Domov ReceptyBabičkine recepty Jednoduchá hríbová polievka na kyslo

Jednoduchá hríbová polievka na kyslo

Autor: Veronika Čopíková
Jednoduchá hríbová polievka na kyslo

Hríbová polievka je pre mňa symbolom jedla, ktoré sprevádza vôňa lesa a tajomna. Pretože ak ste niekedy boli „na hubách“, viete, že nájsť to správne miesto, kde huby rastú ako po daždi, je otázkou šťastia a každé nájdené miesto je tajomstvom hubára. A ten neprezradí svoj zdroj len tak ľahko. Najlepšie hubárske miesta sa dedia rovnako, ako u nás tento recept na hríbovú polievku na kyslo. Takže pssst! A nech vám chutí. :) Recept pochádza z mojej kuchárskej knižky a nájdete ho na strane 47, ak by ste sa chceli pustiť do privítania jesene práve týmto sezónnym receptom.

Ingrediencie

na 4 až 6 porcií

  • 25 g suchohríbov
  • olivový olej
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 6 stredne veľkých zemiakov
  • 1 l vody
  • zeleninový bujón v bio kvalite
  • 500 g bieleho jogurtu
  • 1 PL tapiokového škrobu
  • jablčný ocot
  • soľ a čierne korenie

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Hríbová polievka na kyslo s vôňou lesa a tajomna

Sušené hríby zalejeme  vodou a necháme odležať cca 30 minút. Následne vodu z hríbov zlejeme a hríby necháme odkvapkať. V hrnci si medzitým zohrejeme olivový olej, pridáme odkvapkané hríby, nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak a opečieme dosklovita. Následne pridáme na kocky nakrájané zemiaky a zalejeme horúcou vodou z kanvice. Polievku privedieme k varu. Keď polievka začne vrieť, znížime teplotu, pridáme bujón alebo polievkové korenie a prikryté varíme, až kým zemiaky nezmäknú. Trvá to asi 20 až 30 minút.

Keď sú zemiaky uvarené, zmiešame v miske biely jogurt s tapiokovým škrobom (stačí jedna zarovnaná lyžica, nie kopcovitá). Tapiokový škrob vám polievku zahustí bez toho, aby ste museli robiť zápražku alebo zahusťovať múkou. Ak škrob nechcete používať, pridajte do polievky pár roztlačených uvarených zemiakov, ktoré vám polievku tiež pekne zahustia. Dobre zmiešaný jogurt so škrobom vylejeme do polievky, premiešame a privedieme do varu. Ak je polievka príliš hustá, prilejte ešte trochu horúcej vody. Polievku následne osolíme a okoreníme podľa chuti. Pri samotnom podávaní ju dochutíme kvapkou jablčného octu, ak by sa vám zdala málo kyslá.

Hríbová polievka na kyslo

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 34 Priemer: 4.2]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

6 komentárov

Zuzana Birkusová 30.9.2019 - 9:32

Ahoj Veronka,
po včerajšej bohatej nádielke hríbov, ktoré sme nazbierali spolu s deťmi, sa určite vrhnem do tvojho receptu, hneď zajtra. Už sa na ňu teším. Ďakujem za receptový nápad.
Zuzana

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 21:32

Milá Zuzana, ja ďakujem a budem sa veľmi tešiť, ak recept vyskúšaš :) Dúfam, že bude chutiť! :)

Reaguj
Věra 27.9.2019 - 18:58

Ahoj Veroniko,tvé recepty jsou super,ale kniha je pro mě velice drahá tak se nezlob že si jí neobjednám.Na tvé další recepty se moc těším.Hodně zdaru Věra

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 21:32

Milá Věra, ďakujem pekne, že si mi dala vedieť. Samozrejme, rozumiem, nikoho do kúpy nenútim, ale je to v podstate jediná možnosť, ktorou ma môžete podporiť. Veľa to pre mňa znamená, lebo mi to umožňuje viac času venovať práve tvorbe receptov, ich vylepšovaniu, foteniu a videoreceptom. Všetko si vyžaduje čas a veľa peniažkov, ale mňa to veľmi baví a budem to robiť určite aj naďalej :) Ja sa budem tešiť, ak budeš občas čerpať inšpiráciu z môjho blogu a niekedy ťa poteším či už fotkou alebo nápadom na varenie/pečenie. Prajem ti krásny deň a nech sa ti darí, budem rada, ak sa budeme takto online vídať aj naďalej :)

Reaguj
Ivan Karvaš 27.9.2019 - 17:02

Milá Veronika,
pre bliziacu operáciu som nútený opustiť tvoju stránku.Musim schudnúť 13 kíl a iste uznáš, že s tvojimi receptami to nejde.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 21:27

Milý Ivan, ďakujem, že si mi dal vedieť, samozrejme, úplne rozumiem :) Držím palce, nech sa ti to podarí a nech sa čím skôr cítiš lepšie :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box