Tento víkend sme zvrtli novú variáciu rizota! Pôvodne som chcela spraviť tekvicové, ale z debničky na mňa "žmurkali" voňavé cherry paradajky, takže bolo spontánne rozhodnuté v prospech dnešného receptu na paradajkové rizoto. :) Rizoto je jeden z mojich najobľúbenejších receptov, jeho príprava nie je vôbec zložitá, stačí vám naň zopár ingrediencií a dokážete ho pripraviť na desiatky spôsobov v závislosti od sezóny. Na mojom blogu nájdete recept na hubové, ale i cviklové rizoto a čoskoro pribudnú aj ďalšie, keďže vás chcem naňho namotať :) Rizoto je úžasne krémové, prevoňané pečenými paradajkami s cesnakom a čerstvou bazalkou. Čochvíľa nám začne sezóna paradajok, tie skleníkové si však môžete dopriať už dnes a využiť ich rovno pri testovaní tohto receptu, prípadne odporúčam vyskúšať moju rýchlu paradajkovú polievku, paradajkový džem či mäsové guľky v paradajkovej omáčke. Verím, že si pochutíte!
Ďalšie jednoduché recepty nájdeš v knihách Lenivá kuchárka. Pri objednávke dvoch kníh je poštovné zadarmo!
Ingrediencie
na 4 porcie
- 300 g ryže arborio
- 1 cibuľa
- 200 ml bieleho suchého vína
- 300 ml paradajkového pretlaku/passaty
- 700 ml vývaru/vody
- 3 plátky masla
- 100 g parmezánu
- panenský olivový olej
- soľ a čierne korenie
- sušená bazalka
- sušené oregano
- hrsť čerstvej bazalky
Pečené paradajky
- 500 g cherry paradajok
- 4 strúčiky cesnaku
- panenský olivový olej
- soľ a čierne korenie
Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!
1
Paradajky nakrájame na štvrtiny a vložíme do misky. Pokvapkáme ich olivovým olejom (cca 5 PL panenského olivového oleja), pridáme prelisované strúčiky cesnaku a ochutíme soľou a čiernym korením. Premiešame lyžicou a necháme pár minút odležať. Následne celú zmes preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečieme 25 minút.
2
V menšom hrnci zohrejeme kurací alebo zeleninový vývar. Ak vývar nemáte, môžete použiť aj vodu - do menšieho hrnca dajte zohriať 700 ml vody a keď bude horúca, pridajte do nej lyžičku soli a dobre premiešajte. Vývar, prípadne vodu zohrievame preto, aby mali podobnú teplotu ako ryža. Vďaka tomu sa nezastaví proces varenia a budete mať rizoto presne také, aké má byť - krémové a neskutočne dobré. :)
Vyskúšaj aj:
3
Kým sa vývar/voda zohrieva, zohrejeme si v hlbokej panvici olivový olej, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a opečieme dosklovita. Prisypeme nepremytú ryžu arborio (môžete použiť aj carnaroli ryžu) a poriadne premiešame, aby sa ryža obalila vo vrstve oleja. Opekáme cca 4 minúty, pričom ryžu pravidelne premiešavame. Prilejeme víno a za občasného miešania privedieme do varu. Varíme cca 2 minúty, kým sa víno neodparí.
4
Prilejeme paradajkový pretlak/passatu a dobre premiešame. Znížime teplotu na stredný plameň, pridáme naberačku teplého vývaru alebo osolenej vody a pravidelne miešame, kým sa voda nevstrebe. Pokračujeme v postupnom pridávaní vody a zakaždým premiešavame, kým sa voda nevstrebe a ryža sa neuvarí al dente. Ryža je hotová vtedy, keď je obklopená krémovou tekutinou a po ochutnaní je jemne chrumkavá. Celý proces varenia trvá cca 25 minút.
5
Rizoto stiahneme zo sporáka, pridáme k nemu plátky masla a nastrúhaný parmezán a vareškou jemne premiešame. Podľa potreby dochutíme soľou, čiernym korením, trochou sušeného oregana a bazalky. Rizoto servírujeme v hlbokých tanieroch, navrch dáme pečené paradajky a ozdobíme lístkami čerstvej bazalky. Rizoto podávame hneď po uvarení, vtedy chutí najlepšie, s pohárom bieleho vína priam dokonale! :)
Tip na krémové rizoto aj na druhý deň!
- ak by ste nestihli zjesť celé rizoto na posedenie, môžete ho po vychladnutí odložiť do chladničky. Na druhý deň ho zohrejte na panvici s plátkami masla, maslo dodá rizotu krémovosť a bude chutiť takmer ako práve uvarené. :)
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
7 komentárov
Rcp fakt super … tiež robím často ale stále bez vina akosi mi to kazí chuť …. Ale aj tak by som chcela vyskúšať s vínom … aku značku mám použiť prosím … ja víno vôbec nepijem takze sa v nich aleže vôbec nevyznám😍🤷♀️ Ď😋😊