Domov ReceptyBez lepku Jednoduché cviklové rizoto

Jednoduché cviklové rizoto

Autor: Veronika Čopíková
Cviklové rizoto

Začiatok roka je u mňa zakaždým spojený s novými predsavzatiami, plánmi a snami, ktoré si chcem v danom roku splniť. Viac variť a piecť doma, dodržiavať pravidelný jedálniček vrátane pitného režimu a zásobovať vás samými chutnými receptami.  V nasledujúcich týždňoch sa s vami podelím o recepty, ktorými som sa rozhodla naštartovať rok 2022 a ktoré momentálne kraľujú v mojej kuchyni. V prvom recepte tohto roka nájdete tip na to, čím nahradiť víno v rizote - napríklad aj takou cviklovou šťavou, ktorá dodá rizotu skvelú chuť a farbu. Ja som použila cviklovú šťavu značky K-Bio od Kauflandu, šťavy z tejto rady neobsahujú farbivá, umelé arómy či chuťové zvýrazňovače - okrem doplnenia pitného režimu sa tak dajú výborne využiť aj na samotné varenie či pečenie. Navyše sa nemusíte trápiť ručným odšťavovaním, čo je veľký bonus v dnešnej uponáhľanej dobe. :-)

Ingrediencie

na 4 porcie

  • 300 g ryže arborio
  • 200 g červenej repy
  • 1 cibuľa
  • 250 ml bio šťavy z červenej repy K-Bio
  • 70 g parmezánu
  • 3 plátky masla
  • 5 PL panenského olivového oleja
  • soľ a čierne korenie
  • 100 g čerstvých šalátových listov

Pokračovanie knižného bestsellera Lenivá kuchárka 2

PREZRIEŤ KNIHU

Cviklové rizoto

V rýchlovarnej kanvici alebo v hrnci zohrejeme 1 až 1,5 litra vody, ktorú použijeme na podlievanie rizota. V hlbokej panvici zohrejeme olivový olej. Pridáme k nemu nadrobno nasekanú cibuľu a pečieme dosklovita. Prisypeme nepremytú ryžu a poriadne premiešame, aby sa ryža obalila vo vrstve olivového oleja. Opekáme 3 minúty za pravidelného premiešavania. Zalejeme šťavou z červenej repy izbovej teploty, pridáme nadrobno nakrájanú cviklu (na čo najmenšie kocky, aby sme ju nemuseli variť vopred a spravila sa dochrumkava v rizote) a dobre premiešame. Osolíme a za občasného miešania privedieme do varu.

Následne znížime teplotu na mierny plameň, pridáme časť horúcej vody a pravidelne miešame, kým sa voda nevstrebe. Postupne pridávame zvyšok horúcej vody a zakaždým premiešavame, až kým sa vstrebe voda a ryža i cvikla sa uvaria al dente. Trvá to približne 20 až 30 minút. Ryžu stiahneme zo sporáka a primiešame k nej plátky masla. Na záver vmiešame strúhaný parmezán, a ak je to potrebné, rizoto dosolíme a okoreníme. Pred servírovaním rizoto posypeme strúhaným parmezánom a ozdobíme čerstvými šalátovými listami.

Cviklové rizoto
Cviklové rizoto

Recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovenská republika.

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

2 komentáre

Martina 6.5.2022 - 15:20
Výborný recept! Použila som zaváranú cviklu aj šťavu z nej. Šalátik rizoto skvele osviežil.
Reaguj
Andrea 22.1.2022 - 17:31

Tak toto rizoto Veronika je úplná topka.Nezohnala som arborio ryžu,tak som spravila z tej,ktorú bežne používam.Muslim že iné rizoto už ani robiť nebudem.

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Tu sú jeho výhody.
Holler Box

Výhody lenivého klubu

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, novinky z gastro sveta a zľavu na kuchárske knihy. Členstvo je zadarmo :)

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box