Rascová polievka je jednoduchá a rýchla na prípravu, rozvonia celú kuchyňu korením a v tomto počasí aj príjemne zahreje. Budeš na ňu potrebovať minimum ingrediencií - cibuľku, zopár zemiakov, vajíčka, cesnak a korenie. A výsledok je famózny! Rascová polievka s vajcom je navyše bez múky, na zahustenie som použila zemiaky, ktoré po uvarení jednoducho roztlačím vidličkou. Táto polievočka patrí medzi tradičné recepty na polievky, ktoré nám varila ešte priateľova babička v rámci nedeľného spoločného obeda. A všetky tieto inšpirácie od babičky momentálne zhŕňam do mojej tretej kuchárskej knižky, ktorá vyjde už tento rok! :-)
Vyskúšaj aj moje ďalšie recepty na jednoduché polievky - perfektnú hŕstkovú polievku plnú strukovín, taliansku zeleninovú polievku minestrone, pórovú polievku s domácimi krutónmi, krémovú karfiolovú polievku alebo výbornú brokolicovú polievku.
Ingrediencie
na 4 porcie
- 1 žltá cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 400 g zemiakov so šupkou
- 1,5 l vody
- 2 ČL celej rasce
- 1 ČL mletej rasce
- 1 ČL červenej papriky
- soľ a čierne korenie
- plátok masla
- 1 PL panenského olivového oleja
- 2 vajcia
- petržlenová vňať
Rascová polievka s vajcom, so zemiakmi a bez múky
1V polievkovom hrnci zohrejeme olivový olej s plátkom masla (pre verziu bez laktózy zameň olivový olej s maslom za bravčovú masť). Pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a opečieme dosklovita. K opečenej cibuli pridáme korenia - červenú papriku, celú a mletú rascu, premiešame vareškou a chvíľku opekáme. Následne pridáme na kocky nakrájané zemiaky bez šupky, ochutíme soľou a čiernym korením, zalejeme vodou (1,5 l) a dobre premiešame. Prikryjeme a varíme na miernom plameni cca 20 - 30 minút, aby sa nám uvarili zemiaky.
2
Keď sú zemiaky uvarené, vyberieme ich von pomocou naberačky na cestoviny alebo sitka, preložíme na tanier a vidličkou popučíme. Do čírej polievky pridáme prelisované strúčiky cesnaku. V pohári rozšľaháme vidličkou vajíčka a vylejeme ich do vriacej polievky - vajíčko trochu rozhabarkujeme vidličkou, polievku prikryjeme a na miernom plameni povaríme ešte 5 minút. Na záver do polievky pridáme popučené zemiaky, premiešame a podľa potreby dochutíme. Rascovú polievku posypeme pred servírovaním nasekanou petržlenovou vňaťou, prípadne ju môžeš vynechať, výborná je aj bez toho. :-)
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
3 komentáre