Domov ReceptyBez laktózy Hruškový džem s vanilkou

Hruškový džem s vanilkou

Autor: Veronika Čopíková
Hruškový džem s vanilkou

Už ste sa naplno pustili do zavárania? :) Ja mám za sebou prvé dva letné recepty, ktoré som pripravovala vďaka spolupráci s Kauflandom. Jahody, hrušky a jabĺčka by som mohla jesť na kilá, preto som pri výbere receptu neváhala a pustila sa do novej kombinácie džemu pripraveného z hrušiek, vanilky a čerstvej medovky. Hruškový džem s vanilkou nádherne rozvonia vašu kuchyňu a ak budete mať to šťastie a všetok džem neminiete v priebehu letnej sezóny, na jeseň akoby ste našli. :) Budem sa tešiť, ak môj najnovší recept vyskúšate a ak hľadáte nejaké nové inšpirácie na džemovanie, na mojom blogu nájdete aj recepty na hruškový džem s rozmarínom, citrusový džem či čučoriedkovo-levanduľový džem. Nech vám chutí!

Ingrediencie

  • 1 kg hrušiek (zo záhradky, z trhu či v bio kvalite - ja som použila hrušky K-Bio od Kauflandu)
  • 2 limetky
  • 150 g želírovacieho cukru
  • 50 g trstinového cukru
  • 30 g vanilkového cukru
  • 50 ml vody
  • 1 ČL mletej vanilky
  • hrsť lístkov čerstvej medovky

Pokračovanie knižného bestsellera Lenivá kuchárka 2

PREZRIEŤ KNIHU

Hruškový džem s vanilkou

Hrušky očistíme, nakrájame na drobné kocky a vložíme do hrnca. K hruškám pridáme nastrúhanú kôru z biolimetiek a pokvapkáme limetkovou šťavou a vodou. Posypeme vanilkovým, trstinovým a želírovacím cukrom, premiešame a na strednom plameni privedieme do varu. Následne teplotu znížime a za pravidelného premiešavania varíme 30 minút. Ak je to potrebné, džem dosladíme. Na záver pridáme do džemu lístky medovky a mletú vanilku. Premiešame a varíme približne 15 minút.

Či je džem hotový overíme tak, že trochu odoberieme na tanierik, necháme vychladnúť a prstom prejdeme cez stred. Keď zostane cestička, je hotový. Horúcim džemom naplníme vysterilizované zaváracie poháriky a dobre ich uzatvoríme kovovým viečkom. Obrátime hore dnom, položíme na utierku a prikryjeme druhou utierkou. Necháme vychladnúť. Po otvorení skladujeme džem v chladničke a spotrebujeme do pár dní.

Tipy

  • medovku môžete nahradiť aj čerstvou mätou alebo rozmarínom
  • pridaním škorice, badiánu, muškátového orieška a kardamómu získate korenistý hruškový džem s nádychom Vianoc
  • ak máte radi jemnejšiu konzistenciu džemu, môžete ho rozmixovať, prípadne rozmixujte len časť, aby v ňom zostali drobné kúsky hrušiek
Hruškový džem s vanilkou

Recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovenská republika.

 

Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept, pridaj sa do klubu.

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Môže sa vám páčiť

Napíšte komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

1 komentár

Terézia 13.6.2022 - 13:56
Úžastný ...
Reaguj
Top
Veronika Čopíková
Ahoj, vieš že máme aj svoj lenivý klub? Tu sú jeho výhody.
Holler Box

Výhody lenivého klubu

Každý týždeň dostaneš na email nový recept, novinky z gastro sveta a zľavu na kuchárske knihy. Členstvo je zadarmo :)

   

CHCEM BYŤ ČLENOM

Holler Box