Tentokrát som si pre vás pripravila recept na veľkonočnú roládu s malinovým krémom. Je to netypická, ale o to chutnejšia kombinácia zeleného čaju matcha, sladkých malín a sviežej mäty. Veľkonočná roláda s malinovým krémom je krásna nielen na pohľad, vďaka výraznej zelenej farbe, ktorá sa strieda s farbou bielej nevinnosti a ružových malín, ale ak budete mať odvahu experimentovať so zeleným čajom pri pečení, odmenou vám bude nová, zaujímavá kombinácia chutí.
Roláda je prirodzene bezlepková a ak by ste si ju chceli pripraviť vo verzii bez laktózy, vďaka spolupráci s Kauflandom, ktorý má vlastnú značku bezlaktózových produktov K-free, nájdete v recepte aj tipy na bezlaktózovú verziu. Budem sa tešiť, ak ju vyskúšate a som zvedavá na vašu spätnú väzbu. :)
Ingrediencie
Cesto
- 50 g ryžovej múky
- 50 g kukuričného škrobu
- 10 g matcha prášku (ide o typ zeleného čaju, ktorý je rozomletý na jemný prášok)
- 5 vajec
- 100 g trstinového cukru
- štipka soli
- maslo na vymazanie (pre verziu bez laktózy použite bezlaktózové maslo K-free)
Náplň
- 100 g mascarpone (pre verziu bez laktózy použite bezlaktózové mascarpone)
- 100 ml smotany na šľahanie (pre verziu bez laktózy použite bezlaktózovú smotanu na šľahanie K-free)
- 2 PL trstinového cukru
- 100 g čerstvých malín
- hrsť lístkov čerstvej mäty
- malinový džem
Na ozdobu
- maliny
- mäta

1 Na prípravu rolády budeme potrebovať tri misky – na suché ingrediencie, na bielky a na žĺtky. V prvej miske zmiešame ryžovú múku s kukuričným škrobom a zeleným práškovým čajom matcha. Matcha prášok dodá roláde krásnu zelenú farbu a zaujímavú chuť (netypickú, ale o to viac si z rolády chodíte odkrajovať ďalší a ďalší kúsok), ak by ste teda chceli vyskúšať niečo nové, odporúčam si ho zadovážiť a použiť v rámci pečenia. Ak sa vám však ťažko zháňa, môžete ho vynechať a postupovať podľa receptu bez jeho použitia, roláda bude chutná aj bez neho. :)
2 V druhej miske vyšľaháme bielky so štipkou soli. Počas šľahania pridávame k bielkom postupne 50 g cukru, až kým sneh nie je tuhý. V tretej miske vyšľaháme žĺtky s druhou polovicou cukru (50 g) do peny. K žĺtkom pridáme časť snehu z bielkov a jemne premiešame. Následne prisypeme suché ingrediencie a po častiach sneh z bielkov – zakaždým jemne premiešame, až nám vznikne nadýchané „penové“ cesto.
3 Plech vyložíme papierom na pečenie a potrieme ho tenkou vrstvou masla. Cesto vylejeme na plech a pomocou stierky rovnomerne rozotrieme. Vložíme do rúry vyhriatej na 190 °C a pečieme cca 8 minút. Po upečení vytiahneme korpus z rúry a necháme pár minút chladnúť. Potom ho prevrátime na druhý plech alebo na dosku, opatrne z neho stiahneme papier na pečenie a opäť ho prevrátime. Korpus prenesieme na kuchynskú utierku, ktorú poprášime práškovým cukrom a pomaly ho zrolujeme do utierky. Necháme vychladnúť.
4 Medzitým si pripravíme krém – do misky dáme mascarpone, smotanu na šľahanie, cukor, odkvapkané maliny a nadrobno nakrájanú hrsť lístkov mäty. Mixérom vyšľaháme do nadýchanej konzistencie. Ak je to potrebné, krém dosladíme. Korpus opatrne vyrovnáme a potrieme vrstvou malinového džemu, pričom po okrajoch necháme voľné miesto. Na džem nanesieme vrstvu krému a roládu opäť opatrne zrolujeme. Odložíme do chladničky najlepšie na celú noc. Pred podávaním roládu ozdobíme čerstvými malinami a lístkami mäty. Nech vám chutí!

Recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Kaufland.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
4 komentáre
Milá Melánia, to sa veľmi teším! :) Som rada, že sa zakaždým vydarila a chutila presne tak, ako má – sviežo s ľahučkým penovým cestom :)
Milá Janka, veľmi pekne ďakujem za spätnú väzbu a tvoje postrehy :) Za tie som ja práveže veľmi rada, tie posúvajú vred a vylepšujú tento náš lenivý klub, kde si pečieme, varíme a tešíme sa z vydarených výtvorov toho druhého :) Janka v prípade rolády radšej používam kombináciu kukuričného škrobu a nejakej ľahšej múky, čo do konzistencie, nakoľko v prípade kombinácie ryžovej múky a škrobu viem dosiahnuť ľahkú nadýchanú konzistenciu. Ale sneh pomáha, ak sa použije do rolády iná múka, len je to potom makačka :) Na zvýraznenie malinovej chuti ma napadá ešte malinový sirup, taký naozaj dobrý a to by stačilo pridať za lyžicu-dve, čo by nemuselo ublížiť konzistencii krému :) Prípadne potom ešte každý kúsok rolády servírovať s čerstvými malinami, bude to výraznejšie a i oku lahodiace :)