Domov ReceptyBez laktózy Veľkonočná roláda s malinovým krémom

Veľkonočná roláda s malinovým krémom

Autor: Veronika Čopíková
Veľkonočná roláda

Tentokrát som si pre vás pripravila recept na veľkonočnú roládu s malinovým krémom. Je to netypická, ale o to chutnejšia kombinácia zeleného čaju matcha, sladkých malín a sviežej mäty. Veľkonočná roláda s malinovým krémom je krásna nielen na pohľad, vďaka výraznej zelenej farbe, ktorá sa strieda s farbou bielej nevinnosti a ružových malín, ale ak budete mať odvahu experimentovať so zeleným čajom pri pečení, odmenou vám bude nová, zaujímavá kombinácia chutí.

Roláda je prirodzene bezlepková a ak by ste si ju chceli pripraviť vo verzii bez laktózy, vďaka spolupráci s Kauflandom, ktorý má vlastnú značku bezlaktózových produktov K-free, nájdete v recepte aj tipy na bezlaktózovú verziu. Budem sa tešiť, ak ju vyskúšate a som zvedavá na vašu spätnú väzbu. :)

Ingrediencie

Cesto

  • 50 g ryžovej múky
  • 50 g kukuričného škrobu
  • 10 g matcha prášku (ide o typ zeleného čaju, ktorý je rozomletý na jemný prášok)
  • 5 vajec
  • 100 g trstinového cukru
  • štipka soli
  • maslo na vymazanie (pre verziu bez laktózy použite bezlaktózové maslo K-free)

Náplň

  • 100 g mascarpone (pre verziu bez laktózy použite bezlaktózové mascarpone)
  • 100 ml smotany na šľahanie (pre verziu bez laktózy použite bezlaktózovú smotanu na šľahanie K-free)
  • 2 PL trstinového cukru
  • 100 g čerstvých malín
  • hrsť lístkov čerstvej mäty
  • malinový džem

Na ozdobu

  • maliny
  • mäta

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Veľkonočná roláda s malinovým krémom

1 Na prípravu rolády budeme potrebovať tri misky – na suché ingrediencie, na bielky a na žĺtky. V prvej miske zmiešame ryžovú múku s kukuričným škrobom a zeleným práškovým čajom matcha. Matcha prášok dodá roláde krásnu zelenú farbu a zaujímavú chuť (netypickú, ale o to viac si z rolády chodíte odkrajovať ďalší a ďalší kúsok), ak by ste teda chceli vyskúšať niečo nové, odporúčam si ho zadovážiť a použiť v rámci pečenia. Ak sa vám však ťažko zháňa, môžete ho vynechať a postupovať podľa receptu bez jeho použitia, roláda bude chutná aj bez neho. :)

2 V druhej miske vyšľaháme bielky so štipkou soli. Počas šľahania pridávame k bielkom postupne 50 g cukru, až kým sneh nie je tuhý. V tretej miske vyšľaháme žĺtky s druhou polovicou cukru (50 g) do peny. K žĺtkom pridáme časť snehu z bielkov a jemne premiešame. Následne prisypeme suché ingrediencie a po častiach sneh z bielkov – zakaždým jemne premiešame, až nám vznikne nadýchané „penové“ cesto.

3 Plech vyložíme papierom na pečenie a potrieme ho tenkou vrstvou masla. Cesto vylejeme na plech a pomocou stierky rovnomerne rozotrieme. Vložíme do rúry vyhriatej na 190 °C a pečieme cca 8 minút. Po upečení vytiahneme korpus z rúry a necháme pár minút chladnúť. Potom ho prevrátime na druhý plech alebo na dosku, opatrne z neho stiahneme papier na pečenie a opäť ho prevrátime. Korpus prenesieme na kuchynskú utierku, ktorú poprášime práškovým cukrom a pomaly ho zrolujeme do utierky. Necháme vychladnúť.

4 Medzitým si pripravíme krém – do misky dáme mascarpone, smotanu na šľahanie, cukor, odkvapkané maliny a nadrobno nakrájanú hrsť lístkov mäty. Mixérom vyšľaháme do nadýchanej konzistencie. Ak je to potrebné, krém dosladíme. Korpus opatrne vyrovnáme a potrieme vrstvou malinového džemu, pričom po okrajoch necháme voľné miesto. Na džem nanesieme vrstvu krému a roládu opäť opatrne zrolujeme. Odložíme do chladničky najlepšie na celú noc. Pred podávaním roládu ozdobíme čerstvými malinami a lístkami mäty.  Nech vám chutí!

Veľkonočná roláda s malinovým krémom

Recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Kaufland.

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

6 komentárov

Melania 3.5.2021 - 19:04
Roládu som robila už tretí krát,je výborná, svieža, ľahučké cesto + malinová plnka... Milá Veronika ďakujem za výborný recept
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.11.2021 - 21:49

Milá Melánia, to sa veľmi teším! :) Som rada, že sa zakaždým vydarila a chutila presne tak, ako má – sviežo s ľahučkým penovým cestom :)

Reaguj
Jana 4.4.2021 - 15:56
Mila Veronika, dakujem za dalsi chutny receptik. Tesila som sa na nadychanu roladu s vonou a chutou prichadzajucej jari. Cesto som kombinovala hladku spaldovu muku 100g a 10g kukur.skrobu. no bolo to velmi lepive,doslova ako zuvacka.. Sneh tomu pomohol ale zamakala som si,kym sa mi podarilo to cesto vymuesat do jednoliatej konzistencie. Po upeceni vsak bolo prima. Slahacka a mascarpone ako krem to je osvedcena klasika. Vyborny napad osviezit ho malinami. Kedze nemame radi jadierka, vyuzila som iba cistu malinovu stavu ( maliny som pretlacila cez gazu) ale 100g malin bolo malo. Sice plnka mala peknu farbu ale chut bola len lahucko malinova. Roladka urcite znesie aj vyraznejsiu malinovu chut. Viac stavy by vsak uz urobilo krem velmi riednym. Nevies poradit,akoby sa to dalo vyriesit? No kazdopadne moji jedaci boli s vysledkom spokojni a moje postrehy ber prosim ako snahu o vysperkovanie uz aj tak dokonaleho diela:)
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.11.2021 - 21:56

Milá Janka, veľmi pekne ďakujem za spätnú väzbu a tvoje postrehy :) Za tie som ja práveže veľmi rada, tie posúvajú vred a vylepšujú tento náš lenivý klub, kde si pečieme, varíme a tešíme sa z vydarených výtvorov toho druhého :) Janka v prípade rolády radšej používam kombináciu kukuričného škrobu a nejakej ľahšej múky, čo do konzistencie, nakoľko v prípade kombinácie ryžovej múky a škrobu viem dosiahnuť ľahkú nadýchanú konzistenciu. Ale sneh pomáha, ak sa použije do rolády iná múka, len je to potom makačka :) Na zvýraznenie malinovej chuti ma napadá ešte malinový sirup, taký naozaj dobrý a to by stačilo pridať za lyžicu-dve, čo by nemuselo ublížiť konzistencii krému :) Prípadne potom ešte každý kúsok rolády servírovať s čerstvými malinami, bude to výraznejšie a i oku lahodiace :)

Reaguj
Blanka 10.4.2024 - 8:37

Veronika,
Mne sa osvedcilo pouzivat miesto lekvaru malinove pyre,cize jemne povarene maliny s trochou cukru,potom rozmixovane a prepasirovane cez hrubsie sitko,aby presla nielen stava,ale aj duzina.s tym potriem hotove cesto namiesto lekvaru,plnku uz robim len cistu mascarpone plus slahacka,ak chces ruzovu farbu,tak aj tu stavu. Vdaka malinovemu pyte ma rolada vyraznu malinovu chut. Robim to tak na torty Velmi sa k tejto kombinacii osvedcila aj limetova kora,vizualne aj chutovo .

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 21.4.2024 - 9:10

Ahoj Blanka, ďakujem za skvelý tip! :-) Malinové pyré je vynikajúci nápad, ja osobne ho mám veľmi rada, aj naposledy som ho mala v pistáciovom koláčiku od sestry a spravilo tam neuveriteľne skvelú chuť :-) Takže niekedy určite otestujem aj do tejto rolády, keď už budú v sezóne maliny. A spoločne s limetkovou kôrou, ďakujem ešte raz! :-)

Reaguj