Domov ReceptyČo na obed? Rýchle bryndzové halušky bez zemiakov

Rýchle bryndzové halušky bez zemiakov

Autor: Veronika Čopíková
Bryndzové halušky

Bryndzové halušky robím najradšej začiatkom leta z májovej bryndze, pretože má jemnú, maslovú chuť. Tradične sa robia bryndzové halušky zo zemiakov, ale keď mám máličko času a chuť na halušky, spravím túto jednoduchšiu a rýchlejšiu verziu halušiek bez zemiakov. Zároveň si určite pri prechádzaní receptu všimnete, že k bryndzi primiešavam trochu smotany a neriedim ju vodou s halušiek. Je to z toho dôvodu, že uvarená voda z halušiek nie je taká istá ako v prípade varenia zemiakových halušiek, tým pádom je lepšie pridať k bryndzi trochu smotany, aby bola "krémovejšia" a jemne obalila halušky. Bryndzové halušky sú naším slovenským národným jedlom, preto na mojom blogu nesmú chýbať.

Ingrediencie

  • 300 g hladkej pšeničnej múky
  • 1 vajce
  • 20 ml mlieka
  • 1 ČL soli
  • 125 g bryndze (najlepšia je nepasterizovaná ovčia)
  • 2 PL kyslej pochúťkovej smotany alebo bieleho jogurtu
  • 100 g slaniny

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov. Kniha Lenivá Kuchárka

Recenzie

PREZRIEŤ KNIHU

Bryndzové halušky

Bryndzové halušky bez zemiakov

Do misky si preosejeme múku. V mlieku rozmiešame soľ s vajíčkom  a vylejeme ho do preosiatej múky. Zľahka vymiešame redšie cesto. Podľa potreby môžeme priliať vlažnú vodu (ak je cesto príliš husté). Cesto pretlačíme cez haluškovač do vriacej osolenej vody. Halušky povaríme 3 - 4 minúty a následne ich vyberieme a preložíme do misky. Medzitým ako sa varia halušky si nakrájame slaninu na drobné kocky a usmažíme dochrumkava.

Cesnačka so zemiakmi

Najlepšie polievky sú väčšinou tie najjednoduchšie s prvkami tradície od našich babičiek. Táto cesnačka so zemiakmi sa skladá len z dvoch ingrediencií!

Halušky polejeme masťou z upečenej slaniny alebo polejeme maslom (stačí 1 PL masla). Hotové halušky naberieme na taniere, pridáme bryndzu zmiešanú s pochúťkovou smotanou (alebo jogurtom) a posypeme pár kúskami slaniny. V prípade diétnejšej verzie môžete namiesto slaniny použiť opečený pór alebo cibuľku. Navrch môžete pridať ešte trochu zelenej jarnej pažítky. :)
Bryndzové halušky

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.

Výber najlepších receptov nájdeš v knihe


Prezrieť knihu

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár

Add your own review

Zvoľte hodnotenie:


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

4 komentáre

Katarina 27.1.2020 - 22:00

Srdecne Vas pozdravujem a v prvom rade musim povedat, ze Vasa stranka je skvela, recepty chutne a pisane so srdcom, a este to aj lahodi oku:)
Halusky sme vyskusali, lebo vzdy ma struhanie zemiakov odradzalo. Tieto boli rychle a lahke. Tiez som pridavala sice mlieko, ale vyslo to:)
Chcem sa zaroven opytat, aku konzistenciu ma mat cesto? Ma byt take volne, ze lahko ide aj cez haluskove sitko alebo je skor na odstikavanie z lopara a hadzanie do hrnca?
Dakujem. Katka

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 13.4.2020 - 16:01

Milá Katka, ďakujem krásne, veľmi sa teším, že sa vám páči môj blog, recepty aj fotky :) Musím si tieto halušky zopakovať tento mesiac, aby som upravila prípadne množstvo mlieka, ďakujem pekne za spätnú väzbu :) Za mňa konzistencia skôr na odštikávanie z lopára a hádzanie do hrnca, ale pozriem sa tomu bližšie na zúbok, robila som ich naposledy veľmi dávno, tak si to musím oživiť :)

Reaguj
Lenka 30.6.2018 - 21:48

Ahoj Veronika, dnes jsem podle Tveho receptu varila halusky. Byly super jen si myslim, ze mas v receptu preklep u mnozstvi mleka 20ml – 200ml? Mas krasnej blog urcite podle nej jeste neco uvarim/upecu :-) Lenka

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 20.10.2018 - 14:57

Ahoj Lenka, prepáč za neskoršiu odpoveď. Teším sa, že ti halušky chutili a vydarili sa :) Preklep tam nie je, mlieko je tam len na rozmiešanie vajíčka so soľou, v podstate ho môžeš úplne vynechať :) A ďakujem ti krásne za spätnú väzbu k blogu, som veľmi rada, že sa ti páči a budeš skúšať ďalšie recepty :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Tu sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na magazín a kuchársku knihu

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box