Domov ReceptyČo na obed? Domáca paštéta z kuracích pečienok

Domáca paštéta z kuracích pečienok

Autor: Veronika Čopíková
Domáca paštéta z kuracích pečienok

Vďaka blogu a vám, milí gastronauti, sa často v mojej maličkej kuchyni podujímam na rôzne výzvy. Jednou z nich bola tentokrát domáca paštéta z kuracích pečienok. Spraviť som ju chcela už dávno, pretože chuť domácej paštéty je na míle vzdialená pseudo paštétam, ktoré dnes kúpite v obchode. Recept je trošku dlhší, ale príprava je vcelku jednoduchá a výsledok stojí za to! A uvidíte, ako sa budete tešiť, keď si natriete na krajec chleba vrstvu domácej paštéty a zahryznete sa. Ozaj, je správne paštéta, alebo paštéka? :D

Ingrediencie

na 350 g paštéty

  • 300 g očistenej kuracej pečienky
  • 2 PL olivového oleja
  • 100 g masla
  • 1 červená cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL brandy
  • 20 ml smotany na šľahanie
  • 1 ČL čerstvého tymiánu
  • soľ
  • čierne korenie

K domácej paštéte podávame

  • francúzske bagety
  • olivový olej
  • brusnicový džem
  • čerstvý tymián
  • kvalitný syr
  • červené víno
  • hrozno

Pokračovanie knižného bestsellera Lenivá kuchárka 2

PREZRIEŤ KNIHU

Domáca paštéta z kuracích pečienok

Domáca paštéta z kuracích pečienok, ako na ňu?

Kuracie pečienky očistíme (zbavíme všetkých maličkých šliach) a pokrájame na rovnaké väčšie pásiky. Nakrájané pečienky odložíme nabok a pustíme sa do ďalšej fázy prípravy. Na panvici zohrejeme 20 g masla s olivovým olejom, pridáme nadrobno nasekanú cibuľku a pražíme na miernom ohni, kým nám cibuľka nezmäkne. Keď je cibuľka hotová, zvýšime teplotu, pridáme pečienky a sprudka opekáme asi minútu, aby sa pečienka zatiahla zo všetkých strán (v strede môžu pečienky zostať jemne ružové).

Domáca paštéta z kuracích pečienok

Následne znížime teplotu, pridáme nadrobno nasekaný cesnak, mleté čierne korenie a čerstvý tymián. Chvíľku opekáme, aby nám cesnak zmäkol. Pridáme dve lyžice brandy a varíme, kým sa alkohol nevyparí. Ešte teplé pečienky dáme do mixéra, pridáme k nim 80 g zmäknutého masla a rozmixujeme na hladkú zmes. Pridáme smotanu a lyžičku soli a opäť mixujeme do krémovej konzistencie. Podľa chuti ešte okoreníme soľou a korením. 

Rýchla marináda na kuracie mäso

Môžete ju použiť na kuracie prsia, stehná alebo kuracie krídelká. 

Hotovú paštétu prelejeme do pohárikov, po vychladnutí zatvoríme a odložíme na 2 hodiny do chladničky. Domácu paštétu z kuracích pečienok podávame so samými dobrotami, teda s jemne ugrilovanými bagetami pobozkanými olivovým olejom, brusnicovým džemom a čerstvým tymiánom. K tomu domáce hrozno, francúzsky syr a červené víno. A víkendové ráno (?) môže začať. :) Nech vám chutí!

Domáca paštéta z kuracích pečienok
Domáca paštéta z kuracích pečienok

Tento recept vznikol v spolupráci so spoločnosťou Vitis.

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

8 komentárov

Mirec 12.4.2021 - 10:58

Domáca paštéka v chlade vydrží aj pol roka . Ako dlho vydrží táto? Keď sa tam dáva smotana z maslom nieje to paštéka na rýchlo konzum? Ďakujem za odpoved.

Reaguj
Majka 17.11.2021 - 14:14

Vydrží asi týždeň v chladničke, ak sa dovtedy nezje :)

Reaguj
Erika 22.11.2020 - 13:09

A tá smotana na siahanie sa má najprv vyšľapať a potom pridať k prcienkam?dakujem pekne

Reaguj
Erika 22.11.2020 - 13:06

Ahoj Veronika,chytám sa na tento pecienkovy krém a chcela by som sa opýtať či sa môže namiesto brandy aj whisky použiť?dakujem

Reaguj
Beáta 7.4.2020 - 21:39

Práve som ju dokončila,….ááá pridala som „sačkové“ ingrediencie, a je fantastická aj tak. Tá šľahačka urobila správnu robotu. Je síce cítiť sladký podtón (ide o rastlinnú sladkú šľahačku), ale je perfektná. Máme doma alergiu na bielkovinu kravského mlieka, preto tá rastlinná.

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 15.4.2020 - 14:12

Ahoj Beáta, super, veľmi sa teším, že sa paštéta podarila a chutila fantasticky :) Samozrejme rozumiem náhrade šľahačky za rastlinnú verziu :)

Reaguj
Stela 9.5.2019 - 19:31

S touto pastekou som zožala uspech spolu s mojim psenicno raznym kvaskovym chlebikom a svajciarskymi korenovymi kvaskovymi bagetami a redkovkami zo sklennika. Pasteku som nejedla hodne dlho, tuto budem robievat urcite 😊

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 12.5.2019 - 11:46

Ahoj, Stela, ďakujem za krásnu spätnú väzbu k paštéte :) Veľmi sa teším, že zožala úspech, určite to bolo práve spojením s takými kvalitnými dobrotami – kváskovým chlebíkom, bagetkami a reďkovkami zo skleníka. Znie to úžasne, teším sa, že ju budeš robievať :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Tu sú jeho výhody.
Holler Box

Výhody lenivého klubu

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, novinky z gastro sveta a zľavu na kuchárske knihy. Členstvo je zadarmo :)

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box