Domov ReceptyDomáce recepty Medové perníky s vianočným korením

Medové perníky s vianočným korením

Autor: Veronika Čopíková
Medové perníky

Čo sa vám spája s Vianocami? Ak vás ako prvé napadlo vianočné upratovanie, stres a nakupovanie darčekov na poslednú chvíľu, tak šup s tými myšlienkami preč! Nahraďte ich vianočnými svetielkami, praskajúcim ohňom v kozube (kto nemá, tak aspoň príjemne hrejúcim radiátorom), darčekmi, ktoré ste si priali po celý rok a tradičnými, ale zdravšími vianočnými dobrotami. Na vašom stole by určite nemali chýbať tieto medové perníky, v ktorých sa snúbi vôňa perníkového korenia, medu a vlašských orechov. Pre mňa dokonalá kombinácia, ktorú potajomky vyjedám už mesiac. :D

Ingrediencie (cca. 30 - 40 ks)

  • 125 g masla
  • 60 g trstinového cukru
  • 90 g medu
  • 1 vajce
  • 200 g hladkej špaldovej múky
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • štipka kypriaceho prášku do pečiva
  • 4 ČL mletej škorice
  • 2 ČL mletého zázvoru
  • 1 ČL mletých klinčekov
  • 1 ČL vanilkového extraktu (nájdete aj na vanilkovyobchod.cz)
  • práškový cukor na posypanie

Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!

Kliknutím na “Odoberať novinky“ vyjadríte súhlas s podmienkami ochrany súkromia.


Medové perníky

Ako si pripraviť dokonalé medové perníky

Na kocky nakrájané maslo izbovej teploty, med a trstinový cukor vyšľaháme s mixérom, až kým sa nám ingrediencie neprepoja. Pridáme vajce, vanilkový extrakt a opäť šľaháme. Na záver pridáme sypké ingrediencie, teda múku zmiešanú s kypriacim práškom, mleté vlašské orechy a vianočné korenie (škoricu, klinček a zázvor) a vareškou premiešame. Cesto preložíme do misky s vrchnákom a odložíme do chladničky na 2 hodiny.  

Lávový koláč

Lávový koláč, lava cake či čokoládový fondant. Za týmito názvami sa skrýva dokonalý a okúzľujúci čokoládový dezert.

Z chladeného cesta tvarujeme približne rovnaké guľky, ktoré ukladáme asi v 5 cm rozostupe na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C cca. 18 minút kým perníky nezozlatnú a na dotyk nebudú pevné. Ešte teplé ich posypeme práškovým cukrom a necháme vychladnúť. Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe po dobu 2 až 3  týždňov. Ale zjeme skôr, lebo nám veľmi chutia. :D 

Recept na medové perníky som našla u Coolinárov, ktorých pečenie a varenie vyjadrujú dve slová - jednoducho a chutne. A tak to u nich aj vyzerá. Recept som trochu upravila, znížila som množstvo cukru a nahradila časť múky mletými orieškami. Nech vám chutí!

 

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Napíšte komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

8 komentárov

Danka 21.12.2021 - 22:54

Tá voňa je neskutočná…, tieto perníčky budem robiť kedykoľvek počas roka, lebo sú príliš dobré aby boli “len” vianočné.

Reaguj
Janka 14.11.2020 - 20:25
Mnam Veronika, vdaka zazvoru detom nechutia, tak mi viac ostane 😁
Reaguj
martina 19.12.2018 - 18:29

Dnes som ich urobila, len som pridala trošku Matcha prášku a sú perfektné. Deti ich potajomky kradnú z dózy, takže chutia aj im. A tie sú meradlom najväčším. :D Ďakujem za skvelý recept.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 27.12.2018 - 18:30

Martina ďakujem za krásnu spätnú väzbu k perníkom, veľmi sa teším, že chutia tebe i deťom :) Krásne sviatky ti prajem :)

Reaguj
Lia 16.12.2018 - 19:49

Veronika,
chcem sa opytat ci sa daju medovniky robit v bezlepkovej verzii. Je mozne muku nahradit mletymi orieskami? Dakujem

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 16.12.2018 - 21:01

Ahoj Lia, perníky sa dajú spraviť aj v bezlepkovej verzii :) Mleté oriešky tam už máš, v podstate tvoria 1/3 suchých ingrediencií, takže ak chceš nahradiť špaldovú múku, odporúčam použiť nejakú bezlepkovú múku – pohánkovú v kombinácii s mandľovou, tapiokovú, konopnú, či inú :)

Reaguj
Monika 17.12.2016 - 23:47

Krásne fotky a vynikajúci recept. Asi sa stanú tradíciou. ;-)

Reaguj
Veronika Čopíková 27.12.2016 - 18:16

ďakujem krásne! :) verím, že sa stanú nielen tradíciou, ale aj dôvodom na spoločné vianočné pečenie v tvojej novej kuchyni :D

Reaguj
Top