Domov ReceptyKoláče a zákusky Kávový cheesecake – Espresso

Kávový cheesecake – Espresso

Autor: Veronika Čopíková
Kávový cheesecake

Každý občas potrebuje malé povzbudenie. Niekedy nám ho prinesie šálka kávy, inokedy tabuľka čokolády. Ale čo tak recept s troškou oboch? Jemná chuť kávy v krémovom prevedení, ktorá sa snúbi s mliečnou chuťou čokoládovej polevy. Na tieto dni ako stvorená. Povzbuďte sa aj vy, pripravte si tento famózny kávový cheesecake, v ktorom sa snúbi dokonalosť kávových zŕn a mliečnej čokolády. Verím, že si ho obľúbite!

Ingrediencie

Sušienkový základ

  • 225 g sušienok
  • 8 PL rozpusteného masla

Krém

Poleva

  • 1/3 šálky smotany na šľahanie
  • 2 PL trstinového cukru
  • 1/2 šálky nakrájanej mliečnej čokolády

Pokračovanie knižného bestsellera Lenivá kuchárka 2

PREZRIEŤ KNIHU

Kavový cheesecake

Kávový cheesecake - postup

V mixéri rozmixujeme sušienky, vysypeme ich do misky a zmiešame s roztopeným maslom. Následne sušienkovú zmes vysypeme do okrúhlej tortovej formy a prstami jemne rovnomerne utlačíme. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 160 stupňoch Celzia 10-15 minút. Vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť.

Kavový cheesecake

Kávový krém - ako na to 

Najprv si pripravíme kávu. Espresso zalejeme malým množstvom horúcej vody (chvíľku po zovretí) a necháme ho na pár minút odstáť. V malej miske si zatiaľ nad parou zohrejeme smotanu na šľahanie. Keď je smotana horúca, stiahneme ju zo sporáka a primiešame k nej zaliate espresso, ktoré si predtým precedíme cez sitko (prípadne použijeme iný spôsob, ktorým oddelíme kávovú usadeninu od kávy - týka sa to len čerstvo namletej zrnkovej kávy, ak použijete instantnú, nemusíte nič cediť). Necháme vychladnúť.

 

V miske (resp. vo food processori)  si vyšľaháme mascarpone, kyslú smotanu, cukor a vychladnutú kávu. Do tejto krémovej zmesi pridávame postupne - t. j. po jednom vajíčku, vždy vyšľaháme a pridáme ďalšie, až kým neminieme všetky tri. Pridáme vanilku a soľ a opäť prešľaháme. Krém vylejeme na sušienkovú zmes, vložíme do rúry a pečieme pri 150 stupňoch Celzia 1-1,5 hodiny.

 

Kávový cheesecake vypneme, keď je tak akurát, nie je ešte úplne tuhý ale je už upečený. Tak trochu ako také želé. Rúru vypneme, ale koláčik v nej necháme ešte jednu hodinu pri pootvorených dvierkach. Potom ho z rúry vytiahneme a úplne vychladnutý cheesecake vložíme do chladničky na 2 hodiny.

Malinový cheesecake

Malinový cheesecake, ozdobený a volajúci po zjedení :D

A na záver jednoduchá poleva

V miske si nad parou zohrejeme smotanu na šľahanie. Pridáme čokoládu a rozmiešame na mliečnu polevu. Vylejeme na cheesecake a necháme stuhnúť. Na záver ozdobíme černicami, čučoriedkami a iným ovocím, či kvetinami, ktoré nájdeme vo vlastnej záhrade alebo na trhu. Nech vám chutí!

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

10 komentárov

Michaela 14.4.2021 - 10:36

Dobrý deň, ja by som sa rada spýtala, aký objem šálky je potrebný pri smotane, nakoľko šálky sú rôzne 😊 Ďakujem za odpoveď 😊 Zbožňujem Vaše recepty.

Reaguj
Dominika 7.11.2020 - 18:40

Ahoj Veronika,
Pri pečení cheesecaku musí byť v rúre plech s vodou? Ďakujem za odpoveď 😊

Reaguj
Zuzana 24.6.2018 - 20:27

Ahoj, opäť sa naskytla príležitosť niečo dobrého upiecť pre rodinku a tento cheesecake esspreso bola dobrá voľba 👌 . Opäť ti ďakujem za skvelý receptík , proste bola to úžasná mňamka. Ďakujem a už sa teším na ďalší koláčik z tvojich úžasných receptov👌👌👏👏👍👍.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 25.6.2018 - 18:24

Ahoj Zuzana, veľmi pekne ďakujem za spätnú väzbu k receptu :) Teším sa, že ti kávový cheesecake chutil a tešíš sa na ďalšie moje recepty :) Budem rada, ak mi potom napíšeš ako ti chutili.

Reaguj
Aneta Šalamon 29.4.2020 - 16:13

Ďakujem za skvelý recept na Kávový cheesecake Veronika!
Chutí výborne a príprava je jednoduchá.
Tento cheesecake je už tretí recept, ktorý som vyskúšala a zatial sa všetky vydarili.
Teším sa na ďalšie nové kreatívne recepty😊.
S pozdravom,

Aneta

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 29.4.2020 - 19:33

Ahoj Aneta, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k receptu na kávový cheesecake :) Veľmi sa teším, že ti chutil a je to už tretí recept v poradí práve z môjho blogu :) Ďakujem a budem sa snažiť, aby si tu stále našla kopec chutných inšpirácií :)

Reaguj
Martina 15.7.2020 - 12:52

Dobrý deň pani Veronika.Chcem sa spýtať, ci sa da pouzit namiesto mascarpone jemny tvaroh? Vyzera uzasne, chcem ho upiect :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 19.7.2020 - 13:26

Pekný deň želám Martina, určite môžete použiť jemný tvaroh, tiež ho zvyknem zamieňať s mascarpone :) Ďakujem pekne, držím palce, nech sa vydarí!

zuzana 14.5.2017 - 21:19

Skvely blog a toto je lakavy recept. Len sa chcem spytat, kolko ml vlastne tej kavy ma byt. A keby som ju chcela nahradit instantnou, ake su tam mnozstva kavy a vody. Dakujem :) zuza

Reaguj
Veronika Čopíková 14.5.2017 - 21:29

Ahoj Zuzka, v prvom rade ďakujem za tvoje milé slová, veľmi ma potešili :) treba použiť 2,5 polievkových lyžíc kávy. Môžeš ju kľudne nahradiť instantnou kávou, pomer je rovnaký, len to nemusíš cediť :) A zaliať treba čo najmenším množstvom vody, teda okolo 25 – 30 ml. pekný večer :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Tu sú jeho výhody.
Holler Box

Výhody lenivého klubu

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, novinky z gastro sveta a zľavu na kuchárske knihy. Členstvo je zadarmo :)

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box