Domov ReceptyBezmäsité jedlá Zapekaný karfiol s paradajkovou salsou

Zapekaný karfiol s paradajkovou salsou

Autor: Veronika Čopíková
Zapekaný karfiol s paradajkovou salsou

Priznám sa vám, že karfiol som jedla naposledy asi pred desiatimi rokmi a potom prišla dlhá pauza. Totiž, karfiol som jedávala v jeho klasickej podobe – varený, obalený v trojobale a vypražený na oleji. Strávila som pri sporáku zopár hodín a popri vyprážaní som ujedala tie najmenšie ružičky karfiolu, ešte horúce a páliace na jazyku. Potom prišla stopka vyprážaniu kvôli podráždenému pankreasu a ja som sa pustila do objavovania iných spôsobov prípravy nielen karfiolu. A viete čo? Zapekaný karfiol je oveľa jednoduchší a rýchlejší na prípravu a pritom neuveriteľne dobrý! Zvyknem ho vyjedať priamo z plechu – zvonku je chrumkavý a vnútri mäkučký. A práve takto si ho vychutnáte naplno, lebo sa neskryje v múke, vajíčku a strúhanke, ale bude taký, aký je. Len jemne posolený a pokvapkaný olivovým olejom. Viem, že zapekaný karfiol sa robieva väčšinou so syrom, smotanou či vajíčkami, ale odporúčam vám vyskúšať môj jednoduchý recept, na ktorý nebudete potrebovať ani tieto ingrediencie. Uvidíte, že nebudete ľutovať.

Ingrediencie

na 2 porcie

Dip

  • 75 g kyslej smotany
  • 75 g majonézy s medom a horčicou (môžete nahradiť klasickou majonézou a pridať trochu hrubozrnnej horčice a medu)
  • hrsť čerstvého kôpru

Paradajková salsa

  • 10 cherry paradajok
  • ½ červenej cibule
  • hrsť kapár naložených v soli (môžete vynechať)

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov. Kniha Lenivá KuchárkaRecenzie

PREZRIEŤ KNIHU

Zapekaný karfiol s paradajkovou salsou

Postup

Karfiol rozoberieme na menšie ružičky, ktoré dobre umyjeme pod prúdom studenej vody. Ružičky karfiolu necháme trochu odkvapkať a následne rozprestrieme na plech alebo zapekaciu misku. Pokvapkáme olivovým olejom, jemne osolíme a lyžicou premiešame. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme 35 až 45 minút, až kým karfiol nie je zvnútra mäkký.

 

Medzitým si pripravíme dip, do ktorého si budeme namáčať ešte teplý zapekaný karfiol. Do menšej misky dáme kyslú smotanu, pridáme majonézu (ja som použila majonézu s medom a horčicou, ktorá dodá dipu zaujímavú a výbornú chuť – ak ju však nemáte, pokojne pridajte trochu hrubozrnnej horčice a med, dá sa s tým pekne vyhrať, alebo použite klasickú majonézu) a dobre premiešame. Na záver do dipu primiešame nahrubo nakrájaný čerstvý kôpor.

Zapekaný karfiol môžete podávať len s dipom, ak by ste ho však chceli povýšiť ešte na vyšší level a zužitkovať domáce paradajky, ktoré ste si vypestovali, či kúpili na trhu, vyskúšajte si k nemu pripraviť ešte paradajkovú salsu. Najlepšie sú na salsu cherry paradajky, ktoré nakrájame na kocky. Následne pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a hrsť kapár, ktoré premyjeme pod studenou vodou, aby sme ich zbavili soli (ak ste kúpili kapary naložené v soli). Kapary sú dosť výrazné, takže použite len za hrsť, nie viac. Dobre premiešajte, pridajte trochu nasekaného kôpru a ak je to potrebné, okoreňte. A letná večera zo zopár ingrediencií je hotová! Verím, že vám bude chutiť rovnako, ako nám.

Zapekaný karfiol s paradajkovou salsou

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.

Ako sa ti recept vydaril? (5 je top)
[Celkom: 11 Priemer: 4.5]

Výber najlepších receptov nájdete v knihe


Prezrieť knihu

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár

Add your own review

Hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

6 komentárov

Monika 30.7.2020 - 22:13

Mňam, vyzkouším to hned zítra, děkuji za tip….

Reaguj
Evi 27.7.2020 - 21:36
Vyzerá to veľmi dobre, určite vyskúšam :-)
Reaguj
Veronika 25.7.2020 - 22:51

vyskusane, sice bez kapar a kopru :) rychle, lahke, chutne :) recept padol velmi vhod – synovi kupujem roznu zeleninu na prikrmy, ale on zje zatial malinko a rozmyslala som ako zuzitkovat zvysok, a presne s trojobalom a vyprazanim sa mi nechcelo trapit :) dakujem

Reaguj
Milota 24.7.2020 - 12:36
Výborne, vďaka za inspiraciu:). Nedalo mi to a zaliala som to vyslahanymi vajíčkami a na záver som poprasila parmezánom a ešte par min zapiekla.
Reaguj
Renata 22.7.2020 - 13:17

Ďakujem Veronika za inšpiraciu vyskušam .Teším sa na Tvoje recepty ,ktoré mi posielaš aj do meilu.

Reaguj
Jana 22.7.2020 - 10:24

Noo, keďže som sa toť nedávno dala nahovoriť na teplovzdušnú rúru, veru skúsim karfiolik „poventilovať“ v nej- – verím, že nebudem sklamaná, pretože ja sa môžem v karfiole aj kúpať! Vďaka za podnet cez ten karfiolový recept. Tak hor sa do práce! S pozdravom JANA

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Tu sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na magazín a kuchársku knihu

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box