Hrnčekový koláč u mňa symbolizuje sladkú príchuť detstva. Sinky na kolene, chlieb s ramou a cukrom a rozvoniavajúci hrnčekový koláč s ovocím, ktorý na mňa žmurká z babičkinej okennej parapety. Častokrát som dostala po prstoch, pretože som jedla sladké ešte teplé priamo z plechu :D Dnes ma po tých prstoch nemá kto klepnúť, vo svojej kuchyni som sama sebe paňou. Žiaľ aj nad tým neporiadkom, ktorý si tu narobím pri pečení, stylingu a fotení... nuž, niekedy si človek nevyberie a aj keď som v detstve strašne túžila rýchlo dospieť, dnes by som si priala občas mať tých sladkých bezstarostných 17. Ste na tom podobne, alebo si naplno užívate dospelosť?
Ďalšie jednoduché recepty nájdeš v knihách Lenivá kuchárka.
Ingrediencie
na plech veľkosti 29 x 29 cm
1 hrnček = 250 ml
- 4 vajcia
- štipka soli
- 1/2 hrnčeka trstinového cukru (105 g cukru)
- 1 ČL vanilky
- 1 PL mandľového likéru
- 1/2 hrnčeka olivového oleja (120 ml) - odporúčam použiť kvalitný olivový olej, ktorý koláč nielen zvláčni, ale aj krásne prevonia. Ja momentálne používam extra panenský olivový olej od Powerlogy s aciditou 0,1% a v BIO kvalite.
- 2/3 hrnčeka jemne mletej špaldovej celozrnnej múky (100 g) - nahraďte pohánkovou v prípade bezlepkovej verzie
- 1/2 hrnčeka strúhaného kokosu (50 g)
- 2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 300 g jahôd
- plátky mandlí
Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!
Hrnčekový koláč s olivovým olejom - rýchlo a jednoducho
1 Najprv si v dvoch miskách oddelíme bielka od žĺtok. Bielka vyšľaháme so štipkou soli do tuhého snehu. K žĺtkam pridáme cukor, vanilku, mandľový likér (môžete vynechať) a vyšľaháme do peny. Popri šľahaní pridáme k žĺtkam ešte olivový olej. K vyšľahaným žĺtkam pridáme múku, kypriaci prášok a strúhaný kokos a dobre premiešame, aby sa nám sypké a tekuté ingrediencie prepojili. Vznikne nám hustejšie cesto, do ktorého po lyžiciach opatrne vmiešame sneh z bielkov. Vo výsledku tak bude cesto vďaka snehu krásne nadýchané.
Marhuľové guľky s tvarohom
Recept od babičky a keďže o radosť a rokmi overené recepty sa treba deliť, vychutnajte si chutný návod na to, ako priviesť trošku nostalgie a lahodnosti do našej modernej kuchyne.
2 Cesto nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie, navrch poukladáme čerstvé jahody (nakrájané na polovicu alebo štvrtinky podľa veľkosti jahôd) a posypeme plátkami mandlí. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 30 až 40 minút pri 180 °C. Či je hrnčekový koláč upečený, otestujeme špáradlom. Po upečení vytiahneme koláč z rúry a necháme vychladnúť. A potom si už vychutnávame koláčové detstvo s kopčekom zmrzliny, lebo dospelosť nám umožňuje dať si čokoľvek bez výčitiek svedomia :) Povrch koláčika môžete posypať práškovým cukrom ak ste vynechali mandľové plátky. Nech vám bublanina chutí!
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
16 komentárov
Plech 29x29cm? Na fotkach nie je stvorcovy plech?!
Ďakujem pekne Petra za upozornenie :) Fotky sú staršie, odvtedy som recept robila v rôznych formách, dokonca aj v okrúhlej :) Môžeš teda použiť akúkoľvek veľkosť plechu, množstvo ingrediencií je však na menší plech, než ten klasický, ak by si teda pripravovala koláč v klasickom veľkom plechu, tak odporúčam množstvo ingrediencií zdvojnásobiť :) Pekný deň ti želám :)
Milá Zuzana, veľmi sa teším, že ťa koláčik prekvapil svojou chuťou a tiež rýchlosťou, s akou sa zjedol :) Na tomto koláčiku sa mi páči najmä jeho variabilnosť, dá sa použiť s čerstvým i mrazeným ovocím, nie je príliš sladký a je krásne vláčny :) Ideálny po celý rok :)
Nie je množstvo 2/3 hrnčeka múky málo k pomeru vajec a cukru?
Milá Janka, k danému množstvu múky (100 g) treba pripočítať aj množstvo strúhaného kokosu (50 g). Kokos možno nahradiť múkou, prípadne mletými orieškami. K danému pomeru vajec a cukru je to akurát, koláčik som piekla už veľakrát, ale chcela by som dodať, že množstvo je určené na malý plech, tak ako uvádzam pri ingredienciách, takže v prípade väčšieho plechu je množstvá potrebné navýšiť :)
Ďakujem krásne Silvia, veľmi sa teším, že ti koláčik chutí :)
Ďakujem krásne Janka, veľmi sa teším, že hrnčekový koláč alias bublanina ti chutila :) Budem sa tešiť ak vyskúšaš aj verziu s likérom a mandľami a som zvedavá, čo na ňu povieš :)
Velmi chutny kolac. Krehky, stavnaty. A ozaj akekolvek ovocie sa tam hodi. Piekla som aj s jahodami, aj s borovnicami. Ale podla mna, co tento kolac robi takym vybornym je ten mandlovy liker\extrakt, co tomu doda tu vybornu chut a neodolatelnu vonu. A tie mandlove lupienky na vrchu su velmi dobra ingrediencia. To tam skratka ma byt a musi byt. Vdaka za vyborny a rychly osviezujuci kolac!
Milá Andrea, ďakujem za neskutočne krásny komentár k receptu na hrnčekový koláč :) Veľmi sa teším, že ti chutí a oceňuješ viaceré ingrediencie, ktoré som doň pridala. Chrumkavé mandľové lupienky sú taký vyšší level na koláčiku a likér taktiež :) A vo výsledku je z toho neobyčajne chutný a voňavý koláč :)
Ja mám ešte len 14 takže otázka či si užívam dospelosť je pre mňa zatiaľ neaktuálna :D
Ahoj Hanka :D Tak to aby som začala písať pre všetky vekové kategórie :) Čochvíľa si ju užívať budeš, dovtedy si užívaj čaro mladosti a dospievania :)
Môžem nahradiť jahody aj čerešňami? :)
Ahoj Ivanka, samozrejme že môžeš :) Pridala by som možno ešte trochu cukru, aby bol koláč dostatočne sladký. Držím palce, nech sa koláčik vydarí!