Ak hľadáte ideálny rýchly recept na jesennú večeru, vyskúšajte tieto paradajkové galetky z lístkového cesta. V zahraničí sú známe ako galettes resp. galetky, ktoré si môžete naplniť ľubovoľnou náplňou, sladkou, slanou alebo aj ich kombináciou. V tejto slanej verzii s paradajkami, ricottou a cibuľkou si ich viem predstaviť ako stredajšiu večeru s dobrým filmom a vínkom, skrátka vtedy, keď prídete domov za tmy a vaša chladnička zíva prázdnotou a vy únavou. Každopádne recept je to jednoduchý a svieži, tak dúfam, že ho vyskúšate. :)
Ingrediencie
na 6 galetiek
- 1 balenie vyvaľkaného lístkového cesta (280 g)
- 125 g ricotty
- soľ
- čierne korenie
- 2 PL olivového oleja
- 1 fialová cibuľa
- 1 ČL trstinového cukru
- cherry paradajky
- čerstvá bazalka

Paradajkové galetky, rýchla večera s filmom a dobrým vínom
Lístkové cesto rozložíme na jemne pomúčenú dosku a pomocou misky s priemerom 16 cm z neho povykrajujeme kruhy. Každý kruh potrieme ricottou, ktorú sme ochutili soľou a čiernym korením, pričom vynecháme plochu asi 3 cm od okrajov. Na panvici si zohrejeme olivový olej, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a lyžičku cukru. Upražíme dosklovita, stiahneme zo sporáka a necháme vychladnúť. Vychladnutú cibuľku nanesieme na ricottový základ.
Slivkové koláče z lístkového cesta
Tieto koláče z lístkového cesta sú v zahraničí známe ako galettes resp. galetky, ktoré si môžete naplniť ľubovoľnou náplňou.
Na jemne skaramelizovanú cibuľku poukladáme plátky cherry paradajok. Okraje cesta zahneme cez paradajky tak, aby nám náplň počas pečenia nevytiekla. Galetky rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a zahnuté okraje potrieme roztopeným maslom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180 °C 15 až 20 minút, kým okraje galetiek nezozlatnú. Upečené galetky ozdobíme lístkami čerstvej bazalky. Podávame s bielym vínkom, napínavým filmom a v priateľskej spoločnosti. Nech vám chutí!

Budem veľmi rada, ak tieto rýchle galetky z lístkového cesta vyskúšate a dáte mi vedieť, ako sa vám podarili. Nezabudnite, že náplň si môžete zvoliť ľubovoľne podľa toho, čo vám chutí a určite sa nevyhýbajte ani sladkej verzii. Na trhoch to hýri farbami, také jesenné zemou obité jabĺčka nájdu svoje uplatnenie aj tu. Krásny deň vám prajem!

Tento recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Vitis.
Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.
3 komentáre
Ahoj Veronika,
Aj tento recept bol vyborny. Paradajkove galetky ulahodili oku i bruskam.
Mas skvele napady a vyborne recepty.
Tesime sa na dalsie pochutky od teba👌
Ahoj Lenka, veľmi pekne ďakujem, teším sa, že paradajkové galetky ulahodili oku i bruškám :) Ja ďakujem za krásnu spätnú väzbu a budem sa snažiť, nech tu stále pribúda kopec jedlej inšpirácie :)