Vďaka blogu a vám, milí gastronauti, sa často v mojej maličkej kuchyni podujímam na rôzne výzvy. Jednou z nich bola tentokrát domáca paštéta z kuracích pečienok. Spraviť som ju chcela už dávno, pretože chuť domácej paštéty je na míle vzdialená pseudo paštétam, ktoré dnes kúpite v obchode. Recept je trošku dlhší, ale príprava je vcelku jednoduchá a výsledok stojí za to! A uvidíte, ako sa budete tešiť, keď si natriete na krajec chleba vrstvu domácej paštéty a zahryznete sa. Ozaj, je správne paštéta, alebo paštéka? :D
Ďalšie jednoduché recepty nájdeš v knihách Lenivá kuchárka. Pri objednávke dvoch kníh je poštovné zadarmo!
Ingrediencie
na 350 g paštéty
- 300 g očistenej kuracej pečienky
- 2 PL olivového oleja
- 100 g masla
- 1 červená cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL brandy
- 20 ml smotany na šľahanie
- 1 ČL čerstvého tymiánu
- soľ
- čierne korenie
K domácej paštéte podávame
- francúzske bagety
- olivový olej
- brusnicový džem
- čerstvý tymián
- kvalitný syr
- červené víno
- hrozno
Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!
Domáca paštéta z kuracích pečienok, ako na ňu?
1 Kuracie pečienky očistíme (zbavíme všetkých maličkých šliach) a pokrájame na rovnaké väčšie pásiky. Nakrájané pečienky odložíme nabok a pustíme sa do ďalšej fázy prípravy. Na panvici zohrejeme 20 g masla s olivovým olejom, pridáme nadrobno nasekanú cibuľku a pražíme na miernom ohni, kým nám cibuľka nezmäkne. Keď je cibuľka hotová, zvýšime teplotu, pridáme pečienky a sprudka opekáme asi minútu, aby sa pečienka zatiahla zo všetkých strán (v strede môžu pečienky zostať jemne ružové).
2 Následne znížime teplotu, pridáme nadrobno nasekaný cesnak, mleté čierne korenie a čerstvý tymián. Chvíľku opekáme, aby nám cesnak zmäkol. Pridáme dve lyžice brandy a varíme, kým sa alkohol nevyparí. Ešte teplé pečienky dáme do mixéra, pridáme k nim 80 g zmäknutého masla a rozmixujeme na hladkú zmes. Pridáme smotanu a lyžičku soli a opäť mixujeme do krémovej konzistencie. Podľa chuti ešte okoreníme soľou a korením.
Rýchla marináda na kuracie mäso
Môžete ju použiť na kuracie prsia, stehná alebo kuracie krídelká.
3 Hotovú paštétu prelejeme do pohárikov, po vychladnutí zatvoríme a odložíme na 2 hodiny do chladničky. Domácu paštétu z kuracích pečienok podávame so samými dobrotami, teda s jemne ugrilovanými bagetami pobozkanými olivovým olejom, brusnicovým džemom a čerstvým tymiánom. K tomu domáce hrozno, francúzsky syr a červené víno. A víkendové ráno (?) môže začať. :) Nech vám chutí!
Tento recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Vitis.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
15 komentárov
Prosím Vás a ako nahradiť Brandy keď chcem aby paštetu jedli aj malé detičky? Môžem aj len vodou podliat? Ďakujem za odpoveď
Ahoj Katka, super, to sa veľmi teším, že paštéta chutí a manžel si ju nevie vynachváliť :) A ďakujem za odporúčanie ďalej :)
Domáca paštéka v chlade vydrží aj pol roka . Ako dlho vydrží táto? Keď sa tam dáva smotana z maslom nieje to paštéka na rýchlo konzum? Ďakujem za odpoved.
Vydrží asi týždeň v chladničke, ak sa dovtedy nezje :)
Ďakujem krásne Majka :) Snáď sa dovtedy aj zje :D
Pekný deň želám, paštéta vydrží cca týždeň v chladničke :) Dá sa predĺžiť jej životnosť, ak povrch zalejete roztopeným tukom :)
A tá smotana na siahanie sa má najprv vyšľapať a potom pridať k prcienkam?dakujem pekne
Ahoj Erika, netreba ju šľahať, pridáva sa v tekutom stave :)
Ahoj Veronika,chytám sa na tento pecienkovy krém a chcela by som sa opýtať či sa môže namiesto brandy aj whisky použiť?dakujem
Ahoj Erika, potenciálne áno, ešte som to neskúšala, ale mohlo by to pridať paštéte novú zaujímavú chuť :)
Práve som ju dokončila,….ááá pridala som „sačkové“ ingrediencie, a je fantastická aj tak. Tá šľahačka urobila správnu robotu. Je síce cítiť sladký podtón (ide o rastlinnú sladkú šľahačku), ale je perfektná. Máme doma alergiu na bielkovinu kravského mlieka, preto tá rastlinná.
Ahoj Beáta, super, veľmi sa teším, že sa paštéta podarila a chutila fantasticky :) Samozrejme rozumiem náhrade šľahačky za rastlinnú verziu :)
S touto pastekou som zožala uspech spolu s mojim psenicno raznym kvaskovym chlebikom a svajciarskymi korenovymi kvaskovymi bagetami a redkovkami zo sklennika. Pasteku som nejedla hodne dlho, tuto budem robievat urcite 😊
Ahoj, Stela, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k paštéte :) Veľmi sa teším, že zožala úspech, určite to bolo práve spojením s takými kvalitnými dobrotami – kváskovým chlebíkom, bagetkami a reďkovkami zo skleníka. Znie to úžasne, teším sa, že ju budeš robievať :)