Domov ReceptyKoláče a zákusky Lávový koláč – hriešne čokoládový

Lávový koláč – hriešne čokoládový

Autor: Veronika Čopíková
Lvový koláč

Lávový koláč, lava cake či čokoládový fondant. Za týmito názvami sa skrýva dokonalý a okúzľujúci čokoládový dezert. Na prvý pohľad pôsobí zložito a náročne, ale opak je pravdou. Je jednoduchý, skladá sa zo zopár ingrediencií a servírovaný spolu s úsmevom dokáže spraviť z každého večera romantický. Aj keď ste sama, pozeráte vianočnú Lásku nebeskú a po kúskoch si vychutnávate čokoládové jadro a chrumkavú kôrku lávového koláčika.

Ingrediencie

na 6 ks

  • 200 g kvalitnej čokolády (ja som použila 70 %-tnú)
  • 140 g na kocky nakrájaného masla
  • 4 vajcia
  • 60 g hladkej špaldovej múky (na bezlepkovú verziu môžete použiť hladkú pohánkovú múku)
  • 70 g trstinového cukru
  • mrazené (alebo čerstvé) maliny
  • čerstvá mäta na ozdobu

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Lávový koláč

Lávový koláč, s ktorým vyčaríte romantickú atmosféru nielen na Valentína

Najprv si jemne vymastíme formičky (ja som použila keramické formičky, ale môžete použiť aj formu na muffiny) maslom, aby sa nám potom koláčiky ľahko vyberali. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s maslom, poriadne premiešame a odstavíme zo sporáka. Za občasného miešania necháme trochu  vychladnúť. Vo väčšej miske ručne metličkou vyšľaháme vajíčka s trstinovým cukrom, pridáme roztopenú čokoládu s maslom a premiešame. Na záver pridáme preosiatu múku a zamiešame.

Marcipánové guľky

Ich príprava je trošku náročnejšia, ale pri dobrom uschovaní a skrytí pred nevítanými rukami vám vydržia celé Vianoce.

Hotové cesto nalejeme do pripravených formičiek, poukladáme na plech na pečenie (ak použijete keramické formičky) a dáme piecť na 7 – 12 minút pri 200 °C. Čas pečenia sa líši od druhu rúry, radšej pozorne sledujte sprievodné znaky – koláčiky sú hotové, ak sa odlepujú od stien foriem a navrchu sú jemne chrumkavé. Dôležité je, aby sa upiekol len povrch koláčika a vnútro zostalo vláčne a “surové”.  Po upečení ich vytiahnite z rúry, nechajte minútu postáť na kuchynskej linke a potom ich opatrne vyklopte na tanier.

Lávový koláč

Lávové koláčiky podávame s kopčekom zmrzliny alebo mrazenými (či čerstvými) malinami, ktoré si povaríme s troškou trstinového cukru. Ak máte v črepníku mätu, môžete koláčik ozdobiť lístkami mäty. Koláčik si vychutnávame chvíľku po upečení, vtedy sa vnútri krásne rozteká a v spojení s chrumkavou vonkajšou vrstvou tak môžete okúsiť kúsok čokoládového neba. :) Recept na túto jednoduchú dobrotu som našla na stránke cakesnsteaks.com. Nádherné fotky, jednoduché a zaujímavé recepty, odporúčam nakuknúť na jej blog.

Lávový koláč

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 364 Priemer: 3.7]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

29 komentárov

Jana 24.3.2019 - 18:27

Úžasný koláčik 👍 chuti aj po vychladnutí a výborne sa kombinuje s lesným ovocím.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 26.3.2019 - 16:51

Janka ďakujem krásne za feedback :) Teším sa, že ti chutí a presne ako hovoríš, s lesným ovocím je neskutočný!

Reaguj
Zuzka 16.8.2019 - 10:00

Tento koláčik mám už dlho uložený a tento víkend ho už určite upečiem. Máme totiž na záhradke veeeeeeľa malín. Vyzerá vynikajúco tak ako všetky vaše recepty. Sú krásne nafotené😍…

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 25.8.2019 - 12:03

Ahoj Zuzka, teším sa, že si sa po dlhom čase rozhodla lávový koláč vyskúšať upiecť :) Dúfam, že sa podaril! A ďakujem krásne za spätnú väzbu k mojim receptom a fotkám, som veľmi rada, že sa ti páčia :)

Reaguj
Adel 3.3.2019 - 22:28

Ahoj, ráda bych se zeptala, zda se koláček povede pokud bych si ho připravila asi 2h před jeho pečením. Nebo je nutné dát hned do trouby?

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 10.3.2019 - 21:11

Ahoj Adel, zatiaľ som to neskúšala, vždy dávam rovno piecť, aby sme mohli jesť :) Ale myslím si, že by to nemal byť problém, skús a uvidíš :) Držím palce, nech sa vydarí!

Reaguj
Elinór 17.2.2019 - 21:20

“ Život je len náhoda „…Poznáš tú pieseň ? a stalo sa ..Dnes som dostala na ochutnanie vynikajúcu maškrtku .Celé poobede mi vŕtalo v hlave ako na to. Večer otvorím počítač-stránku Pinterest a prvé čo sa otvorilo bol Lávový koláčik.Nevieš si predstaviť moju radosť.
Veronika ,doteraz som neobjavila tvoj blog no teraz som už niečo pozrela a hneď som sa aj prihlásila na odber.Páčia sa mi Tvoje recepty aj štýl.Určite zostanem stálou návštevníčkou .

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 18.2.2019 - 18:37

Ahoj Elinór, nepoznám, ale idem si ju pohľadať, lebo názov znie krásne :) Veľmi sa teším, že si natrafila na môj blog aj vďaka Pinterestu, dúfam, že tu nájdeš dostatok chutnej inšpirácie a budeš rada súčasťou nášho Lenivého klubu :) Prajem ti vydarené pečenie a ak by si s čímkoľvek potrebovala poradiť, neváhaj sa na mňa obrátiť.

Reaguj
Jana 14.2.2019 - 21:11

Jéj , ďakujem za skvelý recept. Určite v sobotu vyskúšam.🥞

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 17.2.2019 - 18:18

Janka teším sa, že ho vyskúšaš! :) Budem rada, ak mi potom dáš vedieť, ako dopadlo pečenie a hlavne, ako chutilo :P

Reaguj
Katarina 9.1.2019 - 23:20

Milujem primitivne recepty s ohromujúcim efektom, a tento splnil všetky očakávania:-) Počas sviatkov som ho robila štyrikrát a všetci boli (dúfam, že nefalšovane) nadšení!

Skúšala som špaldovú aj obyč hladkú múku, trstinový aj biely cukor, a vždy sa podarili. Vylievala som ich do muffinových košíčkov a tie som postavila do misky, pretože som si nevedla predstaviť, ako ich budem z formičiek za horúca vyklápať. -) Skúšala som ich aj predpiecť a potom v horúcej trúbe (na 180 st.) „rozpiecť = podarilo sa. Fakt skvelý recept pre lenivú kucharku, ako som ja…-) Ďakujem!

Reaguj
Katarina 9.1.2019 - 23:24

P.S. Cukru som ubrala viac, ako polovicu, bez ujmy na výsledku.-) A overila som si, že čím viac horká čokoláda, tým lepší výsledok. Ono už aj to maslo pridáva na bombovitosti, tak načo ešte pridávať cukru:-)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 12.1.2019 - 20:12

Ahoj Katka, veľmi sa teším, že recept na lávový koláč splnil všetky tvoje očakávania :) A taktiež, že všetkým chutil vo viacerých verziách, ktoré si vyskúšala :) Jasné, veľmi dobrou voľbou sú formičky na muffiny, z tých silikónových to ide jedna radosť vyberať :) Jasné, cukor kľudne uberať, ja ich budem na Valentína piecť opäť, takže otestujem s polovičnou dávkou cukru a prípadne následne aj upravím recept :) Prajem ti krásny deň a ďakujem za skvelú spätnú väzbu :)

Reaguj
Miriam 5.1.2019 - 18:35

Výborný chutný receptík odporúčam :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 6.1.2019 - 9:57

Ahoj Miriam, ďakujem za krásnu spätnú väzbu a odporúčanie :)

Reaguj
Jana 15.11.2018 - 22:20

Ahoj chtěla bych se zeptat místo hladké špaldové mouky mohla bych použít hladkou pšeničnou světlou mouku či polohrubou ? děkuji

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 17.11.2018 - 17:45

Ahoj Janka, samozrejme, môžeš použiť hladkú pšeničnú múku namiesto špaldovej :) Teším sa, že ideš lávový koláč vyskúšať a držím palce, nech sa podarí! :)

Reaguj
Katka 11.11.2018 - 10:28

Ahoj, myslis, ze se povede i kdyz pouziji rostlinny tuk namisto masla? Mame v rodine alergii na kravske mleko, ale rada bych recept vyzkousela, vypada mnamozne ;-)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 11.11.2018 - 16:53

Ahoj Katka, bohužiaľ verziu s rastlinným tukom nemám vyskúšanú, takže ti neviem zaručiť rovnaký výsledok :( Ak by som ho skúšala v úplne rovnakom pomere, len s náhradou masla, použila by som kokosový olej – 120 g. Ďakujem pekne, teším sa, že ťa zaujal, pomaličky pridávam aj recepty bez laktózy (ak je to možné aj bez obsahu kravskej bielkoviny), ale nie všetky mám v obidvoch verziách. Ale postupne budú a možno aj lávový koláč, ak bude čas :) Držím palce, ak sa ho rozhodneš vyskúšať a budem rada, ak mi dáš vedieť, ako to dopadlo. Prajem ti krásny deň!

Reaguj
Maja 1.11.2018 - 21:21

Chcela by som ho skusit, mizem dat hladku muku special?

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 3.11.2018 - 21:18

Ahoj Majka, samozrejme, hladká múka špeciál je na to vhodná :) Držím palce, nech sa lávový koláčik vydarí!

Reaguj
Katarina 1.11.2019 - 17:47

Tak ja som skúsila a urobila všetko podľa receptu… Žiaľ mne sa nepodaril…chuť bola horká-hoci na výber čokolády som si dala záležať, vôbec po upečení netiekol…a to sme sa s dcérou tak tešili.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 3.11.2019 - 16:45

Milá Katarína, veľmi ma mrzí, že koláčik sa nevydaril podľa tvojich predstáv. Každý z nás má rôzny prah sladkosti, to, čo mne príde sladké akurát, príde niekomu sladké až príliš alebo, naopak, sladké málo. Katka znížila množstvo cukru o polovicu a chuťovo jej to prišlo super, ja som za tých 70 g cukru a pre vás je to naopak málo. Preto je najlepšie recept si prispôsobiť podľa toho, ako zvyknete sladiť :) Pokiaľ ide o tečenie koláčika po prekrojení, tu veľmi záleží od rúry – teplotou sa môžu odlišovať aj o 30 stupňov Celzia, preto je potrebné zamerať sa skôr na sprievodné znaky, ktoré popisujem v postupe. Držím palce, aby sa vám nabudúce vydaril, ak sa ho rozhodnete skúsiť znova :)

Reaguj
Nikol 18.10.2018 - 22:10

Dnes som piekla a podarilo sa :) je to easy a velmi dobre :)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 20.10.2018 - 18:17

Ahoj Nikol, veľmi sa teším, že lávový koláč chutil a podaril sa podľa tvojich očakávaní :))

Reaguj
Denisa 16.3.2018 - 19:18

Ahoj, skusala som ho robit z polovicnej davky, lebo som ho robila prvy krat, nebol lavovy, nakolko som ho nechala dlho v rure, ale chutovo super, nakolko tento kolacik zboznujem. Chcem sa opytat, mozem to dat piect aj do silikonovych formiciek na mufiny??? Lebo keramicke misky maju velky priemer a kolacik dost nasyti aj ked je mensi…

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 18.3.2018 - 22:03

Ahoj Denisa, som veľmi rada, že si koláčik vyskúšala a chutil ti :) Samozrejme, môžeš ho spraviť aj do formičiek na muffiny, je pravda, že koláčik je dosť sýty, takže to situáciu vyrieši :) Pekný deň!

Reaguj
All 10.3.2018 - 21:39

Aj tento tvoj receptík som piekla. Taktiež musím chváliť. Priznám sa, že na môj vkus to bolo príliš sladké ale….. veľmi mi chutil až po vychladnutí.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 11.3.2018 - 9:31

Ahoj, veľmi pekne ďakujem za spätnú väzbu k receptu :) Teším sa, že ti chutil, aj keď až po vychladnutí. Skús nabudúce (ak budeš piecť) pridať menej cukru alebo čokoládu s vyšším podielom kakaa. Prípadne kombinovať so studenou citrónovou zmrzlinou alebo malinovou omáčkou, možno ti to bude takto chutiť aj teplé :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box