Vďaka blogu a vám, milí gastronauti, sa často v mojej maličkej kuchyni podujímam na rôzne výzvy. Jednou z nich bola tentokrát domáca paštéta z kuracích pečienok. Spraviť som ju chcela už dávno, pretože chuť domácej paštéty je na míle vzdialená pseudo paštétam, ktoré dnes kúpite v obchode. Recept je trošku dlhší, ale príprava je vcelku jednoduchá a výsledok stojí za to! A uvidíte, ako sa budete tešiť, keď si natriete na krajec chleba vrstvu domácej paštéty a zahryznete sa. Ozaj, je správne paštéta, alebo paštéka? :D
Ingrediencie
na 350 g paštéty
- 300 g očistenej kuracej pečienky
- 2 PL olivového oleja
- 100 g masla
- 1 červená cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL brandy
- 20 ml smotany na šľahanie
- 1 ČL čerstvého tymiánu
- soľ
- čierne korenie
K domácej paštéte podávame
- francúzske bagety
- olivový olej
- brusnicový džem
- čerstvý tymián
- kvalitný syr
- červené víno
- hrozno
Domáca paštéta z kuracích pečienok, ako na ňu?
1 Kuracie pečienky očistíme (zbavíme všetkých maličkých šliach) a pokrájame na rovnaké väčšie pásiky. Nakrájané pečienky odložíme nabok a pustíme sa do ďalšej fázy prípravy. Na panvici zohrejeme 20 g masla s olivovým olejom, pridáme nadrobno nasekanú cibuľku a pražíme na miernom ohni, kým nám cibuľka nezmäkne. Keď je cibuľka hotová, zvýšime teplotu, pridáme pečienky a sprudka opekáme asi minútu, aby sa pečienka zatiahla zo všetkých strán (v strede môžu pečienky zostať jemne ružové).
2 Následne znížime teplotu, pridáme nadrobno nasekaný cesnak, mleté čierne korenie a čerstvý tymián. Chvíľku opekáme, aby nám cesnak zmäkol. Pridáme dve lyžice brandy a varíme, kým sa alkohol nevyparí. Ešte teplé pečienky dáme do mixéra, pridáme k nim 80 g zmäknutého masla a rozmixujeme na hladkú zmes. Pridáme smotanu a lyžičku soli a opäť mixujeme do krémovej konzistencie. Podľa chuti ešte okoreníme soľou a korením.
Rýchla marináda na kuracie mäso
Môžete ju použiť na kuracie prsia, stehná alebo kuracie krídelká.
3 Hotovú paštétu prelejeme do pohárikov, po vychladnutí zatvoríme a odložíme na 2 hodiny do chladničky. Domácu paštétu z kuracích pečienok podávame so samými dobrotami, teda s jemne ugrilovanými bagetami pobozkanými olivovým olejom, brusnicovým džemom a čerstvým tymiánom. K tomu domáce hrozno, francúzsky syr a červené víno. A víkendové ráno (?) môže začať. :) Nech vám chutí!
Tento recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Vitis.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
20 komentárov
Dobrý deň. Chystám sa robiť paštétu len sa chcem uistiť, ze 20 ml smotany an šľahanie je správny údaj. Cely kelimok ma 200 ml preto ma to mätie, tiež som čítala aj iné recepty a preto sa pýtam. 20 ml je teda dosť ano?
Ďakujem za odpoveď.
Prosím Vás a ako nahradiť Brandy keď chcem aby paštetu jedli aj malé detičky? Môžem aj len vodou podliat? Ďakujem za odpoveď
Pekný deň želám, Gabika, v tom prípade odporúčam brandy vynechať a iba ak to bude potrebné, pridať trošku vody :) Držím palce, nech sa vydarí a som zvedavá, ako vám i deťom bude chutiť :)
Ahoj Katka, super, to sa veľmi teším, že paštéta chutí a manžel si ju nevie vynachváliť :) A ďakujem za odporúčanie ďalej :)
Domáca paštéka v chlade vydrží aj pol roka . Ako dlho vydrží táto? Keď sa tam dáva smotana z maslom nieje to paštéka na rýchlo konzum? Ďakujem za odpoved.
Vydrží asi týždeň v chladničke, ak sa dovtedy nezje :)
Ďakujem krásne Majka :) Snáď sa dovtedy aj zje :D
Pekný deň želám, paštéta vydrží cca týždeň v chladničke :) Dá sa predĺžiť jej životnosť, ak povrch zalejete roztopeným tukom :)
A tá smotana na siahanie sa má najprv vyšľapať a potom pridať k prcienkam?dakujem pekne
Ahoj Erika, netreba ju šľahať, pridáva sa v tekutom stave :)
Ahoj Veronika,chytám sa na tento pecienkovy krém a chcela by som sa opýtať či sa môže namiesto brandy aj whisky použiť?dakujem
Ahoj Erika, potenciálne áno, ešte som to neskúšala, ale mohlo by to pridať paštéte novú zaujímavú chuť :)
Práve som ju dokončila,….ááá pridala som „sačkové“ ingrediencie, a je fantastická aj tak. Tá šľahačka urobila správnu robotu. Je síce cítiť sladký podtón (ide o rastlinnú sladkú šľahačku), ale je perfektná. Máme doma alergiu na bielkovinu kravského mlieka, preto tá rastlinná.
Ahoj Beáta, super, veľmi sa teším, že sa paštéta podarila a chutila fantasticky :) Samozrejme rozumiem náhrade šľahačky za rastlinnú verziu :)
Domáca paštétka vyzerá a určite aj chutí úžasne. ROZHODNE ju musím vyskúšať. 5☆
Ďakujem krásne Klaudia, budem sa tešiť a som zvedavá, čo na ňu povieš :-)
S touto pastekou som zožala uspech spolu s mojim psenicno raznym kvaskovym chlebikom a svajciarskymi korenovymi kvaskovymi bagetami a redkovkami zo sklennika. Pasteku som nejedla hodne dlho, tuto budem robievat urcite ?
Ahoj, Stela, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k paštéte :) Veľmi sa teším, že zožala úspech, určite to bolo práve spojením s takými kvalitnými dobrotami – kváskovým chlebíkom, bagetkami a reďkovkami zo skleníka. Znie to úžasne, teším sa, že ju budeš robievať :)