Domov ReceptyBabičkine recepty Babičkina rascová polievka s vajcom

Babičkina rascová polievka s vajcom

Autor: Veronika Čopíková
Rascová polievka s vajcom

Rascová polievka je jednoduchá a rýchla na prípravu, rozvonia celú kuchyňu korením a v tomto počasí aj príjemne zahreje. Budeš na ňu potrebovať minimum ingrediencií - cibuľku, zopár zemiakov, vajíčka, cesnak a korenie. A výsledok je famózny! Rascová polievka s vajcom je navyše bez múky, na zahustenie som použila  zemiaky, ktoré po uvarení jednoducho roztlačím vidličkou. Táto polievočka patrí medzi tradičné recepty na polievky, ktoré nám varila ešte priateľova babička v rámci nedeľného spoločného obeda. A všetky tieto inšpirácie od babičky momentálne zhŕňam do mojej tretej kuchárskej knižky, ktorá vyjde už tento rok! :-)

Vyskúšaj aj moje ďalšie recepty na jednoduché polievky - perfektnú hŕstkovú polievku plnú strukovín, taliansku zeleninovú polievku minestrone, pórovú polievku s domácimi krutónmi, krémovú karfiolovú polievku alebo výbornú brokolicovú polievku.

Ingrediencie

na 4 porcie

  • 1 žltá cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 400 g zemiakov so šupkou
  • 1,5 l vody
  • 2 ČL celej rasce
  • 1 ČL mletej rasce
  • 1 ČL červenej papriky
  • soľ a čierne korenie
  • plátok masla
  • 1 PL panenského olivového oleja
  • 2 vajcia
  • petržlenová vňať

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?


Rascová polievka s vajcom

Rascová polievka s vajcom, so zemiakmi a bez múky

1V polievkovom hrnci zohrejeme olivový olej s plátkom masla (pre verziu bez laktózy zameň olivový olej s maslom za bravčovú masť). Pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a opečieme dosklovita. K opečenej cibuli pridáme korenia - červenú papriku, celú a mletú rascu, premiešame vareškou a chvíľku opekáme. Následne pridáme na kocky nakrájané zemiaky bez šupky, ochutíme soľou a čiernym korením, zalejeme vodou (1,5 l) a dobre premiešame. Prikryjeme a varíme na miernom plameni cca 20 - 30 minút, aby sa nám uvarili zemiaky.

Vyskúšaj aj tieto recepty na polievky

2

Keď sú zemiaky uvarené, vyberieme ich von pomocou naberačky na cestoviny alebo sitka, preložíme na tanier a vidličkou popučíme. Do čírej polievky pridáme prelisované strúčiky cesnaku. V pohári rozšľaháme vidličkou vajíčka a vylejeme ich do vriacej polievky - vajíčko trochu rozhabarkujeme vidličkou, polievku prikryjeme a na miernom plameni povaríme ešte 5 minút. Na záver do polievky pridáme popučené zemiaky, premiešame a podľa potreby dochutíme. Rascovú polievku posypeme pred servírovaním nasekanou petržlenovou vňaťou, prípadne ju môžeš vynechať, výborná je aj bez toho. :-)

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

2 komentáre

Jana 31.1.2024 - 14:40
Rascovú polievku má rád manžel a varím ju ako rýchlovku, keď nestíham :) Robím klasicky so zápražkou. Toto so zemiakmi rada vyskúšam. Vďaka Veronika za tvoje recepty. Doma z kníh rada pripravujem Lečo Nelečo, Granolu, Zeleninové karí, naposledy skvelý Banánový chlebík.
Reaguj
ibojka 24.1.2024 - 12:43
Jeeeeeej Veronika, keď som čítala tvoj dnešný recept " babičkina rascová polievka s vajcom" tak si mi obnovila pamäť na moju veľmi šikovnú a výnimočnú kuchárku - starú mamu. Ja som sa u nej stravovala počas celej dochádzky do ZŠ a veľmi často vtedy túto polievku varila a presne tak, ako ty píšeš. Poviem ti pravdu, že som na túto polievku zabudla a preto ti ďakujem za typ, ktorý teraz budem variť často aj ja, lebo je to rýchlovka a je výborná také mám rada. Srdečne ťa pozdravujem a veľmi ti ďakujem. Ibojka
Reaguj