Ak hľadáš jednoduchý a chutný recept na slovenskú klasiku, odporúčam ti vyskúšať môj granadír od babičky. Recept som vylepšila o niekoľko odporúčaní, o ktoré sa s tebou delím na konci samotného receptu, v časti Moje tipy. Granatiersky pochod je jedlo, ktoré je tradičným rýchlym obedom či večerou nielen u nás na Slovensku, ale aj v iných krajinách strednej Európy. A ja sa tomu ani nedivím - jednoduchá príprava a zopár ingrediencií, ktoré máme bežne poruke, skombinovaných s domácou zaváranou cviklou či kyslými uhorkami, je proste predpokladom na zaradenie medzi obľúbené a často pripravované recepty.
Vyskúšaj aj moje ďalšie obľúbené recepty od babičky - plnenú papriku vo vylepšenej paradajkovej omáčke, tekvicový prívarok s kôprom, ktorý netreba zahusťovať múkou, ultra rýchle a jednoduché tvarohové guľky s chrumkavou strúhankou a perfektnú žemľovku s tvarohom.
Ingrediencie
na 4 - 6 porcií
- 700 g zemiakov
- 230 g cestovín fliačky
- 100 g slaniny
- 1 väčšia žltá cibuľa
- 1 ČL mletej červenej papriky
- soľ a čierne korenie
- jarná cibuľka/pažítka na ozdobu
- kyslé uhorky/zaváraná cvikla
Jednoduchý recept na granatiersky pochod
1Zemiaky očistíme, nakrájame na menšie kocky a vložíme do hrnca. Zalejeme ich vodou, osolíme a varíme na miernom plameni domäkka. Medzitým si na väčšej panvici opečieme na kocky nakrájanú slaninu. Slaninu opekáme na miernom plameni, aby nám pustila tuk. Keď je slanina chrumkavá, odložíme ju bokom a na tuku zo slaniny opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu dosklovita. Opečenú cibuľku posypeme mletou červenou paprikou, premiešame a pol minútky opekáme.
2Následne pridáme scedené zemiaky, ktoré predtým trochu popučíme vidličkou. Do zmesi pridáme uvarené cestovinové fliačky (cestoviny si uvaríme v samostatnom hrnci, následne ich scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme trochu odkvapkať) a kocky slaniny. Dobre premiešame, aby sa jednotlivé ingrediencie prepojili a podľa potreby dochutíme soľou a čiernym korením. Granadír pred podávaním posypeme troškou nasekanej pažítky alebo jarnou cibuľkou. Podávame so zaváranými kyslými uhorkami alebo zaváranou cviklou, obidve kombinácie sú skvelé.
Moje tipy
- Nielen na tento recept, ale aj na kopec iných, ti odporúčam vyskúšať morskú údenú soľ Maldon, pridá granadíru ďalší level chuti. :-) Soľ nájdeš určite minimálne v predajniach Kaufland.
- Každému receptu svedčí trocha zelenej, v tomto prípade ti odporúčam pridať navrch granadíru nasekanú pažítku alebo jarnú cibuľku.
- Neviem si vybrať, kedy mi chutí granadír najviac, či je to prvý deň hneď po príprave alebo na druhý deň. Na druhý deň ho totižto vždy opečieme na panvici pekne dochrumkava - k chrumkavému granadíru pridám poriadnu dávku zaváranej cvikly a je to skrátka mňamka. :-)
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
6 komentárov
Pekný deň želám, Ivan, super, som veľmi rada, že chutilo, veru, slanina tam vie pridať na chuti :-) A teším sa, že je pre vás môj blog inšpiratívny :-)
Ďakujem krásne Zuzka, to sa veľmi teším, že granadír chutil aj tvojmu mužovi :-) Slaninka sa tam skvele hodí a za mňa ešte poriadny kopec zaváranej cvikly :D Zemiaky sa môžu aj v šupke, jasné, obide voľby sú dobré :-) A ďakujem za tvoju spätnú väzbu k mojim receptom, teším sa, že recepty ti v kuchyni pomáhajú :-)
Jeeej ďakujem Slávka za krásnu spätnú väzbu k mojim receptom :-) Pri zemiakoch sú veru dve voľby, ja som ich spravila už na kocky, lebo som nemala také pekné zemiaky :D Na kapustnicu sa ešte len chystám :-) Teším sa na fotku a som veľmi rada, že chutilo :-)