Domov ReceptyČo na obed? Rýchle bryndzové halušky bez zemiakov

Rýchle bryndzové halušky bez zemiakov

Autor: Veronika Čopíková
Bryndzové halušky

Bryndzové halušky robím najradšej začiatkom leta z májovej bryndze, pretože má jemnú, maslovú chuť. Tradične sa robia bryndzové halušky zo zemiakov, ale keď mám máličko času a chuť na halušky, spravím túto jednoduchšiu a rýchlejšiu verziu halušiek bez zemiakov. Zároveň si určite pri prechádzaní receptu všimnete, že k bryndzi primiešavam trochu smotany a neriedim ju vodou s halušiek. Je to z toho dôvodu, že uvarená voda z halušiek nie je taká istá ako v prípade varenia zemiakových halušiek, tým pádom je lepšie pridať k bryndzi trochu smotany, aby bola "krémovejšia" a jemne obalila halušky. Bryndzové halušky sú naším slovenským národným jedlom, preto na mojom blogu nesmú chýbať.

Ingrediencie

  • 300 g hladkej pšeničnej múky
  • 1 vajce
  • 20 ml mlieka
  • 1 ČL soli
  • 125 g bryndze (najlepšia je nepasterizovaná ovčia)
  • 2 PL kyslej pochúťkovej smotany alebo bieleho jogurtu
  • 100 g slaniny

Pokračovanie knižného bestsellera Lenivá kuchárka 2

PREZRIEŤ KNIHU

Bryndzové halušky

Bryndzové halušky bez zemiakov

Do misky si preosejeme múku. V mlieku rozmiešame soľ s vajíčkom  a vylejeme ho do preosiatej múky. Zľahka vymiešame redšie cesto. Podľa potreby môžeme priliať vlažnú vodu (ak je cesto príliš husté). Cesto pretlačíme cez haluškovač do vriacej osolenej vody. Halušky povaríme 3 - 4 minúty a následne ich vyberieme a preložíme do misky. Medzitým ako sa varia halušky si nakrájame slaninu na drobné kocky a usmažíme dochrumkava.

Cesnačka so zemiakmi

Najlepšie polievky sú väčšinou tie najjednoduchšie s prvkami tradície od našich babičiek. Táto cesnačka so zemiakmi sa skladá len z dvoch ingrediencií!

Halušky polejeme masťou z upečenej slaniny alebo polejeme maslom (stačí 1 PL masla). Hotové halušky naberieme na taniere, pridáme bryndzu zmiešanú s pochúťkovou smotanou (alebo jogurtom) a posypeme pár kúskami slaniny. V prípade diétnejšej verzie môžete namiesto slaniny použiť opečený pór alebo cibuľku. Navrch môžete pridať ešte trochu zelenej jarnej pažítky. :)
Bryndzové halušky

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

4 komentáre

Katarina 27.1.2020 - 22:00

Srdecne Vas pozdravujem a v prvom rade musim povedat, ze Vasa stranka je skvela, recepty chutne a pisane so srdcom, a este to aj lahodi oku:)
Halusky sme vyskusali, lebo vzdy ma struhanie zemiakov odradzalo. Tieto boli rychle a lahke. Tiez som pridavala sice mlieko, ale vyslo to:)
Chcem sa zaroven opytat, aku konzistenciu ma mat cesto? Ma byt take volne, ze lahko ide aj cez haluskove sitko alebo je skor na odstikavanie z lopara a hadzanie do hrnca?
Dakujem. Katka

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 13.4.2020 - 16:01

Milá Katka, ďakujem krásne, veľmi sa teším, že sa vám páči môj blog, recepty aj fotky :) Musím si tieto halušky zopakovať tento mesiac, aby som upravila prípadne množstvo mlieka, ďakujem pekne za spätnú väzbu :) Za mňa konzistencia skôr na odštikávanie z lopára a hádzanie do hrnca, ale pozriem sa tomu bližšie na zúbok, robila som ich naposledy veľmi dávno, tak si to musím oživiť :)

Reaguj
Lenka 30.6.2018 - 21:48

Ahoj Veronika, dnes jsem podle Tveho receptu varila halusky. Byly super jen si myslim, ze mas v receptu preklep u mnozstvi mleka 20ml – 200ml? Mas krasnej blog urcite podle nej jeste neco uvarim/upecu :-) Lenka

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 20.10.2018 - 14:57

Ahoj Lenka, prepáč za neskoršiu odpoveď. Teším sa, že ti halušky chutili a vydarili sa :) Preklep tam nie je, mlieko je tam len na rozmiešanie vajíčka so soľou, v podstate ho môžeš úplne vynechať :) A ďakujem ti krásne za spätnú väzbu k blogu, som veľmi rada, že sa ti páči a budeš skúšať ďalšie recepty :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Tu sú jeho výhody.
Holler Box

Výhody lenivého klubu

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, novinky z gastro sveta a zľavu na kuchárske knihy. Členstvo je zadarmo :)

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box