A je to tam. Čierne na bielom. Stanovili mi diagnózu. Jasný, oduševnelý a snívajúci čokoholik. Príznaky - v najväčších horúčavách, keď sa teploty šplhajú na závratných 38 stupňov Celzia, bez morského vánku, ľadovej limonády či vychladeného melóna, roztápam pri sporáku čokoládu a v rúre pečiem korpus na tento čokoládový koláč. A ešte k tomu s čokoládovou penou! Nuž čo k tomu dodať, diagnózu prijímam a že mám z toho radosť, nazvala som tento koláč čokoládový koláč pre radosť. :)
Tento koláčik som piekla minulý víkend a je úplne najmega!!!! Nevedela som sa ho dojesť ani ja a ani môj priateľ, a to mi zväčša na moje koláčciky frfle, lebo sú mu málo sladké.
Katarína
Koláčik je úplná bomba. aj keď som sa trochu potrápila s tým, oddeliť to krehké cesto od papiera na pečenie, stojí to za to. v čoko pene som vynechala cukor a vôbec tam nechýba. len sa po ňom zaprášilo
Alexandra
Ingrediencie
na plech veľkosti 29 x 29 cm
Cesto na čokoládový koláč
- 4 vajíčka (žĺtka a bielka oddelene)
- 50 g trstinového cukru (príp. iného sladidla)
- 25 g kakaa
Čokoládová pena
- 100 g horkej čokolády
- 250 g mascarpone
- 250 ml smotany na šľahanie
- 4 PL trstinového cukru (pomletého v kávovom mlynčeku na jemno)
- 100 ml kokosového mlieka
- 3 plátky želatíny
Na ozdobu
- sušené alebo čerstvé ovocie podľa chuti a fantázie (ja som použila mrazom sušené ovocie od spoločnosti Brix)

Cesto na čokoládový koláč pre radosť, ako na to?
V miske si vyšľaháme bielka s polovicou cukru (25 g) do tuhého snehu. Cukor pridávame postupne počas šľahania bielkov. V druhej miske vyšľaháme žĺtka so zvyšným cukrom do peny. Pridáme preosiate kakao, po lyžiciach tuhý sneh a jemne premiešame stierkou. Vznikne nám obláčikové cesto, ktoré vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme cca. 8 minút pri 190 °C. Cesto by malo byť upečené, ale zároveň mäkké a nepresušené. Po 7-8 minútach môžeme spraviť test špáradlom a ak je suché, môžeme rúru vypnúť a nechať cesto vychladnúť. Po vychladnutí stiahneme z cesta papier na pečenie a cesto dáme naspäť do formy.

Čokoládová pena
V miske si zohrejeme kokosové mlieko nad vodnou parou, pridáme k nemu kocky čokolády a miešame, kým sa nám čokoláda nerozpustí. Misku stiahneme zo sporáka a k roztopenej čokoláde pridáme mascarpone izbovej teploty a trstinový cukor, ktorý sme si pomleli na jemno. Dobre premiešame, ochutnáme a ak je to potrebné, môžete si penu ešte rýchlo dosladiť.
Jednoduchý cuketový koláč s čokoládou
Na prvý pohľad prekvapujúca kombinácia perníkového korenia a cukety. Trošku netypická, ale o to zdravšia a chutnejšia verzia...
Vo vysokej nádobe si vyšľaháme smotanu na šľahanie s lyžicou cukru. Vyšľahanú šľahačku jemne vmiešame do čokoládovej zmesi. Do malého hrnca dáme 2 polievkové lyžice studenej vody. K vode pridáme želatínu a necháme postáť 5-10 minút, aby želatína napučala. Následne dáme hrniec na sporák a pri nízkej teplote miešame, kým sa želatína nerozpustí. Želatínu stiahneme zo sporáka a pridáme k nej 1 lyžicu krému. Premiešame a pridáme do pripraveného krému. Opäť premiešame, aby sa želatína dostala do celého krému. Hotový krém nalejeme na pripravený korpus, urovnáme a odložíme do chladničky na 3 hodiny resp. celú noc.

Na záver nakrájame čokoládový koláč na rovnaké kocky a každý kúsok ozdobíme podľa chuti a nášho umeleckého vkusu. :) Ak máte k dispozícii čerstvé ovocie, použite to, ak nie, zvoľte si kvalitné sušené ovocie bez pridaného cukru a konzervantov. Nech vám chutí!

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.
17 komentárov
Dobrý deň, rada by som sa opýtala, či sa dá nahradiť kokosové mlieko v recepte čokoládový koláč pre radosť? Rada by som ho dnes skúsila, chýba mi však to kokosové mlieko… Ďakujem. Jana
Dobry den. Ja namiesto kokosoveho mlieka davam normalne :)
Ďakujem krásne Janka, veľmi sa teším, že ťa koláčik zaujal a chystáš sa ho vyskúšať :) A ďakujem za krásne hodnotenie receptov :)
Dobry den. Chcem sa spytat na to kokosove mlieko – myslite klasicke rastlinne alebo to v plechovke? Ak to v plechovke, pouzili ste len tu tekutu cast a tuha vam ostala, ano? Dakujem.
Pekný deň želám Ľubica, použila som klasické kokosové mlieko z plechovky, to som premiešala a takto použila :) Čiže zmiešanú tuhú a tekutú časť spoločne :)
tá pena je mega dobrá, že mňam mňam, ďakujem za recept, korpus sa mi až tak nevydaril mojou chybou, ale neva dáme repete :-D máte nejaký tip čo so zvyšným kokosovým mliekom? kúpila som 400ml plechovku :-D
Milá Monika, veľmi sa teším, že pena z koláčika chutila :) Korpus treba skúšať, verím že na druhý raz sa už podarí eňo ňuno :) Kokosové mlieko pokojne do nejakej krémovej polievky (napr. mrkvovej), do domácej nutely alebo do kari, tam sa ho dá dať neúrekom :D
ahoj, ten koláčik je úplná bomba. aj keď som sa trochu potrápila s tým, oddeliť to krehké cesto od papiera na pečenie, stojí to za to. v čoko pene som vynechala cukor a vôbec tam nechýba. len sa po ňom zaprášilo😋
Ahoj Alexandra, ďakujem krásne za spätnú väzbu, veľmi sa teším, že čokoládový koláč chutil :) To krehké cesto treba oddeliť opatrne od papiera na pečenie ešte teplé, inak ti tam prischne a ide to o dosť ťažšie. Som rada, že aj bez cukru v pene je to akurát sladké :)
Tento kolacik som piekla minuly vikend a je uplne najmega!!!! Nevedela som sa ho dojest ani ja a ani moj priatel, a to mi zvacsa na moje kolaciky frfle, lebo su mu malo sladke. Ja som vynechala zelatinu a mascarpone som zamenila za tvaroh a aj tak mi vznikla krasne nadychana a neskutocne chutna cokopena :) obavam sa, ze o tyzden ho peciem znova ;) dakujem za najuzasnejsi receptik ❤
Ahoj Katka, veľmi sa teším, že vám obom chutil môj čokoládový koláč pre radosť :) Takže splnil účel a aj názov sedí :D Ďakujem, že si sa podelila aj o to, akým spôsobom si čokopenu spravila ty, nabudúce skúsim aj ja verziu bez želatíny a keď sa ujme, upravím recept :) A rado sa stalo, dúfam, že ti budú rovnako chutiť aj ďalšie moje recepty. Krásny deň ti prajem!
JuJ! Zelatina :( co ak by som ju vynechala???
Ahoj :) Viem, že želatína je kontroverzná, preto ju kupujem aspoň v BIO kvalite. Vynechať ju samozrejme môžeš, ale odporúčam nahradiť ju agarom – rastlinnou želatínou, ktorá ti zaručí požadovanú konzistenciu čokoládovej peny :) Ak nechceš použiť ani agar, tak treba vynechať min. smotanu na šľahanie, inak ti to zrejme dobre nestuhne :)
Ahoj, nemôžem úplne suhlasiť s tým, že treba vynechať šľahačku.Ja robím podobný krém veľmi často a bez želatíny aj bez agaru a tuhne parádne :-)
Ahoj Veronique, super, ďakujem, že si sa podelila o radu :) Pri ďalšom pečení vyskúšam vynechať úplne želatínu a ak bude krém dobre držať, upravím recept :)