Domov ReceptyKoláče a zákusky Slivkové koláče z lístkového cesta

Slivkové koláče z lístkového cesta

Autor: Veronika Čopíková
Slivkové koláče z lístkového cesta

Ak hľadáte ideálny rýchly dezert na posledné letné večery, vyskúšajte tieto slivkové koláče z lístkového cesta. V zahraničí sú známe ako galettes resp. galetky, ktoré si môžete naplniť ľubovoľnou náplňou, sladkou, slanou alebo aj ich kombináciou. V tejto sladkej verzii so slivkami si ich viem predstaviť ako nedeľný dezert podávaný spolu s proseccom alebo aj ako hrejúci dezert spolu s čajom so štipkou rumu a korenia, ktorý si vychutnáte pri praskajúcom kozube v zimných obdobiach (Winter is coming). Každopádne recept je to rýchly, ľahký a svieži, tak dúfam, že ho vyskúšate. :)

Ingrediencie

na 6 galetiek

  • 1 balenie lístkového cesta (280 g)
  • maslo
  • škorica
  • trstinový cukor
  • slivky
  • nasekané oriešky

Pokračovanie knižného bestsellera Lenivá kuchárka 2

PREZRIEŤ KNIHU

Slivkové koláče z lístkového cesta

Slivkové koláče z lístkového cesta – postup

Originálne galettes sa robia z iného cesta, ja som si od galetiek požičala len výsledný vzhľad (ohnuté okraje) a trošku si celú prípravu uľahčila kúpeným balením lístkového cesta. Lístkové cesto stačí len rozložiť na dosku, povykrajovať z neho pekné kruhy pomocou misky (ja som použila misku s priemerom 16 cm) a vyrezané kruhy potrieť jemnou vrstvou masla. Každý kruh posypeme cukrom a škoricou a asi 3-4 cm od okrajov naň poukladáme odkôstkované slivky narezané na mesiačiky. 

Slivkové crumble

Čo je to vlastne crumble? V prvom rade rýchla dobrota, ktorá ťa zasýti a zásobí množstvom energie, pretože obsahuje samé vymakané ingrediencie.

Na poukladané slivky posypeme opäť trošku cukru (závisí od toho, aké slivky máte, ak sú sladučké, nemusíte pridávať ďalší cukor) a pustíme sa do prekladania okrajov. Tu sa môžete vyhrať a prekladať okraje cez slivky tak, ako sa vám to páči, podstatné je, aby sa vám cesto nepretrhlo a okraje ste zahli až cez slivky. Preložené okraje cesta potrieme rozpusteným maslom a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme 15 až 20 minút, kým nám okraje nezozlatnú. Pred podávaním posypeme nasekanými orieškami a môžeme pridať aj kopček zmrzliny alebo gréckeho jogurtu. :) Nech  vám chutí! 

Slivkové koláče z lístkového cesta

Budem veľmi rada, ak tieto rýchle koláče z lístkového cesta vyskúšate a dáte mi vedieť, ako sa vám podarili. Nezabudnite, že náplň si môžete zvoliť ľubovoľne podľa toho, čo vám chutí a určite sa nevyhýbajte ani slanej verzii. Na trhoch to hýri paradajkami a cuketami, takže slaná verzia s kozím syrom by mohla byť famózna. Ale nezabúdajte ani na sladké, také jesenné zemou obité jabĺčka nájdu svoje uplatnenie aj tu. Krásny deň vám prajem!

Slivkové koláče z lístkového cesta

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

2 komentáre

Viera 16.9.2018 - 13:03

Ahoj, ja som to skusima s jablkom ale bolo to celkom fajn az na niektore rozcaptane kusky😁pridal by som aj foto ale zial neviem

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 16.9.2018 - 20:22

Ahoj Vierka, teším sa, že si koláčiky vyskúšala a chutili ti :) Rozčaptané kúsky nevadia, podstatné je, aby chutilo :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Tu sú jeho výhody.
Holler Box

Výhody lenivého klubu

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, novinky z gastro sveta a zľavu na kuchárske knihy. Členstvo je zadarmo :)

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box