Domov ReceptyBabičkine recepty Rýchly hrnčekový koláč

Rýchly hrnčekový koláč

Autor: Veronika Čopíková
Hrnčekový koláč

Hrnčekový  koláč u mňa symbolizuje sladkú príchuť detstva. Sinky na kolene, chlieb s ramou a cukrom a rozvoniavajúci hrnčekový koláč s ovocím, ktorý na mňa žmurká z babičkinej okennej parapety. Častokrát som dostala po prstoch, pretože som jedla sladké ešte teplé priamo z plechu :D Dnes ma po tých prstoch nemá kto klepnúť, vo svojej kuchyni som sama sebe paňou. Žiaľ aj nad tým neporiadkom, ktorý si tu narobím pri pečení, stylingu a fotení... nuž, niekedy si človek nevyberie a aj keď som v detstve strašne túžila rýchlo dospieť, dnes by som si priala občas mať tých sladkých bezstarostných 17. Ste na tom podobne, alebo si naplno užívate dospelosť?

Ďalšie jednoduché recepty nájdeš v knihách Lenivá kuchárka. Pri objednávke dvoch kníh je poštovné zadarmo!

Ingrediencie

na plech veľkosti 29 x 29 cm

1 hrnček = 250 ml

  • 4 vajcia
  • štipka soli
  • 1/2 hrnčeka trstinového cukru (105 g cukru)
  • 1 ČL vanilky
  • 1 PL mandľového likéru
  • 1/2 hrnčeka olivového oleja (120 ml) - odporúčam použiť kvalitný olivový olej, ktorý koláč nielen zvláčni, ale aj krásne prevonia. Ja momentálne používam extra panenský olivový olej od Powerlogy s aciditou 0,1% a v BIO kvalite.
  • 2/3 hrnčeka jemne mletej špaldovej celozrnnej múky (100 g) - nahraďte pohánkovou v prípade bezlepkovej verzie
  • 1/2 hrnčeka strúhaného kokosu (50 g)
  • 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 300 g jahôd
  • plátky mandlí

Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!

Kliknutím na “Odoberať novinky“ vyjadríte súhlas s podmienkami ochrany súkromia.


Hrnčekový koláč

Hrnčekový koláč s olivovým olejom - rýchlo a jednoducho

1 Najprv si v dvoch miskách oddelíme bielka od žĺtok. Bielka vyšľaháme so štipkou soli do tuhého snehu. K žĺtkam pridáme cukor, vanilku, mandľový likér (môžete vynechať) a vyšľaháme do peny. Popri šľahaní pridáme k žĺtkam ešte olivový olej. K vyšľahaným žĺtkam pridáme múku, kypriaci prášok a strúhaný kokos a dobre premiešame, aby sa nám sypké a tekuté ingrediencie prepojili. Vznikne nám hustejšie cesto, do ktorého po lyžiciach opatrne vmiešame sneh z bielkov. Vo výsledku tak bude cesto vďaka snehu krásne nadýchané.

2 Cesto nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie, navrch poukladáme čerstvé jahody (nakrájané na polovicu alebo štvrtinky podľa veľkosti jahôd) a posypeme plátkami mandlí. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 30 až 40 minút pri 180 °C. Či je hrnčekový koláč upečený, otestujeme špáradlom. Po upečení vytiahneme koláč z rúry a necháme vychladnúť. A potom si už vychutnávame koláčové detstvo s kopčekom zmrzliny, lebo dospelosť nám umožňuje dať si čokoľvek bez výčitiek svedomia :) Povrch koláčika môžete posypať práškovým cukrom ak ste vynechali mandľové plátky. Nech vám bublanina chutí!

Hrnčekový koláč

 

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Napíšte komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

17 komentárov

Kamila 26.5.2023 - 21:30

Dobry den,
Kolacik rada vyskusam. Ked vymenim spaldovu celozrnnu za spaldovu hladku nezmeni to strukturu kolaca? Nechcem este tolko vlakniny pre moje male deti.
Dakujem

Reaguj
Petra 30.6.2022 - 10:16

Plech 29x29cm? Na fotkach nie je stvorcovy plech?!

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 20:37

Ďakujem pekne Petra za upozornenie :) Fotky sú staršie, odvtedy som recept robila v rôznych formách, dokonca aj v okrúhlej :) Môžeš teda použiť akúkoľvek veľkosť plechu, množstvo ingrediencií je však na menší plech, než ten klasický, ak by si teda pripravovala koláč v klasickom veľkom plechu, tak odporúčam množstvo ingrediencií zdvojnásobiť :) Pekný deň ti želám :)

Reaguj
Zuzana 6.6.2021 - 16:01
Výborný, nemala som veľké očakávania ale neskutočne prekvapil! A hlavne deti zjedli pol plechu! :) Ďakujem za recept.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 14.6.2021 - 18:56

Milá Zuzana, veľmi sa teším, že ťa koláčik prekvapil svojou chuťou a tiež rýchlosťou, s akou sa zjedol :) Na tomto koláčiku sa mi páči najmä jeho variabilnosť, dá sa použiť s čerstvým i mrazeným ovocím, nie je príliš sladký a je krásne vláčny :) Ideálny po celý rok :)

Reaguj
Jana 5.6.2021 - 11:05

Nie je množstvo 2/3 hrnčeka múky málo k pomeru vajec a cukru?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 14.6.2021 - 18:59

Milá Janka, k danému množstvu múky (100 g) treba pripočítať aj množstvo strúhaného kokosu (50 g). Kokos možno nahradiť múkou, prípadne mletými orieškami. K danému pomeru vajec a cukru je to akurát, koláčik som piekla už veľakrát, ale chcela by som dodať, že množstvo je určené na malý plech, tak ako uvádzam pri ingredienciách, takže v prípade väčšieho plechu je množstvá potrebné navýšiť :)

Reaguj
Silvia 25.1.2021 - 14:58
Úžasný vláčny a jemný koláčik. Jednoduchá príprava a chutí neskutočne:) vďaka za recept.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 20:36

Ďakujem krásne Silvia, veľmi sa teším, že ti koláčik chutí :)

Reaguj
Janka 8.11.2020 - 17:19
Najlepšia bublanina. ten kokos tak skvelé pridá na chuti. nemala som ani liker ani mandle, tak si neviem predstavit, ako to môže byť ešte lepšie 😉
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 20:35

Ďakujem krásne Janka, veľmi sa teším, že hrnčekový koláč alias bublanina ti chutila :) Budem sa tešiť ak vyskúšaš aj verziu s likérom a mandľami a som zvedavá, čo na ňu povieš :)

Reaguj
Andrea 6.5.2020 - 12:27

Velmi chutny kolac. Krehky, stavnaty. A ozaj akekolvek ovocie sa tam hodi. Piekla som aj s jahodami, aj s borovnicami. Ale podla mna, co tento kolac robi takym vybornym je ten mandlovy liker\extrakt, co tomu doda tu vybornu chut a neodolatelnu vonu. A tie mandlove lupienky na vrchu su velmi dobra ingrediencia. To tam skratka ma byt a musi byt. Vdaka za vyborny a rychly osviezujuci kolac!

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.7.2020 - 22:02

Milá Andrea, ďakujem za neskutočne krásny komentár k receptu na hrnčekový koláč :) Veľmi sa teším, že ti chutí a oceňuješ viaceré ingrediencie, ktoré som doň pridala. Chrumkavé mandľové lupienky sú taký vyšší level na koláčiku a likér taktiež :) A vo výsledku je z toho neobyčajne chutný a voňavý koláč :)

Reaguj
Hanka 16.7.2018 - 13:04

Ja mám ešte len 14 takže otázka či si užívam dospelosť je pre mňa zatiaľ neaktuálna :D

Reaguj
Veronika
Veronika 16.7.2018 - 20:59

Ahoj Hanka :D Tak to aby som začala písať pre všetky vekové kategórie :) Čochvíľa si ju užívať budeš, dovtedy si užívaj čaro mladosti a dospievania :)

Reaguj
Ivana 18.6.2018 - 7:36

Môžem nahradiť jahody aj čerešňami? :)

Reaguj
Veronika
Veronika 18.6.2018 - 20:24

Ahoj Ivanka, samozrejme že môžeš :) Pridala by som možno ešte trochu cukru, aby bol koláč dostatočne sladký. Držím palce, nech sa koláčik vydarí!

Reaguj
Top