Domov ReceptyKoláče a zákusky Makový koláč s višňami

Makový koláč s višňami

Autor: Veronika Čopíková
Makový koláč

Makový koláč predstavuje ideálny desiatový koláčik na dlhšie trasy. Napríklad ak sa rozhodnete precestovať krížom Slovensko našou vlakovou dopravou a nechcete si kupovať drahú bagetu, padne vám táto kombinácia maku a višní vhod. Síce nám potom hrozia makové zuby a my sa bojíme usmievať, myslím si ale, že pri tomto koláčiku stojí za to podstúpiť menšie riziko. :D Treba si dopriať trošku slobody a menej sa zamýšľať nad tým, čo si o nás ľudia pomyslia. Takže makovým rožtekom, závinom a koláčikom zdar!

Ingrediencie na makový koláč

na plech veľkosti 30 x 22 cm

  • 80 g makovej múky (alebo mletého maku)
  • 100 g špaldovej celozrnnej múky hladkej
  • 80 g mletých vlašských orechov
  • 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 3 vajcia (bielka a žĺtka oddelene)
  • 120 g trstinového cukru
  • 300 ml cmaru izbovej teploty
  • 100 g rozpusteného vlažného masla
  • 300 - 400 g odkôstkovaných višní

Na ozdobu

  • 200 - 250 ml smotany na šľahanie
  • 1-2 PL trstinového cukru

 

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Makový koláč

Ako si upiecť jednoduchý makový koláč

Plech si vymastíme maslom (alebo kokosovým tukom) a vysypeme strúhaným kokosom (alebo múkou) alebo vystelieme papierom na pečenie. V miske zmiešame špaldovú a makovú múku, mleté vlašské orechy, kypriaci prášok do pečiva a štipku soli. V druhej miske vyšľaháme žĺtka s cukrom, pridáme vlažný cmar a maslo a premiešame.

 

Do tekutej zmesi vysypeme sypké ingrediencie a premiešame ručne metličkou, aby sa nám tekuté a suché ingrediencie pekne prepojili. V poslednej miske si vyšľaháme bielka so štipkou soli do snehu a následne po lyžiciach pridávame sneh do cesta. Jemne premiešame a vylejeme na menší plech. Zasypeme bohatou dávkou višní, pretože tak to máme radi. :)

Maková bábovka

Táto maková bábovka s citrónovou kôrou je zatiaľ moja najobľúbenejšia bábovka, ktorú robím pravidelne.

Pečieme 40 minút pri 180 °C. Hotový makový koláč vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Medzitým si vyšľaháme smotanu na šľahanie s 1 - 2 lyžicami cukru na šľahačku. Koláč nakrájame na obdĺžniky a na každý kúsok pridáme pred podávaním kopček vychladenej šľahačky. Nech vám chutí! 

 

Čo poviete na tento rýchly makový koláčik? Ak som vás zlákala na jeho vyskúšanie, nezabudnite sa podeliť o váš výsledok v komentári. V prípade, že ste pri pečení trošku zaexperimentovali a nahradili nejaké ingrediencie, uveďte aj to, vylepšenia sú tu vítané! 

Makový koláč

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 35 Priemer: 4.3]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

4 komentáre

Jana 4.9.2019 - 23:17

Ahoj Veronika, oslovil ma tento makovy kolacik, a mam otazku, cim mozem nahradit cmar. Som bezlaktozova a BL cmar som este v obchode nevidela:( dal by sa nahradit napr. BlL jogurtom, ci radsej BL mlieko?? A kolko ml tej nahrady cca by si doporucila. Dakujem za radu. Jana

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 7.9.2019 - 11:44

Ahoj Janka, teším sa, že ťa makový koláč s višňami zaujal a chcela by si ho vyskúšať :) Skúsila by som ho nahradiť jogurtom, použila by som 200 až 250 ml :) V dohľadnej dobe ho skúsim pripraviť v bezlaktózovej verzii a ak sa podarí, určite pridám presnejšiu verziu aj na blog :) Držím palce, nech sa vydarí!

Reaguj
Danjela 30.8.2019 - 15:24

Zdravim robila som ho so slivkami, chuti vyborne, skvela konzistencia cesta :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 7.9.2019 - 11:40

Ahoj, super teším sa, že makový koláč chutil :) Slivky sú výborná náhrada za višne a som rada, že konzistencia cesta vyhovovala :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box