Dokonalý letný recept, ktorý spestrí každú grilovačku či rodinné posedenie. :) Tento jednoduchý, základný recept na tzatziki si rovno vytlačte či uložte, lebo po ňom v lete určite budete siahať pravidelne, tak ako my u nás doma. :)
Čo je vlastne to tzatziki?
Tzatziki je dip, dresing či omáčka, ktorá pochádza z gréckej kuchyne a skladá sa najmä z gréckeho jogurtu, nastrúhanej uhorky, cesnaku, olivového oleja, soli, čierneho korenia a čerstvých byliniek - najčastejšie kôpru, mäty či petržlenovej vňate.
K čomu sa hodí tzatziki?
Výborný je v kombinácii s pita chlebíkom, grilovanou či sezónnou čerstvou zeleninou, k souvlaki a mojím tajným odporúčaním sú aj cuketové placky či chrumkavý domáci falafel. A ak vás láka skúšať recepty z gréckej kuchyne, na blogu nájdete aj recept na výborný grécky šalát.
Ak ťa baví skúšanie receptov z rôznych kútov sveta, odporúčam ti vyskúšať aj tieto moje recepty na blogu - farebné francúzske ratatouille, španielsku paellu s morskými plodmi, mexické guacamole s krémovým avokádom, či exotickú Tikka Masalu.
Ingrediencie
na 2 - 4 porcie
Tzatziki dresing
- 500 g gréckeho jogurtu
- 1 dlhá šalátová uhorka (čerstvá)
- 1 strúčik cesnaku
- 1 PL panenského olivového oleja
- 1 ČL bieleho vínneho octu
- šťava z citróna
- soľ a čierne korenie
- čerstvý kôpor
- čerstvá mäta
Podávame s
- pita chlieb
- čerstvá/grilovaná sezónna zelenina
1
Uhorku umyjeme, zbavíme šupky, nastrúhame na strúhadle nahrubo (ak máte v uhorke veľké jadierka, pred strúhaním ich odstráňte), jemne osolíme (vďaka tomu pustí uhorka vodu rýchlejšie) a necháme odležať 20 minút. Do menšej šalátovej misy dáme grécky jogurt, pridáme prelisovaný strúčik cesnaku, olivový olej a biely vínny ocot.
2
Následne pridáme nastrúhanú uhorku, ktorú však najprv zbavíme prebytočnej vody. Môžete to urobiť rukami - vyžmýkať nastrúhané kúsky uhorky v dlaniach alebo použiť na vyžmýkanie prebytočnej vody čistú utierku. Ak by ste uhorku nezbavili prebytočnej vody, bolo by výsledné tzatziki vodovejšie a jednotlivé vrstvy by sa vám oddelili, preto tento krok určite nevynechajte.
3
Celú zmes dobre premiešame, osolíme, okoreníme a podľa chuti pridáme trochu šťavy z citróna. Na záver do tzatziki pridáme trochu čerstvého nasekaného kôpru a mäty - približne jednu polievkovú lyžicu z každej bylinky. Ochutnáme a podľa potreby pridáme soľ, čierne korenie a citrónovú šťavu. Tzatziki servírujeme s pita chlebíkom (v prípade verzie bez lepku pita chlebík vynecháme) a čerstvou či grilovanou zeleninou. Pred servírovaním pokvapkáme tzatziki panenským olivovým olejom a posypeme troškou kôpru na ozdobu. Nech vám chutí!
Tip
- tzatziki chutí najlepšie, ak ho chvíľu necháte v chladničke (odporúčam aspoň 1 - 2 hodiny), vďaka tomu sa zjemní chuť cesnaku a prehĺbi sa chuť jednotlivých ingrediencií.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody