Domov ReceptyBez lepku Famózne paradajkové rizoto

Famózne paradajkové rizoto

Autor: Veronika Čopíková
Paradajkové rizoto

Tento víkend sme zvrtli novú variáciu rizota! Pôvodne som chcela spraviť tekvicové, ale z debničky na mňa "žmurkali" voňavé cherry paradajky, takže bolo spontánne rozhodnuté v prospech dnešného receptu na paradajkové rizoto. :) Rizoto je jeden z mojich najobľúbenejších receptov, jeho príprava nie je vôbec zložitá, stačí vám naň zopár ingrediencií a dokážete ho pripraviť na desiatky spôsobov v závislosti od sezóny. Na mojom blogu nájdete recept na hubové, ale i cviklové rizoto a čoskoro pribudnú aj ďalšie, keďže vás chcem naňho namotať :) Rizoto je úžasne krémové, prevoňané pečenými paradajkami s cesnakom a čerstvou bazalkou.

Čochvíľa nám začne sezóna paradajok, tie skleníkové si však môžete dopriať už dnes a využiť ich rovno pri testovaní tohto receptu, prípadne odporúčam vyskúšať moju rýchlu paradajkovú polievku, paradajkový džem či mäsové guľky v paradajkovej omáčke. Verím, že si pochutíte!

Ingrediencie

na 4 porcie

  • 300 g ryže arborio
  • 1 cibuľa
  • 200 ml bieleho suchého vína
  • 300 ml paradajkového pretlaku/passaty
  • 700 ml vývaru/vody
  • 3 plátky masla
  • 100 g parmezánu
  • panenský olivový olej
  • soľ a čierne korenie
  • sušená bazalka
  • sušené oregano
  • hrsť čerstvej bazalky

Pečené paradajky

  • 500 g cherry paradajok
  • 4 strúčiky cesnaku
  • panenský olivový olej
  • soľ a čierne korenie

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Paradajkové rizoto

1

Paradajky nakrájame na štvrtiny a vložíme do misky. Pokvapkáme ich olivovým olejom (cca 5 PL panenského olivového oleja), pridáme prelisované strúčiky cesnaku a ochutíme soľou a čiernym korením. Premiešame lyžicou a necháme pár minút odležať. Následne celú zmes preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečieme 25 minút.

2

V menšom hrnci zohrejeme kurací alebo zeleninový vývar. Ak vývar nemáte, môžete použiť aj vodu - do menšieho hrnca dajte zohriať 700 ml vody a keď bude horúca, pridajte do nej lyžičku soli a dobre premiešajte. Vývar, prípadne vodu zohrievame preto, aby mali podobnú teplotu ako ryža. Vďaka tomu sa nezastaví proces varenia a budete mať rizoto presne také, aké má byť - krémové a neskutočne dobré. :)

3

Kým sa vývar/voda zohrieva, zohrejeme si v hlbokej panvici olivový olej, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a opečieme dosklovita. Prisypeme nepremytú ryžu arborio (môžete použiť aj carnaroli ryžu) a poriadne premiešame, aby sa ryža obalila vo vrstve oleja. Opekáme cca 4 minúty, pričom ryžu pravidelne premiešavame. Prilejeme víno a za občasného miešania privedieme do varu. Varíme cca 2 minúty, kým sa víno neodparí.

4

Prilejeme paradajkový pretlak/passatu a dobre premiešame. Znížime teplotu na stredný plameň, pridáme naberačku teplého vývaru alebo osolenej vody a pravidelne miešame, kým sa voda nevstrebe. Pokračujeme v postupnom pridávaní vody a zakaždým premiešavame, kým sa voda nevstrebe a ryža sa neuvarí al dente. Ryža je hotová vtedy, keď je obklopená krémovou tekutinou a po ochutnaní je jemne chrumkavá. Celý proces varenia trvá cca 25 minút.

5

Rizoto stiahneme zo sporáka, pridáme k nemu plátky masla a nastrúhaný parmezán a vareškou jemne premiešame. Podľa potreby dochutíme soľou, čiernym korením, trochou sušeného oregana a bazalky. Rizoto servírujeme v hlbokých tanieroch, navrch dáme pečené paradajky a ozdobíme lístkami čerstvej bazalky. Rizoto podávame hneď po uvarení, vtedy chutí najlepšie, s pohárom bieleho vína priam dokonale! :)

Tip na krémové rizoto aj na druhý deň!

  • ak by ste nestihli zjesť celé rizoto na posedenie, môžete ho po vychladnutí odložiť do chladničky. Na druhý deň ho zohrejte na panvici s plátkami masla, maslo dodá rizotu krémovosť a bude chutiť takmer ako práve uvarené. :)
Paradajkové rizoto

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

19 komentárov

Katarína 12.1.2024 - 16:33
Výborné, robievam ho pravidelne.
Reaguj
marko 18.9.2023 - 21:34

skvelý recept mňam ale zbytočne haťa paťa prešmynkovaný recept stručnosť 0 bodov to čo je tu v 5 odstavcom ja mam napisane v 10 riadkoch maleho slovníčka

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 10.10.2023 - 20:41

Ahoj Marko, ďakujem pekne za spätnú väzbu k receptu, teším sa, že ti chutilo :) Pokiaľ ide o rozsah receptu, cením si tvoju reakciu ohľadom stručnosti. Samozrejme, vedela by som to napísať aj oveľa stručnejšie, blog mi však umožňuje písať bez maximálneho počtu znakov, tak to využívam na to, aby som čo najpodrobnejšie popísala postup prípravy, nakoľko beriem do úvahy, že tu môže byť aj vášnivý kuchár/ka, ktorý ide robiť rizoto prvýkrát a popis sa mu zíde :) Krásny deň ti želám!

Reaguj
Ľubica 19.6.2023 - 9:05
Skvelý nápad, vyskúšam.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 19.6.2023 - 15:05

Teším sa Ľubica a som zvedavá, čo naň povieš :)

Reaguj
Peter 23.5.2023 - 14:27
No, Veronika vyskusal som. Super recept. Problem bol ignorovat zvysne vino. Prehral som sam so sebou. Peter.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.6.2023 - 17:34

Super Peter, veľmi sa teším, že ti rizoto chutilo :) S vínom netreba bojovať, len si ho s dobrou náladou a ešte lepšou spoločnosťou vychutnať :)

Reaguj
Janka 18.5.2023 - 9:08
Veronika úžasné recepty. Mám už obe tvoje knižky. Recepty... presne niečo také čo som hľadala. Kávový cheesescake úžasný. Mäšové guľky v paradajkovej omáčke top. Pestujem si na záhrade sama bylinky, tak si vieš predstaviť tú chuť. Skús prosím urobiiť panzanellu (ja ju robím aj s mozzarellou a prosciuttom) a špagety puttanesca. Určite ich ešte vylepšíš a budem ich chcieť robiť podľa teba.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.6.2023 - 17:32

Milá Janka, ďakujem za úžasnú spätnú väzbu k receptom a mojim knižkám :) Tak to dúfam, že pribudne aj tretia do knižnice :P Kávový cheesecake je aj môj obľúbený, ja kávu môžem vo všetkom, najmä v dezertoch :D A mäsové guľky, to som velice rada, že ti chutia, tiež sa po nich oblizujeme :D Panzanellu a špagety puttanesca si zapisujem a určite ich v priebehu najbližších mesiacov aj spravím, ďakujem krásne za tipy :)

Reaguj
Jana 17.5.2023 - 22:05
Recept ma zaujal. Mám rada rizoto, takéto som ešte nerobila. Skúsim. Paradajky v tepelnej úprave sú super.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.6.2023 - 17:30

Ďakujem krásne Janka, to sa teším :) Som zvedavá, čo naň povieš, paradajky mu dodávajú skvelú chuť, pečené sú skvelé, ako píšeš :)

Reaguj
Anna 17.5.2023 - 16:37

Rcp fakt super … tiež robím často ale stále bez vina akosi mi to kazí chuť …. Ale aj tak by som chcela vyskúšať s vínom … aku značku mám použiť prosím … ja víno vôbec nepijem takze sa v nich aleže vôbec nevyznám??‍♀️ Ď??

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.6.2023 - 17:30

Ďakujem krásne Anna, teším sa, že ťa recept zaujal :) Ja tiež nie som odborníčka na víno, ale akosi stále trafím tak, aby som bola spokojná :) Väčšinou kupujem Cabernet Sauvignon biele suché, a zatiaľ som neobanovala, aj sa pije dobre s rizotkom :)

Reaguj
ibojka 17.5.2023 - 15:42
Ahoj Veronika, ďakujem za super nápad na rizoto trochu iné, ktoré určite vyskúšam. Rizoto mám rada na rôzne spôsoby a tento od teba vyskúšam, lebo je bez mäsa. Prajem ti príjemný a pohodový zvyšok dňa Ibojka
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.6.2023 - 17:27

Ahoj Ibojka :) Teším sa, že rizoto vyskúšaš a som zvedavá, čo naň povieš :) Dúfam, že ti bude chutiť a aj tebe krásny deň :)

Reaguj
Ĺubica 17.5.2023 - 12:11
Recept vyzerá skvelo, urcite vyskúšam.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.6.2023 - 17:27

Ďakujem krásne Ľubica, som zvedavá, čo naň povieš :)

Reaguj
danla 17.5.2023 - 12:04
super rcpt aj ja milujem risoto, vyskusala som a bolo mnam
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.6.2023 - 17:26

Super, to sa veľmi teším, že sa rizoto podarilo a chutilo :)

Reaguj