Farebné padajúce listy, vetrom poháňané pavučiny, šuštiaci les. Symboly babieho leta sprevádzané vykúkajúcim slnkom. Studené rána, teplé poobedia. K tomu všetkému nespochybniteľne patrí jesenná zelenina a bylinky. Pre mňa je tou naj bylinkou v kuchyni voňavý kôpor. Pridávam ho do omáčky, polievky, či nátierok. A čo vy? Ktorá bylinka v októbri lahodí vášmu jazyku? :)
Ďalšie jednoduché recepty nájdeš v knihách Lenivá kuchárka. Pri objednávke dvoch kníh je poštovné zadarmo!
Ingrediencie
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 300 g bravčového karé
- 1 smotana na šľahanie (250 ml)
- 150 ml vody
- 2 ČL zemiakového škrobu
- čierne korenie, soľ
- zväzok kôpru
- bravčová masť
- plátok masla
- mlieko podľa potreby
Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!
Postup
1 Najprv si pripravíme všetky suroviny. Bravčové karé si nakrájame na menšie pásiky, osolíme a okoreníme čiernym korením. Cibuľku nakrájame nadrobno a cesnak ošúpeme. Na panvici si rozpustíme 2 lyžičky bravčovej masti. Keď sa masť trošku rozohreje, pridáme mäsko a trošku ho opražíme zo všetkých strán. Pridáme cibuľku a prelisovaný cesnak. Dajte pozor, aby vám cesnak nezhnedol – zhorkne. :) Keď má cibuľka sklený vzhľad (zosklovatie), prilejeme do panvice vodu a necháme variť 10 minút na nízkom plameni.
2 Po 10 minútach pridáme smotanu, korenie podľa vlastnej chuti a zemiakový škrob rozmiešaný v asi 50 ml mlieka. Ak je omáčka veľmi hustá, môžete pridať viac mlieka, ak ju máte redšiu, môžete pridať viac škrobu. Nakoniec pridajte kôpor nakrájaný nadrobno a plátok masla. Maslo omáčku zjemní a kôpor jej dodá tú správnu chuť a vôňu. Kôprová omáčka je hotová, servírujeme s knedľou alebo zemiakmi. :)
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
2 komentáre
Ahoj, recept vyzerá dobre, len tam nikde nie je uvedené, že po tých 10 minútach koľko ešte dusíme to mäso. Nieže by som nevedela, ako dlho dusiť bravčové, len to tam nejak „vypadlo“ v tom recepte. Inak vyzerá to mňamkovo :)
Ahoj Zuzka, ďakujem pekne za upozornenie, pridám to do receptu, aby vedeli aj začiatočníci ako na to :) A ďakujem pekne, ja mám kôpor strašne rada, takže pridávam kam sa len dá, keď je v sezóne :)