Domov ReceptyBez lepku Čokoládový koláč pre radosť

Čokoládový koláč pre radosť

Autor: Veronika Čopíková
Čokoládový koláč

A je to tam. Čierne na bielom. Stanovili mi diagnózu. Jasný, oduševnelý a snívajúci čokoholik. Príznaky - v najväčších horúčavách, keď sa teploty šplhajú na závratných 38 stupňov Celzia, bez morského vánku, ľadovej limonády či vychladeného melóna, roztápam pri sporáku čokoládu a v rúre pečiem korpus na tento čokoládový koláč. A ešte k tomu s čokoládovou penou! Nuž čo k tomu dodať, diagnózu prijímam a že mám z toho radosť, nazvala som tento koláč čokoládový koláč pre radosť. :)

Ingrediencie

na plech veľkosti 29 x 29 cm

Cesto na čokoládový koláč

  • 4 vajíčka (žĺtka a bielka oddelene)
  • 50 g trstinového cukru (príp. iného sladidla)
  • 25 g kakaa

Čokoládová pena

  • 100 g horkej čokolády
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 4 PL trstinového cukru (pomletého v kávovom mlynčeku na jemno)
  • 100 ml kokosového mlieka
  • 3 plátky želatíny

Na ozdobu

  • sušené alebo čerstvé ovocie podľa chuti a fantázie (ja som použila mrazom sušené ovocie od spoločnosti Brix)

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Čokoládový koláč

Cesto na čokoládový koláč pre radosť, ako na to?

V miske si vyšľaháme bielka s polovicou cukru (25 g) do tuhého snehu. Cukor pridávame postupne počas šľahania bielkov. V druhej miske vyšľaháme žĺtka so zvyšným cukrom do peny. Pridáme preosiate kakao, po lyžiciach tuhý sneh a jemne premiešame stierkou. Vznikne nám obláčikové cesto, ktoré vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme cca. 8 minút pri 190 °C. Cesto by malo byť upečené, ale zároveň mäkké a nepresušené. Po 7-8 minútach môžeme spraviť test špáradlom a ak je suché, môžeme rúru vypnúť a nechať cesto vychladnúť. Po vychladnutí stiahneme z cesta papier na pečenie a cesto dáme naspäť do formy. 

Čokoládový koláč

Čokoládová pena

V miske si zohrejeme kokosové mlieko nad vodnou parou, pridáme k nemu kocky čokolády a miešame, kým sa nám čokoláda nerozpustí. Misku stiahneme zo sporáka a k roztopenej čokoláde pridáme mascarpone izbovej teploty a trstinový cukor, ktorý sme si pomleli na jemno. Dobre premiešame, ochutnáme a ak je to potrebné, môžete si penu ešte rýchlo dosladiť.

Jednoduchý cuketový koláč s čokoládou

Na prvý pohľad prekvapujúca kombinácia perníkového korenia a cukety. Trošku netypická, ale o to zdravšia a chutnejšia verzia...

Vo vysokej nádobe si vyšľaháme smotanu na šľahanie s lyžicou cukru. Vyšľahanú šľahačku jemne vmiešame do čokoládovej zmesi. Do malého hrnca dáme 2 polievkové lyžice studenej vody. K vode pridáme želatínu a necháme postáť 5-10 minút, aby želatína napučala. Následne dáme hrniec na sporák a pri nízkej teplote miešame, kým sa želatína nerozpustí. Želatínu stiahneme zo sporáka a pridáme k nej 1 lyžicu krému. Premiešame a pridáme do pripraveného krému. Opäť premiešame, aby sa želatína dostala do celého krému. Hotový krém nalejeme na pripravený korpus, urovnáme a odložíme do chladničky na 3 hodiny resp. celú noc.

Čokoládový koláč

Na záver nakrájame čokoládový koláč na rovnaké kocky a každý kúsok ozdobíme podľa chuti a nášho umeleckého vkusu. :) Ak máte k dispozícii čerstvé ovocie, použite to, ak nie, zvoľte si kvalitné sušené ovocie bez pridaného cukru a konzervantov. Nech vám chutí! 

Čokoládový koláč

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 68 Priemer: 3.9]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

8 komentárov

Alexandra 27.7.2019 - 11:29

ahoj, ten koláčik je úplná bomba. aj keď som sa trochu potrápila s tým, oddeliť to krehké cesto od papiera na pečenie, stojí to za to. v čoko pene som vynechala cukor a vôbec tam nechýba. len sa po ňom zaprášilo😋

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 22.8.2019 - 20:34

Ahoj Alexandra, ďakujem krásne za spätnú väzbu, veľmi sa teším, že čokoládový koláč chutil :) To krehké cesto treba oddeliť opatrne od papiera na pečenie ešte teplé, inak ti tam prischne a ide to o dosť ťažšie. Som rada, že aj bez cukru v pene je to akurát sladké :)

Reaguj
Katarina 23.2.2019 - 13:31

Tento kolacik som piekla minuly vikend a je uplne najmega!!!! Nevedela som sa ho dojest ani ja a ani moj priatel, a to mi zvacsa na moje kolaciky frfle, lebo su mu malo sladke. Ja som vynechala zelatinu a mascarpone som zamenila za tvaroh a aj tak mi vznikla krasne nadychana a neskutocne chutna cokopena :) obavam sa, ze o tyzden ho peciem znova ;) dakujem za najuzasnejsi receptik ❤

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 24.2.2019 - 14:40

Ahoj Katka, veľmi sa teším, že vám obom chutil môj čokoládový koláč pre radosť :) Takže splnil účel a aj názov sedí :D Ďakujem, že si sa podelila aj o to, akým spôsobom si čokopenu spravila ty, nabudúce skúsim aj ja verziu bez želatíny a keď sa ujme, upravím recept :) A rado sa stalo, dúfam, že ti budú rovnako chutiť aj ďalšie moje recepty. Krásny deň ti prajem!

Reaguj
Zuzdud 3.8.2017 - 22:00

JuJ! Zelatina :( co ak by som ju vynechala???

Reaguj
Veronika Čopíková 4.8.2017 - 11:18

Ahoj :) Viem, že želatína je kontroverzná, preto ju kupujem aspoň v BIO kvalite. Vynechať ju samozrejme môžeš, ale odporúčam nahradiť ju agarom – rastlinnou želatínou, ktorá ti zaručí požadovanú konzistenciu čokoládovej peny :) Ak nechceš použiť ani agar, tak treba vynechať min. smotanu na šľahanie, inak ti to zrejme dobre nestuhne :)

Reaguj
Veronique 14.2.2019 - 17:12

Ahoj, nemôžem úplne suhlasiť s tým, že treba vynechať šľahačku.Ja robím podobný krém veľmi často a bez želatíny aj bez agaru a tuhne parádne :-)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 17.2.2019 - 18:20

Ahoj Veronique, super, ďakujem, že si sa podelila o radu :) Pri ďalšom pečení vyskúšam vynechať úplne želatínu a ak bude krém dobre držať, upravím recept :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box