Začiatok jari sa mi už odjakživa spája s prvými lístkami medvedieho cesnaku, ktoré každý rok zmenia lužný les za naším bytom na malú rajskú záhradu. :) Nedá mi to a každý deň do nej aspoň na pár minút nakuknem, posedím si na lavičke a zahľadím sa do širokých korún stromov. A v tých najodľahlejších častiach lesa nazbieram aj zopár lístkov mladého medvedieho cesnaku, z ktorých pripravím domáce pesto či polievku z medvedieho cesnaku.
Táto polievka z medvedieho cesnaku má aj prívlastok zelená, lebo v nej nájdete samú zelenú zeleninu. :) Tak hor sa na prechádzku do lesa nazbierať krásny medvedí cesnak a uvariť si túto jednoduchú a rýchlu polievočku. Vďaka spolupráci s Kauflandom nájdete v recepte aj tip na prípravu bezlaktózovej verzie.
Ingrediencie
na 4 porcie
- 2 šalotky
- 3 stredne veľké zemiaky
- 2 stonky zeleru
- 1 karfiol romanesco (príp. biely karfiol)
- 100 g medvedieho cesnaku
- maslo (pre verziu bez laktózy použite bezlaktózové maslo K-free)
- 200 g uvareného cíceru
- panenský olivový olej
- soľ, čierne korenie a mletý cesnak
- smotana na šľahanie (pre verziu bez laktózy použite bezlaktózovú smotanu na šľahanie K-free)
1 Na masle opečieme nadrobno nasekané šalotky dosklovita. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a na kúsky nakrájaný stonkový zeler, premiešame a chvíľku opekáme. Následne zalejeme horúcou vodou z kanvice (1,2 l), premiešame a necháme prikryté variť na miernom plameni. Medzitým rozdelíme karfiol na menšie ružičky, ktoré osolíme, polejeme trochou olivového oleja a dobre premiešame. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme cca 20 až 25 minút dochrumkava. Kým sa pečie karfiol, pripravíme si chrumkavý a korenistý cícer.
Vyskúšaj aj:
2 Do menšej formy presypeme odkvapkaný cícer. Cícer polejeme trochou olivového oleja, osolíme a okoreníme čiernym korením a mletým cesnakom. Premiešame a vložíme do rúry k pečenému karfiolu na posledných 15 minút pečenia. Keď sú zemiaky v polievke uvarené a karfiol a cícer upečené, pridáme do polievky karfiol a polovicu cíceru. Pár ružičiek karfiolu môžeme odložiť bokom na ozdobu. Pridáme na menšie kúsky nasekaný medvedí cesnak, soľ a čierne korenie a polievku rozmixujeme.
3 Podľa chuti ešte dosolíme a dokoreníme. Polievku servírujeme s chrumkavým cícerom a ružičkami karfiolu. Ak by ste chceli zjemniť chuť medvedieho cesnaku, pridajte na záver do polievky ešte trochu smotany na šľahanie.
Recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Kaufland.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
8 komentárov
Gratulujem a teším sa s Vami
Ďakujem krásne Renátka :)
Teším sa spolu s Tebou a veľká gratulácia. Som rada, že i ja svojim hlasom som prispela k oceneniu Tvojej knihy v Panta Rhei. :-)
Jeeej ďakujem krásne za tvoj hlas a gratuláciu :) Veľmi si to vážim bez vás by nič z tohto nikdy nebolo :)
Skusim tu polievku z medvedieho cesnaku.Mam pesto
Super teším sa Alenka a dúfam, že ti bude chutiť :)
Jeeeej ďakujem krásne milá Ľubica :)