Domov ReceptyBez laktózy Hruškový džem s vanilkou

Hruškový džem s vanilkou

Autor: Veronika Čopíková
Hruškový džem s vanilkou

Už ste sa naplno pustili do zavárania? :) Ja mám za sebou prvé dva letné recepty, ktoré som pripravovala vďaka spolupráci s Kauflandom. Jahody, hrušky a jabĺčka by som mohla jesť na kilá, preto som pri výbere receptu neváhala a pustila sa do novej kombinácie džemu pripraveného z hrušiek, vanilky a čerstvej medovky. Hruškový džem s vanilkou nádherne rozvonia vašu kuchyňu a ak budete mať to šťastie a všetok džem neminiete v priebehu letnej sezóny, na jeseň akoby ste našli. :) Budem sa tešiť, ak môj najnovší recept vyskúšate a ak hľadáte nejaké nové inšpirácie na džemovanie, na mojom blogu nájdete aj recepty na hruškový džem s rozmarínom, citrusový džem či čučoriedkovo-levanduľový džem. Nech vám chutí!

Ďalšie jednoduché recepty nájdeš v knihách Lenivá kuchárka.

Ingrediencie

  • 1 kg hrušiek (zo záhradky, z trhu či v bio kvalite - ja som použila hrušky K-Bio od Kauflandu)
  • 2 limetky
  • 150 g želírovacieho cukru
  • 50 g trstinového cukru
  • 30 g vanilkového cukru
  • 50 ml vody
  • 1 ČL mletej vanilky
  • hrsť lístkov čerstvej medovky

Nechceš nikdy zmeškať nový recept? Pridaj sa do klubu!

Kliknutím na “Odoberať novinky“ vyjadríte súhlas s podmienkami ochrany súkromia.


Hruškový džem s vanilkou

1 Hrušky očistíme, nakrájame na drobné kocky a vložíme do hrnca. K hruškám pridáme nastrúhanú kôru z biolimetiek a pokvapkáme limetkovou šťavou a vodou. Posypeme vanilkovým, trstinovým a želírovacím cukrom, premiešame a na strednom plameni privedieme do varu. Následne teplotu znížime a za pravidelného premiešavania varíme 30 minút. Ak je to potrebné, džem dosladíme. Na záver pridáme do džemu lístky medovky a mletú vanilku. Premiešame a varíme približne 15 minút.

2 Či je džem hotový overíme tak, že trochu odoberieme na tanierik, necháme vychladnúť a prstom prejdeme cez stred. Keď zostane cestička, je hotový. Horúcim džemom naplníme vysterilizované zaváracie poháriky a dobre ich uzatvoríme kovovým viečkom. Obrátime hore dnom, položíme na utierku a prikryjeme druhou utierkou. Necháme vychladnúť. Po otvorení skladujeme džem v chladničke a spotrebujeme do pár dní.

Tipy

  • medovku môžete nahradiť aj čerstvou mätou alebo rozmarínom
  • pridaním škorice, badiánu, muškátového orieška a kardamómu získate korenistý hruškový džem s nádychom Vianoc
  • ak máte radi jemnejšiu konzistenciu džemu, môžete ho rozmixovať, prípadne rozmixujte len časť, aby v ňom zostali drobné kúsky hrušiek
Hruškový džem s vanilkou

Recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovenská republika.

 

Páči sa ti tento recept?

Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody

pridaj sa do klubu

Výber najlepších receptov nájdeš v knihách


Prezrieť knihu

Napíšte komentár

Pridať hodnotenie


Použitím tohto formulára vyjadrujete súhlas s podmienkami ochrany súkromia.

1 komentár

Terézia 13.6.2022 - 13:56
Úžastný ...
Reaguj
Top