Domov ReceptyBabičkine recepty Granadír od babičky

Granadír od babičky

Autor: Veronika Čopíková
Granadír

Ak hľadáš jednoduchý a chutný recept na slovenskú klasiku, odporúčam ti vyskúšať môj granadír od babičky. Recept som vylepšila o niekoľko odporúčaní, o ktoré sa s tebou delím na konci samotného receptu, v časti Moje tipy. Granatiersky pochod je jedlo, ktoré je tradičným rýchlym obedom či večerou nielen u nás na Slovensku, ale aj v iných krajinách strednej Európy.  A ja sa tomu ani nedivím - jednoduchá príprava a zopár ingrediencií, ktoré máme bežne poruke, skombinovaných s domácou zaváranou cviklou či kyslými uhorkami, je proste predpokladom na zaradenie medzi obľúbené a často pripravované recepty.

Vyskúšaj aj moje ďalšie obľúbené recepty od babičky - plnenú papriku vo vylepšenej paradajkovej omáčke, tekvicový prívarok s kôprom, ktorý netreba zahusťovať múkou, ultra rýchle a jednoduché tvarohové guľky s chrumkavou strúhankou a perfektnú žemľovku s tvarohom.

Ingrediencie

na 4 - 6 porcií

  • 700 g zemiakov
  • 230 g cestovín fliačky
  • 100 g slaniny
  • 1 väčšia žltá cibuľa
  • 1 ČL mletej červenej papriky
  • soľ a čierne korenie
  • jarná cibuľka/pažítka na ozdobu
  • kyslé uhorky/zaváraná cvikla

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Granadír

Jednoduchý recept na granatiersky pochod

1Zemiaky očistíme, nakrájame na menšie kocky a vložíme do hrnca. Zalejeme ich vodou, osolíme a varíme na miernom plameni domäkka. Medzitým si na väčšej panvici opečieme na kocky nakrájanú slaninu. Slaninu opekáme na miernom plameni, aby nám pustila tuk. Keď je slanina chrumkavá, odložíme ju bokom a na tuku zo slaniny opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu dosklovita. Opečenú cibuľku posypeme mletou červenou paprikou, premiešame a pol minútky opekáme.

Vyskúšaj aj tieto babičkine recepty

2Následne pridáme scedené zemiaky, ktoré predtým trochu popučíme vidličkou. Do zmesi pridáme uvarené cestovinové fliačky (cestoviny si uvaríme v samostatnom hrnci, následne ich scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme trochu odkvapkať) a kocky slaniny. Dobre premiešame, aby sa jednotlivé ingrediencie prepojili a podľa potreby dochutíme soľou a čiernym korením. Granadír pred podávaním posypeme troškou nasekanej pažítky alebo jarnou cibuľkou. Podávame so zaváranými kyslými uhorkami alebo zaváranou cviklou, obidve kombinácie sú skvelé.

Moje tipy

  • Nielen na tento recept, ale aj na kopec iných, ti odporúčam vyskúšať morskú údenú soľ Maldon, pridá granadíru ďalší level chuti. :-) Soľ nájdeš určite minimálne v predajniach Kaufland.
  • Každému receptu svedčí trocha zelenej, v tomto prípade ti odporúčam pridať navrch granadíru nasekanú pažítku alebo jarnú cibuľku.
  • Neviem si vybrať, kedy mi chutí granadír najviac, či je to prvý deň hneď po príprave alebo na druhý deň. Na druhý deň ho totižto vždy opečieme na panvici pekne dochrumkava - k chrumkavému granadíru pridám poriadnu dávku zaváranej cvikly a je to skrátka mňamka. :-)
Granadír

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

6 komentárov

Ivan Blázen Jedlička 19.4.2024 - 11:51
Dobrý den. Už několikrát jsem měl Gren. pochod k obědu z firemní kuchyně s restaurací ve firmě Mäso Bognar z Nového Života. Nikdy tam maso ani slanina nebylo. Takovou pochoutku neumí ani český Pohlreich. Jednoduché a kuchař je jednička. A lenivakuchařka je neuvěřitelně inspirující. Děkuji. Hvězdy pro Vás.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 20.4.2024 - 11:17

Pekný deň želám, Ivan, super, som veľmi rada, že chutilo, veru, slanina tam vie pridať na chuti :-) A teším sa, že je pre vás môj blog inšpiratívny :-)

Reaguj
Zuzana 22.11.2023 - 15:30
Tak tento granadír je topka, pretože chutí aj môjmu mužovi, ktorý granadír neuznáva ako plnohodnotné jedlo, lebo je to "príloha s prílohou " :D Pridala som slaninu podľa Teba a hneď je to top večera hehe :) Ja som ale podľa klasického receptu od mojej mamky zemiaky uvarila v šupke :) Ďakujem Veronika, zachraňuješ ma, varenie nie je moja obľúbená činnosť, ale Tvoje recepty sú rýchle a chutné :)
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 13.12.2023 - 20:42

Ďakujem krásne Zuzka, to sa veľmi teším, že granadír chutil aj tvojmu mužovi :-) Slaninka sa tam skvele hodí a za mňa ešte poriadny kopec zaváranej cvikly :D Zemiaky sa môžu aj v šupke, jasné, obide voľby sú dobré :-) A ďakujem za tvoju spätnú väzbu k mojim receptom, teším sa, že recepty ti v kuchyni pomáhajú :-)

Reaguj
Slávka J 28.10.2023 - 15:05
Veronika vďaka za skvelé recepty a aj pripomienku skvelého granadiru... Ja ho robím z uvarených celých zemiakov a pretlacam....a teda nedávam slaninku, lebo ako deti sme to tak nemali radi...a teda dneska som urobila podľa vás, bez slaninky a s olivovým olejom a trochu to aj v hrnci 3-4 min podusim, prepajam chute..no a kapustnica nakyslo tiež bez mäsa k tomu (a s kyslou smotanou, šľahačka u mňa v kuchyni nebýva ?)...a super sobotný obed je tu.?❤️ Mňamka a pošlem aj fotečku, pozdravujem vás a veľmi ďakujem! Slávka Judinyová
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 13.12.2023 - 20:40

Jeeej ďakujem Slávka za krásnu spätnú väzbu k mojim receptom :-) Pri zemiakoch sú veru dve voľby, ja som ich spravila už na kocky, lebo som nemala také pekné zemiaky :D Na kapustnicu sa ešte len chystám :-) Teším sa na fotku a som veľmi rada, že chutilo :-)

Reaguj