Domov ReceptyBez laktózy Pórová polievka

Pórová polievka

Autor: Veronika Čopíková
Pórková polievka

Pozeráte sa občas von oknom? Ja to robievam dosť často, aj keď nemám práve najkrajší výhľad. Pozorujem, ako sa nám zima maličkými krokmi zakráda k prahom domov, ako nahé stromy odolávajú poryvom vetra a ako krikľavo pôsobia v zime fasády bytových domov. Na jeseň lákajú chrobáky a v zime priťahujú svojich obyvateľov. Pretože rovnováha musí byť. :) Na to, aby ste dokázali vyjsť von, musíte byť dokonale pripravení. Vrstvami oblečenia sa chránite zvonku a teplou hrejivou polievkou zvnútra. A pórová polievka je jednou z nich.

Ingrediencie - pórová polievka

  • 2 póry
  • 1 menšia cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 6 stredne veľkých zemiakov
  • 1,5 l domáceho zeleninového vývaru
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 bobkový list
  • soľ, čierne korenie
  • petržlenová vňať na ozdobu
  • cesnakové krutóny (tip, ako si ich vyrobiť nájdete v recepte)

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Pórová polievka

Postup - hrejivá pórová polievka

Z póru odsekneme zelenú časť a korene (tieto časti vyhodíme - najlepšie do kompostu). Zvyšnú časť póru prerežeme pozdĺžne napoly. Prerezaný pór poriadne umyjeme, aby nám v ňom nezostali kúsky hliny a následne ho nasekáme na drobnejšie kúsky. Okrem toho si nasekáme nadrobno jednu menšiu cibuľku, očistíme a nasekáme zemiaky a ošúpeme strúčiky cesnaku. Ingrediencie máme pripravené a môžeme sa pustiť do varenia. :)

Na olivovom oleji orestujeme cibuľku a pór (trochu póru si odložíme bokom na ozdobu) a za občasného miešania pražíme, kým nám pórik nezmäkne. Keď je pór zmäknutý, pridáme prelisované strúčiky cesnaku a na kocky nakrájané zemiaky. Zalejeme poctivým domácim vývarom, okoreníme soľou a čiernym korením a pridáme jeden bobkový list.

Privedieme do varu a následne prikryjeme a varíme na miernom plameni, kým sa uvaria zemiaky. Hotovú polievku stiahneme zo sporáka a rozmixujeme tyčovým mixérom (pozn. nezabudnite pred rozmixovaním vybrať bobkový list). Naberieme do misiek, ozdobíme kúskami póru a petržlenovej vňate a vychutnávame.

Pórová polievka

Ako si pripraviť chrumkavé cesnakové krutóny?

Tie pravé cesnakové krutóny zachránia každú menej výraznú (krajšie povedané jemnú) polievku a spravia z nej nový chuťový zážitok. Pripravíme si ich jednoducho - staré kúsky chleba, ktoré už neplánujeme zjesť (samozrejme nie plesnivé, skôr tvrdšie časti chlebíka, ktoré by sme inak vyhodili), narežeme na kocky a "namočíme" do pripravenej zmesi olivového oleja a cesnakového korenia (2 PL olivového oleja zmiešame s lyžičkou cesnakového korenia).

 

Obalené kocky chleba rozprestrieme na plech, ktorý sme si predtým vystlali papierom na pečenie a dáme piecť do rúry na cca. 10 minút pri 180 °C. Krutóny poctivo sledujeme, aby nám neprihoreli (poznávacím znakom chrumkavých krutónov je ich zlatistá farba). Do hotovej pórovej polievky pridáme pár krutónov a chrumkáme. Nech vám chutí! 

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 283 Priemer: 3.7]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

14 komentárov

Janka Drozdová 21.9.2019 - 14:58

Milá Veronika!
Veľmi sme si pochutili na vašej pórovej polievočke a zvlášť na cesnakových krutónoch. Mám 64 rokov a môžem povedať že takú dobrú polievku iba zo zeleniny som ešte nejedla. Len tak ďalej milá moja prajem vám veľa úspechov a radosť zo života.
Janka.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 21:41

Milá Janka, veľmi sa teším, že pórová polievočka vám chutila :) A ďakujem za krásne prianie, veľmi ma potešilo :)

Reaguj
Pačes 26.3.2019 - 20:55

Mám jednu otázku a jednu pripomienku.
Otázka:
Keď prerežeme pór pozdĺžne, ako z neho potom môžeme nakrájať kolieska? (cit.:“Zvyšnú časť póru prerežeme pozdĺžne napoly. Prerezaný pór poriadne umyjeme, aby nám v ňom nezostali kúsky hliny a následne ho nasekáme na krúžky.“)
Pripomienka:
Olivový olej je v našej zemepisnej šírke dobrý akurát tak na pokožku alebo na topánky. Pre nás je nestráviteľný, žiadne živiny sa z neho do nášho organizmu nedostanú (nemáme neustále slnečné počasie – v tropickom a subtropickom pásme sa Slnko stará o rozklad a vstrebanie oleja do organizmu; nám to ale nič nepomôže ani v letných horúčavách, pretože náš organizmus je nastavený inak a neprestavuje sa podľa potreby). Ekvivalent v našom, miernom, pásme je olej repkový (nie slnečnicový, ani zmesový).

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 22.4.2019 - 12:47

Ahoj, ďakujem pekne za tvoju otázku a pripomienku :) Recept som upravila, ďakujem za upozornenie, už by to malo byť zrozumiteľnejšie. Pokiaľ ide o olivový olej, vďaka za info, používam v kuchyni najmä olivový olej a taktiež aj repkový, na striedačku. Pekný deň!

Reaguj
Janka 11.10.2018 - 8:18

Idem skusit tuto mnamku

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 11.10.2018 - 20:39

Ahoj Janka, teším sa, že ju ideš vyskúšať a držím palce, nech dopadne podľa chuťových očakávaní :)

Reaguj
Eva 23.9.2018 - 11:30

Veronika len tak ďalej. Budem hľadať recepty od teba😋😋

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 23.9.2018 - 21:22

Evička ďakujem krásne :) Dúfam, že ti budú chutiť a nájdeš si tu kopec jedlej inšpirácie :))

Reaguj
Eva 23.9.2018 - 11:28

Vynikajúca polievočka!!

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 23.9.2018 - 21:22

Ďakujem Evička! Teším sa, že polievka ti chutila :)

Reaguj
Zuzka 11.7.2018 - 22:21

Prosím vás kde kúpim cesnakové korenie? Ď. :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 18.7.2018 - 18:04

Ahoj Zuzka, cesnakové korenie je obyčajný mletý cesnak (korenie) :) Ospravedlňujem sa, že ti to prišlo nezrozumiteľné :)

Reaguj
Andrea 25.5.2018 - 12:37

Dnes som robila polievku. Výborná. Padla veľmi dobre, keďže sme chorí.
Naozaj mňamka 😍

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 25.5.2018 - 17:42

Ahoj Andrea, tak to sa veľmi teším, že polievka chutila :) Želám skoré uzdravenie a dúfam, že ti budú chutiť aj ostatné moje recepty :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box