Domov ReceptyBez laktózy Rýchla citrónová bábovka bez mlieka

Rýchla citrónová bábovka bez mlieka

Autor: Veronika Čopíková
Citrónová bábovka bez mlieka

V kuchynskom svete je len pár značiek, po ktorých túžia moje ruky. Kvalitný kuchynský robot, ktorý urobí všetku prácu za mňa, je zatiaľ nedosiahnuteľné číslo 1 :D Po dnešku však môžem povedať, že niečo z môjho nekonečného zoznamu sa mi podarilo získať do mojej kuchynskej výbavičky. Poznáte značku Nordic Ware? Preslávila sa svojimi ikonickými bábovkovými formami, z ktorých každá bábovka je dokonalým kúskom chutnej poézie. Forma má nielen krásne tvary, ale aj svoju váhu kvality (je vyrobená z masívneho liateho hliníka) s nepriľnavým povrchom, ktorý zabezpečí ľahké vyklopenie z formy. Rýchla citrónová bábovka bez mlieka v nej zožala svoju slávu práve vďaka tomu, že na prvý pohľad obyčajné bábovkové cesto po upečení a vyklopení z formy vyzeralo ako kúsok... niečoho viac.

Ingrediencie

bábovková forma Lilie Nordic Ware

Cesto na bábovku:

  • 4 vajcia
  • 130 g trstinového cukru
  • 2 PL citrónovej kôry (čerstvo nastrúhanej z bio citrónov)
  • 1 ČL vanilky
  • 50 ml citrónovej šťavy
  • 85 ml olivového oleja
  • 200 g špaldovej celozrnnej múky (jemnej) - bezlepková verzia 50 g makovej + 150 g mandľovej múky
  • 40 g kukuričného škrobu
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/2 ČL soli
  • 125 ml mandľového mlieka
  • práškový cukor na posypanie

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Citrónová bábovka bez mlieka

Rýchla citrónová bábovka bez mlieka - bábovka bez laktózy

V miske vyšľaháme vajíčka s cukrom a citrónovou kôrou do jemnej peny pomocou stolného mixéra s metličkami na šľahanie. Získanie tejto konzistencie vám potrvá pri šľahaní na stredných otáčkach cca. 3 minúty. Pridáme vanilku, citrónovú šťavu a olivový olej a opäť trochu prešľaháme, aby sa ingrediencie zapracovali do zmesi. Následne pridávame po častiach múku zmiešanú s kukuričným škrobom na striedačku s mandľovým mliekom, pričom začíname i končíme práve múkou. V tejto časti premiešavame cesto na bábovku ručne metličkou len do momentu,kým sa suché a mokré ingrediencie nespoja.

Citrónová bábovka bez mlieka

Cesto na bábovku vylejeme do vymastenej bábovkovej formy a vložíme do rúry vyhriatej na 175 °C. Pečieme cca. 35 minút (či je bábovka upečená otestujeme špáradlom - keď je suché a je na ňom zachytených pár omrviniek z cesta, bábovka je hotová).

Po upečení rúru vypneme a pri pootvorených dvierkach necháme bábovku trochu vychladnúť (5 minút). Následne ju vytiahneme z rúry a po 10 minútach bábovku opatrne vyklopíme na mriežku. Pred podávaním ju posypeme práškovým cukrom a potom sa už pustíme do vychutnávania osviežujúcich citrónov ukrytých v bábovkovom ceste.

Citrónová bábovka bez mlieka
Citrónová bábovka bez mlieka

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 44 Priemer: 4]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

4 komentáre

JAnka 13.10.2018 - 18:40

Veronika,
nielen recepty, ale aj Tvoje fotky su podla mojej chuti ;) si sikovna a napadita, opat fandim a skladam pomysleny klobuk nad Tvojou pracou/zalubou :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 16.10.2018 - 21:37

Ahoj Janka, veľmi pekne ďakujem :)) Teším sa, že sa ti páčia fotky i recepty a spôsob, akým ich komunikujem celým týmto naším online svetom :) Zatiaľ záľuba, ktorá sa raz možno pretaví aj do práce :)

Reaguj
Katarina 20.6.2018 - 21:25

Zdravim Veronika, konecne som nasla niekoho kto vlastni kusok babovkovych pokladov z Nordic Ware :-) pretoze mam jednu dilemu: ako resp. cim vymazat a vysypat tieto krasne formy ? Mam jednu, myslim ze je to goticka katedrala a to znamena, ze ma vela drobnych ryh a preliacin, ktore bezne vysypanie (hrubou mukou, struhankou, inym podobnym) okamzite zaplni a po vyklopeni to uz nie je krasny ostry vyclenok ale kus niecoho, co sa da odfuknut :-) Zatial som sa neodvazila formu nicim nevysypat, naozaj sa vyklopi aj bez vysypania . Ake su Vase skusenosti ? A cim formu mastite ? Na tieto specialne formy sa mi osvedcil olej v spreji, ale jedine tie ktore si nosim zo zahranicia. Poradite ? Dakujem velmi pekne, aj za super recepty a nech sa Vam dari … Katarina

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 24.6.2018 - 16:45

Ahoj Katarína, prepáč mi za oneskorenú odpoveď, chcela som vyskúšať bábovku upiecť znova tentokrát bez vysypania, aby som ti mohla dať overenú odpoveď :) Veľmi pekne ďakujem za pochvalu, veľmi sa teším z môjho prvého bábovkového pokladu a žasnem, aký je ten poklad ťažký a krásny zároveň :) Pri tejto bábovke som formu vymazala maslom a vysypala múkou, ale nezdalo sa mi to najlepšie vzhľadom na množstvo rýh, ktoré bábovka má. Preto som dnes upiekla pomarančovú bábovku a tentokrát som ju len jemne vymazala maslom pomocou prstov. Po vyklopení bola bábovka super, ostalo v bábovke miestami pár omrviniek, ale na kráse jej to vôbec neubralo. Takže ja budem len maslom vymazávať a múku ani strúhanku nebudem používať. Zdroj na zahraničné oleje v spreji nemám, takže si budem musieť vystačiť s mojím tradičným maslom :) Dúfam, že ti odpoveď pomôže a maj krásny zvyšok víkendu :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box