Snovým rokom prichádzajú aj predsavzatia v oblasti životného štýlu a celkovej starostlivosti o seba a svojich najbližších. Diáre nám zapĺňajú nielen pracovné povinnosti, ale aj zážitkové radosti, plánované varenie či pečenie a samozrejme aj cvičenie a aktívny oddych. :-) Ja si chcem dopriať ranné prechádzky do práce, čo však prináša aj skoršie vstávanie, nosiť si raňajky a obedy do práce, čo si vyžaduje veľké plánovanie a po príchode domov si zacvičiť a to si vyžaduje silnú vôľu z mojej strany. :D A keďže vám tu spomínam aj nosenie obedov do práce, mám pre vás nový recept na prípravu mojich obľúbených cestovín - tekvicové penne s tymianom.
Pečená tekvica a cibuľka nádherne rozvoňajú omáčku a tymian a limetka jej dodajú nový level chutí. :-) Recept sa dokonale hodí na zimné večery a ak z cestovín niečo zostane, určite si jednu porciu zabaľte do práce. V recepte nájdete aj tip na prípravu bezlepkovej verzie - stačí použiť bezgluténové cestoviny penne s označením K-free, ktoré nájdete v každom Kauflande.
Ingrediencie
na 3 - 4 porcie
- 250 g cestovín penne (na prípravu bezlepkovej verzie odporúčam penne K-free, ktoré nájdete v Kauflande)
- 1 menšia tekvica hokkaido
- 1 červená cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 250 - 300 ml smotany na šľahanie
- 80 g slaniny
- panenský olivový olej
- soľ a čierne korenie
- 2 plátky masla
- 1 ČL sušeného tymianu
- 1/3 ČL čili korenia
- 1/3 ČL muškátového orieška
- šťava z limetky
- hrsť čerstvého tymianu na ozdobu
1Tekvicu prerežeme napoly, vydlabeme stred so semiačkami a nakrájame ju na kocky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na menšie mesiačiky. Zeleninu dáme na plech vyložený papierom na pečenie, pridáme očistené strúčiky cesnaku, osolíme, pokvapkáme olivovým olejom, premiešame a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme na 200 °C asi 30 minút, kým tekvica nezmäkne.
2 Upečenú zeleninu dáme do kuchynského mixéra, zalejeme smotanou a rozmixujeme dohladka. Preložíme do panvice s vyššími okrajmi, pridáme jednotlivé korenia, maslo a šťavu z limetky a privedieme do varu.
3 Kým sa omáčka zohrieva, vo veľkom hrnci uvaríme cestoviny penne al dente. Po uvarení ich scedíme, pokvapkáme trochou olivového oleja a pridáme k tekvicovej omáčke. Pred podávaním posypeme cestoviny opečenými kockami slaniny a ozdobíme lístkami čerstvého tymianu.
Tipy:
- ak je omáčka príliš hustá, zrieďte ju zeleninovým vývarom, horúcou vodou alebo vodou z uvarených cestovín.
Recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovenská republika.
Páči sa ti tento recept?
Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody
4 komentáre
Pekný deň želám Emília, super, budem sa veľmi tešiť! :)
Ahoj Janka, ďakujem pekne, budem sa tešiť, ak tekvicové cestoviny vyskúšaš :) A veľmi sa teším, že zázvorové sušienky ti chutili :)