Domov ReceptyBez lepku Bezlepková čokoládová torta

Bezlepková čokoládová torta

Autor: Veronika Čopíková
Bezlepková čokoládová torta

Veríte tomu, že každý deň prináša štipku radosti, niekedy dokonca celú hrsť? Stačí si len v drobnostiach všedného dňa nájsť tú svoju. :) Tá moja sa väčšinou zrodí v kuchyni pri večernom pečení - vtedy vznikajú v kuchyni tie najväčšie kúzla! Tým dnešným je bezlepková čokoládová torta, ktorá je určená pre všetkých zanietených i odmietavých čokoholikov.

 

V torte  je len máličko cukru, ale predsa je sladká a samotná plnka mi pripomína čokoládovú penu. V tomto prípade spojenie banánov, mascarpone a horkej čokolády spôsobí doslova výbuch chutí. A na zasýtenie vám postačí kúštik, takže opäť odporúčam podeliť sa. Tak hor sa piecť, nech už je bezlepková čokoládová torta na svete!

Ingrediencie

okrúhla forma s Ø 20 cm

Korpus na tortu

  • 3 vajcia
  • 50 g trstinového alebo kokosového cukru
  • 25 g kakaa

Čokoládová plnka do torty

Čokoládová poleva

  • 60 ml smotany na šľahanie
  • 60 g horkej čokolády
  • nasekané pistácie na ozdobu

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Bezlepková čokoládová torta

Bezlepková čokoládová torta  - korpus na cesto

V miske vyšľaháme bielka s polovicou cukru (25 g) do tuhého snehu. Cukor pridávame do bielok postupne  popri tom, ako bielka šľaháme. V druhej miske vyšľaháme žĺtka so zvyškom cukru do peny a postupne k nim pridávame preosiate kakao a sneh z bielok. Zakaždým jemne premiešame, až kým nám nevznikne obláčikové cesto.

 

Cesto vylejeme do okrúhlej formy, ktorú sme si vystlali papierom na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri 190 °C  10 - 15 minút. Po 10 minútach môžeme spraviť test špáradlom a ak je suché, rúru vypneme a cesto necháme v pootvorenej rúre vychladnúť. Nezabúdame, že cesto by malo byť upečené, ale zároveň mäkké a nepresušené.  

Bezlepková čokoládová torta

Famózny čokoládový krém

V miske si nad vodnou parou necháme rozpustiť čokoládu. V tanieriku si vidličkou rozpučíme jeden banán na kašu a druhý nakrájame na kolieska a odložíme bokom. K roztopenej čokoláde pridáme rozpučený banán a mascarpone a poriadne premiešame na hladký a nadýchaný krém. Na vychladnuté cesto natrieme trochu krému po celej jeho ploche a rovnomerne naň poukladáme kolieska banánov na výšku. Zakryjeme zvyškom krému, urovnáme a odložíme stuhnúť do chladničky.

Čokoládová poleva, ktorá nepraská?

V hrnci zohrejeme smotanu na šľahanie. Dávame pozor na to, aby sme ju neprevarili, stačí ju zohriať tak, aby bola horúca a hneď na to stiahnuť zo sporáka. Do horúcej smotany pridáme nalámané kúsky čokolády, chvíľku necháme tak a následne dobre premiešame. Vylejeme na tortu, lejeme od stredu, čokoládová poleva sa nám takto pekne roztečie. Vrch a boky torty urovnáme špachtľou alebo nožom, posypeme nasekanými pistáciami a odložíme do chladničky aspoň na 1 hodinu.

 

Jednoduchá, lahodná a v niektorých prípadoch aj narodeninová torta je na svete a vy si radostne môžete pochutnávať na hriešne čokoládovej dobrote. Nech vám chutí!

 

Budem rada, ak ju vyskúšate a podelíte sa s vašou tortičkou v komentároch. Ak máte nejaké tipy na vylepšenie, pridajte ich tiež, inšpirácie nie je nikdy dosť. :) 

Bezlepková čokoládová torta

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 216 Priemer: 3.8]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

30 komentárov

Petra 6.10.2019 - 15:25

Vyskúšala som pre dcéru celiatičku s laktozovou intoleranciou , bola nadšená! A chutila celej rodine. Užasnééé a navyše jednoduchý recept, ďakujem!

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 10.10.2019 - 21:43

Petra ďakujem krásne za spätnú väzbu k tortičke :) Veľmi sa teším, že dcére i celej rodine chutilo :)

Reaguj
Martina 21.8.2019 - 22:01

Skvelá, skvelá torta. My sme ju mali s lesným ovocím a bola výborná až ju idem tento víkend robiť zas 🙂

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 25.8.2019 - 11:34

Martina ďakujem! Veľmi sa teším, že torta vám chutila a ideš ju robiť opäť :) Budem rada, ak pošleš niekedy aj fotku :)

Reaguj
Evka 8.8.2019 - 10:00

skvelý…jednoduchý a strašne chutný…kolegovia v práci sa nevedeli dopapať…..mňam :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 25.8.2019 - 11:33

Ahoj Evka, ďakujem krásne za spätnú väzbu k čokoládovej torte :) Veľmi sa teším, že chutila!

Reaguj
jarka 4.6.2019 - 15:07

supr

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 5.6.2019 - 20:57

Ďakujem krásne :)

Reaguj
Veronika Prokešová 11.7.2019 - 15:24

Skvělý, rychlý a snadný dort 😊

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 26.7.2019 - 21:22

Ďakujem krásne Veronika, veľmi sa teším, že ti torta chutila :)

Reaguj
Valéria Kováčiková 20.5.2019 - 18:55

Veľmi,sa mi páči, vyskušam.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 29.5.2019 - 20:30

Valéria super, teším sa, že ho vyskúšaš :) Držím palce, nech sa vydarí! :)

Reaguj
Klaudia 14.3.2019 - 8:49

Dobrý deň,
skúsila som túto tortu a skutočne každému chutila. Urobila sa mi nižšia ako Vaša na obrázku, ale na chuti jej to určite neuberalo :) . Stal sa mi taký menší omyl, na ktorý by som chcela upozorniť :D. Tortu preneste na výslednú, dekoračnú tácku čim skôr. Ja som ju preniesla z tácky na pečenie, na dekoračnú tácku až keď bola celá hotová (aj so sviečkami :/ :DDD ) a nechýbalo veľa aby sa mi „vo vzduchu“ tak trošku rozpadla. Piškóta je veľmi jemná, preto bola manipulácia trošku náročnejšia, ale chuť bola fakt skvelá (milujem takéto jemné a nadýchané piškóty).
Ešte by som sa rada opýtala: Keď upečiem piškótu po vychladnutí ju mám otočiť alebo ju nechám na pôvodnej strane -som „pekár začiatočník“.
Ďakujem za chutný recept ;)
Krásny deň

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 26.3.2019 - 19:13

Ahoj Klaudia, ďakujem krásne za tvoj feedback a tiež podnetné rady k bezlepkovej čokoládovej torte :) Na obrázku to tak môže pôsobiť, tortička nebola nejaká vysoká, ale pri fotení z rôznych uhlov to tak môže vyzerať. Ale podstatná je chuť, presne ako hovoríš :) Tortu treba preniesť na tácku, z ktorej sa bude podávať vtedy, keď na ňu dávaš krém, lebo ten je ťažký, korpus naopak krehký, tak nech sa s ním manipuluje čo najmenej. Prípadne prenášať s 2 širokými nožmi, ktoré mu dajú podporu pre prenose. Hmm, ja ju nechávam vychladnúť na mriežke, takže neotáčam potom, ale strana, ktorá bola naspodku, je naspodku a strana vrchná je hore – prípadne ju zrežem, ak chcem rovnejší korpus. ďakujem ešte raz a nech sa ti darí s pečením!

Reaguj
Zuzana 7.3.2019 - 13:09

Ahoj, piekla som túto tortu v kombinácii s tvojou jednoduchou čokoládovou tortou s malinami manželovi na 30tku a napriek tomu, že pečiem torty častejšie, tak taký úspech som ešte nemala ako práve s tvojimi receptikmi. Chválili aj tí, ktorí majú fajnovejšie chuťové poháriky. Vďaka za ne a nech sa ti darí aj naďalej tak skvelo obracať v kuchyni a rozmaznávať naše jazýčky :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 10.3.2019 - 20:31

Ahoj Zuzka, veľmi pekne ďakujem za úžasnú spätnú väzbu k receptom :) Teším sa, že sa tortička k narodeninám podarila a všetkým chutila, dokonca aj tým s fajnovejšími chuťami :D A ďakujem aj za prianie, budem sa snažiť, nech tu máte stále dostatok chutnej inšpirácie. Krásny deň!

Reaguj
Marcela 29.9.2018 - 23:34

Mne tá poleva vôbec nevyšla :(

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 30.9.2018 - 21:12

Ahoj Marcelka a napíšeš mi, kde podľa teba mohla nastať chyba? Spoločne na to môžeme prísť a druhý pokus už snáď vyjde podľa predstáv :) Mrzí ma to, smotana nesmie vrieť, iba byť horúca, následne treba pridať kocky čokolády, chvíľku počkať a premiešať. Čokoláda by mala byť kvalitná, ja používam 70 %-tnú.

Reaguj
Jana Suchankova 4.2.2018 - 9:53

Dobry den, torta vyzera skvele, ale ja nemam rada banany v kolacoch, zakuskoch, tortach…. cim by sa dali nahradit? Dakujem. Jana

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 4.2.2018 - 11:05

Ahoj Janka, ďakujem pekne za pochvalu :) Banány môžeš nahradiť cukrom, ktorý bežne používaš. Banány v torte okrem samotnej ovocnej zložky plnia aj funkciu sladidla, takže ich môžeš pokojne vynechať a nahradiť cukrom a priebežne počas sladenia ochutnávať, až kým nebudeš spokojná s chuťou krému :) A následne tam môžeš pridať ovocie, ktoré máš rada napr. maliny, jahody, čučoriedky a podobne. Držím palce, aby sa torta podarila!

Reaguj
Daniela Maslenova 24.11.2017 - 14:36

Torta je naozaj vyborna. Jedine, co sme zmenili bolo ovocie – na cesto sme vysypali maliny a potom natreli krem. Banan sme dali len do cesta.

Reaguj
Veronika Čopíková 25.11.2017 - 21:22

Ďakujem veľmi pekne, teším sa, že chutila :) Toto je taký základný recept, ktorý si treba pomeniť podľa stavu chladničky a špajze a samozrejme chutí :)

Reaguj
Dominika 23.11.2017 - 7:32

Ahoj, chcem sa iba opýtať či mascarpone krem miešať mixerom

Reaguj
Veronika Čopíková 25.11.2017 - 21:24

Ahoj Dominika, mascarpone krém treba vyšľahať s banánom a čokoládou mixérom pri nízkych otáčkach :) ale dá sa aj ručne, len to trvá trochu dlhšie :)

Reaguj
Nika Bystrianska 28.8.2017 - 18:41

Genialny kolacik :)

Reaguj
Veronika Čopíková 11.9.2017 - 20:23

Ďakujeeem :)

Reaguj
Olija Smrtič 18.5.2017 - 17:24

uplne super vysla, je fakt chutna :-) Nelahodi oku,ale to vypilujeme….. https://uploads.disquscdn.com/images/b9e8541616ff2a2158f08308f047fd94aa60f1694c9ac263ad507a517121da98.jpg

Reaguj
Veronika Čopíková 23.5.2017 - 12:24

jeeeej teším sa, že ti chutí :) oku až tak lahodiť nemusí, hlavne chuťovým pohárikom :D ale rez vyzerá super! :)

Reaguj
Libor 13.11.2015 - 17:21

Třtinový cukr je v pořádku, ale v hořké čokoládě je řepného cukru mraky!!! A to já nemůžu :-)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 13.11.2015 - 23:55

Libor, dnes nájdete v obchode alebo na internete aj horké čokolády, ktoré sú sladené trstinovým alebo kokosovým cukrom :) a dokonca aj so stéviou alebo s xylitolom – tie sú ale samozrejme aj o dosť drahšie :) cenovo najprijateľnejšia je čokoláda sladená trstinovým cukrom, takže určite odporúčam použiť tú :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box