Domov ReceptyBez lepku Krémové hubové rizoto

Krémové hubové rizoto

Autor: Veronika Čopíková
Krémové hubové rizoto

Priznám sa, že rizoto nikdy nepatrilo medzi moje najobľúbenejšie jedlá. Jedávala som to od mamy a neskôr, keď som sa presťahovala do Bratislavy, to od priateľovej mamy. Dôvodom, prečo mi rizoto nechutilo, bola jeho príprava na slovenský spôsob. Väčšinou bolo treba minúť zvyšky z nedeľného kuraťa, k tomu sa pridala nejaká zelenina z konzervy, uvarila sa klasická ryža, a rizoto bolo na svete. A ja som pri jedení len na stokrát prežúvala a dúfala, že keď prídem na návštevu, nebude ma tam čakať rizoto. :D

Všetko sa však zmenilo minulý mesiac, keď som ochutnala najprv krémové rizoto s chobotnicou v Gatto Matto a potom hubové rizoto v českom Mikulove. A potom prišlo štúdium ako na to pravé krémové rizoto. Prečítala som desiatky článkov a receptov a vyšli mi z toho viaceré, pre mňa nové, poznania:

  • chutnosť a čarovnosť rizota odráža jeho príprava a kvalita ingrediencií
  • v receptoch nájdete väčšinou medzi ingredienciami vývar, jeho kvalita a chuť sa však výrazne odlišuje, preto je najlepšie použiť čistú vodu
  • na rizoto je najlepšie použiť ryžu s vysokým obsahom škrobu, teda carnaroli alebo arborio ryžu (ryža sa nepremýva)
  • ingrediencie, ktoré pridávate do rizota počas jeho prípravy, by mali mať podobnú teplotu. Ak pridáte studenú vodu či vývar, „zastavíte“ proces prípravy a vo výsledku sa nedočkáte toho wau efektu po ochutnaní
  • rizoto sa je čerstvé, hneď po uvarení, kedy je také skvelé, že ho vyjedáte priamo z panvice. Samozrejme chutné je aj na druhý deň, ale stratí svoju povestnú krémovosť.

Ingrediencie

  • 3 PL olivového oleja
  • 2 šalotky
  • 200 g arborio ryže
  • 125 ml bieleho suchého vína
  • 2 plátky masla
  • 55 g parmezánu
  • voda
  • soľ
  • 200 g čerstvých šampiňónov
  • olivový olej a maslo

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Krémové hubové rizoto

Krémové hubové rizoto – ako na to?

Do menšieho hrnca dáme zohriať 700 ml vody s 1 čajovou lyžičkou soli. Vodu zohrievame preto, aby sme ju následne pridávali do rizota horúcu, teda mala by mať podobnú teplotu ako ryža. Vďaka tomu sa nezastaví proces varenia a budete mať rizoto presne také, aké má byť – krémové a mňamózne. Kým sa voda zohrieva, zohrejeme si v hlbokej panvici olivový olej. Pridáme k nemu nadrobno nasekané šalotky a opečieme dosklovita. Prisypeme nepremytú ryžu (arborio alebo carnaroli) a poriadne premiešame, aby sa ryža obalila vo vrstve olivového oleja. Opekáme 4 až 5 minút, pričom ryžu pravidelne premiešavame. Prilejeme víno, osolíme štipkou soli a za občasného miešania privedieme do varu. Varíme 2 minúty, kým sa víno neodparí.

A teraz prichádza časť, ktorá je plná trpezlivosti, lebo ak vydržíte poctivo miešať a nenecháte rizoto napospas vlastnému životu, na konci vás čaká chuťový zázrak. Keď sa víno odparí, znížime teplotu na stredný plameň, pridáme naberačku horúcej vody a pravidelne miešame, kým sa voda nevstrebe. Pokračujeme v postupnom pridávaní vody a zakaždým premiešavame, kým sa nevstrebe voda a ryža sa neuvarí al dente. Ja mám radšej, keď je ryža trochu chrumkavá, takže ju varím presne takto. Ak ju chcete mať mäkšiu, varte ju trocha dlhšie. Ryža je hotová vtedy, keď je obklopená krémovou tekutinou a po ochutnaní je jemne chrumkavá. Celý proces varenia trvá 25 až 30 minút, tak si na to vyhraďte čas a pohár vína. :)

Krémové hubové rizoto

Ryžu stiahneme zo sporáka a primiešame k nej plátky masla. Na záver vmiešame ešte nastrúhaný parmezán a ak je to potrebné, rizoto ešte dosolíme a okoreníme, prípadne pridáme horúcu vodu. Základné rizoto máme hotové, čím ho doplníte je už na vás, výborné je však hubové rizoto. Šampiňóny premyjeme pod studenou vodou a nakrájame na menšie časti. V panvici zohrejeme olivový olej a plátok masla, pridáme nasekané šampiňóny a opečieme do zmäknutia. Opečené šampiňóny servírujeme na rizote, navrch môžete pridať aj trošku nasekanej petržlenovej vňate. Vychutnávame si ho hneď, pretože rizoto chutí najlepšie čerstvé.

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 87 Priemer: 3.8]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

12 komentárov

Jana 27.8.2019 - 13:22

Dakujem velmi pekne za recept, rizoto je uzasne. uz asi len takto. Konecne som sa naucila urobit ho presne take ako mam rada ;)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 27.8.2019 - 19:16

Ahoj Janka, teším sa, že rizoto sa vydarilo a chutilo presne tak, ako ho máš rada :) Dúfam, že aj ostatné recepty ti budú chutiť a vydaria sa podľa tvojich predstáv :)

Reaguj
Ivana 24.8.2019 - 13:18

Skvelý a jednoduchý recept na rizoto. Ďakujem Veronika, vydarilo sa, bolo famózne, teda ešte je, lebo si ho práve vychutnávam 👍
Budem robiť už len toto 😀

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 25.8.2019 - 11:25

Ahoj Ivana, ďakujem krásne za spätnú väzbu. Veľmi sa teším, že sa ti vydarilo a chutí ti :) A že budeš robiť už len toto, to je veľká pocta :))

Reaguj
iveta 20.8.2019 - 13:36

Ahoj veronika. Presne minuly tyzden som hladala recept na hubove rizoto, pretoze zijem v rakusku a tu sa to vari trochu inac… Takze v podstate som ho varila rovnako,ako ty, len ryzu som oprazila na masle, zalievala som vyvarom a na konci trocha smotany a petrzl.vnate.
Dakujem ti za krasnu pracu, o ktoru sa s nami Delis. Stale sa tesim,ked vidim e-mail od teba. 🤗🤩

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 25.8.2019 - 11:23

Ahoj Iveta, tak to sme sa zladili s rizotom :) Ďakujem krásne za spätnú väzbu k môjmu blogu a newslettru, veľmi sa teším, že ti moje maily prinášajú radosť :) Budem sa deliť aj naďalej, keď mám takých úžasných ľudí tuto :) Ďakujem!

Reaguj
Andrea 19.8.2019 - 15:24

Recept sa mi páči. Ešte som nerobila takto rizoto. Vyskúšam

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 25.8.2019 - 11:21

Ahoj Andrea, teším sa, že ťa recept na hubové rizoto zaujal :) Držím palce nech sa vydarí a chutí!

Reaguj
Patrícia 15.8.2019 - 11:37

Ahoj ☺️ otázka : A čo tak sušené huby miesto čerstvých húb? Aký by bol postup?

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 25.8.2019 - 11:20

Ahoj Patrícia :) Môžeš použiť aj sušené huby, v tomto prípade by som ich predtým na 30 minút namočila do vody. Vodu následne zleješ a huby opečieš podobne ako čerstvé, na olivovom oleji a na masle. Prípadne ich môžeš pridať už na začiatku, keď opekáš šalotky dosklovita :)

Reaguj
Zuzana 5.11.2019 - 12:44

Fantasticke, velmi nam chutilo. Dakujem za recept.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 10.11.2019 - 17:04

ďakujem krásne Zuzana, veľmi sa teším, že rizoto chutilo a vydarilo sa :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box