Domov ReceptyBez laktózy Nátierka z pečených paprík

Nátierka z pečených paprík

Autor: Veronika Čopíková
Nátierka z pečených paprík

Máte radi červenú papriku? Pre niektorých je v surovom stave ťažšie stráviteľná, skúšali ste ju však už niekedy aj upiecť? :) Ja som sa zamilovala do chuti pečených paprík potom, čo som prvýkrát ochutnala v mojom obľúbenom bistre špagety s omáčkou z pečených paprík. A cestoviny na desiatky spôsobov, to je také moje, takže som hneď plánovala, kedy si takúto omáčku pripravím doma. A popritom všetkom vznikol aj dnešný recept - výborná nátierka z pečených paprík obohatená o čierne olivy a chrumkavé vlašské orechy. Hodí sa nielen na raňajky, ale tiež na grilovačky či milé posedenie s priateľmi. Ak ju raz vyskúšate, určite si ju obľúbite - preto na druhý raz odporúčam rovno si pár pohárikov zavariť do zásoby. Všetky suroviny na túto nátierku som nakúpila v Kauflande, v ktorom nájdete širokú ponuku zeleniny, dokonca v bio kvalite.

Jemne pálivá papriková nátierka s čiernymi olivami a chrumkavými vlašskými orieškami. Výborná v kombinácii so syrom burrata, natretá v hrubej vrstve na olivovej ciabatte. Skvele sa hodí aj v prípade nečakaných návštev, keď ju môžete podávať ako dip so slanými krekrami.

Ingrediencie

na 2 – 4 porcie

  • 4 červené papriky (približne 600 g) - použila som papriky v bio kvalite, ktoré nájdete v Kauflande pod ich značkou K-Bio
  • 30 g vlašských orechov
  • 30 g čiernych olív
  • 2 strúčiky cesnaku
  • šťava z ½ limetky
  • 4 PL panenského olivového oleja
  • 1 ČL mletej papriky
  • 1/3 ČL čili korenia
  • soľ a čierne korenie
  • petržlenová vňať

Pokračovanie knižného bestsellera Lenivá kuchárka 2

PREZRIEŤ KNIHU

Nátierka z pečených paprík

Papriky prekrojíme napoly a zbavíme semienok a zelenej stopky. Polovice paprík preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a dlaňou stlačíme, aby sa rozložili po celej ploche. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme asi 30 minút. Upečené papriky preložíme do menšej misky a prikryjeme potravinárskou fóliou na 5 minút. Následne z nich odstránime šupky, nakrájame ich na menšie časti a preložíme do sekáčika.

Na panvici opečieme približne 3 až 5 minút vlašské orechy dochrumkava. K nakrájaným paprikám pridáme nasekané vlašské orechy, nakrájané olivy a cesnak, šťavu z limetky, olivový olej, jednotlivé korenia – mletú papriku, soľ, čili a čierne korenie – a hrsť petržlenovej vňate. Rozmixujeme na hladkú konzistenciu. Podľa chuti ešte dokoreníme. Nátierku podávame na chrumkavom chlebíku s plátkami nakrájanej burraty (pri bezlaktózovej verzii burratu vynecháme) alebo v miske spolu so slanými krekrami. Pri bezlepkovej verzii krekry alebo chlebík nahradíme bezlepkovým pečivom.

Tip: ak by ste si nátierku chceli spraviť do zásoby, hotovú nátierku preložte do zaváraninových pohárikov a sterilizujte cca 30 minút.

Nátierka z pečených paprík

Recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Kaufland.

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

6 komentárov

Barbora 10.11.2021 - 14:37
Bola som trošku skeptická voči tomuto receptu, ale hovorím si: Ver jej, veď písala, že každý recept varila s kamoškami po piatkoch, tak to musí byť dobré 😁 Tak som teda vyskúšala a musím povedať, že nátierka je výborná, veľmi milo ma prekvapila. 😊
Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 13.11.2021 - 21:57

Milá Barbora, ďakujem za krásne hodnotenie receptu na nátierku z pečených paprík :) Veľmi sa teším, že ti nátierka chutila, nie je to úplne typická nátierka, na akú sme zvyknutí, ale u nás doma sme si pochutili a stále chodili na ďalšiu porciu :D Priznám sa, že presne tento recept sme s kamoškami neskúšali, vyberajú si najmä rôzne variácie môjho receptu na rizoto a rôzne koláčiky :D Ale skúšame ostošesť a je to skvele strávený spoločný čas, odporúčam skúsiť niekedy :)

Reaguj
Daniela 28.9.2021 - 11:24

Dobrý deň môžem sa spýtať, mohla by sa pomazánka spraviť aj zo zelenej papriky? Ďakujem pekne.

Reaguj
Jana 29.9.2021 - 18:40

Aj mňa by to zaujímalo,lebo mám veľa zelenej papriky😉

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 13.11.2021 - 22:07

Milá Janka, čiste zo zelenej papriky som nátierku ešte bohužiaľ nerobila. Skombinovala by som na začiatok zelenú papriku s červenou, červená je sladšia, preto sa viac hodí na nátierku. Ale niekedy vyskúšam aj zo zelenej a ak to bude chutiť dobre, určite pridám do receptu aj túto variáciu :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 13.11.2021 - 22:05

Pekný deň želám Daniela, zo zelenej papriky som nátierku ešte nerobila. Červená paprika je chuťovo sladšia, robievam preto nátierku z nej. Ak by ste chceli minúť aj zelenú papriku, skombinovala by som na začiatok zelenú a červenú papriku :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Tu sú jeho výhody.
Holler Box

Výhody lenivého klubu

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, novinky z gastro sveta a zľavu na kuchárske knihy. Členstvo je zadarmo :)

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box