Tento koláčik je určený pre všetkých milovníkov maku, ktorí majú radi jednoduché kombinácie ingrediencií a rýchly proces prípravy. V koláči zužitkujete čerstvé i mrazené ovocie a príjemne vás prekvapí tvarohová plnka, ktorá je ukrytá vnútri. :-) Makovo-tvarohový koláč sa dokonale hodí na jesenné víkendy a ak vám z neho niečo zostane, potešíte ním v pondelok vašich kolegov či neočakávanú večernú návštevu.
V recepte na koláč nájdete navyše tip na prípravu bezlepkovej verzie, stačí použiť bezlepkovú zmes na pečenie od Kauflandu, ktorú nájdete pod označením K-free. Pod touto značkou nájdete nielen bezlepkové, ale aj bezlaktózové suroviny na prípravu sladkých dezertov a slaných jedál.
Ak by ste chceli vyskúšať ďalšie sladké recepty s príchuťou detstva, odporúčam môj šťavnatý pudingový koláč s kyslou smotanou.
Ingrediencie
forma veľkosti 34 × 23 cm
- 200 g špaldovej celozrnnej hladkej múky (na prípravu verzie bez lepku odporúčam použiť bezlepkovú zmes na pečenie K-free od Kauflandu)
- 120 g mletého maku
- 70 g mandľovej múky
- 5 vajec
- 150 g trstinového cukru
- 100 g masla
- 300 ml acidofilného mlieka
- 125 g malín
- 125 g čučoriedok
- 2 ČL bezlepkového prášku do pečiva
- štipka soli
Tvarohový krém
- 300 g hrudkovitého jemného tvarohu
- 24 g vanilkového cukru
- 1 vajce
- kôra z biocitróna

1Maslo rozpustíme a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Medzitým v miske vyšľaháme bielky so štipkou soli na sneh. V druhej miske vyšľaháme žĺtky s cukrom, pridáme cmar a rozpustené maslo izbovej teploty a premiešame. K tekutým ingredienciám primiešame sypké – špaldovú múku (prípadne bezlepkovú zmes na pečenie), mletý mak a mandľovú múku zmiešané s práškom do pečiva. Ručne premiešame, aby sa tekuté a sypké ingrediencie dobre spojili.
2 Na záver do cesta zľahka po lyžiciach primiešame sneh z bielkov. Polovicu cesta vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie. Na cesto sem-tam navŕšime kôpky tvarohového krému, ktorý si pripravíme zmiešaním tvarohu, vanilkového cukru, citrónovej kôry a vajca. Krém zalejeme druhou polovicou cesta, posypeme čučoriedkami a malinami a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme asi 40 minút.

Recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovenská republika.
6 komentárov
Ahoj Jadranka, teším sa, že ťa koláčik zaujal a chystáš sa ho upiecť :) Mandľová múka dodáva koláčiku orieškovú chuť, ja vždy rada pridávam do koláča aj niečo orechové :) Ale pokojne ju môžeš nahradiť obyčajnou pšeničnou hladkou múkou alebo zvýšiť množstvo špaldovej múky :) Držím palce, nech sa koláčik vydarí a chutí!
Ďakujem krásne Kristínka, teším sa, že ti koláčik chutil :)
Milá Zelinka, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k makovo-tvarohovému koláčiku :) Veľmi sa teším, že sa koláčik podaril a ovocia nie je nikdy dosť, takže ste spravili dobrý krok :) A ďakujem, vážim si to :)