Domov ReceptyDomáce recepty Cantuccini – biscotti (talianske sušienky)

Cantuccini – biscotti (talianske sušienky)

Autor: Veronika Čopíková
Cantuccini - biscotti (talianské sušienky)

V jednej z mojich obľúbených kaviarní mi pravidelne spolu s kávičkou a pohárom vody servírujú aj malú chrumkavú sušienku. Vonia perníkom a ja si veľakrát blažene povzdychnem, keď mi chrumká medzi zubami. Myslím si, že ide o cantuccini, tak som som googlila a googlila. Receptov je neuveriteľne veľa, tak prečo nepridať ďalší overený. Inak tieto sušienky pochádzajú z Talianska, presnejšie z toskánskeho mesta Prato. Ich pôvodný názov - biscotti je odvodený od slova biscoctus, čo znamená dvakrát pečený. Obidva názvy postupne zdomácneli, takže dnes môžete tieto talianske sušienky nájsť ako biscotti i cantuccini.

 

Upečte si chrumkavé talianske sušienky - cantuccini a garantujem vám, že odteraz nebudete musieť podávať ku káve kupované keksíky ale vytiahnete sa s týmito domácimi sušienkami. :) Navyše sa veľmi dobre skladujú, stačí ich dať do sklenenej nádobky alebo sáčku a odložiť na tmavé miesto. Takto ich budete mať vždy po ruke.

Ingrediencie (na cca. 40 ks)

  • 175 g mandlí
  • 258 g hladkej špaldovej múky
  • 150 g trstinového cukru
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 ČL cejlónskej škorice
  • 1/2 ČL soli
  • 60 g masla (studeného a nakrájaného na kocky)
  • 3 vajíčka
  • 1 PL kokosového oleja
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Čokoládová poleva

  • 200 g čokolády

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Cantuccini - biscotti (talianské sušienky)

Postup na domáce cantuccini - chrumkavé sušienky ku kávičke 

Najprv si vystelieme plech papierom na pečenie, vysypeme naň mandle a dáme zapiecť do rúry na 15 minút pri 150 °C. Počas pečenia ich jeden až dvakrát otočíme, aby nám naspodku nesčerneli. Vytiahneme z rúry a necháme trochu vychladnúť. 140 g chrumkavých mandlí si odložíme bokom a zvyšných 35 g nasekáme na menšie kúsky (použijeme ich na posypanie).

 

V miske zmiešame múku, cukor, kypriaci prášok, škoricu a soľ. K suchým ingredienciám pridáme na kocky nakrájané studené maslo a rukou (alebo vareškou) zmiešame tak, aby sme vytvorili mrveničku. K mrveničke pridáme 140 g mandlí (ak nechceme mať v sušienkach veľké kúsky mandlí, môžeme ich nasekať na trochu menšie kúsky) a premiešame.

 

V druhej miske vyšľaháme vajcia, roztopený kokosový olej a vanilkový extrakt. Mokré ingrediencie pridáme k suchým a jemne premiešame vareškou alebo gumovou stierkou. Vznikne nám kompaktné cesto, ktoré zabalíme do fólie a dáme na 30 minút do chladničky odpočinúť.

Cantuccini - biscotti (talianské sušienky)

Cesto po vybratí z chladničky položíme na jemne pomúčenú dosku či silikónovú podložku. Vychladené cesto rozdelíme na dve až štyri časti (závisí to od toho, aké veľké chcete mať sušienky). Každú časť cesta vyformujeme mokrými rukami na dlhšie valčeky. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a mierne roztlačíme rukou. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180 °C 20 - 25 minút.

 

Po upečení vyberieme z rúry, necháme chvíľku vychladnúť a potom nakrájame ostrým nožom na 1 cm hrubé plátky. Plátky poukladáme na plech a pečieme ďalších 15 minút dochrumkava tentoraz pri teplote 160 °C. Po 7 minútach otočíme každý plátok naopak, aby sa nám obidve strany upiekli pekne dochrumkava. Viem, že je s tým viac práce, ale naozaj to stojí za to. A sušienok je veľa, takže ak vydržíte nepapať, tak vám vydržia až do Vianoc. :D 

Domáce OREO

Oreo - dve kakaové sušienky spojené vanilkovým krémom. Neodolateľná kombinácia kakaa a vanilky...

Po upečení vyberieme z rúry a necháme 5 minút vychladnúť. Potom namočíme každú polovicu biscotti do tekutej čokolády (stačí si roztopiť čokoládu nad parou, ak je málo tekutá, môžeme pridať trochu masla) a posypeme chrumkavými nasekanými mandľami. Hotofko! 

 

Vyskúšajte si upiecť tieto sušienky a ak vám budú chutiť, napíšte mi pri vašej obedňajšej kávičke popri chrumkaní cantuccini, čo na ne hovoríte. Podľa mňa sú dokonalé, ale váš názor je pre mňa dôležitý a vždy poteší. 

Cantuccini - biscotti (talianské sušienky)

Recept som našla na stránke sallysbakingaddiction.com

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 35 Priemer: 4.5]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

8 komentárov

Silva 4.3.2019 - 19:32

je možné ich pripraviť i z bezlepkovej múky? Neskúšal to niekto? mení sa tam nejako pomer surovín? Bezlepkové pečivo býva také… drobivé…Vďaka za odpoveď

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 10.3.2019 - 20:42

Ahoj Silvia, bezlepkovú verziu cantuccini som ešte nerobila, ale zapisujem si a spravím, keďže pripravujem aj veľa receptov bez lepku :) Pomer surovín by som nemenila, skôr skombinovala bezlepkové múky, uvažujem že skúsim mandľovú, cirokovú a pohánkovú. Dám určite vedieť, ako to dopadlo a ak sa vydarí, recept pribudne aj na stránku do sekcie bez lepku :)

Reaguj
Andrea 29.9.2018 - 18:56

Mne sa to nejak nezdvihlo moc ako je na obr., len tak cca na polovicu. Ale inak chutovo vyborne 👌

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika 30.9.2018 - 21:16

Ahoj Andrea, biscotti na obrázku boli asi tie z úplného stredu, kde bol valček najhrubší, preto tá hrúbka :) A možno si ty mala viac kúskov, ak si cesto rozvaľkala na tenší valček, či? Každopádne veľmi sa teším, že chutili :))

Reaguj
Martina 28.8.2017 - 8:36

Ahoj, upečené, zjedené, vynikajúce:-), už chystám ďalšiu dávku… Ďakujem za recept

Reaguj
Veronika Čopíková 28.8.2017 - 11:03

Ahoj Martina, super, veľmi sa teším, že ti tak chutili :)

Reaguj
Kika 23.3.2017 - 6:14

Ahoj, vyzera to naozaj vyborne, chcela som sa vsak spytat, daju sa do cesta napriklad pridat cele lieskovce alebo ine orechy? len neviem ako by to bolo potom s krajanim

Reaguj
Veronika Čopíková 23.3.2017 - 10:23

Ahoj Kika, samozrejme, dajú sa tam pridať lieskové alebo akékoľvek iné orechy :) Ja som tam pridala celé mandle a nebol problém s rezaním cesta :) Ak sa toho obávaš, kľudne môžeš orechy nasekať na trošku drobnejšie, ale určite tam problém nebude. Ono je to aj tom potešení sa, keď si zahryzneš do sušienky a trafíš presne tú časť, kde je oriešok :D držím palce pre pečení!

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box