Domov ReceptyKoláče a zákusky Cheesecake s mascarpone a citrónom

Cheesecake s mascarpone a citrónom

Autor: Veronika Čopíková
Citronový cheesecake

Je tu leto a s ním potreba schladiť sa. :) Ležíme na deke v tráve a popíjame jahodovú limonádu. K tomu dobrá knižka (máte nejaké tipy?), lahodný cheesecake...a víkend môže oficiálne začať! Nevadí, že je piatok, koláčovú radosť si môžete spraviť hneď. Tak kto sa ku mne pridá a pripraví si tento piatok resp. cez víkend tento dokonalý citrónový cheesecake s mascarpone? Garantujem, že nebudete ľutovať!

Ingrediencie

Sušienkový základ

  • 250 g sušienok
  • 50 g trstinového cukru
  • 1/2 ČL soli
  • 115 g roztopeného masla

Krém

  • 1/4 šálky citrónovej šťavy
  • 1/4 šálky limoncella (nájdete v Lidli počas talianskeho týždňa)
  • 1/2 ČL soli
  • 500 g mascarpone (odporúčam kupovať v Lidli počas talianskeho týždňa, vtedy ho kúpite najlacnejšie)
  • 150 g ricotty
  • 400 g kyslej smotany
  • 100 g trstinového cukru
  • 4 vajcia
  • 8 g vanilkového cukru 

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Poleva

  • 375 g kyslej smotany
  • 100 g ricotty
  • 25 trstinového cukru
  • 3 PL limoncella

Na ozdobu 

  • čokoládová poleva 
  • kolieska bio citrónov
  • maliny
  • čučoriedky
  • lístky mäty

Espresso Cheesecake

Každý občas potrebuje malé povzbudenie. Niekedy nám ho prinesie šálka kávy, inokedy tabuľka čokolády.

Ako si upiecť citrónový cheesecake s mascarpone

V mixéri rozmixujeme sušienky, cukor a soľ, vysypeme ich do misky a zmiešame s roztopeným maslom. Následne sušienkovú zmes vysypeme do okrúhlej tortovej formy a prstami jemne rovnomerne utlačíme (časť sušienok utlačíme na dno formy a zvyšok po bokoch približne do 2/3 výšky formy). Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 170 stupňoch Celzia 10 minút. Vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť.

Cheesecake s mascarpone

Citrónový krém si pripravíme takto:

V miske si pomocou ručného mixéra rozmixujeme mascarpone s ricottou. Následne do krémovej zmesi pridávame po jednom vajíčku a mixujeme, kým neminieme posledné. :) Teraz pridáme zvyšné ingrediencie, teda trstinový a vanilkový cukor, soľ, limoncello a citrónovú šťavu a mixujeme, kým nám nevznikne hladký krém. Vylejeme na sušienkový korpus a pečieme 45 minút pri 165 stupňoch Celzia. Koláčik vytiahneme z rúry a zalejeme ho ďalšou vrstvou citrónového krému, ktorý si pripravíme v ďalšom kroku.

Cheesecake s mascarpone

A na záver ľahký citrónový topping a jednoduchá poleva:

V miske si rozmixujeme kyslú smotanu s ricottou, trstinovým cukrom a limoncellom. Vylejeme na cheesecake a pečieme ďalších 10 - 12 minút. Vyberieme z rúry a necháme chladiť pri izbovej teplote 1 hodinu. Potom ho vložíme na 3 hodiny do chladničky, aby krásne stuhol.

 

Na záver ozdobíme čokoládovou polevou, ktorú si pripravíme z čokolády a troška masla. Polevu si spravíme takú akurát, aby sa príliš neroztekala a dali sa s ňou robiť mriežky. Polevu prelejeme do vrecúška pomocou ktorého tvoríme na tortičke mriežky. Nemusia byť ultra rovné, v nedokonalosti je predsa krása! Ozdobíme kolieskami citrónov, čučoriedkami a malinami podľa vlastnej fantázie. :) Hotovo, citrónový cheesecake s mascarpone je na svete. Nech vám chutí!

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 12 Priemer: 4.4]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box