Každý občas potrebuje malé povzbudenie. Niekedy nám ho prinesie šálka kávy, inokedy tabuľka čokolády. Ale čo tak recept s troškou oboch? Jemná chuť kávy v krémovom prevedení, ktorá sa snúbi s mliečnou chuťou čokoládovej polevy. Na tieto dni ako stvorená. Povzbuďte sa aj vy, pripravte si tento famózny kávový cheesecake, v ktorom sa snúbi dokonalosť kávových zŕn a mliečnej čokolády. Verím, že si ho obľúbite!
Ingrediencie
Sušienkový základ
- 225 g sušienok
- 8 PL rozpusteného masla
Krém
- 1/4 šálky smotany na šľahanie
- 2 1/2 PL čerstvo namletej kávy (použila som Organic Espresso od Powerlogy)
- 500 g mascarpone
- 400 g kyslej smotany
- 150 g trstinového cukru
- 3 vajcia
- 1 PL vanilkového extraktu
- štipka soli
Poleva
- 1/3 šálky smotany na šľahanie
- 2 PL trstinového cukru
- 1/2 šálky nakrájanej mliečnej čokolády

Kávový cheesecake - postup
V mixéri rozmixujeme sušienky, vysypeme ich do misky a zmiešame s roztopeným maslom. Následne sušienkovú zmes vysypeme do okrúhlej tortovej formy a prstami jemne rovnomerne utlačíme. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 160 stupňoch Celzia 10-15 minút. Vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť.

Kávový krém - ako na to
Najprv si pripravíme kávu. Espresso zalejeme malým množstvom horúcej vody (chvíľku po zovretí) a necháme ho na pár minút odstáť. V malej miske si zatiaľ nad parou zohrejeme smotanu na šľahanie. Keď je smotana horúca, stiahneme ju zo sporáka a primiešame k nej zaliate espresso, ktoré si predtým precedíme cez sitko (prípadne použijeme iný spôsob, ktorým oddelíme kávovú usadeninu od kávy - týka sa to len čerstvo namletej zrnkovej kávy, ak použijete instantnú, nemusíte nič cediť). Necháme vychladnúť.
V miske (resp. vo food processori) si vyšľaháme mascarpone, kyslú smotanu, cukor a vychladnutú kávu. Do tejto krémovej zmesi pridávame postupne - t. j. po jednom vajíčku, vždy vyšľaháme a pridáme ďalšie, až kým neminieme všetky tri. Pridáme vanilku a soľ a opäť prešľaháme. Krém vylejeme na sušienkovú zmes, vložíme do rúry a pečieme pri 150 stupňoch Celzia 1-1,5 hodiny.
Kávový cheesecake vypneme, keď je tak akurát, nie je ešte úplne tuhý ale je už upečený. Tak trochu ako také želé. Rúru vypneme, ale koláčik v nej necháme ešte jednu hodinu pri pootvorených dvierkach. Potom ho z rúry vytiahneme a úplne vychladnutý cheesecake vložíme do chladničky na 2 hodiny.
Malinový cheesecake
Malinový cheesecake, ozdobený a volajúci po zjedení :D
A na záver jednoduchá poleva
V miske si nad parou zohrejeme smotanu na šľahanie. Pridáme čokoládu a rozmiešame na mliečnu polevu. Vylejeme na cheesecake a necháme stuhnúť. Na záver ozdobíme černicami, čučoriedkami a iným ovocím, či kvetinami, ktoré nájdeme vo vlastnej záhrade alebo na trhu. Nech vám chutí!
Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.
10 komentárov
Dobrý deň, ja by som sa rada spýtala, aký objem šálky je potrebný pri smotane, nakoľko šálky sú rôzne 😊 Ďakujem za odpoveď 😊 Zbožňujem Vaše recepty.
Ahoj Veronika,
Pri pečení cheesecaku musí byť v rúre plech s vodou? Ďakujem za odpoveď 😊
Ahoj, opäť sa naskytla príležitosť niečo dobrého upiecť pre rodinku a tento cheesecake esspreso bola dobrá voľba 👌 . Opäť ti ďakujem za skvelý receptík , proste bola to úžasná mňamka. Ďakujem a už sa teším na ďalší koláčik z tvojich úžasných receptov👌👌👏👏👍👍.
Ahoj Zuzana, veľmi pekne ďakujem za spätnú väzbu k receptu :) Teším sa, že ti kávový cheesecake chutil a tešíš sa na ďalšie moje recepty :) Budem rada, ak mi potom napíšeš ako ti chutili.
Ďakujem za skvelý recept na Kávový cheesecake Veronika!
Chutí výborne a príprava je jednoduchá.
Tento cheesecake je už tretí recept, ktorý som vyskúšala a zatial sa všetky vydarili.
Teším sa na ďalšie nové kreatívne recepty😊.
S pozdravom,
Aneta
Ahoj Aneta, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k receptu na kávový cheesecake :) Veľmi sa teším, že ti chutil a je to už tretí recept v poradí práve z môjho blogu :) Ďakujem a budem sa snažiť, aby si tu stále našla kopec chutných inšpirácií :)
Dobrý deň pani Veronika.Chcem sa spýtať, ci sa da pouzit namiesto mascarpone jemny tvaroh? Vyzera uzasne, chcem ho upiect :)
Pekný deň želám Martina, určite môžete použiť jemný tvaroh, tiež ho zvyknem zamieňať s mascarpone :) Ďakujem pekne, držím palce, nech sa vydarí!
Skvely blog a toto je lakavy recept. Len sa chcem spytat, kolko ml vlastne tej kavy ma byt. A keby som ju chcela nahradit instantnou, ake su tam mnozstva kavy a vody. Dakujem :) zuza
Ahoj Zuzka, v prvom rade ďakujem za tvoje milé slová, veľmi ma potešili :) treba použiť 2,5 polievkových lyžíc kávy. Môžeš ju kľudne nahradiť instantnou kávou, pomer je rovnaký, len to nemusíš cediť :) A zaliať treba čo najmenším množstvom vody, teda okolo 25 – 30 ml. pekný večer :)