Domov ReceptyBabičkine recepty Zeleninová polievka so zemiakmi

Zeleninová polievka so zemiakmi

Autor: Veronika Čopíková
Zeleninová polievka

Polievka sa výborne hodí nielen na nedeľu, ale najmä v čase sezóny, keď trh prekvitá výberom zeleniny a nás chytá prvá jesenná viróza či letná angína. Táto zeleninová polievka so zemiakmi vás  príjemne zahreje, pomôže liečiť a tiež nostalgicky si zaspomínať na naše detstvo, keď nám túto polievku varili naši rodičia či babička.

Ten váš originálny recept na zeleninovú polievku možno zdieľate už po generácie, ak by ste však chceli vyskúšať niečo nové, trošku sa inšpirovať alebo sa podeliť v komentároch o vaše tipy na prípravu či tú pravú ingredienciu, ktorá nesmie v polievke chýbať, budem sa tešiť. Nech vám chutí!

Ingrediencie

na 4 porcie

  • 250 g mrkvy
  • 100 g petržlenu
  • 100 g zemiakov
  • 100 g hrášku (čerstvého alebo mrazeného)
  • 80 g cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 menší zeler
  • 1 menší kaleráb
  • 2 bobkové listy
  • soľ a čierne korenie
  • panenský olivový olej
  • hrsť petržlenovej vňate
  • 150 g cestovín typu mrvenička

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Zeleninová polievka

Ako uvariť zeleninovú polievku

1Mrkvu, petržlen, zemiaky, cibuľu, cesnak, zeler a kaleráb ošúpeme. Mrkvu a petržlen nakrájame na menšie kolieska, zemiaky na kocky alebo ich ponecháme vcelku (ak sú malé), cibuľu prekrojíme na štvrtiny a strúčiky cesnaku na polovicu. Kaleráb nakrájame na menšie kocky a zeler prekrojíme na štvrtiny.

Vyskúšaj aj tieto jednoduché polievky

2

V hrnci zohrejeme olivový olej. Vložíme doň jednotlivé kúsky zeleniny a opekáme asi 5 minút za občasného premiešavania, aby sa z nej uvoľnila vôňa a zvýraznili sa jej chute. Pridáme liter studenej vody, bobkové listy, trochu soli a pár guľôčok čierneho korenia. Premiešame, prikryjeme a na miernom plameni varíme celkovo 30 minút, až kým zelenina nezmäkne.

Po 20 minútach pridáme do polievky čerstvý hrášok, prípadne hrášok z našich mrazničkových zásob. Dochutíme soľou a čiernym korením. Polievku servírujeme s uvarenou mrveničkou a hrsťou nasekanej petržlenovej vňate. Môžeme pridať aj pár krúžkov jarnej cibuľky. Pred podávaním z nej vytiahneme guľôčky čierneho korenia a kúsky zeleru.

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

2 komentáre

Alena 12.7.2023 - 17:56
Milá Veronika takúto zeleninovú polievku varíme aj ja.Nemam rada zasmazene.??a mám na zajtra menícko.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 24.7.2023 - 19:21

Milá Alenka, tak to som rada, že ju robievame rovnako :) A dobrú chuť želám! :)

Reaguj