Cviklová polievka je výbornou voľbou na jesenné, zimné obdobie či skorú jar, keď sa radi zasýtime krémovými polievkami plnými zeleniny. Kombinácia pečenej cvikly, mrkvy a sladkých zemiakov zjemnená kopčekom crème fraîche a oživená chrumkavými tekvicovými semienkami a hrsťou kôpru sa dokonale hodí na jednoduchý a rýchly obed či večeru. Skvele chutí aj za studena a vďaka krásnej farbe a netradičnej kombinácii poteší aj vycibrené chuťové poháriky a estetické oko každého ochutnávača. :-)
Vyskúšaj aj moje ďalšie recepty na jednoduché polievky - perfektnú minestrone polievku, v ktorej zužitkuješ všetky druhy zeleniny, rascovú polievku s vajíčkom, pórovú polievku s domácimi krutónmi, krémovú brokolicovú polievku alebo zemiakovú polievku na kyslo, do ktorej som pridala aj bryndzu, ktorá sa tam hodí dokonale!
Ingrediencie
na 4 porcie
- 2 menšie červené cibule
- 400 g cvikly
- 100 g mrkvy
- 1 batat (cca 250 g)
- 750 ml zeleninového vývaru/vody
- 80 g crème fraîche/kyslej smotany
- tekvicové semienka
- hrsť kôpru
- panenský olivový olej
- soľ a čierne korenie
Krémová cviklová polievka
1Cibuľu ošúpeme a prekrojíme na štvrtiny. Cviklu, mrkvu a batat očistíme a nakrájame na menšie časti. Zeleninu dáme na plech vyložený papierom na pečenie, osolíme, pokvapkáme olivovým olejom a dobre premiešame. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme 30 minút, kým zelenina nezmäkne.
2
Upečenú zeleninu vložíme do hrnca, zalejeme vývarom alebo horúcou vodou z rýchlovarnej kanvice, premiešame a krátko povaríme, aby sa polievka zohriala. Následne ju rozmixujeme tyčovým mixérom na hladkú konzistenciu. Ochutíme soľou a čiernym korením. Servírujeme s lyžičkou crème fraîche a tekvicovými semienkami, krátko opečenými na panvici. Ozdobíme trochou nasekaného kôpru.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
4 komentáre
Verunko,
děkuji za další skvělou inspiraci.
Mohu se zeptat, zda by se dala použít předvařená červená řepa/cvikla, která se prodává, vakuovaná?
Děkuji.