Domov ReceptyBez lepku Tekvicové penne s tymianom

Tekvicové penne s tymianom

Autor: Veronika Čopíková
Tekvicové penne

Snovým rokom prichádzajú aj predsavzatia v oblasti životného štýlu a celkovej starostlivosti o seba a svojich najbližších. Diáre nám zapĺňajú nielen pracovné povinnosti, ale aj zážitkové radosti, plánované varenie či pečenie a samozrejme aj cvičenie a aktívny oddych. :-) Ja si chcem dopriať ranné prechádzky do práce, čo však prináša aj skoršie vstávanie, nosiť si raňajky a obedy do práce, čo si vyžaduje veľké plánovanie a po príchode domov si zacvičiť a to si vyžaduje silnú vôľu z mojej strany. :D A keďže vám tu spomínam aj nosenie obedov do práce, mám pre vás nový recept na prípravu mojich obľúbených cestovín - tekvicové penne s tymianom.

Pečená tekvica a cibuľka nádherne rozvoňajú omáčku a tymian a limetka jej dodajú nový level chutí. :-) Recept sa dokonale hodí na zimné večery a ak z cestovín niečo zostane, určite si jednu porciu zabaľte do práce. V recepte nájdete aj tip na prípravu bezlepkovej verzie - stačí použiť bezgluténové cestoviny penne s označením K-free, ktoré nájdete v každom Kauflande.

Ingrediencie

na 3 - 4 porcie

  • 250 g cestovín penne (na prípravu bezlepkovej verzie odporúčam penne K-free, ktoré nájdete v Kauflande)
  • 1 menšia tekvica hokkaido
  • 1 červená cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 250 - 300 ml smotany na šľahanie
  • 80 g slaniny
  • panenský olivový olej
  • soľ a čierne korenie
  • 2 plátky masla
  • 1 ČL sušeného tymianu
  • 1/3 ČL čili korenia
  • 1/3 ČL muškátového orieška
  • šťava z limetky
  • hrsť čerstvého tymianu na ozdobu

Rád varíš, ale nechceš tráviť celý deň v kuchyni?

Kniha Lenivá kuchárka


Tekvicové penne

1Tekvicu prerežeme napoly, vydlabeme stred so semiačkami a nakrájame ju na kocky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na menšie mesiačiky. Zeleninu dáme na plech vyložený papierom na pečenie, pridáme očistené strúčiky cesnaku, osolíme, pokvapkáme olivovým olejom, premiešame a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme na 200 °C asi 30 minút, kým tekvica nezmäkne.

2 Upečenú zeleninu dáme do kuchynského mixéra, zalejeme smotanou a rozmixujeme dohladka. Preložíme do panvice s vyššími okrajmi, pridáme jednotlivé korenia, maslo a šťavu z limetky a privedieme do varu.

3 Kým sa omáčka zohrieva, vo veľkom hrnci uvaríme cestoviny penne al dente. Po uvarení ich scedíme, pokvapkáme trochou olivového oleja a pridáme k tekvicovej omáčke. Pred podávaním posypeme cestoviny opečenými kockami slaniny a ozdobíme lístkami čerstvého tymianu.

Tipy:

  • ak je omáčka príliš hustá, zrieďte ju zeleninovým vývarom, horúcou vodou alebo vodou z uvarených cestovín.
Tekvicové penne

Recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovenská republika.

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Podporiť ma v tvorbe môžeš kúpou mojich kuchárok


Prezrieť knihu

Môže sa ti páčiť

Napíš komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

4 komentáre

Emília 18.1.2023 - 11:26
Dobrý deň, hokaido a penne mám veľmi rada a verím že to bude úžasné jedlo, už sa teším kedy si ho uvarím, vyzerá to lákavo.
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 24.1.2023 - 20:36

Pekný deň želám Emília, super, budem sa veľmi tešiť! :)

Reaguj
Jana 17.1.2023 - 23:00
Celkom zaujímavá kombinácia, určite vyskúšam ! P.s. tvoje zázvorove koláčiky boli super, našla som recept kdesi v madam eve... vďaka, a prajem všetko dobré
Reaguj
Veronika
Veronika Čopíková 24.1.2023 - 20:35

Ahoj Janka, ďakujem pekne, budem sa tešiť, ak tekvicové cestoviny vyskúšaš :) A veľmi sa teším, že zázvorové sušienky ti chutili :)

Reaguj