Domov ReceptyBez lepku Originálne grécke tzatziki

Originálne grécke tzatziki

Autor: Veronika Čopíková
Tzatziky

Dokonalý letný recept, ktorý spestrí každú grilovačku či rodinné posedenie. :) Tento jednoduchý, základný recept na tzatziki si rovno vytlačte či uložte, lebo po ňom v lete určite budete siahať pravidelne, tak ako my u nás doma. :)

Čo je vlastne to tzatziki?

Tzatziki je dip, dresing či omáčka, ktorá pochádza z gréckej kuchyne a skladá sa najmä z gréckeho jogurtu, nastrúhanej uhorky, cesnaku, olivového oleja, soli, čierneho korenia a čerstvých byliniek - najčastejšie kôpru, mäty či petržlenovej vňate.

K čomu sa hodí tzatziki?

Výborný je v kombinácii s pita chlebíkom, grilovanou či sezónnou čerstvou zeleninou, k souvlaki a mojím tajným odporúčaním sú aj cuketové placky či chrumkavý domáci falafel. A ak vás láka skúšať recepty z gréckej kuchyne, na blogu nájdete aj recept na výborný grécky šalát.

Ak ťa baví skúšanie receptov z rôznych kútov sveta, odporúčam ti vyskúšať aj tieto moje recepty na blogu - farebné francúzske ratatouille, španielsku paellu s morskými plodmi, mexické guacamole s krémovým avokádom, či exotickú Tikka Masalu.

Ingrediencie

na 2 - 4 porcie

Tzatziki dresing

  • 500 g gréckeho jogurtu
  • 1 dlhá šalátová uhorka (čerstvá)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 PL panenského olivového oleja
  • 1 ČL bieleho vínneho octu
  • šťava z citróna
  • soľ a čierne korenie
  • čerstvý kôpor
  • čerstvá mäta

Podávame s

  • pita chlieb
  • čerstvá/grilovaná sezónna zelenina

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Tzatziki

1

Uhorku umyjeme, zbavíme šupky, nastrúhame na strúhadle nahrubo (ak máte v uhorke veľké jadierka, pred strúhaním ich odstráňte), jemne osolíme (vďaka tomu pustí uhorka vodu rýchlejšie) a necháme odležať 20 minút. Do menšej šalátovej misy dáme grécky jogurt, pridáme prelisovaný strúčik cesnaku, olivový olej a biely vínny ocot.

2

Následne pridáme nastrúhanú uhorku, ktorú však najprv zbavíme prebytočnej vody. Môžete to urobiť rukami - vyžmýkať nastrúhané kúsky uhorky v dlaniach alebo použiť na vyžmýkanie prebytočnej vody čistú utierku. Ak by ste uhorku nezbavili prebytočnej vody, bolo by výsledné tzatziki vodovejšie a jednotlivé vrstvy by sa vám oddelili, preto tento krok určite nevynechajte.

3

Celú zmes dobre premiešame, osolíme, okoreníme a podľa chuti pridáme trochu šťavy z citróna. Na záver do tzatziki pridáme trochu čerstvého nasekaného kôpru a mäty - približne jednu polievkovú lyžicu z každej bylinky. Ochutnáme a podľa potreby pridáme soľ, čierne korenie a citrónovú šťavu. Tzatziki servírujeme s pita chlebíkom (v prípade verzie bez lepku pita chlebík vynecháme) a čerstvou či grilovanou zeleninou. Pred servírovaním pokvapkáme tzatziki panenským olivovým olejom a posypeme troškou kôpru na ozdobu. Nech vám chutí!

Tip

  •  tzatziki chutí najlepšie, ak ho chvíľu necháte v chladničke (odporúčam aspoň 1 - 2 hodiny), vďaka tomu sa zjemní chuť cesnaku a prehĺbi sa chuť jednotlivých ingrediencií.
Tzatziki

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.