Dnes som sa vrátila z trhoviska Miletičova so slušnou nádielkou ovocia a zeleniny. Ak by som mala vybrať miesto, ktoré by ste ako turisti mali v Bratislave navštíviť, okrem všetkých pamiatok, polorozpadnutých zákutí, kaviarní a zmrzlinární, by som vás zaviedla aj sem. Miletička má svoju jedinečnú atmosféru, zmes predávajúcich a kupujúcich, rozmanitosť, zvolania a stánky prekypujúce ovocím, zeleninou, bylinkami a kvetmi. Ani neviete ako, prechádzate sa pomedzi stánky, privoniavate a usmievate sa od ucha k uchu. Na trhu sa mi okrem iného podarilo kúpiť aj krásne mäsité paradajky - býčie srdce, ktoré som použila ako základ do tohto receptu. Plnené paradajky s hnedou ryžou a quinoou predstavujú obed, ktorý vás prekvapí svojou chuťou. Navyše servírovaný takýmto zaujímavým spôsobom presvedčí snáď aj najzarytejších odporcov paradajok. :D
Ďalšie jednoduché recepty nájdeš v knihách Lenivá kuchárka. Pri objednávke dvoch kníh je poštovné zadarmo!
Ingrediencie
na 6 plnených paradajok
- 180 g SOS hnedá ryža
- 700 ml vody
- 1/2 ČL soli
Na náplň
- 1 cuketa
- Halloumi syr (ja som mala 225 g balenie)
- jarná cibuľka
A nesmieme zabudnúť na
- 6 zrelých paradajok (ja som použila paradajky Býčie srdce, ktoré sú väčšie)
Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!
Ako si pripraviť náplň do paradajok?
1 Hnedú ryžu s obilninami a quinoou (príp. môžete použiť len quinou) vysypeme do sitka a prepláchneme v horúcej vode. Prepláchnutú zmes dáme do menšieho hrnca a zalejeme vodou. Za občasného miešania privedieme do varu, osolíme, premiešame, prikryjeme a necháme variť na miernom plameni 20 - 35 minút, kým sa z hrnca neodparí voda. Ak si nie ste istí, či je hotová, nakuknite pod pokrievku a ochutnajte ju.
2 Kým sa zmes varí, pripravíme si ďalšie ingrediencie. Cuketu umyjeme, ošúpeme a nakrájame na menšie kocky. Halloumi syr (môžete použiť aj iný syr napr. mozzarellu) nakrájame na kocky a chvíľku opečieme na panvici. Opečený syr pridáme k uvarenej zmesi hnedej ryže a na panvičku hodíme tentoraz cuketu. Opäť chvíľu opečieme, aby nám trochu zmäkla a primiešame k hnedej ryži a syru.
Quinoa s kurkumou a hráškom
Ak ešte s pani quinoou nemáte skúsenosť, vyskúšajte tento jednoduchý recept a lá quinoa s kurkumou a hráškom.
Plnené paradajky s hnedou ryžou a quinoou
3 Paradajky umyjeme a z každej odrežeme hlavičku. Následne lyžičkou vydlabeme vnútro paradajky (to môžete zjesť alebo pridať do náplne) a vzniknutú prázdnotu naplníme našou pripravenou náplňou. Takto postupujeme, až kým neminieme všetku náplň aj paradajky. :) Plnené paradajky prikryjeme odrezanou hlavičkou, poukladáme na plech a dáme piecť do rúry na 170 °C. Pečieme cca. 15-20 minút, kým sa nám paradajky nezačnú šúveriť resp. vráskavieť. Vytiahneme z rúry a môžeme servírovať. Na záver môžete náplň posypať nasekanou jarnou cibuľkou alebo cuketou a syrom, ktoré sa už nezmestili do náplne. Nech vám chutí!
Tento recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Transtrade, ktorá je distribútorom značky SOS.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody