Tento recept zaznamenal veľký úspech už pri jeho uverejnení pred pár rokmi. Keďže mám však zásadu neustále sa zlepšovať v receptoch, ktoré s vami zdieľam, posledný týždeň som šperkovala recept na tento kávový cheesecake. A teraz môžem povedať, že je úplne tip-top! Chrumkavé maslové sušienky, jemná chuť kávy v krémovom prevedení a čokoládovo-kávová poleva. Sladké kávové povzbudenie ideálne nielen dnes pri oslave medzinárodného dňa žien, ale v akýkoľvek deň, keď chcete potešiť vašich blízkych či samu seba.
Recept na túto dobrotu vznikol v spolupráci so značkou Haier, od ktorej máme vstavanú rúru. Rúra má viacero vychytávok – parnú funkciu I-Message Steam Series 6 s digitálnym displejom a asistovaným parným režimom, dokonalé rozloženie tepla vďaka technológii Climatech a osobného pomocníka na varenie a pečenie Cook with me. O každej funkcii vám určite porozprávam ešte viac, momentálne testujem a skúšam a som spokojná. :-)
Ingrediencie
na formu s Ø 20 cm
- 200 g maslových sušienok
- 80 g masla
- 130 g trstinového cukru
- 500 g mascarpone
- 300 g kyslej smotany
- 75 ml espressa
- 3 vajcia
- 15 g kukuričného škrobu
- štipka soli
Čokoládovo-kávová poleva
- 75 ml smotany na šľahanie
- 50 ml espressa
- 100 g horkej čokolády
Postup
1Sušienky rozdrvíme v kuchynskom robote, presypeme do misky a zmiešame s roztopeným maslom. Zmes vysypeme do formy a odmerkou, lyžicou alebo rukou rovnomerne poutláčame na dno a boky formy. Vložíme do rúry a pečieme 15 minút na 170 °C.
2 Medzitým si pripravíme kávu – my sme si minulý rok kúpili kávovar od De'Longhi, v ktorom si viem pripraviť aj moje obľúbené 2 šálky kapučína denne. :-) V rámci nastavení som vybrala možnosť „Veľmi veľká káva“ a „Výrazná chuť“. Ak máte doma kávovar zvoľte podobnú možnosť čo najintenzívnejšej chute kávy. Ak doma pákový kávovar nemáte, výborné možnosti sú filtrovaná káva, French press, moka konvička (u nás tiež známa ako koťogo), chemex či džezva. Pripravenú kávu necháme trochu vychladnúť.
3V miske rozmiešame mascarpone s cukrom a kyslou smotanou. Pridáme štipku soli, vychladnutú kávu a opäť jemne prešľaháme. V tejto fáze môžete krém ochutnať a podľa potreby dosladiť, prípadne pridať trochu mletej vanilky. Na záver do krému pridáme vajcia – jedno po druhom a zakaždým jemne prešľaháme. Spoločne s posledným vajíčkom pridáme do krému aj kukuričný škrob. Krém vylejeme na vychladnutý sušienkový korpus.
4 Formu vložíme do rúry vyhriatej na 150 °C a pečieme cca 50 minút. Na dno rúry dáme plech s teplou vodou (netreba veľa, stačí trochu na dno plechu) alebo zvolíme funkciu pečenia v pare. Vďaka pomaly sa odparujúcej vode cheesecake nepopraská a bude krásne vláčny.
5Ak ste použili na pečenie plech s vodou, po 30 minútach ho vyberte a pečte cheesecake zostávajúcich 20 minút. V prípade zvolenej funkcie pečenia v pare, pečte cheesecake celých 50 minút. Cheesecake je upečený vtedy, keď sa okraje jemne oddelia od formy, stred ale stále zostane roztrasený trochu ako želatína. Hotový cheesecake vytiahneme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Následne ho odložíme do chladničky aspoň na 5 hodín alebo najlepšie na celú noc.
Vyskúšaj aj:
6 Pred servírovaním polejeme kávový cheesecake čokoládovo-kávovou polevou. Začneme prípravou kávy, ktorú necháme trochu vychladnúť. Vychladnutú kávu prelejeme do menšieho hrnca, pridáme smotanu na šľahanie, premiešame a zmes zohrejeme na miernom plameni. Dávame pozor na to, aby sme ju neprevarili, stačí ju zohriať tak, aby bola horúca a hneď na to ju stiahneme zo sporáka. Do horúcej zmesi pridáme nalámané kúsky horkej čokolády, chvíľku necháme tak a následne dobre premiešame. Vylejeme na cheesecake – začneme od stredu a lyžičkou jemne urovnáme. Vrstva polevy je hrubšia, ale príjemne podčiarkuje jednotlivé časti koláčika. Cheesecake vložíme do chladničky na 15 minút a pred krájaním ho môžeme ozdobiť kávovými zrnkami. Nech vám chutí!
Recept vznikol v spolupráci so značkou Haier.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
26 komentárov
Ďakujem krásne Kamila, teším sa, že chutilo celej rodine :)
Ďakujem krásne Erika, veľmi sa teším, že ti chutilo a už budeš robiť iba tento kávový cheesecake :)
Ahoj Veronika ?
Prosim Ta, v 23cm forme bude nízky cheesecake? O koľko mam navýšiť ingrediencie aby bol vysoký ako pri použití 20cm?
Ďakujem
Ahoj Nikoleta, v 23 cm by nemal byť príliš nízky, ale priznám sa, že ja už veľmi dlho pečiem v mojej okrúhlej 20 cm, tak som si zvykla :D Ak by si chcela, aby bol vyšší v tejto väčšej forme, navýšila by som množstvo o cca 1/4 :)
Ahoj Janka, to sa veľmi teším, že chutilo a dokonca aj v obmenenej verzii :)
Jeeej super, to sa veľmi teším, že sa podaril a chutilo :)
Dobrý den, jaké jste použila sušenky?? Korpus je tmavý, používáte kakaové??
Děkuji, Jitka
Pekný deň želám, Jitka, použila som sušienky Mulino Bianco Galletti, sú to maslové sušienky :) Skúšala som aj kakaové BEBE sušienky, tie mi však nechutili, takže som skúsila tieto a som veľmi spokojná :) Výborné sú aj bezlepkové sušienky Schär, tieto tiež rada používam, keď pečiem cheesecake :)
Děkuji za odpověď. Kde tyto sušenky kupujete, nevím, jestli se dají v ČR koupit??!!
Jitka s radosťou a ospravedlňujem sa za neskoršiu odpoveď :) Schär sušienky mávajú v obchodoch so zdravou výživou a videla som ich aj v Kauflande v uličke s bezlepkovým tovarom :) A tie Mulino Bianco odporúčam pozrieť na Google, či ich majú aj u vás v ČR a v ktorých obchodoch, väčšinou ich majú online, ja ich kupujem v Rakúsku v obchode Spar :)
Dobrý deň, ja by som sa rada spýtala, aký objem šálky je potrebný pri smotane, nakoľko šálky sú rôzne ? Ďakujem za odpoveď ? Zbožňujem Vaše recepty.
Pekný deň želám Michaela, pri 1/4 šálky môžete použiť 60 ml smotany a pri 1/3 šálky cca 80 ml :) A ďakujem krásne za spätnú väzbu k receptom, teším sa, že ich máte rada :)
Ahoj Veronika,
Pri pečení cheesecaku musí byť v rúre plech s vodou? Ďakujem za odpoveď ?
Ahoj Dominika, v tomto recepte som ho nemala, ale poslednú dobu už pečiem cheesecake vždy na začiatku s plechom s vodou a potom ho vyberám, vďaka tomu nepopraská :) V podstate sa aj tuto dá postupovať tak, ako pri recepte na ovocný cheesecake: https://www.lenivakucharka.sk/ovocny-cheesecake/
Ahoj, opäť sa naskytla príležitosť niečo dobrého upiecť pre rodinku a tento cheesecake esspreso bola dobrá voľba ? . Opäť ti ďakujem za skvelý receptík , proste bola to úžasná mňamka. Ďakujem a už sa teším na ďalší koláčik z tvojich úžasných receptov??????.
Ahoj Zuzana, veľmi pekne ďakujem za spätnú väzbu k receptu :) Teším sa, že ti kávový cheesecake chutil a tešíš sa na ďalšie moje recepty :) Budem rada, ak mi potom napíšeš ako ti chutili.
Ďakujem za skvelý recept na Kávový cheesecake Veronika!
Chutí výborne a príprava je jednoduchá.
Tento cheesecake je už tretí recept, ktorý som vyskúšala a zatial sa všetky vydarili.
Teším sa na ďalšie nové kreatívne recepty?.
S pozdravom,
Aneta
Ahoj Aneta, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k receptu na kávový cheesecake :) Veľmi sa teším, že ti chutil a je to už tretí recept v poradí práve z môjho blogu :) Ďakujem a budem sa snažiť, aby si tu stále našla kopec chutných inšpirácií :)
Dobrý deň pani Veronika.Chcem sa spýtať, ci sa da pouzit namiesto mascarpone jemny tvaroh? Vyzera uzasne, chcem ho upiect :)
Pekný deň želám Martina, určite môžete použiť jemný tvaroh, tiež ho zvyknem zamieňať s mascarpone :) Ďakujem pekne, držím palce, nech sa vydarí!
Skvely blog a toto je lakavy recept. Len sa chcem spytat, kolko ml vlastne tej kavy ma byt. A keby som ju chcela nahradit instantnou, ake su tam mnozstva kavy a vody. Dakujem :) zuza
Ahoj Zuzka, v prvom rade ďakujem za tvoje milé slová, veľmi ma potešili :) treba použiť 2,5 polievkových lyžíc kávy. Môžeš ju kľudne nahradiť instantnou kávou, pomer je rovnaký, len to nemusíš cediť :) A zaliať treba čo najmenším množstvom vody, teda okolo 25 – 30 ml. pekný večer :)