Každý občas potrebuje malé povzbudenie. Niekedy nám ho prinesie šálka kávy, inokedy tabuľka čokolády. Ale čo tak recept s troškou oboch? Jemná chuť kávy v krémovom prevedení, ktorá sa snúbi s mliečnou chuťou čokoládovej polevy. Na tieto dni ako stvorená. Povzbuďte sa aj vy, pripravte si tento famózny kávový cheesecake, v ktorom sa snúbi dokonalosť kávových zŕn a mliečnej čokolády. Verím, že si ho obľúbite!
Ďalšie jednoduché recepty nájdeš v knihách Lenivá kuchárka.
Ingrediencie
Sušienkový základ
- 225 g sušienok
- 8 PL rozpusteného masla
Krém
- 1/4 šálky smotany na šľahanie
- 2 1/2 PL čerstvo namletej kávy (použila som Organic Espresso od Powerlogy)
- 500 g mascarpone
- 400 g kyslej smotany
- 150 g trstinového cukru
- 3 vajcia
- 1 PL vanilkového extraktu
- štipka soli
Poleva
- 1/3 šálky smotany na šľahanie
- 2 PL trstinového cukru
- 1/2 šálky nakrájanej mliečnej čokolády
Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!
Kávový cheesecake - postup
1 V mixéri rozmixujeme sušienky, vysypeme ich do misky a zmiešame s roztopeným maslom. Následne sušienkovú zmes vysypeme do okrúhlej tortovej formy a prstami jemne rovnomerne utlačíme. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 160 stupňoch Celzia 10-15 minút. Vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť.
Kávový krém - ako na to
2 Najprv si pripravíme kávu. Espresso zalejeme malým množstvom horúcej vody (chvíľku po zovretí) a necháme ho na pár minút odstáť. V malej miske si zatiaľ nad parou zohrejeme smotanu na šľahanie. Keď je smotana horúca, stiahneme ju zo sporáka a primiešame k nej zaliate espresso, ktoré si predtým precedíme cez sitko (prípadne použijeme iný spôsob, ktorým oddelíme kávovú usadeninu od kávy - týka sa to len čerstvo namletej zrnkovej kávy, ak použijete instantnú, nemusíte nič cediť). Necháme vychladnúť.
3 V miske (resp. vo food processori) si vyšľaháme mascarpone, kyslú smotanu, cukor a vychladnutú kávu. Do tejto krémovej zmesi pridávame postupne - t. j. po jednom vajíčku, vždy vyšľaháme a pridáme ďalšie, až kým neminieme všetky tri. Pridáme vanilku a soľ a opäť prešľaháme. Krém vylejeme na sušienkovú zmes, vložíme do rúry a pečieme pri 150 stupňoch Celzia 1-1,5 hodiny.
4 Kávový cheesecake vypneme, keď je tak akurát, nie je ešte úplne tuhý ale je už upečený. Tak trochu ako také želé. Rúru vypneme, ale koláčik v nej necháme ešte jednu hodinu pri pootvorených dvierkach. Potom ho z rúry vytiahneme a úplne vychladnutý cheesecake vložíme do chladničky na 2 hodiny.
Malinový cheesecake
Malinový cheesecake, ozdobený a volajúci po zjedení :D
A na záver jednoduchá poleva
5 V miske si nad parou zohrejeme smotanu na šľahanie. Pridáme čokoládu a rozmiešame na mliečnu polevu. Vylejeme na cheesecake a necháme stuhnúť. Na záver ozdobíme černicami, čučoriedkami a iným ovocím, či kvetinami, ktoré nájdeme vo vlastnej záhrade alebo na trhu. Nech vám chutí!
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
12 komentárov
Dobrý deň, ja by som sa rada spýtala, aký objem šálky je potrebný pri smotane, nakoľko šálky sú rôzne 😊 Ďakujem za odpoveď 😊 Zbožňujem Vaše recepty.
Pekný deň želám Michaela, pri 1/4 šálky môžete použiť 60 ml smotany a pri 1/3 šálky cca 80 ml :) A ďakujem krásne za spätnú väzbu k receptom, teším sa, že ich máte rada :)
Ahoj Veronika,
Pri pečení cheesecaku musí byť v rúre plech s vodou? Ďakujem za odpoveď 😊
Ahoj Dominika, v tomto recepte som ho nemala, ale poslednú dobu už pečiem cheesecake vždy na začiatku s plechom s vodou a potom ho vyberám, vďaka tomu nepopraská :) V podstate sa aj tuto dá postupovať tak, ako pri recepte na ovocný cheesecake: https://www.lenivakucharka.sk/ovocny-cheesecake/
Ahoj, opäť sa naskytla príležitosť niečo dobrého upiecť pre rodinku a tento cheesecake esspreso bola dobrá voľba 👌 . Opäť ti ďakujem za skvelý receptík , proste bola to úžasná mňamka. Ďakujem a už sa teším na ďalší koláčik z tvojich úžasných receptov👌👌👏👏👍👍.
Ahoj Zuzana, veľmi pekne ďakujem za spätnú väzbu k receptu :) Teším sa, že ti kávový cheesecake chutil a tešíš sa na ďalšie moje recepty :) Budem rada, ak mi potom napíšeš ako ti chutili.
Ďakujem za skvelý recept na Kávový cheesecake Veronika!
Chutí výborne a príprava je jednoduchá.
Tento cheesecake je už tretí recept, ktorý som vyskúšala a zatial sa všetky vydarili.
Teším sa na ďalšie nové kreatívne recepty😊.
S pozdravom,
Aneta
Ahoj Aneta, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k receptu na kávový cheesecake :) Veľmi sa teším, že ti chutil a je to už tretí recept v poradí práve z môjho blogu :) Ďakujem a budem sa snažiť, aby si tu stále našla kopec chutných inšpirácií :)
Dobrý deň pani Veronika.Chcem sa spýtať, ci sa da pouzit namiesto mascarpone jemny tvaroh? Vyzera uzasne, chcem ho upiect :)
Pekný deň želám Martina, určite môžete použiť jemný tvaroh, tiež ho zvyknem zamieňať s mascarpone :) Ďakujem pekne, držím palce, nech sa vydarí!
Skvely blog a toto je lakavy recept. Len sa chcem spytat, kolko ml vlastne tej kavy ma byt. A keby som ju chcela nahradit instantnou, ake su tam mnozstva kavy a vody. Dakujem :) zuza
Ahoj Zuzka, v prvom rade ďakujem za tvoje milé slová, veľmi ma potešili :) treba použiť 2,5 polievkových lyžíc kávy. Môžeš ju kľudne nahradiť instantnou kávou, pomer je rovnaký, len to nemusíš cediť :) A zaliať treba čo najmenším množstvom vody, teda okolo 25 – 30 ml. pekný večer :)