Domov ReceptyBabičkine recepty Rýchly hrnčekový koláč

Rýchly hrnčekový koláč

Autor: Veronika Čopíková
Hrnčekový koláč

Hrnčekový  koláč u mňa symbolizuje sladkú príchuť detstva. Sinky na kolene, chlieb s ramou a cukrom a rozvoniavajúci hrnčekový koláč s ovocím, ktorý na mňa žmurká z babičkinej okennej parapety. Častokrát som dostala po prstoch, pretože som jedla sladké ešte teplé priamo z plechu :D Dnes ma po tých prstoch nemá kto klepnúť, vo svojej kuchyni som sama sebe paňou. Žiaľ aj nad tým neporiadkom, ktorý si tu narobím pri pečení, stylingu a fotení... nuž, niekedy si človek nevyberie a aj keď som v detstve strašne túžila rýchlo dospieť, dnes by som si priala občas mať tých sladkých bezstarostných 17. Ste na tom podobne, alebo si naplno užívate dospelosť?

Ingrediencie

na plech veľkosti 29 x 29 cm

1 hrnček = 250 ml

  • 4 vajcia
  • štipka soli
  • 1/2 hrnčeka trstinového cukru (105 g cukru)
  • 1 ČL vanilky
  • 1 PL mandľového likéru
  • 1/2 hrnčeka olivového oleja (120 ml) - odporúčam použiť kvalitný olivový olej, ktorý koláč nielen zvláčni, ale aj krásne prevonia. Ja momentálne používam extra panenský olivový olej od Powerlogy s aciditou 0,1% a v BIO kvalite.
  • 2/3 hrnčeka jemne mletej špaldovej celozrnnej múky (100 g) - nahraďte pohánkovou v prípade bezlepkovej verzie
  • 1/2 hrnčeka strúhaného kokosu (50 g)
  • 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 300 g jahôd
  • plátky mandlí

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Hrnčekový koláč

Hrnčekový koláč s olivovým olejom - rýchlo a jednoducho

Najprv si v dvoch miskách oddelíme bielka od žĺtok. Bielka vyšľaháme so štipkou soli do tuhého snehu. K žĺtkam pridáme cukor, vanilku, mandľový likér (môžete vynechať) a vyšľaháme do peny. Popri šľahaní pridáme k žĺtkam ešte olivový olej. K vyšľahaným žĺtkam pridáme múku, kypriaci prášok a strúhaný kokos a dobre premiešame, aby sa nám sypké a tekuté ingrediencie prepojili. Vznikne nám hustejšie cesto, do ktorého po lyžiciach opatrne vmiešame sneh z bielkov. Vo výsledku tak bude cesto vďaka snehu krásne nadýchané.

Cesto nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie, navrch poukladáme čerstvé jahody (nakrájané na polovicu alebo štvrtinky podľa veľkosti jahôd) a posypeme plátkami mandlí. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 30 až 40 minút pri 180 °C. Či je hrnčekový koláč upečený, otestujeme špáradlom. Po upečení vytiahneme koláč z rúry a necháme vychladnúť. A potom si už vychutnávame koláčové detstvo s kopčekom zmrzliny, lebo dospelosť nám umožňuje dať si čokoľvek bez výčitiek svedomia :) Povrch koláčika môžete posypať práškovým cukrom ak ste vynechali mandľové plátky. Nech vám bublanina chutí!

Hrnčekový koláč

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 87 Priemer: 3.9]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

4 komentáre

Hanka 16.7.2018 - 13:04

Ja mám ešte len 14 takže otázka či si užívam dospelosť je pre mňa zatiaľ neaktuálna :D

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 16.7.2018 - 20:59

Ahoj Hanka :D Tak to aby som začala písať pre všetky vekové kategórie :) Čochvíľa si ju užívať budeš, dovtedy si užívaj čaro mladosti a dospievania :)

Reaguj
Ivana 18.6.2018 - 7:36

Môžem nahradiť jahody aj čerešňami? :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 18.6.2018 - 20:24

Ahoj Ivanka, samozrejme že môžeš :) Pridala by som možno ešte trochu cukru, aby bol koláč dostatočne sladký. Držím palce, nech sa koláčik vydarí!

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box