Leto je pre mňa obdobím slnečných dní plných radosti a rozmanitých chutí sezónneho ovocia a zeleniny. V záhrade a na trhu to prekypuje šťavnatou úrodou, ktorá je skvelým základom pre vytvorenie rôznych lahodných jedál či rýchloviek pod zub, keď sa nám nechce tráviť v kuchyni príliš veľa času. Medzi tieto dobroty patrí zaručene aj paradajka, z ktorej si dnes pripravíme paradajkový tart s kozím syrom - za mňa je to výborný rýchly recept, keď sa ti na poslednú chvíľu ohlási návšteva. Stačí mať poruke lístkové cesto, krémový syr, paradajky či inú sezónnu zeleninu a rýchle občerstvenie máš hotové za 15 minút. A kým sa paradajkový koláč pečie, môžeš si posedieť s návštevou alebo rýchlo povysávať, ak už netrpezlivo nečakajú pred dverami. :D
Ak chceš zužitkovať šťavnaté paradajky naplno, vyskúšaj aj ďalšie moje recepty - famózne paradajkové rizoto, jednoduché krupoto, šťavnaté mäsové guľky v paradajkovej omáčke, zavar si do pohárika paradajkový džem či paradajkové čatní, alebo si vychutnaj ako predjedlo či ľahkú večeru moju obľúbenú chrumkavú bruschettu.
Paradajkový tart má chrumkavé okraje a mäkučký stred vďaka dokonalému rozloženiu tepla, vlhkosti a vzduchu s technológiou Climatech. Aj túto vychytávku má vstavaná rúra I-Message Steam Series 6, ktorú mám od značky kuchynských spotrebičov Haier a je mojím pomocníkom v kuchyni už niekoľko mesiacov.
Ingrediencie
- 1 balenie lístkového cesta
- 100 g mäkkého kozieho syra
- 100 g smotanového syra (napr. Lučina)
- 50 g kyslej smotany
- 1 menšia cibuľa
- hrsť rôznych druhov paradajok
- plátok masla
- panenský olivový olej
- soľ a čierne korenie
- sušené oregano, tymian a bazalka
- vajce na potretie cesta
- sezamové semienka na posypanie
- hrsť čerstvej bazalky
Videorecept na paradajkový tart
Rýchle občerstvenie pre nečakané návštevy
1Zrolovaný pás lístkového cesta rozložíme na plechu vyloženom papierom na pečenie. Cesto jemne popicháme vidličkou pričom vynecháme cca 2 cm okraje. V miske zmiešame kozí syr, smotanový syr a kyslú smotanu. Pridáme trošku soli, bazalku, tymian, oregano a štipku čierneho korenia a opäť dobre premiešame. Zmes rovnomerne nanesieme na lístkové cesto, pričom vynecháme okraje. Následne si na panvici skaramelizujeme mesiačiky cibule s troškou olivového oleja a masla.
2
Cibuľu necháme trochu vychladnúť a potom ju poukladáme na cesto. Pridáme rôzne druhy na kolieska nakrájaných paradajok, ktoré jemne osolíme. Okraje cesta opatrne zahneme, potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme sezamovými semienkami a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečieme 20 minút. Po uplynutí času zeleninový tart vytiahneme a necháme trochu vychladnúť. Pred servírovaním tart pokvapkáme olivovým olejom a ozdobíme hrsťou čerstvej bazalky.

Recept vznikol v spolupráci so značkou kuchynských spotrebičov Haier.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
2 komentáre
Ahoj Veronika, tento recept vyzera uchvatne. Mam v plane vyskusat ho. Ale mam otazku, listkove cesto v kocke vyvalkat na tenky plat alebo je to listkove cesto s uz hotovymi strudlovymi pasmi? Dakujem :)
Ahoj Izabela, ďakujem krásne, teším sa, že ťa recept zaujal a chceš ho vyskúšať :) Ja používam už rolku lístkového cesta, ktorú len rozviniem a nanášam na ňu následne ingrediencie :) Teda už lístkové cesto so štrúdľovými pásmi :) Ale určite sa môže aj vyvaľkať na tenký plát, ak použiješ kocku :)