Domov ReceptyČo na obed? Jednoduché chilli con carne

Jednoduché chilli con carne

Autor: Veronika Čopíková
Chilli con carne

Lenivá kuchárka nie je len o koláčoch, ale aj o jednoduchých a rýchlych inšpiráciách na obed či večeru. Tento týždeň (a verím, že aj tie ďalšie) si nosievam do práce vlastný obed, takže varíme s priateľom ostošesť. :) Keďže reštaurácie teraz fungujú v obmedzenom režime a sedenie na terasách už nie je také príjemné ako v lete, vlastným obedom šetrím peniaze, znižujem spotrebu jednorazových plastov a hlavne VIEM ČO JEM. :) Jedným z našich obľúbených jesenných receptov je aj domáce chilli con carne so štipkou horkej čokolády. Recept naň je vcelku klasika, skladá sa zo zopár ingrediencií a pritom je to vskutku dobrota. Ide o mäsový recept, takže kladieme dôraz na pôvod mäsa a udržateľnosť = striedmosť.

Ingrediencie

na 4 až 6 porcií

  • 500 g mletého hovädzieho mäsa (ja som použila hovädzí krk)
  • 300 až 500 ml hovädzieho alebo zeleninového vývaru
  • 450 ml paradajkového pretlaku
  • 800 g uvarenej červenej kidney fazule
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 červená paprika
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL mletej rasce
  • 1 ČL mletého cesnaku
  • 2 ČL mletej červenej papriky
  • 2 ČL čili korenia (alebo jedna malá jalapeňo paprička nakrájaná na drobno)
  • 1 kocka horkej čokolády
  • hrsť čerstvej petržlenovej vňate

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov. Kniha Lenivá Kuchárka

Recenzie

PREZRIEŤ KNIHU

Chilli con carne

Jednoduché chilli con carne ideálne na obed alebo večeru

Do hlbokého hrnca dáme 1 PL olivového oleja a na miernom plameni orestujeme mleté mäso, ktoré trochu okoreníme čiernym korením a štipkou soli. Mäso sem tam premiešame a rozdrobujeme vareškou, aby sa spravilo všade rovnomerne. Mne tento proces trvá tak 10 minút a hlavné je, aby ste na mäse nevideli na konci už žiadne ružové časti a teda aby bolo naozaj poriadne uvarené.  Kým sa nám robí mäsko, nakrájame si nadrobno jednu veľkú cibuľu a dva strúčiky cesnaku. Keď je mäso spravené, pridáme do neho cibuľu s cesnakom, premiešame a znova necháme cca 10 minút povariť, kým sa cibuľa nespraví dosklovita.

Do zmesi mäsa, cibule a cesnaku pridáme jednotlivé korenia - mletú červenú papriku, mletý cesnak, mletú rascu a čili korenie. Čili korenie pridajte podľa vlastnej chuti, ale na začiatok vám odporúčam pridať menej a dokoreniť až na samom konci, ak by sa vám chilli con carne zdalo na vás málo pikantné, pretože ak hneď na začiatku dáte štipľavého priveľa, už s tým neskôr veľa nezmôžete :) Dobre premiešame, pridáme na plátky nakrájanú červenú papriku, paradajkový pretlak a znovu varíme cca 5 až 10 minút.

Následne pridáme 300 až 500 ml vývaru, ak chcete chilli redšie, pridajte iba 300 ml. Hrniec prikryte a chilli varte 40 až 60 minút. Po uplynutí času pridajte fazuľu a kocku horkej čokolády, čokoláda pridá chilli con carne jemnú zaujímavú chuť :) Varte ďalších 10 minút, aby sa fazuľa zohriala a jednoduché chilli con carne je hotové!  Na konci ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou a podávame s chlebíkom.

Chilli con carne

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.

Výber najlepších receptov nájdeš v knihe


Prezrieť knihu

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár

Add your own review

Zvoľte hodnotenie:


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

1 komentár

Veronika 18.11.2020 - 13:16
Super recept, ešte dobre, že som šetrila tým chilli, pridala som len trošku no za ten čas varenia sa pekne rozpálilo :)
Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Tu sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na magazín a kuchársku knihu

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box