Hrnčekový koláč u mňa symbolizuje sladkú príchuť detstva. Sinky na kolene, chlieb s ramou a cukrom a rozvoniavajúci hrnčekový koláč s ovocím, ktorý na mňa žmurká z babičkinej okennej parapety. Častokrát som dostala po prstoch, pretože som jedla sladké ešte teplé priamo z plechu :D Dnes ma po tých prstoch nemá kto klepnúť, vo svojej kuchyni som sama sebe paňou. Žiaľ aj nad tým neporiadkom, ktorý si tu narobím pri pečení, stylingu a fotení... nuž, niekedy si človek nevyberie a aj keď som v detstve strašne túžila rýchlo dospieť, dnes by som si priala občas mať tých sladkých bezstarostných 17. Ste na tom podobne, alebo si naplno užívate dospelosť?
Ingrediencie
na plech veľkosti 29 x 29 cm
1 hrnček = 250 ml
- 4 vajcia
- štipka soli
- 1/2 hrnčeka trstinového cukru (105 g cukru)
- 1 ČL vanilky
- 1 PL mandľového likéru
- 1/2 hrnčeka olivového oleja (120 ml) - odporúčam použiť kvalitný olivový olej, ktorý koláč nielen zvláčni, ale aj krásne prevonia. Ja momentálne používam extra panenský olivový olej od Powerlogy s aciditou 0,1% a v BIO kvalite.
- 2/3 hrnčeka jemne mletej špaldovej celozrnnej múky (100 g) - nahraďte pohánkovou v prípade bezlepkovej verzie
- 1/2 hrnčeka strúhaného kokosu (50 g)
- 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 300 g jahôd
- plátky mandlí

Hrnčekový koláč s olivovým olejom - rýchlo a jednoducho
Najprv si v dvoch miskách oddelíme bielka od žĺtok. Bielka vyšľaháme so štipkou soli do tuhého snehu. K žĺtkam pridáme cukor, vanilku, mandľový likér (môžete vynechať) a vyšľaháme do peny. Popri šľahaní pridáme k žĺtkam ešte olivový olej. K vyšľahaným žĺtkam pridáme múku, kypriaci prášok a strúhaný kokos a dobre premiešame, aby sa nám sypké a tekuté ingrediencie prepojili. Vznikne nám hustejšie cesto, do ktorého po lyžiciach opatrne vmiešame sneh z bielkov. Vo výsledku tak bude cesto vďaka snehu krásne nadýchané.
Marhuľové guľky s tvarohom
Recept od babičky a keďže o radosť a rokmi overené recepty sa treba deliť, vychutnajte si chutný návod na to, ako priviesť trošku nostalgie a lahodnosti do našej modernej kuchyne.
Cesto nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie, navrch poukladáme čerstvé jahody (nakrájané na polovicu alebo štvrtinky podľa veľkosti jahôd) a posypeme plátkami mandlí. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 30 až 40 minút pri 180 °C. Či je hrnčekový koláč upečený, otestujeme špáradlom. Po upečení vytiahneme koláč z rúry a necháme vychladnúť. A potom si už vychutnávame koláčové detstvo s kopčekom zmrzliny, lebo dospelosť nám umožňuje dať si čokoľvek bez výčitiek svedomia :) Povrch koláčika môžete posypať práškovým cukrom ak ste vynechali mandľové plátky. Nech vám bublanina chutí!

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.
8 komentárov
Velmi chutny kolac. Krehky, stavnaty. A ozaj akekolvek ovocie sa tam hodi. Piekla som aj s jahodami, aj s borovnicami. Ale podla mna, co tento kolac robi takym vybornym je ten mandlovy liker\extrakt, co tomu doda tu vybornu chut a neodolatelnu vonu. A tie mandlove lupienky na vrchu su velmi dobra ingrediencia. To tam skratka ma byt a musi byt. Vdaka za vyborny a rychly osviezujuci kolac!
Milá Andrea, ďakujem za neskutočne krásny komentár k receptu na hrnčekový koláč :) Veľmi sa teším, že ti chutí a oceňuješ viaceré ingrediencie, ktoré som doň pridala. Chrumkavé mandľové lupienky sú taký vyšší level na koláčiku a likér taktiež :) A vo výsledku je z toho neobyčajne chutný a voňavý koláč :)
Ja mám ešte len 14 takže otázka či si užívam dospelosť je pre mňa zatiaľ neaktuálna :D
Ahoj Hanka :D Tak to aby som začala písať pre všetky vekové kategórie :) Čochvíľa si ju užívať budeš, dovtedy si užívaj čaro mladosti a dospievania :)
Môžem nahradiť jahody aj čerešňami? :)
Ahoj Ivanka, samozrejme že môžeš :) Pridala by som možno ešte trochu cukru, aby bol koláč dostatočne sladký. Držím palce, nech sa koláčik vydarí!