Dodnes si pamätám na prvé sústo tohto cuketového rizota. Chutilo ako leto – tak sviežo a ľahko, s prísľubom dovolenky a morského vánku, ktorý vás pošteklí na pleciach a do …
rizoto
Rizoto je jednoduché, no zároveň sofistikované jedlo, ktoré si získalo srdcia gurmánov po celom svete. A medzi nimi aj to moje. :-) Ak si aj ty milovníkom rizota, vyskúšaj niektorý z mojich receptov na rizoto, v ktorých sa s tebou podelím o detailný postup ako krok za krokom zvládnuť prípravu krémového talianskeho rizota, tipy na tie správne ingrediencie a jednu skvelú vychytávku, ktorá ti ušetrí čas i peniaze.
5 tipov na talianske krémové rizoto
- dbaj na kvalitné ingrediencie a dodržanie jednotlivých krokov prípravy
- v receptoch nájdeš väčšinou medzi ingredienciami vývar, jeho kvalita a chuť sa však výrazne odlišuje, preto je najlepšie použiť čistú vodu
- na rizoto sa používa ryža s vysokým obsahom škrobu
- ryža sa nepremýva
- ingrediencie, ktoré pridávaš do rizota počas jeho prípravy, by mali mať podobnú teplotu
Rizoto je tradičné talianske jedlo, ktorého základom je carnaroli alebo arborio ryža. Tieto špeciálne odrody ryže sú bohaté na škrob, čo dodáva rizotu jeho charakteristickú krémovú konzistenciu. Príprava rizota je jednoduchá a stačí ti naň zopár ingrediencií,vyžaduje si však trochu trpezlivosti pri miešaní. :-) Do ryže sa postupne pridáva teplá tekutina (väčšinou poctivý domáci vývar), ktorá sa pomaly vstrebáva, vytvárajúc tak bohatú paletu chutí.
Rizoto je zároveň skvelým spôsobom, ako využiť sezónnu zeleninu, hríby či morské plody. Možnosti sú nekonečné a každá nová kombinácia poteší nielen chuťové poháriky, ale aj tvoje oči.
-
-
Dnešný recept na tekvicové rizoto som pripravovala so slúchadlami v ušiach, tancujúc po kuchyni a vychutnávajúc si každú etapu prípravy. A tých krokov síce nie je veľa, nakoľko je rizoto …
-
Tento víkend sme zvrtli novú variáciu rizota! Pôvodne som chcela spraviť tekvicové, ale z debničky na mňa „žmurkali“ voňavé cherry paradajky, takže bolo spontánne rozhodnuté v prospech dnešného receptu na …
-
Začiatok roka je u mňa zakaždým spojený s novými predsavzatiami, plánmi a snami, ktoré si chcem v danom roku splniť. Viac variť a piecť doma, dodržiavať pravidelný jedálniček vrátane pitného …
-
Priznám sa, že rizoto nikdy nepatrilo medzi moje najobľúbenejšie jedlá. Jedávala som to od mamy a neskôr, keď som sa presťahovala do Bratislavy, to od priateľovej mamy. Dôvodom, prečo mi …