Domov ReceptyBez lepku Bezlepková čokoládová torta

Bezlepková čokoládová torta

Autor: Veronika Čopíková
Bezlepková čokoládová torta

Veríte tomu, že každý deň prináša štipku radosti, niekedy dokonca celú hrsť? Stačí si len v drobnostiach všedného dňa nájsť tú svoju. :) Tá moja sa väčšinou zrodí v kuchyni pri večernom pečení - vtedy vznikajú v kuchyni tie najväčšie kúzla! Tým dnešným je bezlepková čokoládová torta, ktorá je určená pre všetkých zanietených i odmietavých čokoholikov.

V torte  je len máličko cukru, ale predsa je sladká a samotná plnka mi pripomína čokoládovú penu. V tomto prípade spojenie banánov, mascarpone a horkej čokolády spôsobí doslova výbuch chutí. A na zasýtenie vám postačí kúštik, takže opäť odporúčam podeliť sa. Tak hor sa piecť, nech už je bezlepková čokoládová torta na svete!

Ingrediencie

okrúhla forma s Ø 20 cm

Korpus na tortu

  • 3 vajcia
  • 50 g trstinového alebo kokosového cukru
  • 25 g kakaa

Čokoládová plnka do torty

Čokoládová poleva

  • 60 ml smotany na šľahanie
  • 60 g horkej čokolády
  • nasekané pistácie na ozdobu

Pokračovanie knižného bestsellera Lenivá kuchárka 2

PREZRIEŤ KNIHU

Bezlepková čokoládová torta

Bezlepková čokoládová torta  - korpus na cesto

V miske vyšľaháme bielka s polovicou cukru (25 g) do tuhého snehu. Cukor pridávame do bielok postupne  popri tom, ako bielka šľaháme. V druhej miske vyšľaháme žĺtka so zvyškom cukru do peny a postupne k nim pridávame preosiate kakao a sneh z bielok. Zakaždým jemne premiešame, až kým nám nevznikne obláčikové cesto.

 

Cesto vylejeme do okrúhlej formy, ktorú sme si vystlali papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri 190 °C  10 - 15 minút. Po 10 minútach môžeme spraviť test špáradlom a ak je suché, rúru vypneme a cesto necháme v pootvorenej rúre vychladnúť. Nezabúdame, že cesto by malo byť upečené, ale zároveň mäkké a nepresušené.  

Bezlepková čokoládová torta

Famózny čokoládový krém

V miske si nad vodnou parou necháme rozpustiť čokoládu. V tanieriku si vidličkou rozpučíme jeden banán na kašu a druhý nakrájame na kolieska a odložíme bokom. K roztopenej čokoláde pridáme rozpučený banán a mascarpone a poriadne premiešame na hladký a nadýchaný krém. Na vychladnuté cesto natrieme trochu krému po celej jeho ploche a rovnomerne naň poukladáme kolieska banánov na výšku. Zakryjeme zvyškom krému, urovnáme a odložíme stuhnúť do chladničky.

Čokoládová poleva, ktorá nepraská?

V hrnci zohrejeme smotanu na šľahanie. Dávame pozor na to, aby sme ju neprevarili, stačí ju zohriať tak, aby bola horúca a hneď na to stiahnuť zo sporáka. Do horúcej smotany pridáme nalámané kúsky čokolády, chvíľku necháme tak a následne dobre premiešame. Vylejeme na tortu, lejeme od stredu, čokoládová poleva sa nám takto pekne roztečie. Vrch a boky torty urovnáme špachtľou alebo nožom, posypeme nasekanými pistáciami a odložíme do chladničky aspoň na 1 hodinu.

 

Jednoduchá, lahodná a v niektorých prípadoch aj narodeninová torta je na svete a vy si radostne môžete pochutnávať na hriešne čokoládovej dobrote. Nech vám chutí!

 

Budem rada, ak ju vyskúšate a podelíte sa s vašou tortičkou v komentároch. Ak máte nejaké tipy na vylepšenie, pridajte ich tiež, inšpirácie nie je nikdy dosť. :) 

Bezlepková čokoládová torta

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

48 komentárov

Žofia 16.11.2021 - 9:21
Chcela by som sa spýtať, ak by som tento recept chcela urobiť ako zákusok na klasický plech, koľkokrát mám zvýšiť ingrediencie?
Reaguj
Janka 5.8.2021 - 11:38

Dobrý deň najprv som sa bála toho krému lebo tske kolaciky moc nemusím no dala som mliečnu čokoládu nakoľko som robila vo veciej forme dala som aj viacej banánu a nakrájané jahody nič lepšie som nejedla. Je super teraz deti majú narodeniny a tato torta nesmie chýbať.

Reaguj
Magdaléna 30.4.2021 - 17:55

Moc se mi líbí jsem spokojená

Reaguj
Janka 5.4.2021 - 0:55
najlepsia torta.ja si ju vylepsujem este ovocim.
Reaguj
Zuzana Kubisova 21.3.2021 - 17:46
Najlepsia cokoladova torta !!!! Odporucam vsetkym vyskusat :)
Reaguj
Monika 6.2.2021 - 11:55

Dobrý deň, to mascarpone pridávame do studenej alebo ešte do teplej čokolády?

Reaguj
Denisa 24.9.2020 - 14:05
Túto tortu som robila už viac krát a je neskutočná. Jednoduchá, rýchla, lahodná. Bojím sa internetových receptov, lebo je to buď alebo, ale u vás viem, že sa báť nemusím a bude to chutiť geniálne. Teším sa keď opäť niečo od vás vyskúšam.
Reaguj
Petra 23.5.2020 - 20:06

Dobry den.
Na formu o prumeru 26 cm byste navysila o tretinu nebo vice? Děkuji

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 19.7.2020 - 14:50

Pekný deň želám Petra, navýšila by som množstvo ingrediencií o tretinu, myslím, že to bude stačiť :) Držím palce, nech sa čokoládová tortička vydarí!

Reaguj
Petra 23.4.2021 - 9:26

Dobry den, jsou na to výpočty na internetu. Na formu o průměru 24 se ingredience násobí krát 1,5…tak to bude asi vic

Ale dort je famózní!!! Dělám celkem pravidelně

Reaguj
Petra 23.3.2020 - 4:47

Výborný dortík, pekla jsem už dvakrát a všude měl úspěch. Jelikož peču pro rodinu, kamarády a známé, tak se dort stane jistotou na oslavy. A na tuto středu si ho vyžádala k narozeninám moje švagrová, tak rovnou udělám dvojitou dávku, aby zbylo i na mě 😁. Moc děkuji za Vaše recepty. Všechny vypadají skvěle, mám jich asi 50 vybraných na vyzkoušení, tak už se moc těším. Máte krásné stránky, nádherné fotografie a chutné recepty. Mějte se fajn. Artep

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 13.4.2020 - 15:04

Milá Petra, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k bezlepkovej čokoládovej torte, ako aj k celému blogu, veľmi sa teším, že sa ti blog, fotky i recepty páčia :) Tak sa budem tešiť, až vyskúšaš aj tých 50 vybraných receptov a som zvedavá, čo na ne povieš :) A určite sa oplatí upiecť rovno dvojitú dávku pri tejto torte, u nás doma sa tiež nikdy neomrzí, lebo nie je presladená ani maslová, takže to je dobrota akurát na celý rok :)

Reaguj
Dominika 21.1.2020 - 14:52

Tortu som robila už 2x ako narodeninovú tortu, na 2 rôzne oslavy a úplne všetkým veľmi chutila. Korpus je makkucky a celá torta vôbec nie je presladena, je vynikajúca. Môžem vrelo odporúčať.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 13.4.2020 - 15:00

Dominika ďakujem za krásnu spätnú väzbu, veľmi sa teším, že torta chutila všetkým :) Snažím sa, aby koláče neboli presladené a mohli sme si niečo sladké dopriať takmer bez výčitiek :) Ďakujem za odporúčanie!

Reaguj
Petra 6.10.2019 - 15:25

Vyskúšala som pre dcéru celiatičku s laktozovou intoleranciou , bola nadšená! A chutila celej rodine. Užasnééé a navyše jednoduchý recept, ďakujem!

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 10.10.2019 - 21:43

Petra ďakujem krásne za spätnú väzbu k tortičke :) Veľmi sa teším, že dcére i celej rodine chutilo :)

Reaguj
Martina 21.8.2019 - 22:01

Skvelá, skvelá torta. My sme ju mali s lesným ovocím a bola výborná až ju idem tento víkend robiť zas 🙂

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 25.8.2019 - 11:34

Martina ďakujem! Veľmi sa teším, že torta vám chutila a ideš ju robiť opäť :) Budem rada, ak pošleš niekedy aj fotku :)

Reaguj
Evka 8.8.2019 - 10:00

skvelý…jednoduchý a strašne chutný…kolegovia v práci sa nevedeli dopapať…..mňam :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 25.8.2019 - 11:33

Ahoj Evka, ďakujem krásne za spätnú väzbu k čokoládovej torte :) Veľmi sa teším, že chutila!

Reaguj
jarka 4.6.2019 - 15:07

supr

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 5.6.2019 - 20:57

Ďakujem krásne :)

Reaguj
Veronika Prokešová 11.7.2019 - 15:24

Skvělý, rychlý a snadný dort 😊

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 26.7.2019 - 21:22

Ďakujem krásne Veronika, veľmi sa teším, že ti torta chutila :)

Reaguj
Valéria Kováčiková 20.5.2019 - 18:55

Veľmi,sa mi páči, vyskušam.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 29.5.2019 - 20:30

Valéria super, teším sa, že ho vyskúšaš :) Držím palce, nech sa vydarí! :)

Reaguj
Klaudia 14.3.2019 - 8:49

Dobrý deň,
skúsila som túto tortu a skutočne každému chutila. Urobila sa mi nižšia ako Vaša na obrázku, ale na chuti jej to určite neuberalo :) . Stal sa mi taký menší omyl, na ktorý by som chcela upozorniť :D. Tortu preneste na výslednú, dekoračnú tácku čim skôr. Ja som ju preniesla z tácky na pečenie, na dekoračnú tácku až keď bola celá hotová (aj so sviečkami :/ :DDD ) a nechýbalo veľa aby sa mi „vo vzduchu“ tak trošku rozpadla. Piškóta je veľmi jemná, preto bola manipulácia trošku náročnejšia, ale chuť bola fakt skvelá (milujem takéto jemné a nadýchané piškóty).
Ešte by som sa rada opýtala: Keď upečiem piškótu po vychladnutí ju mám otočiť alebo ju nechám na pôvodnej strane -som „pekár začiatočník“.
Ďakujem za chutný recept ;)
Krásny deň

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 26.3.2019 - 19:13

Ahoj Klaudia, ďakujem krásne za tvoj feedback a tiež podnetné rady k bezlepkovej čokoládovej torte :) Na obrázku to tak môže pôsobiť, tortička nebola nejaká vysoká, ale pri fotení z rôznych uhlov to tak môže vyzerať. Ale podstatná je chuť, presne ako hovoríš :) Tortu treba preniesť na tácku, z ktorej sa bude podávať vtedy, keď na ňu dávaš krém, lebo ten je ťažký, korpus naopak krehký, tak nech sa s ním manipuluje čo najmenej. Prípadne prenášať s 2 širokými nožmi, ktoré mu dajú podporu pre prenose. Hmm, ja ju nechávam vychladnúť na mriežke, takže neotáčam potom, ale strana, ktorá bola naspodku, je naspodku a strana vrchná je hore – prípadne ju zrežem, ak chcem rovnejší korpus. ďakujem ešte raz a nech sa ti darí s pečením!

Reaguj
Zuzana 7.3.2019 - 13:09

Ahoj, piekla som túto tortu v kombinácii s tvojou jednoduchou čokoládovou tortou s malinami manželovi na 30tku a napriek tomu, že pečiem torty častejšie, tak taký úspech som ešte nemala ako práve s tvojimi receptikmi. Chválili aj tí, ktorí majú fajnovejšie chuťové poháriky. Vďaka za ne a nech sa ti darí aj naďalej tak skvelo obracať v kuchyni a rozmaznávať naše jazýčky :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 10.3.2019 - 20:31

Ahoj Zuzka, veľmi pekne ďakujem za úžasnú spätnú väzbu k receptom :) Teším sa, že sa tortička k narodeninám podarila a všetkým chutila, dokonca aj tým s fajnovejšími chuťami :D A ďakujem aj za prianie, budem sa snažiť, nech tu máte stále dostatok chutnej inšpirácie. Krásny deň!

Reaguj
Marcela 29.9.2018 - 23:34

Mne tá poleva vôbec nevyšla :(

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 30.9.2018 - 21:12

Ahoj Marcelka a napíšeš mi, kde podľa teba mohla nastať chyba? Spoločne na to môžeme prísť a druhý pokus už snáď vyjde podľa predstáv :) Mrzí ma to, smotana nesmie vrieť, iba byť horúca, následne treba pridať kocky čokolády, chvíľku počkať a premiešať. Čokoláda by mala byť kvalitná, ja používam 70 %-tnú.

Reaguj
Jana Suchankova 4.2.2018 - 9:53

Dobry den, torta vyzera skvele, ale ja nemam rada banany v kolacoch, zakuskoch, tortach…. cim by sa dali nahradit? Dakujem. Jana

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 4.2.2018 - 11:05

Ahoj Janka, ďakujem pekne za pochvalu :) Banány môžeš nahradiť cukrom, ktorý bežne používaš. Banány v torte okrem samotnej ovocnej zložky plnia aj funkciu sladidla, takže ich môžeš pokojne vynechať a nahradiť cukrom a priebežne počas sladenia ochutnávať, až kým nebudeš spokojná s chuťou krému :) A následne tam môžeš pridať ovocie, ktoré máš rada napr. maliny, jahody, čučoriedky a podobne. Držím palce, aby sa torta podarila!

Reaguj
Daniela Maslenova 24.11.2017 - 14:36

Torta je naozaj vyborna. Jedine, co sme zmenili bolo ovocie – na cesto sme vysypali maliny a potom natreli krem. Banan sme dali len do cesta.

Reaguj
Veronika Čopíková 25.11.2017 - 21:22

Ďakujem veľmi pekne, teším sa, že chutila :) Toto je taký základný recept, ktorý si treba pomeniť podľa stavu chladničky a špajze a samozrejme chutí :)

Reaguj
Dominika 23.11.2017 - 7:32

Ahoj, chcem sa iba opýtať či mascarpone krem miešať mixerom

Reaguj
Veronika Čopíková 25.11.2017 - 21:24

Ahoj Dominika, mascarpone krém treba vyšľahať s banánom a čokoládou mixérom pri nízkych otáčkach :) ale dá sa aj ručne, len to trvá trochu dlhšie :)

Reaguj
Nika Bystrianska 28.8.2017 - 18:41

Genialny kolacik :)

Reaguj
Veronika Čopíková 11.9.2017 - 20:23

Ďakujeeem :)

Reaguj
Olija Smrtič 18.5.2017 - 17:24

uplne super vysla, je fakt chutna :-) Nelahodi oku,ale to vypilujeme….. https://uploads.disquscdn.com/images/b9e8541616ff2a2158f08308f047fd94aa60f1694c9ac263ad507a517121da98.jpg

Reaguj
Veronika Čopíková 23.5.2017 - 12:24

jeeeej teším sa, že ti chutí :) oku až tak lahodiť nemusí, hlavne chuťovým pohárikom :D ale rez vyzerá super! :)

Reaguj
Katka 2.5.2020 - 17:06

Perfektni dort, podaril se mi napoprvé.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 19.7.2020 - 14:49

Super Katka, veľmi sa teším, že sa tortička vydarila :)

Reaguj
Libor 13.11.2015 - 17:21

Třtinový cukr je v pořádku, ale v hořké čokoládě je řepného cukru mraky!!! A to já nemůžu :-)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 13.11.2015 - 23:55

Libor, dnes nájdete v obchode alebo na internete aj horké čokolády, ktoré sú sladené trstinovým alebo kokosovým cukrom :) a dokonca aj so stéviou alebo s xylitolom – tie sú ale samozrejme aj o dosť drahšie :) cenovo najprijateľnejšia je čokoláda sladená trstinovým cukrom, takže určite odporúčam použiť tú :)

Reaguj
Iveta 1.12.2019 - 13:05

Dnes som našu obľúbenú bezlepkovú tortu opäť vyskúšala ale mala som iba jeden banán. Tak na vrch som ju posypala mrazenými malinami. Mňam…

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 5.1.2020 - 22:04

Ahoj Iveta, teším sa, že tortička je u vás doma obľúbená a mrazené maliny sú výborný nápad! :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Tu sú jeho výhody.
Holler Box

Výhody lenivého klubu

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, novinky z gastro sveta a zľavu na kuchárske knihy. Členstvo je zadarmo :)

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box