Domov ReceptyBez laktózy Kokosová bábovka bez lepku a laktózy

Kokosová bábovka bez lepku a laktózy

Autor: Veronika Čopíková
Kokosová bábovka

Túto bábovku by som s prehľadom mohla nazvať aj „rýchlo-bábovkou“. Cesto máte hotové za 15 minút, popri pečení dáte do poriadku kuchyňu a hneď po vychladnutí sa môžete pustiť do krájania a vychutnávania. Je to kokosová dobrota, v ktorej zužitkujete kokosovú múku, do cesta „ukryjete“ chrumkavé kokosové lupienky a s úsmevom ju budete môcť ponúknuť aj tým, ktorí nemôžu lepok či laktózu. Ak ste naopak tými šťastlivcami, ktorých lepok či laktóza netrápia, použite klasické kravské mlieko a celozrnnú hladkú špaldovú múku. Bábovka je jednoduchá a výborná v každej verzii, tak určite neváhajte s jej vyskúšaním.

Ingrediencie

  • 4 vajcia
  • 130 g trstinového cukru
  • 90 g kokosového oleja
  • 125 ml rastlinného mandľového/kokosového nápoja
  • 100 g pohánkovej múky
  • 50 g mandľovej múky
  • 10 g kokosovej múky
  • 50 g strúhaného kokosu
  • 1 ČL bezlepkového prášku do pečiva
  • hrsť kokosových lupienkov
  • štipka soli

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Kokosová bábovka

Jednoduchá kokosová bábovka

Najprv si v miske vyšľaháme vajíčka s cukrom do jemnej peny. Pri šľahaní na stredných otáčkach mixéra to trvá približne 3 minúty. Pridáme rozpustený kokosový olej izbovej teploty, rastlinný mandľový alebo kokosový nápoj (ak nechcete bábovku v bezlaktózovej verzii nahraďte rastlinný nápoj kravským mliekom v rovnakom množstve) a ručne premiešame. Následne do bábovky pridáme pohánkovú, mandľovú a kokosovú múku (ak vám nevadí lepok, nahraďte pohánkovú a mandľovú múku 150 g špaldovej múky) zmiešané s práškom do pečiva, strúhaný kokos a štipku soli. Celú zmes premiešame a do cesta vmiešame hrsť kokosových lupienkov.

Cesto vylejeme do dobre vymastenej a vysypanej bábovkovej formy. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 35 minút. Či je bábovka upečená, otestujeme špáradlom. Ak je po vytiahnutí suché a je na ňom zachytených pár omrviniek cesta, bábovka je hotová. Po upečení vytiahneme bábovku z rúry, necháme chladnúť cca 10 až 15 minút a potom ju opatrne vyklopíme na mriežku. Bábovku môžete pred servírovaním poliať čokoládovou polevou. Ja som konečne vyskúšala Ruby čokoládu, ktorá má krásnu ružovú farbu a bábovke dodala punc výnimočnosti. Chuťovo ma však veľmi nenadchla, preto odporúčam polevu buď vynechať, alebo použiť vašu obľúbenú. Ja mám najradšej tú klasickú z horkej čokolády, ktorú si môžete dochutiť rôznym korením, napríklad škoricou. :-)

Kokosová bábovka

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 41 Priemer: 3.9]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

25 komentárov

Marika 8.11.2019 - 10:07

Ahoj Veronika,
akou múkou a v akom pomere by som mohla nahradiť pohánkovú múku? Z komentárov som vyčítala, že namiesto mandľovej stačí použiť mleté mandle alebo iné orechy, ak nemám kokosovú, celkové množstvo kokosovej múčky zvýšiť o 80 g (takže celkovo 130 g kokosu – nebude bábovka príliš tuhá?), ale s pohánkovou múkou nemám skúsenosti, takže sa každej rade poteším.
Ďakujem

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 10.11.2019 - 16:56

Ahoj Marika, pohánkovú múku môžeš nahradiť klasickou pšeničnou hladkou alebo hladkou špaldovou, podľa toho, ktorú zvykneš používať pri pečení :) Môžeš použiť rovnaké množstvo, teda 100 g. Pokiaľ ide o náhradu mandľovej múky za mleté mandle či iné orechy, je v tom trochu rozdiel, nakoľko múka sa robí z výliskov orechov a je teda čiastočne zbavená tuku. Ak sa obávaš, že by bola bábovka tuhšia pri zámene toľkých ingrediencií, pokojne zníž množstvo strúhaného kokosu na 100 g, bábovke to neuškodí :) Pekný deň ti prajem a držím palce, nech sa bábovka vydarí!

Reaguj
Mária 20.9.2019 - 21:56

Veroni, recept vyzera super, no my nesmieme ani cukor, ani sladidla (len med a fruktozu z ovocia) – s cim mi poradis vyslahat vajicka??? Dakujem za radu.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 20:56

Ahoj Mária, ďakujem krásne, teším sa, že ťa recept zaujal :) Vajíčka vyšľahaj teda samostatne a potom do nich pridaj med na osladenie bábovky :)

Reaguj
Mary 18.9.2019 - 10:43

Akurat ju pozeram v Dobrom jedle, mozem namiesto kokosovej muky pouzit kokos? Alebo kokosova muka tam ma nejaku special funkciu?:)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 20:54

Ahoj Mary, tak to sa teším, že si si z Dobrého jedla našla cestu až sem na môj blog :) Kokosová múka saje väčšie množstvo tekutín, preto sa vždy v receptoch používa v kombinácii s inými múkami a skôr v takomto malom množstve :) Ak kokosovú múku nemáš, môžeš použiť inú múku, ale namiesto 10 g kokosovej múky odporúčam použiť 70 g hocakej inej – klasickej pšeničnej, špaldovej či nejakej bezlepkovej, ak chceš mať vo výsledku bezlepkovú bábovku. Alebo použi strúhaný kokos, navýš jeho množstvo o 80 g. Držím palce nech sa vydarí a prepáč, že odpisujem takto oneskorene.

Reaguj
Angelika 19.8.2019 - 14:18

Určite vyskušam 👍si velka krativna dušička👍💟😍 žiadna leniva kuchárka😀

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 25.8.2019 - 11:58

Ahoj Angelika, ďakujem krásne, potešila si ma :) To vďaka vám, motivujete ma, aby som tvorila nové recepty a moja lenivosť išla do úzadia :D Teším sa, že bábovku vyskúšaš a dúfam, že bude chutiť :)

Reaguj
Iveta Matejovová 11.8.2019 - 21:23

ďakujem za recept, hoci patrím k tej staršej generáciii / mám 57 rokov/ a bola som naučená k tradičným receptom, určite tento vyskúšam, ja mám rada zdravé recepty , ale hlavne chcem urobiť radosť pre moje dcéry / 30 a 22/ kt. už pečú inak.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 25.8.2019 - 11:57

Milá Iveta, teším sa, že aj napriek tomu ste sa rozhodli vyskúšať môj recept na bábovku :) Dúfam, že dcéram spraví radosť a bude chutiť aj vám :) Krásny deň vám prajem!

Reaguj
Soňa 8.8.2019 - 8:51

Milá Veronika, vyzeráte krásne, tie ružové šaty Vám veľmi pristanú, gratulujem k zasnúbeniu, tá ružová bábovka vyzerá „mňam“, teším sa vždy na Vaše recepty a týmto poteším dcérinu kamarátku – celiatičku, prajem Vám krásny deň.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 25.8.2019 - 11:56

Milá Soňa, ďakujem krásne za gratuláciu :) Teším sa, že máte moje recepty rada a už viete, koho potešíte práve touto bezlepkovou bábovkou :) Krásny deň vám prajem!

Reaguj
Stanka 7.8.2019 - 22:57

Super recept,keďže som celiatik. Ak nedám tie kokosové lupienky,budú chýbať v bábovke? Totižto ešte som ich nevidela v žiadnom obchode.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 25.8.2019 - 11:55

Ahoj Stanka, teším sa, že recept ti prišiel vhod :) Kokosové lupienky môžeš vynechať, prípadne dať nejaké tvoje obľúbené sušené ovocie alebo kúsky čokolády :) Kokosové lupienky sa dajú zohnať v e-shopoch, ale myslím, že som ich minule kupovala aj v tescu, v tej časti, kde je sušené ovocie pri zelenine a ovocí :)

Reaguj
Luci 7.8.2019 - 20:34

Vyskusam babovku upiect.A odporucam ist apart.Hrabovo je tam krasne.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 25.8.2019 - 11:53

Ahoj Luci, teším sa, že bábovku vyskúšaš :) A ďakujem za odporúčanie, nakoniec sme zvolili Demänovskú dolinu, tam bolo tiež krásne. Nabudúce skúsime apartmány Hrabovo, vyzerá to veľmi pekne :)

Reaguj
Danka 7.8.2019 - 18:30

Nemám všetky ingrediencie ale určite vyskúšam paciy mi to.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 25.8.2019 - 11:51

Ahoj Danka, ak by si chcela niektorú chýbajúcu ingredienciu nahradiť niečím iným a nevedela by si si rady, len mi napíš a poradím :) Teším sa, že bábovku vyskúšaš a držím palce, nech sa vydarí! :)

Reaguj
Zuzana 28.8.2019 - 13:40

Veronika,cim mozem prosim nahradit mandlovu muku? Ak by som chcela pridat kokosovej,v akom pomere prosim?
Dakujem

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 7.9.2019 - 11:27

Ahoj Zuzana, mandľovú múku môžeš nahradiť hocijakou inou múkou v rovnakom množstve :) Teda okrem kokosovej, tá saje až 8x viac tekutín, preto ju používam v receptoch vždy v malom množstve a vždy kombinujem s inými múkami :) Ak ti nevadí lepok, tak mandľovú múku môžeš nahradiť špaldovou, prípadne pšeničnou. Ak chceš, aby bola bábovka bezlepková, môžeš mandľovú múku nahradiť napr. ryžovou múkou. Alebo použi mleté mandle či iné orechy. Držím palce, nech sa vydarí a chutí!

Reaguj
Zuzana 14.10.2019 - 18:29

Škoda že som si komentáre neprecitala pred pečením ;)milujem totiž kokos a preto som dala až 50g kokosovej a 50g mandlovej a 60g spaldovej a veru som sa čudovala prečo mi cesto tak veľmi zhustlo ;) nuž pečie sa, tak uvidíme čo ž toho bude ;)

Veronika 7.8.2019 - 13:55

Ahoj, 3,5 hviezdičky sa „zvolilo“ samo, keď som posuvala text na mobile. Zaujal ma tento recept a chcem vyskúšať, a určite vyzerá na lepšie hodnotenie, ako sa mi podarilo omylom.. Oceňujem, že je prorodzene bezlepková.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 25.8.2019 - 11:40

Ahoj Veronika, ďakujem, že si mi dala vedieť, občas sa to stáva :) Teším sa, že sa bábovku chystáš vyskúšať a držím palce, nech sa vydarí a chutí! Snažím sa pridávať aj bezlepkové recepty, nech môžu piecť aj bezlepkáči a nemusia si kupovať polotovary… :) Ale to platí pri všetkých, razím zásadu, doma upečené je najlepšie :)

Reaguj
Laura 6.8.2019 - 22:33

Bábovka vyzerá naozaj veľmi pôsobivo a chutne :) A tie krásne ružové šaty pristanú aj tebe, aj bábovke :) Trošičku pochybujem, že by som aj JA mala túto nádheru hotovú za 15 minút, ale čoskoro to otestujem :D Len by som sa chcela opýtať, či by som tie tri druhy múk mohla nahradiť klasickou pšeničnou hladkou múkou v tom istom pomere (160 g) ?
Prajem pekný zvyšok týždňa :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 25.8.2019 - 11:38

Ahoj Laura, ďakujem krásne za pochvalu :) Určite by si ju mala, tu ide všetko do jednej misky, tak je to rýchlovka :) Držím palce nech sa vydarí a si spokojná s výsledok aj časom, ktorý jej venuješ :) Múky môžeš nahradiť jednou, klasickou pšeničnou hladkou, ale v pomere 220 g, nakoľko kokosová múka sa nenahrádza v rovnakom, ale vo väčšom pomere :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box