Domov ReceptyBez lepku Famózne paradajkové rizoto

Famózne paradajkové rizoto

Autor: Veronika Čopíková
Paradajkové rizoto

Tento víkend sme zvrtli novú variáciu rizota! Pôvodne som chcela spraviť tekvicové, ale z debničky na mňa "žmurkali" voňavé cherry paradajky, takže bolo spontánne rozhodnuté v prospech dnešného receptu na paradajkové rizoto. :) Rizoto je jeden z mojich najobľúbenejších receptov, jeho príprava nie je vôbec zložitá, stačí vám naň zopár ingrediencií a dokážete ho pripraviť na desiatky spôsobov v závislosti od sezóny. Na mojom blogu nájdete recept na hubové, ale i cviklové rizoto a čoskoro pribudnú aj ďalšie, keďže vás chcem naňho namotať :) Rizoto je úžasne krémové, prevoňané pečenými paradajkami s cesnakom a čerstvou bazalkou. Čochvíľa nám začne sezóna paradajok, tie skleníkové si však môžete dopriať už dnes a využiť ich rovno pri testovaní tohto receptu, prípadne odporúčam vyskúšať moju rýchlu paradajkovú polievku, paradajkový džem či mäsové guľky v paradajkovej omáčke. Verím, že si pochutíte!

Ďalšie jednoduché recepty nájdeš v knihách Lenivá kuchárka. Pri objednávke dvoch kníh je poštovné zadarmo!

Ingrediencie

na 4 porcie

  • 300 g ryže arborio
  • 1 cibuľa
  • 200 ml bieleho suchého vína
  • 300 ml paradajkového pretlaku/passaty
  • 700 ml vývaru/vody
  • 3 plátky masla
  • 100 g parmezánu
  • panenský olivový olej
  • soľ a čierne korenie
  • sušená bazalka
  • sušené oregano
  • hrsť čerstvej bazalky

Pečené paradajky

  • 500 g cherry paradajok
  • 4 strúčiky cesnaku
  • panenský olivový olej
  • soľ a čierne korenie

Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!

Kliknutím na “Odoberať novinky“ vyjadríte súhlas s podmienkami ochrany súkromia.


Paradajkové rizoto

1

Paradajky nakrájame na štvrtiny a vložíme do misky. Pokvapkáme ich olivovým olejom (cca 5 PL panenského olivového oleja), pridáme prelisované strúčiky cesnaku a ochutíme soľou a čiernym korením. Premiešame lyžicou a necháme pár minút odležať. Následne celú zmes preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečieme 25 minút.

2

V menšom hrnci zohrejeme kurací alebo zeleninový vývar. Ak vývar nemáte, môžete použiť aj vodu - do menšieho hrnca dajte zohriať 700 ml vody a keď bude horúca, pridajte do nej lyžičku soli a dobre premiešajte. Vývar, prípadne vodu zohrievame preto, aby mali podobnú teplotu ako ryža. Vďaka tomu sa nezastaví proces varenia a budete mať rizoto presne také, aké má byť - krémové a neskutočne dobré. :)

3

Kým sa vývar/voda zohrieva, zohrejeme si v hlbokej panvici olivový olej, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a opečieme dosklovita. Prisypeme nepremytú ryžu arborio (môžete použiť aj carnaroli ryžu) a poriadne premiešame, aby sa ryža obalila vo vrstve oleja. Opekáme cca 4 minúty, pričom ryžu pravidelne premiešavame. Prilejeme víno a za občasného miešania privedieme do varu. Varíme cca 2 minúty, kým sa víno neodparí.

4

Prilejeme paradajkový pretlak/passatu a dobre premiešame. Znížime teplotu na stredný plameň, pridáme naberačku teplého vývaru alebo osolenej vody a pravidelne miešame, kým sa voda nevstrebe. Pokračujeme v postupnom pridávaní vody a zakaždým premiešavame, kým sa voda nevstrebe a ryža sa neuvarí al dente. Ryža je hotová vtedy, keď je obklopená krémovou tekutinou a po ochutnaní je jemne chrumkavá. Celý proces varenia trvá cca 25 minút.

5

Rizoto stiahneme zo sporáka, pridáme k nemu plátky masla a nastrúhaný parmezán a vareškou jemne premiešame. Podľa potreby dochutíme soľou, čiernym korením, trochou sušeného oregana a bazalky. Rizoto servírujeme v hlbokých tanieroch, navrch dáme pečené paradajky a ozdobíme lístkami čerstvej bazalky. Rizoto podávame hneď po uvarení, vtedy chutí najlepšie, s pohárom bieleho vína priam dokonale! :)

Tip na krémové rizoto aj na druhý deň!

  • ak by ste nestihli zjesť celé rizoto na posedenie, môžete ho po vychladnutí odložiť do chladničky. Na druhý deň ho zohrejte na panvici s plátkami masla, maslo dodá rizotu krémovosť a bude chutiť takmer ako práve uvarené. :)
Paradajkové rizoto

 

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Napíšte komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

7 komentárov

Peter 23.5.2023 - 14:27
No, Veronika vyskusal som. Super recept. Problem bol ignorovat zvysne vino. Prehral som sam so sebou. Peter.
Reaguj
Janka 18.5.2023 - 9:08
Veronika úžasné recepty. Mám už obe tvoje knižky. Recepty... presne niečo také čo som hľadala. Kávový cheesescake úžasný. Mäšové guľky v paradajkovej omáčke top. Pestujem si na záhrade sama bylinky, tak si vieš predstaviť tú chuť. Skús prosím urobiiť panzanellu (ja ju robím aj s mozzarellou a prosciuttom) a špagety puttanesca. Určite ich ešte vylepšíš a budem ich chcieť robiť podľa teba.
Reaguj
Jana 17.5.2023 - 22:05
Recept ma zaujal. Mám rada rizoto, takéto som ešte nerobila. Skúsim. Paradajky v tepelnej úprave sú super.
Reaguj
Anna 17.5.2023 - 16:37

Rcp fakt super … tiež robím často ale stále bez vina akosi mi to kazí chuť …. Ale aj tak by som chcela vyskúšať s vínom … aku značku mám použiť prosím … ja víno vôbec nepijem takze sa v nich aleže vôbec nevyznám😍🤷‍♀️ Ď😋😊

Reaguj
ibojka 17.5.2023 - 15:42
Ahoj Veronika, ďakujem za super nápad na rizoto trochu iné, ktoré určite vyskúšam. Rizoto mám rada na rôzne spôsoby a tento od teba vyskúšam, lebo je bez mäsa. Prajem ti príjemný a pohodový zvyšok dňa Ibojka
Reaguj
Ĺubica 17.5.2023 - 12:11
Recept vyzerá skvelo, urcite vyskúšam.
Reaguj
danla 17.5.2023 - 12:04
super rcpt aj ja milujem risoto, vyskusala som a bolo mnam
Reaguj
Top