Domov ReceptyBez laktózy Zeleninový šalát s quinoou

Zeleninový šalát s quinoou

Autor: Veronika Čopíková
Zeleninový šalát s quinoou

Posledné dni mi ubiehajú v akomsi rýchlom slede. Týždeň mi pripadá ako ruské kolo, v ktorom sa točím, pričom raz som hore a mám pocit, že sa môžem takmer dotknúť hviezd a inokedy som dole a prsty sa mi zabárajú do studenej zeme. Našťastie máme v práci kalendár, ktorý obsahuje len 365 šťastných dní spočívajúcich v povzbudení na každý deň. Dnešok hlási, že prvá vec, ktorú treba ráno urobiť, je zasmiať sa, pretože vás to naladí na celý deň. Takže navrhujem, poďme do toho spoločne, zasmejme sa a vytvorme si minimálne tu pokojnú a šťastím naplnenú atmosféru... A ak sme už na jednej vlne, odporúčam vám vyskúšať môj obľúbený rýchly recept – zeleninový šalát s quinoou.

Prečo by ste mali quinou zaradiť do vášho jedálnička?

Quinoa nepredstavuje len príjemné spestrenie jedálnička, ale vďaka vysokému obsahu fosforu, železa a vápnika a takmer dokonalému aminokyselinovému zloženiu, je vysoko ceneným spoločníkom pri príprave hodnotných jedál, ktoré nielen zasýtia, ale hlavne neublížia. A navyše neobsahuje lepok, takže si ju môžu dopriať aj celiatici.

Ingrediencie

na 4 porcie

  • 1 šálka pseudoobilniny quinoa (180 g)
  • 2 šálky paradajkového pretlaku (500 ml)
  • 1 ČL soli
  • červená fazuľa (z konzervy alebo uvarená)
  • mozzarella
  • cherry paradajky
  • valeriánka
  • olivový olej

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Zeleninový šalát s quinoou

Ako pripraviť quinou?

1 Odváženú quinou presypeme do sitka a poriadne prepláchneme pod prúdom horúcej vody. Preložíme do menšieho hrnca, zalejeme paradajkovým pretlakom, pridáme soľ a za občasného miešania privedieme do varu. Následne znížime teplotu, prikryjeme pokrievkou a varíme na miernom plameni cca. 10-15 minút. Ak si nie ste istí, či je quinoa hotová, nakuknite pod pokrievku a ochutnajte ju.

Quinoa na sladko

Quinoa na sladko je vlastne veľmi jednoduchá. Stačí ju len správne ochutiť, pridať zrelé ovocie a trošku hriešnej čokolády.

Zeleninový šalát s quinoou alias skvelý obed do práce

2 Hotovú quinou prekypríme vidličkou a preložíme do misiek. Podávame so zohriatou fazuľou (môžete použiť fazuľu z konzervy alebo si popri tom, ako sa varí quinoa, uvarte fazuľu), plátkami mozzarelly a cherry paradajkami. Na záver pridáme do našej misky za hrsť valeriánky a polejeme lyžicou kvalitného olivového oleja (prečítajte si o tom, ako rozpoznať kvalitný olivový olej a aké sú jeho priaznivé účinky na zdravie). Nech vám chutí!

Zeleninový šalát s quinoou

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

2 komentáre

Andrea 19.10.2018 - 13:48

Teším sa:)

Reaguj
Veronika
Veronika 20.10.2018 - 19:59

Ahoj Andrea, tešíš sa na to, až si pripravíš zeleninový šalát? :) Alebo len z tohto okamihu? :)) Každopádne ja sa teším, že si tu :)

Reaguj