Prvý sladký recept v novom roku je tu. :) A bude to recept voňajúci zimou, snehovými závejmi a najmä hrsťou perníkového korenia, lebo to mi toto ročné obdobie najviac pripomína. Perníková bábovka sa skladá zo zopár ingrediencií, z ktorých väčšinu máte určite doma, tak hor sa vymiešať cesto a upiecť túto sladkú dobrotu na zajtrajšie raňajky. :) A ak by ste si ju chceli pripraviť v bezlaktózovej verzii v spolupráci s Kauflandom som si pre vás pripravila aj tipy, ako jednotlivé ingrediencie nahradiť tak, aby ste vo výsledku upiekli perníkovú bábovku bez obsahu laktózy. Milí gastronauti, želám vám, aby bol tento rok lepší než predchádzajúci, aby ste boli zdraví a darilo sa vám plniť si vaše sny. A nech sa nám spolu naďalej dobre pečie!
Ingrediencie
- 4 vajcia
- 100 g trstinového cukru
- 100 ml plnotučného mlieka (pre bezlaktózovú verziu odporúčam bezlaktózové mlieko značky K-free od Kauflandu)
- 80 g masla (pre bezlaktózovú verziu použite bezlaktózové maslo K-free)
- 150 g celozrnnej špaldovej múky
- 50 g mandľovej múky
- 2 ČL kypriaceho prášku do perníka
- hrsť sušených brusníc (najlepšie nesírených)
- hrsť mandlí
- tuzemský um
- 80 g horkej čokolády (pri bezlaktózovej verzii pozor na sušené mlieko v zložení)
- ovocie na ozdobu (ja som použila kumkvát)
Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!
Jednoduchá perníková bábovka
1 Najprv si do menšej misky nasypeme hrsť sušených brusníc, ktoré zalejeme tuzemským umom. V stredne veľkej miske vyšľaháme žĺtka s cukrom do peny, pridáme mlieko a vlažné roztopené maslo a opäť prešľaháme. Do žĺtkovej zmesi vsypeme suché ingrediencie – špaldovú a mandľovú múku zmiešané s kypriacim práškom do perníka a ručne premiešame. Pridáme brusnice s tuzemským umom a hrsť nasekaných mandlí. Na záver do cesta po lyžiciach pridávame sneh z bielkov a zakaždým jemne premiešame.
Vyskúšaj aj:
2 Nadýchané cesto vylejeme do formy na bábovku, ktorú sme si predtým vymastili tukom a poriadne vysypali múkou alebo strúhaným kokosom. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme cca 40 minút. Hotovú bábovku vytiahneme z rúry a po 3 minútach ju opatrne vyklopíme z formy. Po vychladnutí polejeme bábovku čokoládovou polevou (do polevy môžete pridať trochu perníkového korenia alebo škorice, čím znásobíte chuť perníkovej bábovky) a ozdobíme exotickým ovocím, napríklad kumkvátom, granátovým jablkom alebo nastrúhaným čerstvým kokosom. Nech vám chutí!
Recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Kaufland.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
10 komentárov
Ďakujem krásne Antónia, teším sa, že chutí :)
Dobry den Veronika, myslite, ze by siel upiect aj korpus na tortt v tejto verzii? Mam formu tusim 25cm. Bude sa piect dlhsie jsk je povodny recept? Kolko asi? Aky krem by sa do nej podla Vas hodil? Taka vianocna torkta….. Slivkovy dzem by sa tam mne hodil napr….
Dakujem
Pekný deň želám Petra, perníkovú bábovku je možné upiecť aj ako korpus, sama som to tak nedávno spravila v prípade čokoládovej bábovky s marcipánom :) Takže určite áno, piekla by som podobne dlho, ale skontrolovala by som so špáradlom, ako to ide :) Slivkový džem je výborný nápad, ja by som pridala aj nejaký čokoládový krém :)
Jeeej super, teším sa Katka a dúfam, že bude chutiť :)
Ahoj :) To sa veľmi teším, že sa tradičný jablkový koláč podaril a veľmi vám chutil :) Som zvedavá, čo povieš na bábovku a ďakujem za krásne želanie v novom roku :)
Milá Veronika, dovoľ, aby som Ti zaželala v novom roku veľa, veľa zdravia a dobrých nápadov, ktoré máš pri varení a pečení. Veľmi pekne Ti ďakujem za recept určite ho vyskúšam, ale od pondelka nastupujeme do práce tak ho vyskúšam trochu neskôr,ale určite vyskúšam. ďakujem Ibojka
Ahoj Ibojka, ďakujem za krásne želanie do nového roka :) Budem sa tešiť, ak recept na perníkovú bábovku vyskúšaš a dúfam, že ti bude chutiť :) Krásny deň ti želám a hlavne veľa zdravia!