasných zvolaní predajcov, aby ste sa zastavili a nakúpili práve v ich stánku, lebo ich medvedí cesnak je v bio kvalite, vajíčka z voľného chovu a bylinky práve vytiahnuté z domáceho skleníka pestovateľa.

Rada by som pokračovala v tejto óde na radosť, ale nákup na trhu má občas aj svoje tienisté stránky. Na čo si dať pozor, aby ste domov neprišli sklamaní?

Radosti z trhu

Vnímajte naplno

Najlepšie a najšťavnatejšie sú väčšinou tie jabĺčka, ktoré vyzerajú najhoršie. Obúchané, miestami zo stopami po nedávnych návštevníkoch, v stánku, v ktorom nájdete len 3 druhy ovocia – napríklad také jablká, hrušky a slivky. Čím menej rozmanitý sortiment predajca ponúka, tým skôr ste naďabili na domáceho pestovateľa.

Pýtajte sa

Ak vám predajca vajíčok vie porozprávať o tom, ako chová svoje sliepky, čím ich kŕmi, koľko ich má a aké druhy, viete, že mu môžete veriť a bez obáv u neho nakúpiť. Nestane sa vám potom to, čo mne, že vám v stánku zabalia vajíčka z klietkového chovu do obalu, ktorý hlása voľný chov.

Vracajte sa opakovane

Nakupujte u predajcov, ktorých ste si overili predošlým nákupom. Budú si vás pamätať, prezradia vám viac a dajú vám tipy na ďalších pestovateľov či chovateľov, ktorých môžete podporiť práve tým, že u nich nakúpite a budete sa k nim vracať opakovane.

Radosti z trhu

Všímajte si ruky predajcu

Neplatí to pri všetkých stánkoch, ale vo väčšine z nich predajca = farmár, ktorý vám spolu s tou chutnou zeleninou a ovocím odovzdáva aj časť svoje práce a úsilia. Byť farmárom dnes nie je ľahké, konkurovať veľkým obchodným reťazcom a ich cenám, premenlivému počasiu, postrekom od susedov či občasnej neúcte sa zdá ako dlhý múr, ktorý staviame a pre ktorý prichádzame o to, čo by pre nás malo byť najcennejšie – kvalita.

Pozrite si, čo kupujete

Ohmatajte si to, ovoňajte, prezrite si, v akom kvetináči sú zasadené bylinky, ktoré by ste si radi kúpili. Niekedy sa vám totiž môže stať, že kvetináč prizná farbu pôvodu bylinky – napr. takú Ligúriu v Taliansku. Paradajka by mala intenzívne voňať, zemiaky byť sčasti pokryté hlinou a špenát by mal otŕčať časť svojich korienkov.

Sobotná návšteva trhu však stojí za to. Každá je iná, vždy odídete s niečím navyše (nákupný zoznam sa v tomto prípade dodržiava ťažko) a často tu stretnete ľudí, ktorých stretnúť máte a potrebujete. Vyzbrojte sa plátennou taškou prípadne sieťovkou, privstaňte si a po dobrom nákupe si spravte domácu praženicu so zeleninovou oblohou, chrumkavým chlebom a hrsťou byliniek navrchu. Tieto raňajky sú zaslúžene trhové, voňavé a vaše.

Tento článok pochádza z jarného vydania magazínu BREZZA 2019

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.