Domov ReceptyBabičkine recepty Šošovicový prívarok so zemiakmi

Šošovicový prívarok so zemiakmi

Autor: Veronika Čopíková
Šošovicový prívarok

Šošovicový prívarok je jeden z mojich obľúbených tradičných prívarkov, ktorý si u nás doma pripravujeme. Na mojom foodblogu nájdeš aj recept na tekvicový prívarok s kôprom, do ktorého môžeš použiť 3 rôzne tekvice - muškátovú, maslovú či tekvicu hokkaido. Na prívarok budeš potrebovať len zopár základných ingrediencií, ktoré máme takmer vždy poruke - šošovicu, zemiaky, cibuľu, cesnak, smotanu a zopár korenín. Prívarok môžeš servírovať s chrumkavým chlebíkom, vajíčkom (volské oko alebo vajíčko na hniličku sú v prívarku skvelé), špekačkou upečenou v rúre, fašírkami či kockami upečeného mäsa. A ani v tomto prívarku nenájdeš múku či pridaný škrob, výborne ho zahustia uvarené zemiaky.

Vyskúšaj aj moje ďalšie tradičné recepty - vynikajúcu rascovú polievku s vajíčkom, granadír od babičky, kurací perkelt s haluškami, zemiakovú polievku na kyslo či jednoduchý hovädzí stroganov.

Ingrediencie

na 4 - 6 porcií

  • 300 g hnedej šošovice
  • 300 g zemiakov
  • 1 žltá cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 l vody
  • 200 ml smotany na varenie/na šľahanie
  • panenský olivový olej
  • plátok masla
  • 2 bobkové listy
  • 10 guličiek nového korenia
  • 1 ČL majoránky
  • soľ a čierne korenie
  • petržlenová vňať
  • jablčný ocot

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Šošovicový prívarok

Poctivý šošovicový prívarok so zemiakmi

1Šošovicu presypeme do misky, zalejeme vodou a necháme odležať 2 hodiny. Následne vodu zlejeme a šošovicu dobre prepláchneme studenou vodou. Preložíme ju do hrnca, zalejeme litrom vody, pridáme bobkové listy a guličky nového korenia a prikryté varíme na miernom plameni 30 minút. Následne pridáme do hrnca na kocky nakrájané zemiaky, soľ, čierne korenie a lyžičku majoránky, premiešame a prikryté varíme ešte 15 - 20 minút, aby boli zemiaky a šošovica uvarené.

Vyskúšaj aj ďalšie recepty so šošovicou

2

Kým sa prívarok varí, na panvici opečieme na olivovom oleji a masle nadrobno nasekanú cibuľu dosklovita. Opečenú cibuľu, prelisované strúčiky cesnaku a smotanu pridáme do hrnca k zemiakom a šošovici. Premiešame a na vyššom plameni privedieme do varu. Podľa potreby dochutíme soľou, čiernym korením, majoránkou a troškou octu. Prívarok môžeme servírovať s volským okom, vajíčkami uvarenými na hniličku (vajíčka vložíme do osolenej vriacej vody - opatrne, pomocou lyžice, aby nepraskli a prikryté varíme 8 minút) alebo fašírkami či špekačkou. Na záver ho odporúčam posypať troškou nasekanej petržlenovej vňate.

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.