Domov ReceptyBez laktózy Pesto z medvedieho cesnaku

Pesto z medvedieho cesnaku

Autor: Veronika Čopíková

Každý rok sa chystám na veľký zber a následné spracovanie medvedieho cesnaku. Plánujem, že nazbieram plný košík a vyrobím si úžasné pesto z medvedieho cesnaku, ktoré sa dokonale hodí k cestovinám, na chlebík alebo na lososa či kuracie mäso. Pesto z medvedieho cesnaku je aromatické, chuťovo vyvážené a tento rok musím povedať, že určite stojí za to vyrobiť si vlastné!

My sme naše už skoro spotrebovali, veľkú časť sme použili do cestovín a zvyšok na obložené chlebíky ako zdravú verziu majonézy :D Takže ak ešte stále váhate, dúfam, že tento ľahký recept a lákavé fotky vás presvedčia. A pokojná prechádzka lesom bez wi-fi signálu je príjemný bonus navyše.

Ja som pesto vyskúšala už minulý rok, keď bola sezóna a teraz som si znova našla tvoj recept, pretože je výborný. Pesto je jednoduché, ale veľmi chutné. Proste skvelé. A vydrží neskutočne dlho. :)

Katka

Dneska som robila pesto z medvedieho cesnaku, vynikajúce, manželovi neskutočne chutí so špagetami, 4 fľaše som schovala do chladničky, budeme mať do konca roka, použila som váš recept, ďakujem.

Zlatica

My ho takisto máme najradšej ku špagetám ale zamiešame do nich ešte nadrobno nakrájanú opečenú slaninku, nakrájané cherry paradajky a olivy… a musím povedať, že to je taká zmes chutí že zakaždým z toho odpadnem mňam.

Simona

Čo budeme potrebovať?

  • 100 g medvedieho cesnaku
  • 70 - 100 g orechov (ja som použila vlašské orechy, ale môžete použiť píniové, kešu, pistácie alebo orechy úplne vynechať, ak ich nemôžete)
  • soľ
  • 100 - 150 ml olivového oleja. Ja momentálne používam extra panenský olivový olej od Powerlogy s aciditou 0,1% a v BIO kvalite. Tento olivový olej vám môžem odporučiť, po jeho ochutnaní a získaní poznatkov o rozdieloch v kvalite olivových olejov, sa len ťažko budem vracať na svojej ceste žiť zdravšie späť.

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Pesto z medvedieho cesnaku

Pesto z medvedieho cesnaku - jednoduchá príprava

Najprv si poriadne prepláchneme všetky listy medvedieho cesnaku. Následne ich usušíme v utierke, aby nám hotové pesto dlhšie vydržalo. Do mixéra nalejeme olivový olej, pridáme medvedí cesnak, orechy a soľ a rozmixujeme do hladkej konzistencie. Začíname so základným množstvami orechov (70 g) a olivového oleja (100 ml) a následne pridávame podľa toho, či chceme dosiahnuť jemnejšie a olivovejšie pesto (olej napomáha lepšiemu rozmixovaniu).

Hotové pesto z medvedieho cesnaku preložíme do pohárika na zaváranie, zatvoríme a odložíme do chladničky. V niektorých receptoch nájdete aj návod na výrobu pesta, v ktorom je jednou z ingrediencií syr, ja ho ale nepridávam. Vydrží tak dlhšie a keď sa rozhodnete pesto použiť do cestovín, mäsa, či na chlebík, môžete si pridať váš obľúbený syr dodatočne. Ak chcete, aby vám pesto vydržalo čo najdlhšie, je dobré povrch pesta zaliať tenkou vrstvou olivového oleja a po každom použití to zopakovať :)

Pesto z medvedieho cesnaku

Rýchle cestoviny s pestom z medvedieho cesnaku

V hrnci si necháme zovrieť vodu, pridáme soľ a chvíľku necháme vrieť. Následne pridáme 250 g cestovín podľa vašich preferencií (ja som použila moje obľúbené špagety) a uvaríme al dente. Z cestovín zlejeme vodu, premiešame s trochou olivového oleja a pridáme pár lyžičiek pesta z medvedieho cesnaku. Posypeme syrom (parmezán, grana padano ) a môžeme sa pustiť do jedenia. A to je všetko, cestoviny s pestom sú hotové!

Rýchle cestoviny s pestom

Ak si vyskúšate vyrobiť domáce pesto z medvedieho cesnaku podľa môjho receptu, určite mi napíšte, ako sa vám podarilo a hlavne ako vám chutí. Ak máte nejaké super tipy na vylepšenie, či už pesta alebo samotných cestovín a ich prípravy, budem rada ak sa o ne podelíte v komentári.  Ak chcete byť informovaní o nových videoreceptoch, prihláste sa na Youtube odber.

Rýchle cestoviny s pestom

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

16 komentárov

Mike 6.5.2020 - 16:51

Ahoj, robila som pesto podĺa Tvojho receptu. Na skúšku 1 pohár. Hneď sme ho zjedli. Najlepší recept na svete. Včera som urobila 5 pohárikov…no je horké….neviem, prečo…

Reaguj
Anna 8.5.2020 - 8:30

Nám sa podarilo v tescu natrafiť na orechy po záruke a to sme si všimli až keď sme dopiekli. Horkosťou všetko pokazili. Nedali ste aj vy staré orechy?

Reaguj
Erika 22.3.2020 - 21:21

Ahoj, prosím koľko vydrží to pesto?Treba ho skladovať v chladničke?A prosím, dá sa nejako zakonzervovať?
Inak,ďakujem za recept!!Zajtra vyskúšam :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 15.4.2020 - 11:09

Ahoj Erika, teším sa, že ťa recept na pesto z medvedieho cesnaku zaujal :) Ja odporúčam skladovať pesto v chladničke, aby vydržalo čo najdlhšie. Po každom použití dolievam navrch vrstvičku olivového oleja, aby sa nepokazil. Mne takto vydrží cca mesiac, ale mal by aj dlhšie :)

Reaguj
Stela 9.5.2019 - 19:25

Pesto bolo prve co som robila z tejto stranky, tak som ju vlastne nasla a velmi ma zaujala, pesto som robila kvoli pouzitiu aj pre neorechovych clenov rodiny bez orechov. Velmi som rada, ked viem co jem. Uz ma nebavia citat dokola stitky na vyrobku s 20timi riadkami.Kupujem takmer len zakladne potraviny a vsetko si pripravujem najradsej sama. Tato stranka mi urcite rozsiri moznosti. dakujem vam za to Veronika

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 12.5.2019 - 11:51

Ahoj, Stela, ďakujem za krásny a podnetný komentár :) Teším sa, že si vďaka receptu na pesto z medvedieho cesnaku objavila môj blog :) Si presne ako ja, tiež si najradšej pripravujem a vyrábať vlastné domáce produkty, chutia lepšie a viem, čo jem. Tak sa teším, že ti niektoré moje recepty rozšíria možnosti a budem rada, ak mi dáš vedieť, ako dopadlo pečenie/varenie a skúšanie :) Prajem ti krásny deň!

Reaguj
Simona 23.4.2019 - 11:07

Tiež sme robili pesto podľa tohto receptu :) My ho takisto máme najradšej ku špagetám ale zamiešame do nich ešte nadrobno nakrájanú opečenú slaninku, nakrájané cherry paradajky a olivy… a musím povedať, že to je taká zmes chutí že zakaždým z toho odpadnem mňam O:-)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 23.4.2019 - 17:22

Ahoj Simona, ďakujem, veľmi sa teším, že si robila pesto z medvedieho cesnaku podľa môjho receptu :) Super tipy, nabudúce vyskúšam, nie som veľká fanynka olív, ale opečená slaničky a cherry paradajky….to si nechám povedať :D

Reaguj
Zlatica,,, 10.4.2019 - 21:47

Dneska som robíla pesto z medvedieho cesnaku,, vynikajúce,, manželovi neskutočne chutí zo spagetami,,4 fľaše som schovala do chladničky budeme mať do konca roka,,, použila som váš recept,, ďakujem,,,

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 22.4.2019 - 12:25

Ahoj Zlatica, skvelé, veľmi sa teším, že pesto sa vydarilo a manželovi i tebe chutilo :) Presne, so špagetami je neskutočne dobré a pritom tak jednoduchý recept :) Super, 4 fľaše je veru dosť, ja vždy spravím jeden pohárik a ten zjeme do mesiaca :D

Reaguj
Katka 27.3.2019 - 7:38

Ja som pesto vyskúšala už minulý rok, keď bola sezóna a teraz som si znova našla tvoj recept, pretože je výborný. Pesto je jednoduché, ale veľmi chutné. Proste skvelé. A vydrží neskutočne dlho. :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 22.4.2019 - 12:19

Ahoj Katka, ďakujem za skvelú spätnú väzbu, veľmi sa teším, že ti pesto chutí a robíš ho opätovne :) Dúfam, že vyskúšaš aj nejaké ďalšie recepty a budeš rovnako spokojná s výsledkom :)

Reaguj
Janka 26.3.2019 - 9:22

Pesto je spravene, je vyborne :-) vdaka za inspiraciu

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 26.3.2019 - 16:38

Ahoj Janka, ďakujem, že si mi dala vedieť. Veľmi sa teším, že si pesto z medvedieho cesnaku robila a chutilo ti :)

Reaguj
Juli 4.4.2018 - 15:31

Už som robila dve dávky, pre celú našu rodinu, väčšinou dávam 150 g listov na deci oleja a čajovú lyžičku soli, bez orieškov. Dobrý nápad s tým olejom navrch, ja však používam olivový olej na pečenie, lebo sa bojím že panenský bude príkry a dá do pesta horkastú chuť? Nemáš, Veronika, také skúsenosti? Doteraz sa mi iba raz podarilo kúpiť extra panenský olej jemnej chuti, bol príšerne drahý …:).
Idem vyskúšať aj Tvoj recept…

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 4.4.2018 - 21:37

Ahoj Juli, ty si šikulka! :) Ja mám rada príchuť orechov v peste, preto ich pridávam, navyše mám domáce vlašské orechy, takže zužitkovávam, kde sa len dá :) Ja olivový olej na pečenie nemám vôbec, používam panenský olivový olej v bio kvalite s čo najnižšou aciditou…momentálne Sabino, ktorý je uvedený aj hore v ingredienciách. Predtým som mala Deortegas, ale ten už u nás nie je dostupný. Nemám s tým skúsenosti, väčšinou zostávam pri jednej značke olivového oleja, ale počula som, že je dobré zameniť olivový olej za hroznový, pretože ten nemení časom chuť. Krásny deň ti prajem :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box