Domov ReceptyKoláče a zákusky Lávový koláč – hriešne čokoládový

Lávový koláč – hriešne čokoládový

Autor: Veronika Čopíková
Lvový koláč

Lávový koláč, lava cake či čokoládový fondant. Za týmito názvami sa skrýva dokonalý a okúzľujúci čokoládový dezert. Na prvý pohľad pôsobí zložito a náročne, ale opak je pravdou. Je jednoduchý, skladá sa zo zopár ingrediencií a servírovaný spolu s úsmevom dokáže spraviť z každého večera romantický. Aj keď ste sama, pozeráte vianočnú Lásku nebeskú a po kúskoch si vychutnávate čokoládové jadro a chrumkavú kôrku lávového koláčika.

Ďalšie jednoduché recepty nájdeš v knihách Lenivá kuchárka.

Ingrediencie

na 6 ks

  • 200 g kvalitnej čokolády (ja som použila 70 %-tnú)
  • 140 g na kocky nakrájaného masla
  • 4 vajcia
  • 60 g hladkej špaldovej múky (na bezlepkovú verziu môžete použiť hladkú pohánkovú múku)
  • 70 g trstinového cukru
  • mrazené (alebo čerstvé) maliny
  • čerstvá mäta na ozdobu

Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!

Kliknutím na “Odoberať novinky“ vyjadríte súhlas s podmienkami ochrany súkromia.


Lávový koláč

Lávový koláč, s ktorým vyčaríte romantickú atmosféru nielen na Valentína

1 Najprv si jemne vymastíme formičky (ja som použila keramické formičky, ale môžete použiť aj formu na muffiny) maslom, aby sa nám potom koláčiky ľahko vyberali. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s maslom, poriadne premiešame a odstavíme zo sporáka. Za občasného miešania necháme trochu  vychladnúť. Vo väčšej miske ručne metličkou vyšľaháme vajíčka s trstinovým cukrom, pridáme roztopenú čokoládu s maslom a premiešame. Na záver pridáme preosiatu múku a zamiešame.

Marcipánové guľky

Ich príprava je trošku náročnejšia, ale pri dobrom uschovaní a skrytí pred nevítanými rukami vám vydržia celé Vianoce.

2 Hotové cesto nalejeme do pripravených formičiek, poukladáme na plech na pečenie (ak použijete keramické formičky) a dáme piecť na 7 – 12 minút pri 200 °C. Čas pečenia sa líši od druhu rúry, radšej pozorne sledujte sprievodné znaky – koláčiky sú hotové, ak sa odlepujú od stien foriem a navrchu sú jemne chrumkavé. Dôležité je, aby sa upiekol len povrch koláčika a vnútro zostalo vláčne a “surové”.  Po upečení ich vytiahnite z rúry, nechajte minútu postáť na kuchynskej linke a potom ich opatrne vyklopte na tanier.

3 Lávové koláčiky podávame s kopčekom zmrzliny alebo mrazenými (či čerstvými) malinami, ktoré si povaríme s troškou trstinového cukru. Ak máte v črepníku mätu, môžete koláčik ozdobiť lístkami mäty. Koláčik si vychutnávame chvíľku po upečení, vtedy sa vnútri krásne rozteká a v spojení s chrumkavou vonkajšou vrstvou tak môžete okúsiť kúsok čokoládového neba. :) Recept na túto jednoduchú dobrotu som našla na stránke cakesnsteaks.com. Nádherné fotky, jednoduché a zaujímavé recepty, odporúčam nakuknúť na jej blog.

Lávový koláč
Lávový koláč

 

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Napíšte komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

59 komentárov

Gita 9.4.2022 - 15:56
Mila Veronika, dakujem za vsetky mnam recepty na tento kolac som pozerala uz dlhsiu dobu, ale pre mna je tento kolac uplna topka, zelam Ti vela-vela zdravia
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 21:01

Jeeej ďakujem krásne Gitka :) Aj ja ti želám veľa veľa zdravia a krásny nový rok :)

Reaguj
Anna 9.2.2022 - 17:11
Najlepší
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 21:01

Ďakujem krásne Anna :)

Reaguj
Maja 4.12.2021 - 20:35
Výborný. Dnes som na skúšku piekla v remoske v keramických miskách, uložiť do rozpálenej remosky na 9min. + 4min. nechať dôjsť, ale už vo vypnutej remoske.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 21:02

Ďakujem krásne Maja, teším sa, že sa koláčiky podarili :) A ďakujeme aj za tip, ako na pečenie v remoske, určite sa viacerým zíde :)

Reaguj
Dana 14.8.2021 - 0:47
Vypadá to skvěle, zkusím.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 21:02

Ďakujem krásne Dana, budem sa tešiť a potom daj vedieť, ako to dopadlo :)

Reaguj
Katka 13.5.2021 - 13:47
Dlho som na tento recept pozerala a teda az dnes som skusila konecne a vyborny je, nechala som len 7 min. v trube lebo nasa pecie silno ako dabel :D a dobre som spravila, kolacik je akurat. Iba ma prekvapilo ze to cesto bolo riadne huste,nedalo sa mi liat musela som vyskrabkavat z misky, neviem ci som nieco spravila zle.. Ale vysledok je super :)
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 21:03

Ahoj Katka, teším sa, že koláčiky sa podarili a chutili :) Cesto je hustejšie, než pri klasických koláčikoch, ale nemalo by byť až také husté, že sa musí vyškrabávať z misky. Možno nabudúce skús použiť vajíčka M, L, to by mohlo pomôcť :)

Reaguj
Lenka 14.2.2021 - 10:41
Mne nechce koláčik nikdy vypadnúť z formy (vymazaná maslom aj vysypaná múkou). Už som to skúšala dvakrát a stále to isté :( Ale chutí super!
Reaguj
Michaela 14.3.2021 - 14:22

Ja vysypávam formičkou kakaom, a vždy sa krásne vyklopí.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 20:59

Ahoj Miška, vysypávanie kakaom je super nápad, ďakujeme krásne za tip :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 20:58

Ahoj Lenka a aké formičky prosím používaš? :) Inak teším sa, že koláčik chutí :)

Reaguj
Marcela 11.2.2021 - 19:42
Ďakujem za receptík. Vyzerá vynikajúco. Vyskúšam v nedeľu, dúfam že sa mi vydarí.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 20:57

Ďakujem krásne Marcelka :) Budem sa tešiť, ak mi dáš vedieť, ako to dopadlo :)

Reaguj
Jana 10.2.2021 - 14:11
Vyzeraju famozne 🤩, uz musim vyskusat, len sa obavam aby mi vysli tak ako maju😉 ale receptiky su super vsetky😉
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 20:57

Ďakujem krásne Janka :) Budem sa tešiť, ak ich vyskúšaš a dáš mi potom vedieť, ako to dopadlo :)

Reaguj
Lenka 20.1.2021 - 15:42

Ahoj. Veľmi túžim vyskúšať tento koláčik, len by som sa rada spýtala, aké misky si použila. S akým priemerom. Ci je to jedno? Ďakujem za odpoveď🙂

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 20:57

Ahoj Lenka, mám také okrúhle kameninové z Ikey, priemer je 10 cm :)

Reaguj
Jelka 6.1.2021 - 17:26
Veronika ďakujem krásne za výborný rýchly a úžasný koláčik pre mňa a mojich dvoch chlapcov🥰
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 20:55

Jeeej ďakujem krásne Jelka za skvelú spätnú väzbu ku koláčiku, teším sa, že chutí tebe aj tvojim dvom chlapcom :)

Reaguj
Dáša 23.8.2020 - 10:28
Parádny akurát musím nechať v rúre o 2 minútky kratšie, super aj so šľahačkou a čerstvým ovocím...😍
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 20:54

Ďakujem krásne Dáška, teším sa, že koláčik sa podaril a chutí :)

Reaguj
Jana 11.4.2020 - 20:30

Na tento kolacik som natrafila presne v spravny cas. Po celodennom rodinnom vylete som potrebovala k slavnostnej velknocnej veceri rychlo pripravit aj zakusok. Presne takyto rychly a bozsky cokoladovy zazrak som potrebovala. Vysiel na vybornu, s cerstvym lesnym ovocim a slahackou korunoval nas sviatocny stol Moja na cokolade zavisla rodinka si ho okamzite zamilovala.
Vdaka Veronika za skvely recept.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 13.4.2020 - 16:07

Ahoj Janka, ďakujeeem, veľmi sa teším, že lávový koláčik sa vydaril a vyšiel na výbornú :) A krásne si ho nazvala – pomenovanie božský čokoládový zázrak mu skvele sedí :) Majte krásne sviatky :)

Reaguj
Eva 29.1.2020 - 16:47

Úžasný recept… rýchlo a chutne ❤️ U nás si všetci zamilovali… U mňa ku lávovemu efektu 7 a pol minúty 👌

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 13.4.2020 - 16:05

Ahoj Eva, ďakujem za super spätnú väzbu k lávovému koláču :) Som veľmi rada, že sa vydaril a všetkým chutil :)

Reaguj
Jana 24.3.2019 - 18:27

Úžasný koláčik 👍 chuti aj po vychladnutí a výborne sa kombinuje s lesným ovocím.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 26.3.2019 - 16:51

Janka ďakujem krásne za feedback :) Teším sa, že ti chutí a presne ako hovoríš, s lesným ovocím je neskutočný!

Reaguj
Zuzka 16.8.2019 - 10:00

Tento koláčik mám už dlho uložený a tento víkend ho už určite upečiem. Máme totiž na záhradke veeeeeeľa malín. Vyzerá vynikajúco tak ako všetky vaše recepty. Sú krásne nafotené😍…

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 25.8.2019 - 12:03

Ahoj Zuzka, teším sa, že si sa po dlhom čase rozhodla lávový koláč vyskúšať upiecť :) Dúfam, že sa podaril! A ďakujem krásne za spätnú väzbu k mojim receptom a fotkám, som veľmi rada, že sa ti páčia :)

Reaguj
Adel 3.3.2019 - 22:28

Ahoj, ráda bych se zeptala, zda se koláček povede pokud bych si ho připravila asi 2h před jeho pečením. Nebo je nutné dát hned do trouby?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 10.3.2019 - 21:11

Ahoj Adel, zatiaľ som to neskúšala, vždy dávam rovno piecť, aby sme mohli jesť :) Ale myslím si, že by to nemal byť problém, skús a uvidíš :) Držím palce, nech sa vydarí!

Reaguj
Monika 21.1.2021 - 8:54

Ahoj!
Ja som urobila cesto a az tak za tri hodiny piekla aby boli kolaciky cerstve.. a boli este lepsie ako ked som piekla hned.. takze da sa to urcite :-)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 1.1.2023 - 20:54

Perfektné Monika, ďakujeme, že si nám dala vedieť :) A teším sa, že koláčiky sa podarili a chutili :)

Reaguj
Elinór 17.2.2019 - 21:20

“ Život je len náhoda „…Poznáš tú pieseň ? a stalo sa ..Dnes som dostala na ochutnanie vynikajúcu maškrtku .Celé poobede mi vŕtalo v hlave ako na to. Večer otvorím počítač-stránku Pinterest a prvé čo sa otvorilo bol Lávový koláčik.Nevieš si predstaviť moju radosť.
Veronika ,doteraz som neobjavila tvoj blog no teraz som už niečo pozrela a hneď som sa aj prihlásila na odber.Páčia sa mi Tvoje recepty aj štýl.Určite zostanem stálou návštevníčkou .

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 18.2.2019 - 18:37

Ahoj Elinór, nepoznám, ale idem si ju pohľadať, lebo názov znie krásne :) Veľmi sa teším, že si natrafila na môj blog aj vďaka Pinterestu, dúfam, že tu nájdeš dostatok chutnej inšpirácie a budeš rada súčasťou nášho Lenivého klubu :) Prajem ti vydarené pečenie a ak by si s čímkoľvek potrebovala poradiť, neváhaj sa na mňa obrátiť.

Reaguj
Jana 14.2.2019 - 21:11

Jéj , ďakujem za skvelý recept. Určite v sobotu vyskúšam.🥞

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 17.2.2019 - 18:18

Janka teším sa, že ho vyskúšaš! :) Budem rada, ak mi potom dáš vedieť, ako dopadlo pečenie a hlavne, ako chutilo :P

Reaguj
Katarina 9.1.2019 - 23:20

Milujem primitivne recepty s ohromujúcim efektom, a tento splnil všetky očakávania:-) Počas sviatkov som ho robila štyrikrát a všetci boli (dúfam, že nefalšovane) nadšení!

Skúšala som špaldovú aj obyč hladkú múku, trstinový aj biely cukor, a vždy sa podarili. Vylievala som ich do muffinových košíčkov a tie som postavila do misky, pretože som si nevedla predstaviť, ako ich budem z formičiek za horúca vyklápať. -) Skúšala som ich aj predpiecť a potom v horúcej trúbe (na 180 st.) „rozpiecť = podarilo sa. Fakt skvelý recept pre lenivú kucharku, ako som ja…-) Ďakujem!

Reaguj
Katarina 9.1.2019 - 23:24

P.S. Cukru som ubrala viac, ako polovicu, bez ujmy na výsledku.-) A overila som si, že čím viac horká čokoláda, tým lepší výsledok. Ono už aj to maslo pridáva na bombovitosti, tak načo ešte pridávať cukru:-)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 12.1.2019 - 20:12

Ahoj Katka, veľmi sa teším, že recept na lávový koláč splnil všetky tvoje očakávania :) A taktiež, že všetkým chutil vo viacerých verziách, ktoré si vyskúšala :) Jasné, veľmi dobrou voľbou sú formičky na muffiny, z tých silikónových to ide jedna radosť vyberať :) Jasné, cukor kľudne uberať, ja ich budem na Valentína piecť opäť, takže otestujem s polovičnou dávkou cukru a prípadne následne aj upravím recept :) Prajem ti krásny deň a ďakujem za skvelú spätnú väzbu :)

Reaguj
Miriam 5.1.2019 - 18:35

Výborný chutný receptík odporúčam :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 6.1.2019 - 9:57

Ahoj Miriam, ďakujem za krásnu spätnú väzbu a odporúčanie :)

Reaguj
Jana 15.11.2018 - 22:20

Ahoj chtěla bych se zeptat místo hladké špaldové mouky mohla bych použít hladkou pšeničnou světlou mouku či polohrubou ? děkuji

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 17.11.2018 - 17:45

Ahoj Janka, samozrejme, môžeš použiť hladkú pšeničnú múku namiesto špaldovej :) Teším sa, že ideš lávový koláč vyskúšať a držím palce, nech sa podarí! :)

Reaguj
Katka 11.11.2018 - 10:28

Ahoj, myslis, ze se povede i kdyz pouziji rostlinny tuk namisto masla? Mame v rodine alergii na kravske mleko, ale rada bych recept vyzkousela, vypada mnamozne ;-)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 11.11.2018 - 16:53

Ahoj Katka, bohužiaľ verziu s rastlinným tukom nemám vyskúšanú, takže ti neviem zaručiť rovnaký výsledok :( Ak by som ho skúšala v úplne rovnakom pomere, len s náhradou masla, použila by som kokosový olej – 120 g. Ďakujem pekne, teším sa, že ťa zaujal, pomaličky pridávam aj recepty bez laktózy (ak je to možné aj bez obsahu kravskej bielkoviny), ale nie všetky mám v obidvoch verziách. Ale postupne budú a možno aj lávový koláč, ak bude čas :) Držím palce, ak sa ho rozhodneš vyskúšať a budem rada, ak mi dáš vedieť, ako to dopadlo. Prajem ti krásny deň!

Reaguj
Maja 1.11.2018 - 21:21

Chcela by som ho skusit, mizem dat hladku muku special?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 3.11.2018 - 21:18

Ahoj Majka, samozrejme, hladká múka špeciál je na to vhodná :) Držím palce, nech sa lávový koláčik vydarí!

Reaguj
Katarina 1.11.2019 - 17:47

Tak ja som skúsila a urobila všetko podľa receptu… Žiaľ mne sa nepodaril…chuť bola horká-hoci na výber čokolády som si dala záležať, vôbec po upečení netiekol…a to sme sa s dcérou tak tešili.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 3.11.2019 - 16:45

Milá Katarína, veľmi ma mrzí, že koláčik sa nevydaril podľa tvojich predstáv. Každý z nás má rôzny prah sladkosti, to, čo mne príde sladké akurát, príde niekomu sladké až príliš alebo, naopak, sladké málo. Katka znížila množstvo cukru o polovicu a chuťovo jej to prišlo super, ja som za tých 70 g cukru a pre vás je to naopak málo. Preto je najlepšie recept si prispôsobiť podľa toho, ako zvyknete sladiť :) Pokiaľ ide o tečenie koláčika po prekrojení, tu veľmi záleží od rúry – teplotou sa môžu odlišovať aj o 30 stupňov Celzia, preto je potrebné zamerať sa skôr na sprievodné znaky, ktoré popisujem v postupe. Držím palce, aby sa vám nabudúce vydaril, ak sa ho rozhodnete skúsiť znova :)

Reaguj
Nikol 18.10.2018 - 22:10

Dnes som piekla a podarilo sa :) je to easy a velmi dobre :)

Reaguj
Veronika
Veronika 20.10.2018 - 18:17

Ahoj Nikol, veľmi sa teším, že lávový koláč chutil a podaril sa podľa tvojich očakávaní :))

Reaguj
Denisa 16.3.2018 - 19:18

Ahoj, skusala som ho robit z polovicnej davky, lebo som ho robila prvy krat, nebol lavovy, nakolko som ho nechala dlho v rure, ale chutovo super, nakolko tento kolacik zboznujem. Chcem sa opytat, mozem to dat piect aj do silikonovych formiciek na mufiny??? Lebo keramicke misky maju velky priemer a kolacik dost nasyti aj ked je mensi…

Reaguj
Veronika
Veronika 18.3.2018 - 22:03

Ahoj Denisa, som veľmi rada, že si koláčik vyskúšala a chutil ti :) Samozrejme, môžeš ho spraviť aj do formičiek na muffiny, je pravda, že koláčik je dosť sýty, takže to situáciu vyrieši :) Pekný deň!

Reaguj
All 10.3.2018 - 21:39

Aj tento tvoj receptík som piekla. Taktiež musím chváliť. Priznám sa, že na môj vkus to bolo príliš sladké ale….. veľmi mi chutil až po vychladnutí.

Reaguj
Veronika
Veronika 11.3.2018 - 9:31

Ahoj, veľmi pekne ďakujem za spätnú väzbu k receptu :) Teším sa, že ti chutil, aj keď až po vychladnutí. Skús nabudúce (ak budeš piecť) pridať menej cukru alebo čokoládu s vyšším podielom kakaa. Prípadne kombinovať so studenou citrónovou zmrzlinou alebo malinovou omáčkou, možno ti to bude takto chutiť aj teplé :)

Reaguj
Top