Je tu leto a s ním potreba schladiť sa. :) Ležíme na deke v tráve a popíjame jahodovú limonádu. K tomu dobrá knižka (máte nejaké tipy?), lahodný cheesecake...a víkend môže oficiálne začať! Nevadí, že je piatok, koláčovú radosť si môžete spraviť hneď. Tak kto sa ku mne pridá a pripraví si tento piatok resp. cez víkend tento dokonalý citrónový cheesecake s mascarpone? Garantujem, že nebudete ľutovať!
Ďalšie jednoduché recepty nájdeš v knihách Lenivá kuchárka. Pri objednávke dvoch kníh je poštovné zadarmo!
Ingrediencie
Sušienkový základ
- 250 g sušienok
- 50 g trstinového cukru
- 1/2 ČL soli
- 115 g roztopeného masla
Krém
- 1/4 šálky citrónovej šťavy
- 1/4 šálky limoncella (nájdete v Lidli počas talianskeho týždňa)
- 1/2 ČL soli
- 500 g mascarpone (odporúčam kupovať v Lidli počas talianskeho týždňa, vtedy ho kúpite najlacnejšie)
- 150 g ricotty
- 400 g kyslej smotany
- 100 g trstinového cukru
- 4 vajcia
- 8 g vanilkového cukru
Poleva
- 375 g kyslej smotany
- 100 g ricotty
- 25 trstinového cukru
- 3 PL limoncella
Na ozdobu
- čokoládová poleva
- kolieska bio citrónov
- maliny
- čučoriedky
- lístky mäty
Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!
Ako si upiecť citrónový cheesecake s mascarpone
1 V mixéri rozmixujeme sušienky, cukor a soľ, vysypeme ich do misky a zmiešame s roztopeným maslom. Následne sušienkovú zmes vysypeme do okrúhlej tortovej formy a prstami jemne rovnomerne utlačíme (časť sušienok utlačíme na dno formy a zvyšok po bokoch približne do 2/3 výšky formy). Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 170 stupňoch Celzia 10 minút. Vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť.
Citrónový krém si pripravíme takto:
2 V miske si pomocou ručného mixéra rozmixujeme mascarpone s ricottou. Následne do krémovej zmesi pridávame po jednom vajíčku a mixujeme, kým neminieme posledné. :) Teraz pridáme zvyšné ingrediencie, teda trstinový a vanilkový cukor, soľ, limoncello a citrónovú šťavu a mixujeme, kým nám nevznikne hladký krém. Vylejeme na sušienkový korpus a pečieme 45 minút pri 165 stupňoch Celzia. Koláčik vytiahneme z rúry a zalejeme ho ďalšou vrstvou citrónového krému, ktorý si pripravíme v ďalšom kroku.
Espresso Cheesecake
Každý občas potrebuje malé povzbudenie. Niekedy nám ho prinesie šálka kávy, inokedy tabuľka čokolády.
A na záver ľahký citrónový topping a jednoduchá poleva:
3 V miske si rozmixujeme kyslú smotanu s ricottou, trstinovým cukrom a limoncellom. Vylejeme na cheesecake a pečieme ďalších 10 - 12 minút. Vyberieme z rúry a necháme chladiť pri izbovej teplote 1 hodinu. Potom ho vložíme na 3 hodiny do chladničky, aby krásne stuhol.
4 Na záver ozdobíme čokoládovou polevou, ktorú si pripravíme z čokolády a troška masla. Polevu si spravíme takú akurát, aby sa príliš neroztekala a dali sa s ňou robiť mriežky. Polevu prelejeme do vrecúška pomocou ktorého tvoríme na tortičke mriežky. Nemusia byť ultra rovné, v nedokonalosti je predsa krása! Ozdobíme kolieskami citrónov, čučoriedkami a malinami podľa vlastnej fantázie. :) Hotovo, citrónový cheesecake s mascarpone je na svete. Nech vám chutí!
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody