Domov ReceptyBez lepku Makovo-tvarohový koláč s lesným ovocím

Makovo-tvarohový koláč s lesným ovocím

Autor: Veronika Čopíková
Makovo-tvarohový koláč s malinami

Tento koláčik je určený pre všetkých milovníkov maku, ktorí majú radi jednoduché kombinácie ingrediencií a rýchly proces prípravy. V koláči zužitkujete čerstvé i mrazené ovocie a príjemne vás prekvapí tvarohová plnka, ktorá je ukrytá vnútri. :-)  Makovo-tvarohový koláč sa dokonale hodí na jesenné víkendy a ak vám z neho niečo zostane, potešíte ním v pondelok vašich kolegov či neočakávanú večernú návštevu.

V recepte na koláč nájdete navyše tip na prípravu bezlepkovej verzie, stačí použiť bezlepkovú zmes na pečenie od Kauflandu, ktorú nájdete pod označením K-free. Pod touto značkou nájdete nielen bezlepkové, ale aj bezlaktózové suroviny na prípravu sladkých dezertov a slaných jedál.

Ak by ste chceli vyskúšať ďalšie sladké recepty s príchuťou detstva, odporúčam môj šťavnatý pudingový koláč s kyslou smotanou.

Ingrediencie

forma veľkosti 34 × 23 cm

  • 200 g špaldovej celozrnnej hladkej múky (na prípravu verzie bez lepku odporúčam použiť bezlepkovú zmes na pečenie K-free od Kauflandu)
  • 120 g mletého maku
  • 70 g mandľovej múky
  • 5 vajec
  • 150 g trstinového cukru
  • 100 g masla
  • 300 ml acidofilného mlieka
  • 125 g malín
  • 125 g čučoriedok
  • 2 ČL bezlepkového prášku do pečiva
  • štipka soli

Tvarohový krém

  • 300 g hrudkovitého jemného tvarohu
  • 24 g vanilkového cukru
  • 1 vajce
  • kôra z biocitróna

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Makovo-tvarohový koláč s malinami

1Maslo rozpustíme a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Medzitým v miske vyšľaháme bielky so štipkou soli na sneh. V druhej miske vyšľaháme žĺtky s cukrom, pridáme cmar a rozpustené maslo izbovej teploty a premiešame. K tekutým ingredienciám primiešame sypké – špaldovú múku (prípadne bezlepkovú zmes na pečenie), mletý mak a mandľovú múku zmiešané s práškom do pečiva. Ručne premiešame, aby sa tekuté a sypké ingrediencie dobre spojili.

2 Na záver do cesta zľahka po lyžiciach primiešame sneh z bielkov. Polovicu cesta vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie. Na cesto sem-tam navŕšime kôpky tvarohového krému, ktorý si pripravíme zmiešaním tvarohu, vanilkového cukru, citrónovej kôry a vajca. Krém zalejeme druhou polovicou cesta, posypeme čučoriedkami a malinami a vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečieme asi 40 minút.

Makovo-tvarohový koláč s malinami

Recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovenská republika.

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

6 komentárov

Jadranka 14.6.2023 - 11:18
Chcem piect tento kolac a sa chcem spytat, aky ma ucel ta mandlova muka… ci tam musi byt. Dakujem
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.6.2023 - 13:21

Ahoj Jadranka, teším sa, že ťa koláčik zaujal a chystáš sa ho upiecť :) Mandľová múka dodáva koláčiku orieškovú chuť, ja vždy rada pridávam do koláča aj niečo orechové :) Ale pokojne ju môžeš nahradiť obyčajnou pšeničnou hladkou múkou alebo zvýšiť množstvo špaldovej múky :) Držím palce, nech sa koláčik vydarí a chutí!

Reaguj
Kristina 15.4.2023 - 10:05
vyborny kolacik mnam:)
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 9.5.2023 - 20:17

Ďakujem krásne Kristínka, teším sa, že ti koláčik chutil :)

Reaguj
Zelinka 24.10.2022 - 11:16
Výborný koláčik. Kombinácia maku, tvarohu, ovocia a ostatných ingrediencii pošteklí všetky chuťové poháriky. Ovocia som dala viac:) Ďakujem Veronika, ste talentovaná:).
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 31.10.2022 - 18:36

Milá Zelinka, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k makovo-tvarohovému koláčiku :) Veľmi sa teším, že sa koláčik podaril a ovocia nie je nikdy dosť, takže ste spravili dobrý krok :) A ďakujem, vážim si to :)

Reaguj