Domov ReceptyKoláče a zákusky Slivkové koláče z lístkového cesta

Slivkové koláče z lístkového cesta

Autor: Veronika Čopíková
Slivkové koláče z lístkového cesta

Ak hľadáte ideálny rýchly dezert na posledné letné večery, vyskúšajte tieto slivkové koláče z lístkového cesta. V zahraničí sú známe ako galettes resp. galetky, ktoré si môžete naplniť ľubovoľnou náplňou, sladkou, slanou alebo aj ich kombináciou. V tejto sladkej verzii so slivkami si ich viem predstaviť ako nedeľný dezert podávaný spolu s proseccom alebo aj ako hrejúci dezert spolu s čajom so štipkou rumu a korenia, ktorý si vychutnáte pri praskajúcom kozube v zimných obdobiach (Winter is coming). Každopádne recept je to rýchly, ľahký a svieži, tak dúfam, že ho vyskúšate. :)

Ingrediencie

na 6 galetiek

  • 1 balenie lístkového cesta (280 g)
  • maslo
  • škorica
  • trstinový cukor
  • slivky
  • nasekané oriešky

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov. Kniha Lenivá Kuchárka

Recenzie

PREZRIEŤ KNIHU

Slivkové koláče z lístkového cesta

Slivkové koláče z lístkového cesta – postup

Originálne galettes sa robia z iného cesta, ja som si od galetiek požičala len výsledný vzhľad (ohnuté okraje) a trošku si celú prípravu uľahčila kúpeným balením lístkového cesta. Lístkové cesto stačí len rozložiť na dosku, povykrajovať z neho pekné kruhy pomocou misky (ja som použila misku s priemerom 16 cm) a vyrezané kruhy potrieť jemnou vrstvou masla. Každý kruh posypeme cukrom a škoricou a asi 3-4 cm od okrajov naň poukladáme odkôstkované slivky narezané na mesiačiky. 

Slivkové crumble

Čo je to vlastne crumble? V prvom rade rýchla dobrota, ktorá ťa zasýti a zásobí množstvom energie, pretože obsahuje samé vymakané ingrediencie.

Na poukladané slivky posypeme opäť trošku cukru (závisí od toho, aké slivky máte, ak sú sladučké, nemusíte pridávať ďalší cukor) a pustíme sa do prekladania okrajov. Tu sa môžete vyhrať a prekladať okraje cez slivky tak, ako sa vám to páči, podstatné je, aby sa vám cesto nepretrhlo a okraje ste zahli až cez slivky. Preložené okraje cesta potrieme rozpusteným maslom a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme 15 až 20 minút, kým nám okraje nezozlatnú. Pred podávaním posypeme nasekanými orieškami a môžeme pridať aj kopček zmrzliny alebo gréckeho jogurtu. :) Nech  vám chutí! 

Slivkové koláče z lístkového cesta

Budem veľmi rada, ak tieto rýchle koláče z lístkového cesta vyskúšate a dáte mi vedieť, ako sa vám podarili. Nezabudnite, že náplň si môžete zvoliť ľubovoľne podľa toho, čo vám chutí a určite sa nevyhýbajte ani slanej verzii. Na trhoch to hýri paradajkami a cuketami, takže slaná verzia s kozím syrom by mohla byť famózna. Ale nezabúdajte ani na sladké, také jesenné zemou obité jabĺčka nájdu svoje uplatnenie aj tu. Krásny deň vám prajem!

Slivkové koláče z lístkového cesta

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.

Výber najlepších receptov nájdeš v knihe


Prezrieť knihu

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár

Add your own review

Zvoľte hodnotenie:


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

2 komentáre

Viera 16.9.2018 - 13:03

Ahoj, ja som to skusima s jablkom ale bolo to celkom fajn az na niektore rozcaptane kusky😁pridal by som aj foto ale zial neviem

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 16.9.2018 - 20:22

Ahoj Vierka, teším sa, že si koláčiky vyskúšala a chutili ti :) Rozčaptané kúsky nevadia, podstatné je, aby chutilo :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Tu sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na magazín a kuchársku knihu

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box