Domov ReceptyDomáce recepty Medové perníky s vianočným korením

Medové perníky s vianočným korením

Autor: Veronika Čopíková
Medové perníky

Čo sa vám spája s Vianocami? Ak vás ako prvé napadlo vianočné upratovanie, stres a nakupovanie darčekov na poslednú chvíľu, tak šup s tými myšlienkami preč! Nahraďte ich vianočnými svetielkami, praskajúcim ohňom v kozube (kto nemá, tak aspoň príjemne hrejúcim radiátorom), darčekmi, ktoré ste si priali po celý rok a tradičnými, ale zdravšími vianočnými dobrotami. Na vašom stole by určite nemali chýbať tieto medové perníky, v ktorých sa snúbi vôňa perníkového korenia, medu a vlašských orechov. Pre mňa dokonalá kombinácia, ktorú potajomky vyjedám už mesiac. :D

Ingrediencie (cca. 30 - 40 ks)

  • 125 g masla
  • 60 g trstinového cukru
  • 90 g medu
  • 1 vajce
  • 200 g hladkej špaldovej múky
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • štipka kypriaceho prášku do pečiva
  • 4 ČL mletej škorice
  • 2 ČL mletého zázvoru
  • 1 ČL mletých klinčekov
  • 1 ČL vanilkového extraktu (nájdete aj na vanilkovyobchod.cz)
  • práškový cukor na posypanie

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Medové perníky

Ako si pripraviť dokonalé medové perníky

Na kocky nakrájané maslo izbovej teploty, med a trstinový cukor vyšľaháme s mixérom, až kým sa nám ingrediencie neprepoja. Pridáme vajce, vanilkový extrakt a opäť šľaháme. Na záver pridáme sypké ingrediencie, teda múku zmiešanú s kypriacim práškom, mleté vlašské orechy a vianočné korenie (škoricu, klinček a zázvor) a vareškou premiešame. Cesto preložíme do misky s vrchnákom a odložíme do chladničky na 2 hodiny.  

Lávový koláč

Lávový koláč, lava cake či čokoládový fondant. Za týmito názvami sa skrýva dokonalý a okúzľujúci čokoládový dezert.

Z chladeného cesta tvarujeme približne rovnaké guľky, ktoré ukladáme asi v 5 cm rozostupe na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C cca. 18 minút kým perníky nezozlatnú a na dotyk nebudú pevné. Ešte teplé ich posypeme práškovým cukrom a necháme vychladnúť. Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe po dobu 2 až 3  týždňov. Ale zjeme skôr, lebo nám veľmi chutia. :D 

Recept na medové perníky som našla u Coolinárov, ktorých pečenie a varenie vyjadrujú dve slová - jednoducho a chutne. A tak to u nich aj vyzerá. Recept som trochu upravila, znížila som množstvo cukru a nahradila časť múky mletými orieškami. Nech vám chutí!

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 44 Priemer: 4]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

6 komentárov

martina 19.12.2018 - 18:29

Dnes som ich urobila, len som pridala trošku Matcha prášku a sú perfektné. Deti ich potajomky kradnú z dózy, takže chutia aj im. A tie sú meradlom najväčším. :D Ďakujem za skvelý recept.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 27.12.2018 - 18:30

Martina ďakujem za krásnu spätnú väzbu k perníkom, veľmi sa teším, že chutia tebe i deťom :) Krásne sviatky ti prajem :)

Reaguj
Lia 16.12.2018 - 19:49

Veronika,
chcem sa opytat ci sa daju medovniky robit v bezlepkovej verzii. Je mozne muku nahradit mletymi orieskami? Dakujem

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 21:01

Ahoj Lia, perníky sa dajú spraviť aj v bezlepkovej verzii :) Mleté oriešky tam už máš, v podstate tvoria 1/3 suchých ingrediencií, takže ak chceš nahradiť špaldovú múku, odporúčam použiť nejakú bezlepkovú múku – pohánkovú v kombinácii s mandľovou, tapiokovú, konopnú, či inú :)

Reaguj
Monika 17.12.2016 - 23:47

Krásne fotky a vynikajúci recept. Asi sa stanú tradíciou. ;-)

Reaguj
Veronika Čopíková 27.12.2016 - 18:16

ďakujem krásne! :) verím, že sa stanú nielen tradíciou, ale aj dôvodom na spoločné vianočné pečenie v tvojej novej kuchyni :D

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box