Domov ReceptyČo na obed? Domáca paštéta z kuracích pečienok

Domáca paštéta z kuracích pečienok

Autor: Veronika Čopíková
Domáca paštéta z kuracích pečienok

Vďaka blogu a vám, milí gastronauti, sa často v mojej maličkej kuchyni podujímam na rôzne výzvy. Jednou z nich bola tentokrát domáca paštéta z kuracích pečienok. Spraviť som ju chcela už dávno, pretože chuť domácej paštéty je na míle vzdialená pseudo paštétam, ktoré dnes kúpite v obchode. Recept je trošku dlhší, ale príprava je vcelku jednoduchá a výsledok stojí za to! A uvidíte, ako sa budete tešiť, keď si natriete na krajec chleba vrstvu domácej paštéty a zahryznete sa. Ozaj, je správne paštéta, alebo paštéka? :D

Ingrediencie

na 350 g paštéty

  • 300 g očistenej kuracej pečienky
  • 2 PL olivového oleja
  • 100 g masla
  • 1 červená cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL brandy
  • 20 ml smotany na šľahanie
  • 1 ČL čerstvého tymiánu
  • soľ
  • čierne korenie

K domácej paštéte podávame

  • francúzske bagety
  • olivový olej
  • brusnicový džem
  • čerstvý tymián
  • kvalitný syr
  • červené víno
  • hrozno

Lenivá kuchárka 3 - Nezabudnuteľné recepty od babičky

Domáca paštéta z kuracích pečienok
Domáca paštéta z kuracích pečienok

Domáca paštéta z kuracích pečienok, ako na ňu?

1 Kuracie pečienky očistíme (zbavíme všetkých maličkých šliach) a pokrájame na rovnaké väčšie pásiky. Nakrájané pečienky odložíme nabok a pustíme sa do ďalšej fázy prípravy. Na panvici zohrejeme 20 g masla s olivovým olejom, pridáme nadrobno nasekanú cibuľku a pražíme na miernom ohni, kým nám cibuľka nezmäkne. Keď je cibuľka hotová, zvýšime teplotu, pridáme pečienky a sprudka opekáme asi minútu, aby sa pečienka zatiahla zo všetkých strán (v strede môžu pečienky zostať jemne ružové).

2 Následne znížime teplotu, pridáme nadrobno nasekaný cesnak, mleté čierne korenie a čerstvý tymián. Chvíľku opekáme, aby nám cesnak zmäkol. Pridáme dve lyžice brandy a varíme, kým sa alkohol nevyparí. Ešte teplé pečienky dáme do mixéra, pridáme k nim 80 g zmäknutého masla a rozmixujeme na hladkú zmes. Pridáme smotanu a lyžičku soli a opäť mixujeme do krémovej konzistencie. Podľa chuti ešte okoreníme soľou a korením.

Rýchla marináda na kuracie mäso

Môžete ju použiť na kuracie prsia, stehná alebo kuracie krídelká. 

3 Hotovú paštétu prelejeme do pohárikov, po vychladnutí zatvoríme a odložíme na 2 hodiny do chladničky. Domácu paštétu z kuracích pečienok podávame so samými dobrotami, teda s jemne ugrilovanými bagetami pobozkanými olivovým olejom, brusnicovým džemom a čerstvým tymiánom. K tomu domáce hrozno, francúzsky syr a červené víno. A víkendové ráno (?) môže začať. :) Nech vám chutí!

Domáca paštéta z kuracích pečienok
Domáca paštéta z kuracích pečienok

Tento recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Vitis.

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok a ako bonus budeš mať tie najlepšie recepty aj keď padne internet ;)


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

20 komentárov

Vladimira 2.3.2024 - 12:12
Najlepšia, s brandy aj bez 🙂
Reaguj
Mirka 14.2.2024 - 20:20

Dobrý deň. Chystám sa robiť paštétu len sa chcem uistiť, ze 20 ml smotany an šľahanie je správny údaj. Cely kelimok ma 200 ml preto ma to mätie, tiež som čítala aj iné recepty a preto sa pýtam. 20 ml je teda dosť ano?
Ďakujem za odpoveď.

Reaguj
Gabika 3.6.2023 - 8:17

Prosím Vás a ako nahradiť Brandy keď chcem aby paštetu jedli aj malé detičky? Môžem aj len vodou podliat? Ďakujem za odpoveď

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 23.6.2023 - 12:11

Pekný deň želám, Gabika, v tom prípade odporúčam brandy vynechať a iba ak to bude potrebné, pridať trošku vody :) Držím palce, nech sa vydarí a som zvedavá, ako vám i deťom bude chutiť :)

Reaguj
Katka 19.11.2022 - 6:20
Totu pastetu robim uz niekolkykrat, manzel si ju nevie vynachvalit ;) ked nebolo brandy, pouzila som bud cervene vino alebo iny alkohol. Ale s tym brandy je to asi naj. Tyzden nevydrzi, lebo sa zje :D urcite odporucam vyskusat.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 2.1.2023 - 13:21

Ahoj Katka, super, to sa veľmi teším, že paštéta chutí a manžel si ju nevie vynachváliť :) A ďakujem za odporúčanie ďalej :)

Reaguj
Mirec 12.4.2021 - 10:58

Domáca paštéka v chlade vydrží aj pol roka . Ako dlho vydrží táto? Keď sa tam dáva smotana z maslom nieje to paštéka na rýchlo konzum? Ďakujem za odpoved.

Reaguj
Majka 17.11.2021 - 14:14

Vydrží asi týždeň v chladničke, ak sa dovtedy nezje :)

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 2.1.2023 - 13:22

Ďakujem krásne Majka :) Snáď sa dovtedy aj zje :D

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 2.1.2023 - 13:22

Pekný deň želám, paštéta vydrží cca týždeň v chladničke :) Dá sa predĺžiť jej životnosť, ak povrch zalejete roztopeným tukom :)

Reaguj
Erika 22.11.2020 - 13:09

A tá smotana na siahanie sa má najprv vyšľapať a potom pridať k prcienkam?dakujem pekne

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 2.1.2023 - 13:22

Ahoj Erika, netreba ju šľahať, pridáva sa v tekutom stave :)

Reaguj
Erika 22.11.2020 - 13:06

Ahoj Veronika,chytám sa na tento pecienkovy krém a chcela by som sa opýtať či sa môže namiesto brandy aj whisky použiť?dakujem

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 2.1.2023 - 13:23

Ahoj Erika, potenciálne áno, ešte som to neskúšala, ale mohlo by to pridať paštéte novú zaujímavú chuť :)

Reaguj
Beáta 7.4.2020 - 21:39

Práve som ju dokončila,….ááá pridala som „sačkové“ ingrediencie, a je fantastická aj tak. Tá šľahačka urobila správnu robotu. Je síce cítiť sladký podtón (ide o rastlinnú sladkú šľahačku), ale je perfektná. Máme doma alergiu na bielkovinu kravského mlieka, preto tá rastlinná.

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 15.4.2020 - 14:12

Ahoj Beáta, super, veľmi sa teším, že sa paštéta podarila a chutila fantasticky :) Samozrejme rozumiem náhrade šľahačky za rastlinnú verziu :)

Reaguj
Klaudia 25.10.2023 - 7:54

Domáca paštétka vyzerá a určite aj chutí úžasne. ROZHODNE ju musím vyskúšať. 5☆

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 22.12.2023 - 6:46

Ďakujem krásne Klaudia, budem sa tešiť a som zvedavá, čo na ňu povieš :-)

Reaguj
Stela 9.5.2019 - 19:31

S touto pastekou som zožala uspech spolu s mojim psenicno raznym kvaskovym chlebikom a svajciarskymi korenovymi kvaskovymi bagetami a redkovkami zo sklennika. Pasteku som nejedla hodne dlho, tuto budem robievat urcite ?

Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 12.5.2019 - 11:46

Ahoj, Stela, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k paštéte :) Veľmi sa teším, že zožala úspech, určite to bolo práve spojením s takými kvalitnými dobrotami – kváskovým chlebíkom, bagetkami a reďkovkami zo skleníka. Znie to úžasne, teším sa, že ju budeš robievať :)

Reaguj