Domov ReceptyBez laktózy Nátierka z pečených paprík

Nátierka z pečených paprík

Autor: Veronika Čopíková
Nátierka z pečených paprík

Máte radi červenú papriku? Pre niektorých je v surovom stave ťažšie stráviteľná, skúšali ste ju však už niekedy aj upiecť? :) Ja som sa zamilovala do chuti pečených paprík potom, čo som prvýkrát ochutnala v mojom obľúbenom bistre špagety s omáčkou z pečených paprík. A cestoviny na desiatky spôsobov, to je také moje, takže som hneď plánovala, kedy si takúto omáčku pripravím doma. A popritom všetkom vznikol aj dnešný recept - výborná nátierka z pečených paprík obohatená o čierne olivy a chrumkavé vlašské orechy. Hodí sa nielen na raňajky, ale tiež na grilovačky či milé posedenie s priateľmi. Ak ju raz vyskúšate, určite si ju obľúbite - preto na druhý raz odporúčam rovno si pár pohárikov zavariť do zásoby. Všetky suroviny na túto nátierku som nakúpila v Kauflande, v ktorom nájdete širokú ponuku zeleniny, dokonca v bio kvalite.

Ďalšie jednoduché recepty nájdeš v knihách Lenivá kuchárka.

Jemne pálivá papriková nátierka s čiernymi olivami a chrumkavými vlašskými orieškami. Výborná v kombinácii so syrom burrata, natretá v hrubej vrstve na olivovej ciabatte. Skvele sa hodí aj v prípade nečakaných návštev, keď ju môžete podávať ako dip so slanými krekrami.

Ingrediencie

na 2 – 4 porcie

  • 4 červené papriky (približne 600 g) - použila som papriky v bio kvalite, ktoré nájdete v Kauflande pod ich značkou K-Bio
  • 30 g vlašských orechov
  • 30 g čiernych olív
  • 2 strúčiky cesnaku
  • šťava z ½ limetky
  • 4 PL panenského olivového oleja
  • 1 ČL mletej papriky
  • 1/3 ČL čili korenia
  • soľ a čierne korenie
  • petržlenová vňať

Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!

Kliknutím na “Odoberať novinky“ vyjadríte súhlas s podmienkami ochrany súkromia.


Nátierka z pečených paprík

1 Papriky prekrojíme napoly a zbavíme semienok a zelenej stopky. Polovice paprík preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a dlaňou stlačíme, aby sa rozložili po celej ploche. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme asi 30 minút. Upečené papriky preložíme do menšej misky a prikryjeme potravinárskou fóliou na 5 minút. Následne z nich odstránime šupky, nakrájame ich na menšie časti a preložíme do sekáčika.

2 Na panvici opečieme približne 3 až 5 minút vlašské orechy dochrumkava. K nakrájaným paprikám pridáme nasekané vlašské orechy, nakrájané olivy a cesnak, šťavu z limetky, olivový olej, jednotlivé korenia – mletú papriku, soľ, čili a čierne korenie – a hrsť petržlenovej vňate. Rozmixujeme na hladkú konzistenciu. Podľa chuti ešte dokoreníme. Nátierku podávame na chrumkavom chlebíku s plátkami nakrájanej burraty (pri bezlaktózovej verzii burratu vynecháme) alebo v miske spolu so slanými krekrami. Pri bezlepkovej verzii krekry alebo chlebík nahradíme bezlepkovým pečivom.

Tip:

  • ak by ste si nátierku chceli spraviť do zásoby, hotovú nátierku preložte do zaváraninových pohárikov a sterilizujte cca 30 minút.
Nátierka z pečených paprík

Recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Kaufland.

 

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Napíšte komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

8 komentárov

Julkočka 14.9.2022 - 16:54

Zdravim Vas Veronika.
Tak tento recept skoncil v smetnom kosi hned na zaciatku. Papriky sa nedali olupat, duzina sa nedala oddelit ani zoskrabanim nozika… ostala som z toho smutna lebo cervenych paprik mam na rozdavanie a neviem co s nimi. Po upeceni som ich nechala podla receptu v miske pod foliou a potom touz dalej neslo. Po namahavej praci mi ostala asi 1 PL duziny (cerv.papriky na pouzitie) a to mi prislo veru malo…

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 30.12.2022 - 22:42

Pekný deň želám, mrzí ma, že sa vám nátierka nepodarila :( Ak sa môžem spýtať, aké papriky ste použili? Výsledok mohol ovplyvniť aj druh použitej papriky. Ako dlho ste ich prosím nechali pod fóliou? Stačí naozaj len pár minút, ja som ich lúpala ručne prstami a nie je potrebné ošúpať ju úplne dohladka, len tie časti, ktoré pekne idú dole :)

Reaguj
Barbora 10.11.2021 - 14:37
Bola som trošku skeptická voči tomuto receptu, ale hovorím si: Ver jej, veď písala, že každý recept varila s kamoškami po piatkoch, tak to musí byť dobré 😁 Tak som teda vyskúšala a musím povedať, že nátierka je výborná, veľmi milo ma prekvapila. 😊
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 13.11.2021 - 21:57

Milá Barbora, ďakujem za krásne hodnotenie receptu na nátierku z pečených paprík :) Veľmi sa teším, že ti nátierka chutila, nie je to úplne typická nátierka, na akú sme zvyknutí, ale u nás doma sme si pochutili a stále chodili na ďalšiu porciu :D Priznám sa, že presne tento recept sme s kamoškami neskúšali, vyberajú si najmä rôzne variácie môjho receptu na rizoto a rôzne koláčiky :D Ale skúšame ostošesť a je to skvele strávený spoločný čas, odporúčam skúsiť niekedy :)

Reaguj
Daniela 28.9.2021 - 11:24

Dobrý deň môžem sa spýtať, mohla by sa pomazánka spraviť aj zo zelenej papriky? Ďakujem pekne.

Reaguj
Jana 29.9.2021 - 18:40

Aj mňa by to zaujímalo,lebo mám veľa zelenej papriky😉

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 13.11.2021 - 22:07

Milá Janka, čiste zo zelenej papriky som nátierku ešte bohužiaľ nerobila. Skombinovala by som na začiatok zelenú papriku s červenou, červená je sladšia, preto sa viac hodí na nátierku. Ale niekedy vyskúšam aj zo zelenej a ak to bude chutiť dobre, určite pridám do receptu aj túto variáciu :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 13.11.2021 - 22:05

Pekný deň želám Daniela, zo zelenej papriky som nátierku ešte nerobila. Červená paprika je chuťovo sladšia, robievam preto nátierku z nej. Ak by ste chceli minúť aj zelenú papriku, skombinovala by som na začiatok zelenú a červenú papriku :)

Reaguj
Top