Domov ReceptyKoláče a zákusky Kávový cheesecake – Espresso

Kávový cheesecake – Espresso

Autor: Veronika Čopíková
Kávový cheesecake

Každý občas potrebuje malé povzbudenie. Niekedy nám ho prinesie šálka kávy, inokedy tabuľka čokolády. Ale čo tak recept s troškou oboch? Jemná chuť kávy v krémovom prevedení, ktorá sa snúbi s mliečnou chuťou čokoládovej polevy. Na tieto dni ako stvorená. Povzbuďte sa aj vy, pripravte si tento famózny kávový cheesecake, v ktorom sa snúbi dokonalosť kávových zŕn a mliečnej čokolády. Verím, že si ho obľúbite!

Ingrediencie

Sušienkový základ

  • 225 g sušienok
  • 8 PL rozpusteného masla

Krém

Poleva

  • 1/3 šálky smotany na šľahanie
  • 2 PL trstinového cukru
  • 1/2 šálky nakrájanej mliečnej čokolády

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Kavový cheesecake

Kávový cheesecake - postup

V mixéri rozmixujeme sušienky, vysypeme ich do misky a zmiešame s roztopeným maslom. Následne sušienkovú zmes vysypeme do okrúhlej tortovej formy a prstami jemne rovnomerne utlačíme. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 160 stupňoch Celzia 10-15 minút. Vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť.

Kavový cheesecake

Kávový krém - ako na to 

Najprv si pripravíme kávu. Espresso zalejeme malým množstvom horúcej vody (chvíľku po zovretí) a necháme ho na pár minút odstáť. V malej miske si zatiaľ nad parou zohrejeme smotanu na šľahanie. Keď je smotana horúca, stiahneme ju zo sporáka a primiešame k nej zaliate espresso, ktoré si predtým precedíme cez sitko (prípadne použijeme iný spôsob, ktorým oddelíme kávovú usadeninu od kávy - týka sa to len čerstvo namletej zrnkovej kávy, ak použijete instantnú, nemusíte nič cediť). Necháme vychladnúť.

 

V miske (resp. vo food processori)  si vyšľaháme mascarpone, kyslú smotanu, cukor a vychladnutú kávu. Do tejto krémovej zmesi pridávame postupne - t. j. po jednom vajíčku, vždy vyšľaháme a pridáme ďalšie, až kým neminieme všetky tri. Pridáme vanilku a soľ a opäť prešľaháme. Krém vylejeme na sušienkovú zmes, vložíme do rúry a pečieme pri 150 stupňoch Celzia 1-1,5 hodiny.

 

Kávový cheesecake vypneme, keď je tak akurát, nie je ešte úplne tuhý ale je už upečený. Tak trochu ako také želé. Rúru vypneme, ale koláčik v nej necháme ešte jednu hodinu pri pootvorených dvierkach. Potom ho z rúry vytiahneme a úplne vychladnutý cheesecake vložíme do chladničky na 2 hodiny.

Malinový cheesecake

Malinový cheesecake, ozdobený a volajúci po zjedení :D

A na záver jednoduchá poleva

V miske si nad parou zohrejeme smotanu na šľahanie. Pridáme čokoládu a rozmiešame na mliečnu polevu. Vylejeme na cheesecake a necháme stuhnúť. Na záver ozdobíme černicami, čučoriedkami a iným ovocím, či kvetinami, ktoré nájdeme vo vlastnej záhrade alebo na trhu. Nech vám chutí!

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 103 Priemer: 4]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

4 komentáre

Zuzana 24.6.2018 - 20:27

Ahoj, opäť sa naskytla príležitosť niečo dobrého upiecť pre rodinku a tento cheesecake esspreso bola dobrá voľba 👌 . Opäť ti ďakujem za skvelý receptík , proste bola to úžasná mňamka. Ďakujem a už sa teším na ďalší koláčik z tvojich úžasných receptov👌👌👏👏👍👍.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 25.6.2018 - 18:24

Ahoj Zuzana, veľmi pekne ďakujem za spätnú väzbu k receptu :) Teším sa, že ti kávový cheesecake chutil a tešíš sa na ďalšie moje recepty :) Budem rada, ak mi potom napíšeš ako ti chutili.

Reaguj
zuzana 14.5.2017 - 21:19

Skvely blog a toto je lakavy recept. Len sa chcem spytat, kolko ml vlastne tej kavy ma byt. A keby som ju chcela nahradit instantnou, ake su tam mnozstva kavy a vody. Dakujem :) zuza

Reaguj
Veronika Čopíková 14.5.2017 - 21:29

Ahoj Zuzka, v prvom rade ďakujem za tvoje milé slová, veľmi ma potešili :) treba použiť 2,5 polievkových lyžíc kávy. Môžeš ju kľudne nahradiť instantnou kávou, pomer je rovnaký, len to nemusíš cediť :) A zaliať treba čo najmenším množstvom vody, teda okolo 25 – 30 ml. pekný večer :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box