Domov ReceptyBabičkine recepty Špaldové vianočné oblátky

Špaldové vianočné oblátky

Autor: Veronika Čopíková

Dnes ma cestou do práce prekvapili prvé snehové vločky, studená riadiaca páka a chladná zem. Pozitívne znaky, že zima sa už blíži a spolu s ňou aj Vianoce. :) Mám rada toto obdobie, všetci sme zrazu tak trochu milší, pomáhame si a delíme sa aj o také maličkosti ako je úsmev, medovník či vianočná oblátka. Premýšľam nad tým, čo je pre mňa symbolom Vianoc. Čo je vianočnejšie ako domáce oblátky s medom, vlašskými orieškami a cesnakom. Jedny také, ktoré sa vám zaručene podaria, som si pre vás pripravila dnes spolu s prvým snehom. Špaldové vianočné oblátky, jednoduché, radostné a naše domáce.

Ingrediencie

na 30 vianočných oblátok

  • 200 g hladkej špaldovej múky
  • 1/3 ČL škorice
  • 1/3 ČL klinčeka
  • 100 ml mlieka
  • 10 g masla
  • 10 g trstinového cukru
  • 10 g vanilkového cukru (nie vanilínového, ale cukru s obsahom vanilkového struku)
  • 300 ml vlažnej vody
  • 12 g vajíčka
  • 2 PL mandľovej múky
  • 1 oblátkovač

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Špaldové vianočné oblátky
Špaldové vianočné oblátky

Špaldové vianočné oblátky, ktoré sa vám určite podaria

1 V miske zmiešame hladkú špaldovú múku so škoricou a klinčekom. Na sporáku zohrejeme mlieko, keď je teplé, stiahneme ho zo sporáka a pridáme doň maslo, trstinový a vanilkový cukor. Premiešame, aby sa nám maslo a cukor dobre rozpustili. Ak vám cukor zostáva na spodku hrnca, dajte hrniec opäť na sporák a trošku mlieko ohrejte, aby sa cukor rozpustil. Do misky s múkou zatiaľ pridáme vodu, vajíčko (to si dáme do pohárika, vyšľaháme vidličkou a časť, teda 12 g pridáme do misky) a sladké mlieko (nie úplne horúce, ale skôr takmer vlažné).

Marcipánové guľky

Ich príprava je trošku náročnejšia, ale pri dobrom uschovaní a skrytí pred nevítanými rukami vám vydržia celé Vianoce.

2 Cesto na vianočné oblátky zmiešame dohladka mixérom, aby sa nám všetky ingrediencie dobre prepojili. Na záver pridáme do cesta mandľovú múku a opäť mixérom premiešame. Stierkou prejdeme boky aj spodok misky, zvyknú sa tam usadiť kúsky múky, takže by sme v ceste potom mali hrudky. Následne poslednýkrát premiešame mixérom, nech je cesto tip-top. :) A môžeme sa pustiť do oblátkovania!

3 Oblátkovač zapneme, aby sa nám zohrial na požadovanú teplotu. Ten môj má na spodnej strane termostat s nastavovaním teploty, ja som piekla na 5, čo predstavuje teplotu cca. 185 °C. Keď je oblátkovač zohriaty, otvoríme ho, lyžicou alebo vareškou nalejeme trochu cesta do stredu pečiacej plochy a pomaly zaklopíme. Správny čas na vybratie oblátky je vtedy, keď oblátkovač prestane syčať. Vtedy ho otvoríme a paličkou alebo lopatkou oblátku vyberieme. Ak oblátka ešte nie je, zatvorte oblátkovač a počkajte pár sekúnd. Jedna oblátka sa pečie cca. 30 sekúnd. A takto pokračujeme až kým neminieme všetko cesto a neprejde nás chuť objavovať skryté čaro domácich oblátok. :) Nech vám chutí!

Ak chcete byť informovaní o nových videoreceptoch, prihláste sa na Youtube odber.

Recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Kovo.

Špaldové vianočné oblátky
Špaldové vianočné oblátky
Špaldové vianočné oblátky

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

4 komentáre

Nika 25.6.2020 - 12:41

Dobrý deň, skúšali ste z tohto cesta robiť aj trubičky?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 19.7.2020 - 22:11

Pekný deň želám Nika, áno, robila som z tohto cesta aj trubičky :)

Reaguj
Jana 9.9.2019 - 16:14

Zdravim Veronika,

chcela by som sa opýtať, cesto nepotrebuje odstáť?, keď robím z normálnej muky oplatky a trubičky dávam ho aspoň 1- 4 hodiny odpočinut do chladničky, inak sa mi oplátky nedaria :(

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 9.9.2019 - 17:49

Ahoj Janka, ja som cesto v chladničke nenechávala, pár minút som ho nechala odstáť pri izbovej teplote a hneď potom som robila oblátky :) možno závisí aj od prístroja? A keď sa lepí cesto, tak potrieť včelím voskom? :) Priznám sa, že s tým nemám príliš dlhé skúsenosti, ale oblátky chutili skvele a páči sa mi, že sa dajú robiť rôzne druhy podľa toho, čo pridám do cesta :)

Reaguj