Priznám sa vám, že karfiol som jedla naposledy asi pred desiatimi rokmi a potom prišla dlhá pauza. Totiž, karfiol som jedávala v jeho klasickej podobe – varený, obalený v trojobale a vypražený na oleji. Strávila som pri sporáku zopár hodín a popri vyprážaní som ujedala tie najmenšie ružičky karfiolu, ešte horúce a páliace na jazyku. Potom prišla stopka vyprážaniu kvôli podráždenému pankreasu a ja som sa pustila do objavovania iných spôsobov prípravy nielen karfiolu. A viete čo? Zapekaný karfiol je oveľa jednoduchší a rýchlejší na prípravu a pritom neuveriteľne dobrý! Zvyknem ho vyjedať priamo z plechu – zvonku je chrumkavý a vnútri mäkučký. A práve takto si ho vychutnáte naplno, lebo sa neskryje v múke, vajíčku a strúhanke, ale bude taký, aký je. Len jemne posolený a pokvapkaný olivovým olejom. Viem, že zapekaný karfiol sa robieva väčšinou so syrom, smotanou či vajíčkami, ale odporúčam vám vyskúšať môj jednoduchý recept, na ktorý nebudete potrebovať ani tieto ingrediencie. Uvidíte, že nebudete ľutovať.
Ďalšie jednoduché recepty nájdeš v knihách Lenivá kuchárka.
Ingrediencie
na 2 porcie
- 1 karfiol
- panenský olivový olej
- soľ
Dip
- 75 g kyslej smotany
- 75 g majonézy s medom a horčicou (môžete nahradiť klasickou majonézou a pridať trochu hrubozrnnej horčice a medu)
- hrsť čerstvého kôpru
Paradajková salsa
- 10 cherry paradajok
- ½ červenej cibule
- hrsť kapár naložených v soli (môžete vynechať)
Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!
Postup
1 Karfiol rozoberieme na menšie ružičky, ktoré dobre umyjeme pod prúdom studenej vody. Ružičky karfiolu necháme trochu odkvapkať a následne rozprestrieme na plech alebo zapekaciu misku. Pokvapkáme olivovým olejom, jemne osolíme a lyžicou premiešame. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme 35 až 45 minút, až kým karfiol nie je zvnútra mäkký.
2 Medzitým si pripravíme dip, do ktorého si budeme namáčať ešte teplý zapekaný karfiol. Do menšej misky dáme kyslú smotanu, pridáme majonézu (ja som použila majonézu s medom a horčicou, ktorá dodá dipu zaujímavú a výbornú chuť – ak ju však nemáte, pokojne pridajte trochu hrubozrnnej horčice a med, dá sa s tým pekne vyhrať, alebo použite klasickú majonézu) a dobre premiešame. Na záver do dipu primiešame nahrubo nakrájaný čerstvý kôpor.
Vyskúšajte aj:
3 Zapekaný karfiol môžete podávať len s dipom, ak by ste ho však chceli povýšiť ešte na vyšší level a zužitkovať domáce paradajky, ktoré ste si vypestovali, či kúpili na trhu, vyskúšajte si k nemu pripraviť ešte paradajkovú salsu. Najlepšie sú na salsu cherry paradajky, ktoré nakrájame na kocky. Následne pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a hrsť kapár, ktoré premyjeme pod studenou vodou, aby sme ich zbavili soli (ak ste kúpili kapary naložené v soli). Kapary sú dosť výrazné, takže použite len za hrsť, nie viac. Dobre premiešajte, pridajte trochu nasekaného kôpru a ak je to potrebné, okoreňte. A letná večera zo zopár ingrediencií je hotová! Verím, že vám bude chutiť rovnako, ako nám.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
16 komentárov
Ahoj Veronika, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k receptu :) Teším sa, že ti chutllo :)
Ahoj Lenka, jeeeeej to sa veľmi teším! :) Som rada, že ti chutilo a budeš ho robiť často :)
Mňam, vyzkouším to hned zítra, děkuji za tip….
Super, teším sa Monika a dúfam, že ti zapekaný karfiol bude chutiť :)
Ďakujem krásne Evi, budem sa tešiť na tvoju spätnú väzbu :) Držím palce, nech sa vydarí!
vyskusane, sice bez kapar a kopru :) rychle, lahke, chutne :) recept padol velmi vhod – synovi kupujem roznu zeleninu na prikrmy, ale on zje zatial malinko a rozmyslala som ako zuzitkovat zvysok, a presne s trojobalom a vyprazanim sa mi nechcelo trapit :) dakujem
ďakujem krásne za spätnú väzbu Veronika :) Som rada, že recept padol vhod. A kapary a kôpor sú také doplnky, ja mám strašne rada kôpor, tak by som ho pridávala najradšej do každého slaného jedla :D
Super, veľmi sa teším, že sa zapekaný karfiol vydaril a chutil! :) Parmezán je skvelá voľba, dodáva celému jedlu nový šmrnc :)
Ďakujem Veronika za inšpiraciu vyskušam .Teším sa na Tvoje recepty ,ktoré mi posielaš aj do meilu.
Renátka ďakujem pekne, som rada, že ťa moje pravidelné novinky, ktoré posielam do mailu, potešia :) Verím, že ti bude chutiť :)
Noo, keďže som sa toť nedávno dala nahovoriť na teplovzdušnú rúru, veru skúsim karfiolik „poventilovať“ v nej- – verím, že nebudem sklamaná, pretože ja sa môžem v karfiole aj kúpať! Vďaka za podnet cez ten karfiolový recept. Tak hor sa do práce! S pozdravom JANA
Milá Janka, tak to sa veľmi teším, že vyskúšaš môj recept na zapekaný karfiol :) Verím, že nebudeš sklamaná, nám chutí veľmi aj všetkým, ktorí ho zatiaľ vyskúšali :) Držím palce!