Čo sa vám spája s Vianocami? Ak vás ako prvé napadlo vianočné upratovanie, stres a nakupovanie darčekov na poslednú chvíľu, tak šup s tými myšlienkami preč! Nahraďte ich vianočnými svetielkami, praskajúcim ohňom v kozube (kto nemá, tak aspoň príjemne hrejúcim radiátorom), darčekmi, ktoré ste si priali po celý rok a tradičnými, ale zdravšími vianočnými dobrotami. Na vašom stole by určite nemali chýbať tieto medové perníky, v ktorých sa snúbi vôňa perníkového korenia, medu a vlašských orechov. Pre mňa dokonalá kombinácia, ktorú potajomky vyjedám už mesiac. :D
Ďalšie jednoduché recepty nájdeš v knihách Lenivá kuchárka. Pri objednávke dvoch kníh je poštovné zadarmo!
Ingrediencie
cca. 30 - 40 ks
- 125 g masla
- 60 g trstinového cukru
- 90 g medu
- 1 vajce
- 200 g hladkej špaldovej múky
- 100 g mletých vlašských orechov
- štipka kypriaceho prášku do pečiva
- 4 ČL mletej škorice
- 2 ČL mletého zázvoru
- 1 ČL mletých klinčekov
- 1 ČL vanilkového extraktu (nájdete aj na vanilkovyobchod.cz)
- práškový cukor na posypanie
Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!
Ako si pripraviť dokonalé medové perníky
1 Na kocky nakrájané maslo izbovej teploty, med a trstinový cukor vyšľaháme s mixérom, až kým sa nám ingrediencie neprepoja. Pridáme vajce, vanilkový extrakt a opäť šľaháme. Na záver pridáme sypké ingrediencie, teda múku zmiešanú s kypriacim práškom, mleté vlašské orechy a vianočné korenie (škoricu, klinček a zázvor) a vareškou premiešame. Cesto preložíme do misky s vrchnákom a odložíme do chladničky na 2 hodiny.
Lávový koláč
Lávový koláč, lava cake či čokoládový fondant. Za týmito názvami sa skrýva dokonalý a okúzľujúci čokoládový dezert.
2 Z chladeného cesta tvarujeme približne rovnaké guľky, ktoré ukladáme asi v 5 cm rozostupe na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C cca. 18 minút kým perníky nezozlatnú a na dotyk nebudú pevné. Ešte teplé ich posypeme práškovým cukrom a necháme vychladnúť. Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe po dobu 2 až 3 týždňov. Ale zjeme skôr, lebo nám veľmi chutia. :D
Recept na medové perníky som našla u Coolinárov, ktorých pečenie a varenie vyjadrujú dve slová - jednoducho a chutne. A tak to u nich aj vyzerá. Recept som trochu upravila, znížila som množstvo cukru a nahradila časť múky mletými orieškami. Nech vám chutí!
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
10 komentárov
Tá voňa je neskutočná…, tieto perníčky budem robiť kedykoľvek počas roka, lebo sú príliš dobré aby boli “len” vianočné.
Jeeej ďakujem krásne Danka, veľmi sa teším, že perníčky ti chutia a budeš ich robiť počas celého roka :)
Juj tak to potom dobre dopadlo pečenie :D Teším sa, že ti chutia :)
Dnes som ich urobila, len som pridala trošku Matcha prášku a sú perfektné. Deti ich potajomky kradnú z dózy, takže chutia aj im. A tie sú meradlom najväčším. :D Ďakujem za skvelý recept.
Martina ďakujem za krásnu spätnú väzbu k perníkom, veľmi sa teším, že chutia tebe i deťom :) Krásne sviatky ti prajem :)
Veronika,
chcem sa opytat ci sa daju medovniky robit v bezlepkovej verzii. Je mozne muku nahradit mletymi orieskami? Dakujem
Ahoj Lia, perníky sa dajú spraviť aj v bezlepkovej verzii :) Mleté oriešky tam už máš, v podstate tvoria 1/3 suchých ingrediencií, takže ak chceš nahradiť špaldovú múku, odporúčam použiť nejakú bezlepkovú múku – pohánkovú v kombinácii s mandľovou, tapiokovú, konopnú, či inú :)
Krásne fotky a vynikajúci recept. Asi sa stanú tradíciou. ;-)
ďakujem krásne! :) verím, že sa stanú nielen tradíciou, ale aj dôvodom na spoločné vianočné pečenie v tvojej novej kuchyni :D