Domov ReceptyPolievky Francúzska cibuľová polievka

Francúzska cibuľová polievka

Autor: Veronika Čopíková
Francúzska cibuľová polievka

Dnes mám pre teba pripravený recept na francúzsku cibuľovú polievku. Dokonalosť mnohých jedál podľa mňa spočíva práve v ich jednoduchosti. A pri tejto francúzskej cibuľačke to platí všetkými desiatimi. :) Skaramelizovaná cibuľka, poctivý vývar a chrumkavý kúsok bagety s roztopeným syrom. Jednoduchosť sama osebe a pritom sa budeš tešiť z každého jedného hltu a hrejivého tepla, ktoré sa v tebe vďaka nej bude rozlievať.

Za mňa je toto spoločne s babičkinou cesnačkou a krémovou tekvicovou polievkou jeden z top jesenných receptov tejto sezóny. Recept na túto francúzsku cibuľačku nájdeš spolu s ďalšími chutnými polievkovými receptami aj v mojej druhej kuchárskej knihe.

Ingrediencie

na 4-6 porcií

  • 650 – 700 g žltej cibule
  • 1 PL panenského olivového oleja
  • plátok masla
  • 2 ČL trstinového cukru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 ml bieleho suchého vína
  • 2 vetvičky tymianu + na ozdobu
  • 1 bobkový list
  • 450 ml kuracieho vývaru
  • 450 ml hovädzieho vývaru
  • 1 PL worcesterskej omáčky
  • soľ a čierne korenie
  • plátkový syr eidam
  • parmezán

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Francúzska cibuľová polievka

1Cibuľu ošúpeme, prekrojíme na polovicu a nakrájame na tenké pásiky. V polievkovom hrnci zohrejeme olivový olej s maslom, pridáme pásiky cibule a dobre premiešame. Restujeme približne 5 minút, potom cibuľu posypeme lyžičkou soli a dvomi lyžičkami cukru a za občasného miešania ju necháme pomaly skaramelizovať. Trvá to asi 45 až 60 minút.

2 Keď je cibuľa mäkká a miestami zlatohnedá, pridáme k nej prelisované strúčiky cesnaku a pol minúty opekáme. Cibuľu podlejeme vínom, premiešame, pridáme 2 vetvičky tymianu a necháme prevrieť. Následne do polievky pridáme hovädzí a kurací vývar izbovej teploty, worcesterskú omáčku a bobkový list. Dobre premiešame a varíme na strednej teplote 20 minút. Hotovú polievku dochutíme soľou a čiernym korením.

3 Kým sa polievka varí, pripravíme si pečivo. Nakrájanú bagetu poukladáme na plech a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme približne 5 minút, aby bola bageta chrumkavá. Horúcu polievku nalejeme do zapekacích polievkových misiek, prípadne môžeme použiť aj menšie zapekacie misky určené na pečenie koláčikov. Do každej misky položíme 1 – 2 kúsky opečenej bagety. Na bagetu dáme plátok syra a posypeme ju nastrúhaným parmezánom. Zapekacie misky poukladáme na plech a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme približne 5 – 10 minút, až kým nebude mať syr svetlohnedú farbu. Pred servírovaním ozdobíme cibuľačku lístkami tymianu.

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

2 komentáre

Jana 27.10.2022 - 16:40

Dobrý deň, chcem sa opýtať, tých 45 až 60 min v prvom kroku nemá byť sekúnd? Ďakujem

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.10.2022 - 18:30

Pekný deň želám Janka :) Je to naozaj 45 až 60 minút, nie sekúnd, cibuľka sa pomaly karamelizuje, zmäkne a je zlatohnedá. Spraví to veľa na chuti, odporúčam vyskúšať :)

Reaguj