Domov ReceptyBabičkine recepty Zemiaková polievka na kyslo

Zemiaková polievka na kyslo

Autor: Veronika Čopíková
Zemiaková polievka na kyslo

Najlepší okamih na písanie receptu je práve vtedy, keď dojete jedlo, o ktorom sa chystáte písať. Chuťové dojmy sú vtedy intenzívnejšie a vy presne viete, čo chcete svojím receptom odovzdať. Dnes je to zaujímavá kombinácia na prvý pohľad bežnej zemiakovej polievky, v tomto prípade obohatenej o našu slovenskú bryndzu, ktorá vie mnohým jedlám dodať zaujímavú chuť a povýšiť na prvý pohľad bežné na čosi viac. :) Zemiaková polievka na kyslo sa u nás nepripravuje často, ale po tomto vylepšení ju zaradím do pravidelných jesenno-zimných polievok, ktorými sa zahrievame a sýtime zároveň. A po 2 porciách polievky za sebou ju tam pravdepodobne zaradíte aj vy. :)

Ingrediencie

na 4 až 6 porcií

  • 1 cibuľa
  • 550 g zemiakov
  • 1 l vody
  • zeleninový bujón v bio kvalite
  • 250 g kyslej smotany
  • 125 g bryndze
  • 1 PL tapiokového škrobu
  • olivový olej
  • jablčný ocot
  • 1 bobkový list
  • 1/2 ČL rasce
  • soľ a čierne korenie
  • oravská slanina
  • jarná cibuľka/pažítka

Prvá kuchárska kniha, ktorá vám ušetrí čas v kuchyni! Obsahuje 60 jednoduchých receptov.
Kniha Lenivá Kuchárka

PREZRIEŤ KNIHU

Zemiaková polievka na kyslo s bryndzou

V hrnci zohrejeme olivový olej, na ktorom opečieme nadrobno nasekanú cibuľu dosklovita. Keď je cibuľka hotová, pridáme na kocky nakrájané zemiaky a premiešame. Zalejeme horúcou vodou z kanvice, pridáme zeleninový alebo slepačí bujón (prípadne polievkové korenie), bobkový list, rascu a opäť premiešame. Prikryjeme pokrievkou a varíme, kým zemiaky nezmäknú (cca 20 až 30 minút). V miske si zatiaľ vidličkou roztlačíme bryndzu, ku ktorej pridáme smotanu, tapiokový škrob a premiešame tak, aby v zmesi neboli hrudky škrobu. Tapiokový škrob vám polievku zahustí bez toho, aby ste museli robiť zápražku alebo zahusťovať múkou.

Keď sú zemiaky uvarené, prilejeme k nim smotanovo-bryndzovú zmes, premiešame a privedieme do varu. Polievku následne ochutnajte a dochuťte soľou a čiernym korením. Pri samotnom podávaní ju dochutíme kvapkou jablčného octu, ak by sa vám zdala málo kyslá. Polievku servírujeme s kockami nadrobno nasekanej slaniny, ktorú opečieme dochrumkava. Na záver posypeme krúžkami jarnej cibuľky alebo pažítkou. Nech vám chutí!

Zemiaková polievka na kyslo

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom!

Ako sa ti páčil? (5 je top)
[Celkom: 42 Priemer: 4.1]

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

4 komentáre

Gabika vrablova 31.10.2019 - 6:41

Bryndzová polievka staršia generácia ju pozná pod názvom demikat inak super

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 3.11.2019 - 16:58

Gabika veľmi pekne ďakujem :)

Reaguj
Dana Kollegova 19.10.2019 - 15:38

Ahoj Veronika, Tvoja polievočka vyzerá veľmi lákavo. Len by som ju nazvala zemiakovo-bryndzová, nakoľko pre nás žijúcich mimo sk. sa stáva bryndza nie moc dostupným artiklom.. a ja polievky a vlastne všetko varím v kuchte, kráti čas a na chutí nič nemení..:)

Reaguj
Veronika Čopíková
Veronika Čopíková 30.10.2019 - 20:35

Ahoj Dana, ďakujem pekne :) Bryndza je také moje malé vylepšenie, ktoré dodáva klasickej zemiakovej polievke niečo navyše :) Samozrejme, na to som nemyslela priznám sa, ale dalo by sa použiť aj niečo iné, s výraznou chuťou :)

Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Toto sú jeho výhody.
Holler Box

Staň sa členom môjho lenivého klubu!

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, moje novinky z gastro sveta a zľavu na môj magazín a kuchársku knižku.

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box