Domov ReceptyBez laktózy Hruškový koláč s čokoládou

Hruškový koláč s čokoládou

Autor: Veronika Čopíková
Hruškový koláč s čokoládou

Čo by ste povedali na kombináciu čokoládového cesta, plátkov hrušky, pečených lieskovcov a jemných tónov kandizovaného pomaranča? Ja trikrát hurá a prosím si dva kúsky k tomu. :) Dnes som si  pre vás pripravila hruškový koláč s čokoládou, na ktorom si pochutnajú takmer všetci bez výnimky. V koláči je použitá bezlepková múka a ak nemôžete laktózu, v koláči ju nenájdete, stačí si dať pozor na použitú čokoládu (bez obsahu sušeného mlieka) a môžete mlsať bez obáv. Tento koláč je spojením všetkého dobrého, čo si radi vychutnávame v jeseni - šťavnatých hrušiek, pečených orieškov, vianočne naladeného pomaranča a čokolády. K tomu jednoduchá príprava a oku lahodiaci výsledok. Už chystáte pekáč?

Ingrediencie

na okrúhlu formu s Ø 20-23 cm

  • 130 g horkej čokolády (odporúčam vyskúšať aj verziu s horkou čokoládou s obsahom kandizovaného pomaranča - iná chuťová dimenzia)
  • 130 g bezlepkovej múky MIX B
  • 100 g trstinového cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 ČL cejlónskej škorice
  • 1/4 ČL soli
  • 120 ml olivového oleja
  • 3  vajcia (žĺtka a bielka oddelene)
  • 2 - 3 hrušky
  • hrsť lieskových orechov

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Hruškový koláč s čokoládou

Hruškový koláč s čokoládou - vhodný takmer pre všetkých

Najprv si vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu. Medzitým v strednej miske odvážime múku (ja som použila bezlepkovú múku MIX B značky Schär, ktorá sa hodí nielen na pečenie chleba a kysnutého pečiva, ale taktiež na pečenie koláčikov), pridáme cukor, vanilku, škoricu a soľ a premiešame. K sypkej zmesi pridáme olivový olej a žĺtka. Dobre premiešame. Z uvedených ingrediencií nám vznikne tuhšia hmota, ktorej sa neobávame, všetko je tak, ako má byť. :)

Hruškový koláč s čokoládou

Keď je čokoláda rozpustená, stiahneme ju zo sporáka a misku preložíme na utierku, aby nám čokoláda trochu vychladla. Potom ju pridáme k cestu a dobre premiešame. Vznikne nám podobné cesto, ako pri lávovom koláči, lepkavé a jemne olejovité. V ďalšej miske vyšľaháme bielka so štipkou soli do snehu, ktorý po lyžiciach pridávame do cesta. Za každým opatrne premiešame. Hotové cesto preložíme do okrúhlej formy, ja som použila formu na tart, ale môžete použiť klasickú okrúhlu formu, v ktorej pečiete tortu alebo pokojne aj menší obĺžnikový pekáč. Formu môžete vystlať papierom na pečenie.

Hrnčekový koláč

Hrnčekový  koláč u mňa symbolizuje sladkú príchuť detstva. Sinky na kolene, chlieb s ramou a cukrom a rozvoniavajúci hrnčekový koláč s ovocím, ktorý na mňa žmurká z babičkinej okennej parapety.

Hrušky umyjeme a nakrájame na tenké mesiačiky. Následne ich poukladáme navrch cesta a posypeme nasekanými lieskovými orieškami. Pekáč vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 45 až 50 minút. Pred uplynutím času skontrolujeme, či je cesto upečené pomocou špáradla. Koláč vytiahneme z rúry a necháme trochu vychladnúť. Pred podávaním môžeme posypať jemnou vrstvou práškového cukru. Hruškový koláč je dokonalý s kopčekom vanilkovej zmrzliny, alebo osladeným gréckym jogurtom.

Hruškový koláč s čokoládou
Hruškový koláč s čokoládou

Tento recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Schär.

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 58 Priemer: 4]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

37 komentárov

Maria 28.10.2019 - 22:19

kandizovany pomaramc netreba pridat ked nemam cokoladu s prichutou pomaranca?

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 19:18

Ahoj Mária, môžeš pridať kandizovaný pomaranč, ak ho máš doma, prípadne použi len horkú čokoládu, hruškový koláč bude stále veľmi chutný :)

Reaguj
Miška 11.11.2019 - 22:26

Zdravím, Veronika,

ďakujem za vyborný recept. Lieskové orechy som síce vymenila za mandľové lupienky, nakoľko mi minulý týždeň trhali zub. Môjmu priateľovi, aj obom návštevám veľmi chutil 🙂.

Reaguj
Vladimira 25.11.2018 - 20:41

Ahoj Veronika,
moja rura je kombinovana s mikrovlnkou a ani za 7 rokov nasho spoluzitia sme sa neskamosili.
Velmi zle sa na nej pecie, kedze nema horny a dolny ohrev. :(
Prosim, ako si kolacik piekla? Aky „program“ si pouzila?
Dakujem,
Vladka

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 2.12.2018 - 17:40

Ahoj Vladimíra, s kombinovanou rúrou bohužiaľ nemám žiadnu skúsenosť :( Ja mám klasickú (elektrickú) staršiu rúru, ktorá má asi 10 rokov a už pomaly odchádza, ale stále mi robí dobrú službu, lebo pečie, ako má :) Ja pečiem takmer vždy horný a dolný ohrev plus ventilátor, nastavím teplotu a potom trpezlivo sledujem a testujem špáradlom, či je koláč už upečený :)

Reaguj
Zuzka 20.10.2018 - 13:54

Vynikajúce! Recept nesklamal, a to už je druhý od Teba :) Takže…idem na ďalší. Ďakujem :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 20.10.2018 - 20:00

Ahoj Zuzka, veľmi sa teším, že hruškový koláč sa podaril! Dúfam, že sa podaria i tretí, štvrtý aj ten desiaty :P Krásny deň ti prajem a budem sa tešiť na tvoju spätnú väzbu k ďalším receptom, ktoré vyskúšaš :)

Reaguj
Monika 2.10.2018 - 20:36

Aj mne sa recept pozdáva, určite cez víkend vyskúšam, mám otázočku: prášok do pečiva netreba ?

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 2.10.2018 - 21:04

Ahoj Monika, prášok do pečiva netreba pridávať :) Teším sa, že ťa recept zaujal a držím palce, nech sa vydarí :)

Reaguj
Anna 30.9.2018 - 14:45

Recept sa mi páči, len ja mám alergiu na vaječný bielok a preto pridám len žĺtka a možno podľa hustoty ryžové mlieko (nie kravské lebo aj na to som alergická) …uvidíme … Teším sa na výsledok.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 30.9.2018 - 21:08

Ahoj Anna, vyskúšaj tak ako hovoríš, držím palce, aby sa koláčik vydaril :) Budem rada, ak mi potom dáš vedieť, ako to dopadlo.

Reaguj
Zuzi 30.9.2018 - 11:17

Velmi dobre vyzerajúci koláčik, možno by som ešte preliela troškou javorového sirupu…,dakujem za receptiky!

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 30.9.2018 - 21:05

Ahoj Zuzi, ďakujem krásne za spätnú väzbu k receptu :) Super nápad, preliať už podľa chuti, ani karamel by mu neuškodil :D

Reaguj
Maria 30.9.2018 - 10:57

vyzera super

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 30.9.2018 - 21:05

Ďakujem krásne Mária :)

Reaguj
Zuzana 30.9.2018 - 9:51

Veronika, kolacik je uzasny, vcera som urobila, prisla neterka s frajerom a vsetkym velmi chutilo, ostalo mi na dnes ku kavicke uz len. Len sa po nom zaprasilo ;) vynikajuci
Ja som bezlaktozova, takze uplna parada. Akurat som dala spaldovu muku. Hrusky z nasej chalupy, ktore mimochodom ja vobec nejem, teda vobec ziadne hrusky nejem, tak su v kolaciku paradne. Konecne viem co z hruskami nabuduce :)
Dakujem za super recept ;)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 30.9.2018 - 21:04

Ahoj Zuzka, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k hruškovému koláčiku :)) Veľmi sa teším, že ti chutil a ku kávičke je výborný! Snažím sa pridávať viac receptov bez lepku aj laktózy, nech máte stále dostatok inšpirácie. Hrušky z chalupy znejú tak krásne domácky, až som si na chvíľku toto spojenie vychutnala, kým som sa pustila do odpisovania :) Bude ešte čosi hruškové, nech sa zužitkujú hrušky z chalupy aj z trhu, tak verím, že vyskúšaš aj to. Budem myslieť na to, aby bol bez laktózy opäť :) Krásny deň ti prajem!

Reaguj
Nikola 29.9.2018 - 22:24

Kolacik je vyborny,super kombinacia ❤️len mozno treba pridat viac skorice a menej piect v mojej rure,aby okraj nebol suchy ☺️

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 30.9.2018 - 20:59

Ďakujem Nikola :) Teším sa, že koláčik chutil. Škorice pokojne viac podľa chuti, prípadne na záver posypať ešte jemnou vrstvou škorice priamo hrušky :)) Pokiaľ ide o okraje, na to si je treba dať pozor, každá rúra je iná, takže u teba piecť kratšie. Treba vychytať :)

Reaguj
Marcela 29.9.2018 - 9:46

Ahoj Veronika…koláčik vyzerá úžasne😊👍…najbližšie vyskúšam

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 30.9.2018 - 20:55

Ahoj Marcelka, ďakujem krásne, teším sa, že ťa zaujal a som zvedavá, čo naň povieš po vyskúšaní a ochutnaní :)

Reaguj
Anna 28.9.2018 - 23:08

Ten koláč vyzerá naozaj dobre, určite ho vyskúšam. Ďakujem Veronika, že sa s nami delíš o svoje skúsenosti a nápady.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 30.9.2018 - 20:54

Ahoj Anna, veľmi pekne ďakujem :) Teším sa, že sa ti koláč páči a som zvedavá na tvoju spätnú väzbu. Keď ho vyskúšaš, daj mi prosím ťa vedieť ako to dopadlo :))

Reaguj
Slavka 27.9.2018 - 9:46

Vyzerá výborne, skúsim cez víkend. Ai nahradím múkou špaldovou alebo gaštanovou.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 27.9.2018 - 20:01

Ahoj Slávka, ďakujem krásne, teším sa, že sa ti koláčik páči na oko i na ingrediencie :)) Samozrejme, ak nemáš problém s lepkom, nahraď bezlepkovú múku hladkou špaldovou prípadne mandľovou. Ak plánuješ dať gaštanovú, skombinovala by som ju napoly so špaldovou prípadne inou múkou :)

Reaguj
Mária 26.9.2018 - 16:41

Mňa tiež zaujíma možnosť nahradiť bezlepkovú múku klasickou – akou? Ďakujem.

Reaguj
Lenka 26.9.2018 - 20:54

Také by mě zajímalo :-)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 27.9.2018 - 19:59

Ahoj Lenka, pokojne nahraď klasickou hladkou múkou :) Či už pšeničnou, špaldovou alebo aj orechovou múkou, keďže sa výborne dopĺňa s pečenými lieskovcami :))

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 27.9.2018 - 19:58

Ahoj Mária, bezlepkovú múku môžeš nahradiť klasickou hladkou pšeničnou alebo špaldovou. Výborná je aj verzia s mandľovou prípadne inou orechovou múkou :))

Reaguj
Slavka 26.9.2018 - 15:22

Vyzerá fantasticky, o chuti ani nepochybujem. Najbližší víkend sa pokúsim upiecť.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 27.9.2018 - 19:57

Ahoj Slávka, ďakujem krásne, teším sa, že sa nám na fotkách podarilo zachytiť ako skvelo koláčik chutil! :) Skvelé, potom daj vedieť, ako dopadlo pečenie :)) Budem držať palce.

Reaguj
Marianelka 26.9.2018 - 14:25

Veronka, ahoj, viem bezlepkovú múku vymeniť za klasiku, prípadne špaldovú? Ďakujem

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 27.9.2018 - 19:54

Ahooj :) Samozrejme, bezlepkovú múku môžeš zameniť za hladkú pšeničnú prípadne špaldovú alebo mandľovú či inú orechovú múku :))

Reaguj
Monika 26.9.2018 - 13:32

Hmmmmmmm, to vyzerá lákavo. Hrušky zbožňujem, asi to bude opäť jeden z mojich najobľúbenejších 😁

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 27.9.2018 - 19:53

Ahoj Monika, teším sa, že ťa recept zaujal :) Ak bude, určite daj vedieť, a ak nie, určite skúsim ešte niečo hruškové v sezóne vymyslieť :))

Reaguj
Ľubica 26.9.2018 - 12:01

Veľmi chválim, Veronika, pretože hruška a čokoláda, to ja môžem a cez víkend to určite vyskúšam.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 27.9.2018 - 19:52

Ahoj Ľubica, ďakujem krásne, teším sa, že sa ti páči :) Som zvedavá, ako ti bude chutiť, budem rada, ak mi potom napíšeš, ako to dopadlo :))

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box