Domov ReceptyKoláče a zákusky Perníkový cheesecake s vínovými hruškami

Perníkový cheesecake s vínovými hruškami

Autor: Veronika Čopíková
Perníkový cheesecake

Dnešný recept je kombináciou mojich jesenných obľúbeností - zmesi hrejivých korení, skvelého vína (pri ktorom vám ukážem jeho mnohostranné využitie) a chutného dezertu, lebo ten je nevyhnutnou súčasťou našich večerov pri sviečke za sprievodu nitiek drobných rozhovorov o ničom a zároveň o všetkom. Ak už máte vyskúšaný môj recept na ovocný cheesecake, tento recept na perníkový cheesecake bude pre vás jeho nasledovníkom, lebo na dobrých základoch treba stavať a potom už len popustiť uzdu fantázii. :) Tentokrát sa vyhráme so zdobením, resp. dezertom č. 2, s ktorým budeme cheesecake servírovať. A keďže k jeseni patrí v našich slovenských končinách aj vinobranie, jeho výsledok skončí v tomto jednoduchom a nesmierne chutnom dezerte, ktorý si, dúfam, so mnou spoločne upečiete. Nech vám chutí!

Ingrediencie

na formu s Ø 20 cm

  • 200 g maslových sušienok
  • 100 g masla
  • 600 g jemného mäkkého tvarohu
  • 120 g trstinového cukru
  • 2 vajcia
  • 2 ČL perníkového korenia

Čokoládová poleva

  • 60 ml smotany na šľahanie
  • 60 g horkej čokolády

Vínové hrušky

  • 4 hrušky
  • 750 ml bieleho sladkého/polosladkého vína (použila som biele sladké víno Sauvignon bobuľový výber od slovenského výrobcu Movino)
  • 2 ks celej škorice
  • 2 hviezdičky badiánu

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov. Kniha Lenivá Kuchárka

Recenzie

PREZRIEŤ KNIHU

Perníkový cheesecake

Perníkový cheesecake len zo 6 ingrediencií

V prvom kroku si rozdrvíme maslové sušienky v sekáčiku, či kuchynskom mixéri na prášok. Ak nemáte vhodný mixér či sekáčik, stačí sušienky vložiť do uzatvárateľného pevnejšieho igelitového sáčku a rozdrviť ich pomocou valčeka alebo vínovej fľaše. :) Rozdrvené sušienky presypeme do misky, pridáme k nim rozpustené maslo a vareškou dobre premiešame. Zmes vysypeme do formy a odmerkou, lyžicou alebo rukou rovnomerne poutláčame na dno a boky formy. Sušienkový korpus vložíme do rúry vyhriatej na 170 °C a pečieme 15 minút.

Kým sa nám pečie sušienkový korpus na cheesecake, prešľaháme v miske jemný mäkký tvaroh, perníkové korenie, cukor a žĺtka. V druhej miske vyšľaháme bielka so štipkou soli do snehu, ktorý po lyžiciach pridávame do krému a zakaždým jemne premiešame.  Vznikne nám nadýchaný krém, ktorý vylejeme na vychladnutý sušienkový korpus. Formu následne vložíme do rúry vyhriatej na 150 °C a pečieme dokopy cca 50 minút.

Na dno rúry dáme plech s teplou vodou, cheesecake vďaka tomu nepopraská a bude vláčny. Po 30 minútach plech s vodou vyberieme a pečieme zvyšných 20 minút. Cheesecake je upečený vtedy, keď sa okraje jemne oddelia od formy, stred ale stále zostane roztrasený ako želatína. Hotový cheesecake vytiahneme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Po vychladnutí cheesecake polejeme čokoládovou polevou, ktorú si pripravíme takto: do menšieho hrnca dáme smotanu na šľahanie, ktorú zohrejeme na miernom plameni. Keď je smotana horúca (otestujeme prstom), pridáme k nej kocky čokolády a chvíľku necháme len tak postáť. Následne stiahneme hrniec so sporáka a zmes dobre premiešame. Do polevy môžete pridať ešte trochu škorice a poliať ňou pripravený cheesecake. Cheesecake odložíme aspoň na 3 hodiny, prípadne na celú noc do chladničky.

Perníkový cheesecake

Vínové hrušky rozvoniavajúce po celej kuchyni

Hrušky jemne zbavíme šupky, stonky však ponecháme. Keďže hrušky budeme variť vo víne, neodporúčam vám použiť úplne zrelé hrušky, skôr ešte trochu tvrdé (varením zmäknú). Do hlbokej panvice nalejeme víno, pridáme korenie (škoricu a badián) a pri strednej teplote ho zohrejeme. Keď je víno horúce, vložíme doň hrušky a pár minút ich povaríme. V priebehu varenia hrušky aspoň raz otočíme, aby každá strana nasiakla chuť a vôňu vína i korenia a zároveň nám zmäkli.

Panvicu odstavíme zo sporáka, prikryjeme a hrušky necháme 10 minút odstáť. Následne ich vyberieme na tanier, necháme trochu odkvapkať a následne nimi ozdobíme náš perníkový cheesecake. Pri servírovaní pridajte ku každému kúsku jednu polovicu vínovej hrušky a potom sa už len pustite do vychutnávania. :) A určite k tomu pridajte aj varené víno, ktoré vám zostalo v panvici, lebo najlepšie dezerty sú také, pri ktorých vám vzniknú 2 dobroty - v našom prípade cheesecake aj varené víno, ktoré sa dokonale hodia nielen na jeseň.

Perníkový cheesecake

Recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Movino.

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.

Výber najlepších receptov nájdeš v knihe


Prezrieť knihu

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

9 komentárov

Petra 24.11.2020 - 11:28
Cheesecake sa robi z kremoveho syra a nie z tvarohu! Toto je 'tvarohovnik'.
Reaguj
Maryna 3.11.2020 - 20:02
Recept zaujal neobvyklem a pritom jednoduchym slozenim. Kombinace vinne hrusky s pernikovym korenim je opradu skvela! Na formu 26 cm priste bych dala toho tvarohu/ricotty aspon 1 kg. Cukru jsem dala polovinu, a se sladouckou hruskou a cokoladou to vyborne chutnalo. Svarak s hruskou delam poprve a rozhodne nenaposledy :)
Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 4.11.2020 - 20:45

Milá Maryna, teším sa, že si vyskúšala môj recept na perníkový cheesecake a chutilo ti :) Na tak veľkú formu rozhodne odporúčam navýšiť množstvo ingrediencií, aby sa ušlo každému a cheesecake nebol vo výsledku placatý. A som veľmi rada, že minimálne svarak s hruškou budeš robiť opätovne :)) Krásny deň ti želám!

Reaguj
Veronika 25.10.2020 - 13:27
Vyskúšala som a chutí úžasne :) akurát hrušky mi nezmäkli, asi som ich varila krátko a neunúvala som sa to otestovať počas varenia. Ďakujem :)
Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 4.11.2020 - 20:42

Ahoj Veronika, veľmi sa teším, že si perníkový cheesecake vyskúšala a chutil ti :) Hrušky najlepšie otestovať a ak sa ti nezdajú dostatočne mäkké, kľudne ešte chvíľu povariť alebo ich nechaj pobudnúť vo vínovom rozvare o čosi dlhšie :)

Reaguj
Jana 23.10.2020 - 17:44

Ahoj Veronika, recept na veľmi zaujal, určite tento víkend vyskúšam. Super nápad s pernikovym korením a hruskami 👍.. mám ich plnú tašku od suseda

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 4.11.2020 - 20:40

Ahoj Janka, teším sa, že ťa recept zaujal a chystáš sa ho vyskúšať :) Som zvedavá, čo povieš na výsledok, budem rada ak mi potom dáš vedieť :)

Reaguj
Jana Podstanická 23.10.2020 - 13:28
Nooo, konečne recept na cheesecake bez mascarpone. Už sa len poohliadnem po hruškách a idem na to! Jana Podstanická
Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 4.11.2020 - 20:39

Ďakujem Janka! :) Teším sa, že recept vyskúšaš a budem rada, ak mi potom dáš vedieť, ako dopadlo perníkové pečenie :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Tu sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na magazín a kuchársku knihu

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box