Domov ReceptyBez lepku Svieže cuketové rizoto s parmezánom

Svieže cuketové rizoto s parmezánom

Autor: Veronika Čopíková
Cuketové rizoto s parmezánom

Dodnes si pamätám na prvé sústo tohto cuketového rizota. Chutilo ako leto - tak sviežo a ľahko, s prísľubom dovolenky a morského vánku, ktorý vás pošteklí na pleciach a do tváre vám naženie pár uniknutých pramienkov vlasov. :) Sviežosť tomuto receptu dodáva najmä citrónová kôra v kombinácii s nastrúhanou i pečenou cuketou a čerstvým tymianom. Výsledné cuketové rizoto je ľahučké a svieže, vďaka čomu sa dokonale hodí aj na teplejšie ročné obdobie.

Nezľaknite sa použitia citróna, dokonale sa sem hodí, len regulujte jeho množstvo postupným pridávaním a nekonečným ochutnávaním, až vám v panvici nezostane ani zrnko. :) Budem sa tešiť, ak ho vyskúšate a dáte mi vedieť v komentári pod receptom, ako vám chutilo. A ak by vám rizoto zachutilo a chceli by ste vyskúšať nejaké ďalšie, na mojom blogu nájdete aj hríbové, tekvicové a cviklové rizoto a tiež výborné rizoto s pečenými paradajkami. Alebo ak máte naozaj veľa cukety, skúste určite tieto úžasné cuketové placky so syrom.

Ingrediencie

na 3 - 4 porcie

  • 2 šalotky
  • 2 cukety (cca 350 g)
  • 300 g ryže arborio
  • 150 ml bieleho suchého vína
  • 1 liter vývaru/vody
  • 3 plátky masla
  • 100 g parmezánu (môžete použiť aj syr Grana Padano)
  • panenský olivový olej
  • kôra z bio citróna
  • soľ a čierne korenie
  • sušený tymian
  • hrsť čerstvého tymianu
  • 1 balenie burraty/mozzarelly (125 g)

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Cuketové rizoto s parmezánom

1

Najprv v menšom hrnci zohrejeme kurací alebo zeleninový vývar. Ak vývar nemáte poruke, použite čistú zohriatu vodu, ktorú osolíte lyžičkou soli a jemne premiešate. Rizoto s horúcou osolenou vodou robievam pravidelne a rozdiel nevnímam ako badateľný, takže bez obáv zvoľte vodu. :) Dôležitejšie je však pridávať do rizota horúcu vodu či vývar, teda mali by mať podobnú teplotu ako ryža, vďaka čomu sa nezastaví proces varenia a rizoto bude presne také, aké ho chceme mať. Kým sa vývar/voda zohrieva, v hlbokej panvici zohrejeme olivový olej. Pridáme nadrobno nasekané šalotky a opečieme dosklovita.

Vyskúšaj aj tieto recepty s cuketou

2

Prisypeme nepremytú ryžu arborio a jednu očistenú cuketu nastrúhanú nahrubo a dobre premiešame. Krátko opekáme, následne prilejeme víno a za občasného miešania privedieme do varu. Varíme cca 2 minúty, kým sa víno neodparí. Následne teplotu znížime (ja v tomto kroku znižujem teplotu z 5 na 4 na indukčnej varnej doske) a pridáme prvú naberačku teplého vývaru alebo vody. Pravidelne miešame, kým sa voda nevstrebe. Postupne pridávame ďalší vývar/vodu a zakaždým premiešavame, kým sa voda nevstrebe a ryža sa neuvarí al dente.

3

Keď je ryža takmer hotová, pridáme druhú očistenú cuketu nastrúhanú nahrubo (časť cukety môžete nakrájať na pásiky, opiecť na panvici a použiť na ozdobu), hrsť sušeného tymianu, plátky masla, nastrúhaný parmezán, trochu čerstvo nastrúhanej kôry z bio citróna (podľa chuti pridajte viac) a dobre premiešame. Podľa potreby dochutíme soľou a čiernym korením. Jemne premiešame a servírujeme s natrhanými kúskami burraty/mozzarelly, plátkami opečenej cukety a čerstvým tymianom.

Tip na krémové rizoto aj na druhý deň!

  • ak by ste nestihli zjesť celé rizoto na posedenie, môžete ho po vychladnutí odložiť do chladničky. Na druhý deň ho zohrejte na panvici s plátkami masla, maslo dodá rizotu krémovosť a bude chutiť takmer ako práve uvarené.
Cuketové rizoto s parmezánom

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.