Domov ReceptyBez lepku Jednoduché cviklové rizoto

Jednoduché cviklové rizoto

Autor: Veronika Čopíková
Cviklové rizoto

Začiatok roka je u mňa zakaždým spojený s novými predsavzatiami, plánmi a snami, ktoré si chcem v danom roku splniť. Viac variť a piecť doma, dodržiavať pravidelný jedálniček vrátane pitného režimu a zásobovať vás samými chutnými receptami.  V nasledujúcich týždňoch sa s vami podelím o recepty, ktorými som sa rozhodla naštartovať rok 2022 a ktoré momentálne kraľujú v mojej kuchyni. V prvom recepte tohto roka nájdete tip na to, čím nahradiť víno v rizote - napríklad aj takou cviklovou šťavou, ktorá dodá rizotu skvelú chuť a farbu. Ja som použila cviklovú šťavu značky K-Bio od Kauflandu, šťavy z tejto rady neobsahujú farbivá, umelé arómy či chuťové zvýrazňovače - okrem doplnenia pitného režimu sa tak dajú výborne využiť aj na samotné varenie či pečenie. Navyše sa nemusíte trápiť ručným odšťavovaním, čo je veľký bonus v dnešnej uponáhľanej dobe. :-)

Ďalšie jednoduché recepty nájdeš v knihách Lenivá kuchárka.

Ingrediencie

na 4 porcie

  • 300 g ryže arborio
  • 200 g červenej repy
  • 1 cibuľa
  • 250 ml bio šťavy z červenej repy K-Bio
  • 70 g parmezánu
  • 3 plátky masla
  • 5 PL panenského olivového oleja
  • soľ a čierne korenie
  • 100 g čerstvých šalátových listov

Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!

Kliknutím na “Odoberať novinky“ vyjadríte súhlas s podmienkami ochrany súkromia.


Cviklové rizoto

1 V rýchlovarnej kanvici alebo v hrnci zohrejeme 1 až 1,5 litra vody, ktorú použijeme na podlievanie rizota. V hlbokej panvici zohrejeme olivový olej. Pridáme k nemu nadrobno nasekanú cibuľu a pečieme dosklovita. Prisypeme nepremytú ryžu a poriadne premiešame, aby sa ryža obalila vo vrstve olivového oleja. Opekáme 3 minúty za pravidelného premiešavania. Zalejeme šťavou z červenej repy izbovej teploty, pridáme nadrobno nakrájanú cviklu (na čo najmenšie kocky, aby sme ju nemuseli variť vopred a spravila sa dochrumkava v rizote) a dobre premiešame. Osolíme a za občasného miešania privedieme do varu.

2 Následne znížime teplotu na mierny plameň, pridáme časť horúcej vody a pravidelne miešame, kým sa voda nevstrebe. Postupne pridávame zvyšok horúcej vody a zakaždým premiešavame, až kým sa vstrebe voda a ryža i cvikla sa uvaria al dente. Trvá to približne 20 až 30 minút. Ryžu stiahneme zo sporáka a primiešame k nej plátky masla. Na záver vmiešame strúhaný parmezán, a ak je to potrebné, rizoto dosolíme a okoreníme. Pred servírovaním rizoto posypeme strúhaným parmezánom a ozdobíme čerstvými šalátovými listami.

Cviklové rizoto
Cviklové rizoto

Recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovenská republika.

 

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Napíšte komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

3 komentáre

Katarína 7.8.2022 - 13:46
Ďakujem za recept, rizoto je vynikajúce! 🤩 Nezohnala som cviklovú šťavu, tak som rozmixovala zaváranú cviklu a pridala k ryži, výsledok super 👌
Reaguj
Martina 6.5.2022 - 15:20
Výborný recept! Použila som zaváranú cviklu aj šťavu z nej. Šalátik rizoto skvele osviežil.
Reaguj
Andrea 22.1.2022 - 17:31

Tak toto rizoto Veronika je úplná topka.Nezohnala som arborio ryžu,tak som spravila z tej,ktorú bežne používam.Muslim že iné rizoto už ani robiť nebudem.

Reaguj
Top