Domov ReceptyBabičkine recepty Špaldové vianočné oblátky

Špaldové vianočné oblátky

Autor: Veronika Čopíková

Dnes ma cestou do práce prekvapili prvé snehové vločky, studená riadiaca páka a chladná zem. Pozitívne znaky, že zima sa už blíži a spolu s ňou aj Vianoce. :) Mám rada toto obdobie, všetci sme zrazu tak trochu milší, pomáhame si a delíme sa aj o také maličkosti ako je úsmev, medovník či vianočná oblátka. Premýšľam nad tým, čo je pre mňa symbolom Vianoc. Čo je vianočnejšie ako domáce oblátky s medom, vlašskými orieškami a cesnakom. Jedny také, ktoré sa vám zaručene podaria, som si pre vás pripravila dnes spolu s prvým snehom. Špaldové vianočné oblátky, jednoduché, radostné a naše domáce.

Ingrediencie

na 30 vianočných oblátok

  • 200 g hladkej špaldovej múky
  • 1/3 ČL škorice
  • 1/3 ČL klinčeka
  • 100 ml mlieka
  • 10 g masla
  • 10 g trstinového cukru
  • 10 g vanilkového cukru (nie vanilínového, ale cukru s obsahom vanilkového struku)
  • 300 ml vlažnej vody
  • 12 g vajíčka
  • 2 PL mandľovej múky
  • 1 oblátkovač

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov. Kniha Lenivá KuchárkaRecenzie

PREZRIEŤ KNIHU

Špaldové vianočné oblátky

Špaldové vianočné oblátky, ktoré sa vám určite podaria

V miske zmiešame hladkú špaldovú múku so škoricou a klinčekom. Na sporáku zohrejeme mlieko, keď je teplé, stiahneme ho zo sporáka a pridáme doň maslo, trstinový a vanilkový cukor. Premiešame, aby sa nám maslo a cukor dobre rozpustili. Ak vám cukor zostáva na spodku hrnca, dajte hrniec opäť na sporák a trošku mlieko ohrejte, aby sa cukor rozpustil. Do misky s múkou zatiaľ pridáme vodu, vajíčko (to si dáme do pohárika, vyšľaháme vidličkou a časť, teda 12 g pridáme do misky) a sladké mlieko (nie úplne horúce, ale skôr takmer vlažné).

Marcipánové guľky

Ich príprava je trošku náročnejšia, ale pri dobrom uschovaní a skrytí pred nevítanými rukami vám vydržia celé Vianoce.

Cesto na vianočné oblátky zmiešame dohladka mixérom, aby sa nám všetky ingrediencie dobre prepojili. Na záver pridáme do cesta mandľovú múku a opäť mixérom premiešame. Stierkou prejdeme boky aj spodok misky, zvyknú sa tam usadiť kúsky múky, takže by sme v ceste potom mali hrudky. Následne poslednýkrát premiešame mixérom, nech je cesto tip-top. :) A môžeme sa pustiť do oblátkovania!

Špaldové vianočné oblátky

Oblátkovač zapneme, aby sa nám zohrial na požadovanú teplotu. Ten môj má na spodnej strane termostat s nastavovaním teploty, ja som piekla na 5, čo predstavuje teplotu cca. 185 °C. Keď je oblátkovač zohriaty, otvoríme ho, lyžicou alebo vareškou nalejeme trochu cesta do stredu pečiacej plochy a pomaly zaklopíme. Správny čas na vybratie oblátky je vtedy, keď oblátkovač prestane syčať. Vtedy ho otvoríme a paličkou alebo lopatkou oblátku vyberieme. Ak oblátka ešte nie je, zatvorte oblátkovač a počkajte pár sekúnd. Jedna oblátka sa pečie cca. 30 sekúnd. A takto pokračujeme až kým neminieme všetko cesto a neprejde nás chuť objavovať skryté čaro domácich oblátok. :) Nech vám chutí!

Ak chcete byť informovaní o nových videoreceptoch, prihláste sa na Youtube odber.

Špaldové vianočné oblátky
Špaldové vianočné oblátky
Špaldové vianočné oblátky

Recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Kovo.

Výber najlepších receptov nájdete v knihe


Prezrieť knihu

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár

Add your own review

Hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

4 komentáre

Nika 25.6.2020 - 12:41

Dobrý deň, skúšali ste z tohto cesta robiť aj trubičky?

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 19.7.2020 - 22:11

Pekný deň želám Nika, áno, robila som z tohto cesta aj trubičky :)

Reaguj
Jana 9.9.2019 - 16:14

Zdravim Veronika,

chcela by som sa opýtať, cesto nepotrebuje odstáť?, keď robím z normálnej muky oplatky a trubičky dávam ho aspoň 1- 4 hodiny odpočinut do chladničky, inak sa mi oplátky nedaria :(

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 9.9.2019 - 17:49

Ahoj Janka, ja som cesto v chladničke nenechávala, pár minút som ho nechala odstáť pri izbovej teplote a hneď potom som robila oblátky :) možno závisí aj od prístroja? A keď sa lepí cesto, tak potrieť včelím voskom? :) Priznám sa, že s tým nemám príliš dlhé skúsenosti, ale oblátky chutili skvele a páči sa mi, že sa dajú robiť rôzne druhy podľa toho, čo pridám do cesta :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Tu sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na magazín a kuchársku knihu

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box