Domov ReceptyBabičkine recepty Kurací perkelt s haluškami

Kurací perkelt s haluškami

Autor: Veronika Čopíková
Kurací perkelt s haluškami

Odkedy varím a pečiem pravidelne vo vlastnej domácnosti, rada si raz za týždeň pripravím aj nejaký tradičný recept. Kurací perkelt s domácimi haluškami určite patrí medzi moju obľúbenú desiatku tradičnô receptov, ktoré nikdy nevyjdú z módy a ktoré rada vyskúšam aj v reštauráciách. Ktoré recepty patria do tvojej desiatky? :)

Poctivé domáce halušky, ktoré dopĺňajú chuť kuracích stehienok obalených v mletej červenej paprike a opečenej cibuľke... a vynikajúci obed či večera je raz-dva na svete! Verím, že ti bude chutiť a ak máš svoj overený recept na kurací perkelt, neváhaj sa oň podeliť v komentári.

Vyskúšaj aj môj recept na fantastickú plnenú papriku v paradajkovej omáčke.

Ingrediencie

na 4 porcie

Perkelt

  • 2 PL bravčovej masti
  • 350 g cibule
  • 450 g kuracích stehien s kosťou
  • 1,5 PL mletej papriky
  • 100 ml vývaru
  • 1 zelená paprika
  • 150 g cherry paradajok
  • 150 ml smotany na šľahanie (pre verziu bez laktózy použite bezlaktózovú smotanu K-free)
  • 1 ČL tapiokového škrobu

Halušky

  • 2 vajcia
  • 300 g hladkej pšeničnej múky
  • 1 ČL soli
  • vlažná voda
  • maslo (pre verziu bez laktózy použite bezlaktózové maslo K-free)
  • pažítka

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Kurací perkelt s haluškami

Ako na jednoduchý kurací perkelt

1 V hlbokej panvici opražíme na masti nadrobno nasekanú cibuľu dosklovita. Pridáme kuracie stehná, ktoré opečieme z obidvoch strán. Následne pridáme mletú červenú papriku, panvicu stiahneme zo sporáka a dobre premiešame, aby paprika nezhorkla. Panvicu položíme opäť na sporák a opekáme ďalších pár minút. Zalejeme vývarom izbovej teploty, prisypeme na menšie časti nakrájanú papriku a paradajky a premiešame. Následne prikryjeme pokrievkou a varíme cca 30 minút.

Halušky k perkeltu

2 Kým sa nám perkelt varí, pripravíme halušky. V miske vymiešame vidličkou vajcia, múku a soľ. Podľa potreby pridávame vlažnú vodu (cca 100 ml) až nám vznikne redšie cesto. Cesto pretlačíme cez haluškovač do vriacej osolenej vody. Halušky povaríme 3-4 minúty, vyberieme ich z vody a preložíme do misky. Polejeme trochou masla.

3 Hotový perkelt zjemníme a prípadne aj zahustíme, smotanou zmiešanou s tapiokovým škrobom. Dobre premiešame a privedieme do varu. Perkelt servírujeme s haluškami, ktoré ozdobíme trochou nasekanej pažítky.

Ak si chcete perkelt pripraviť vo verzii bez laktózy, stačí zameniť smotanu na šľahanie a maslo za bezlaktózové verzie, ktoré sú dostupné v obchodoch za dobrú cenu. Ja zvyknem používať bezlaktózové verzie produktov od Kauflandu, ktoré sú typické fialovým obalom a označením K-free.

Kurací perkelt s haluškami

Recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Kaufland.

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

24 komentárov

Jana 17.1.2022 - 9:09

Recept vyborny. Akurat halusky ….pri 300 g hladkej muky je 100 ml vody malo. Potrebovala som 200 ml.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.12.2022 - 19:34

Ďakujem pekne Janka :) Množstvo vody závisí aj od veľkosti vajíčok, takže podľa potreby pridávame vodu postupne :)

Reaguj
Lászlo Kiss 20.12.2021 - 17:44
Zrejme, ako väčšina Slovákov a Sloveniek (včítane tzv. profesionálnych kuchárov), nemáte vôbec jasno, ktoré jedlo je perkelt a ktoré je paprikáš. Perkelt (pörkölt, čo je v Maďarsku názov pre to, čo sa vo zvyšku sveta mýlne nazýva guláš), je bez smotany. So smotanou je paprikáš (v Maďarsku paprikás). To je základný rozdiel, viditeľný na prvý pohľad. Ďalšie detaily, ktorými sa tieto dve jedlá líšia, sú určité rozdiely v príprave, ale nie sú v tomto momente dôležité. So smotanou alebo bez smotany - paprikáš alebo perkelt. Takže Váš recept nie je perkelt, ale paprikáš (obsahuje smotanu).
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.12.2022 - 19:32

Pekný deň želám Lászlo :) Ďakujem pekne za spätnú väzbu k receptu a tiež podrobné vysvetlenie, vážim si to a som rada, že sa od každého z mojich čitateľov môžem niečo naučiť :)

Reaguj
Zuzka 1.11.2020 - 22:05
Vždy keď hľadám, čo idem variť, najskôr prelistujem tvoju knižku a blog :) Dnes som tento recept robila druhýkrát a musím povedať, je veľmi fajný! Musím ho zaradiť do svojho rebríčka obľúbených jedál. Nemá chybu. Ďakujem krásne, Veronika :)
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 4.11.2020 - 20:52

Ahoj Zuzka, jeeej ďakujem za krásnu spätnú väzbu k receptom a ku knižke :) Veľmi sa teším, že sa ti perkelt vydaril a chutilo ti :) A že sa sem chodíš inšpirovať :) Už mi zostáva len častejšie pridávať recepty, aby tu tej inšpirácie bolo stále neúrekom :)

Reaguj
Denisa 10.5.2020 - 15:09

Ahoj Veronika, dakujeme za recept. Dnes som podla neho varila obed uz druhy raz a myslim, ze sa vydaril. :) Ja som na zaver zeleninu so smotanou (dala som biely jogurt) rozmixovala, inak by to moje deti nezjedli. :) Peknu nedelu zelam! Denisa

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 4.11.2020 - 20:50

Ahoj Denisa, teším sa, že sa perkelt vydaril! :) Super, treba si to prispôsobiť aj konzistenciou, aby pojedli aj detičky :) Krásny deň ti želám!

Reaguj
Zuzana 12.4.2020 - 14:36

Vďaka koronalockdown-u s priateľom omnoho viac varíme doma a tvoj blog je super inšpiráciou. Dnes som urobila prave tento recept a uz teraz sa tesim ako ho uvarim opat :) Plus mi pripomenul kuchynu mojej mamky.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.4.2020 - 8:43

Jeeej tak to sedenie doma má aj svoje výhody – spoločné častejšie varenie :) Ďakujem za krásnu spätnú väzbu, teším sa, že môj blog je pre vás super inšpiráciou :) A som rada, že sa kurací perkelt vydaril a pripomenul ti kuchyňu tvojej mamky, mám to podobne pri takýchto receptoch :)

Reaguj
Zuzana 6.4.2020 - 16:32

Perkelt a vlastne aj takéto nezemiakové halušky som robila prvýkrát a musím povedať, bola to mňamka, len sa po ňom zaprášilo. Ďakujem krásne za recept :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.4.2020 - 8:44

Super, tak som rada, že sa tak krásne vydaril a len sa po ňom zaprášilo :)

Reaguj
Revo 4.4.2020 - 18:11

Dobrý deň, perkelt je bez smotany, táto úprava so smotanou z vášho receprtu sa volá paprikáš.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.4.2020 - 8:45

Ďakujem pekne za spätnú väzbu k receptu :) Smotanu nie je nevyhnutné pridávať, je tam ako možnosť, ak by si niekto chcel výsledný perkelt trochu zjemniť :)

Reaguj
andrea 29.3.2020 - 8:35

vcera na obed sme mali tento super recept moja mladost milujem toto jedlo vela dalsich uspechov prajem a krasnu nedelu

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.4.2020 - 8:46

Ďakujem krásne Andrea, teším sa, že sa perkelt vydaril a chutil :) Aj vám krásny deň prajem!

Reaguj
Anna Stredová 20.3.2020 - 19:17

Ahoj Veronika. Jedlo vyzerá super. Hneď by som si dala mnamka. Ďakujem za vyborne recepty. Prajem ti veľa zdravia. V tejto pre nás ťažkej dobe obzvlášť.
???. ANNA

Reaguj
Katarína Ďuríková 28.3.2020 - 13:18

Milá Veronika, dnešná sobota bola v našej rodine sviatočná. Pripomenuli sme si manželove narodeniny a našim sviatočných obedom bol práve kurací perkelt s haluškami podľa Tvojho receptu. A mal úspech! Bol veľmi spokojný manžel i syn a tým pádom aj ja ?.
Veľmi pekne ďakujem za jednoduché a chutné recepty.?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.4.2020 - 8:49

Ahoj Katka, tak to sa teším, že vám sviatočný obed spríjemnil recept na môj kurací perkelt :) A ešte viac, že manželovi i synovi chutilo, som rada a dúfam, že podobne zachutia aj ďalšie z mojich receptov :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.4.2020 - 8:47

Ahoj Anna, ďakujem pekne, teším sa, že ťa tento i ostatné recepty zaujali :) A ďakujem za prianie, nápodobne, veľa zdravíčka prajem!

Reaguj
ibojka 20.3.2020 - 15:23

Ahoj Veronika,som rada, že si sa ozvala so super receptom. Teraz sme doma, tak ho určite vyskúšam. Situácia je vážna, ale jesť sa musí. Veronika ja som ťa sledovala v RTV – “ tajomstvo mojej kuchyne “ keď si tam varila – tak som ťa aj spoznala cez obrazovku. Si šikulka, ako ti to ide od ruky a na 100% sa ti vždy všetko podarí. Držím ťi palce, aby ti to tak išlo stále ako teraz. Prajem ti veľa zdravia a len zdravia. Ibojka

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.4.2020 - 8:41

Ahoj Ibojka, teším sa, že ťa potešil môj newsletter s novým receptom a chystáš sa ho vyskúšať :) A ďakujem za krásnu spätnú väzbu k môjmu vystúpeniu v relácii Tajomstvo mojej kuchyne :) Budem sa snažiť, nech tu máte stále dostatok chutnej inšpirácie a tiež ti prajem všetko dobré, hlavne zdravie, to je to najcennejšie :)

Reaguj
Eva 19.3.2020 - 21:40

Cez víkend budem variť. Nakoľko nám už doma dochádzajú nápady tak ďakujem za super tip.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.4.2020 - 8:39

Super, veľmi sa teším, že si sa rozhodla perkelt vyskúšať a dúfam, že chutilo :)

Reaguj